Högsåra - 59° 57,3’ N 22°22,0 E

Hög-aktuellt 2018

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 1/Januari 2018/Årgång 18

Efter mycket regn och rusk visade sig solen äntligen några gånger i början av det nya året. Och så kom en liten köldknäpp och lite snö som gör landskapet en aning ljusare. Mot ljusare tider går vi med stormsteg nu. Om dagarna nu i oxveckorna ändå känns en aning trista kan man förslagsvis göra som byns äldsta kvinnor gör: ställa till med en deg och baka. Om du inte gjort det tidigare är det kanske dags att börja nu. Via Youtube kan man lära sig nästan vad som helst, eller kanske ännu bättre, ta kontakt med byns bakerskor och be om tips.

Att ta en promenad är ett annat hett januaritips: på en söndagspromenad kan man träffa på och få prata med ett dussintal människor helt utan att planera något. I vilken stad kan man göra det?

***************************************************************************

Då man bor vid havet måste man lära sig

havets vanor. Stör inte de stora fåglarna då de häckar. Lita aldrig på isen där vattnet strömmar. Tro inte att sommaren varar för evigt, skaffa mat och varma kläder innan tranorna drar söderut. Lev fullt varje årstid, men så att du har bärgning

inför den som stundar. Lär dig känna också tillfälliga gäster och

inkräktare. Lär dig dyka med de stora rovfiskarna. Undvik

krokar, nät och grynnor. Bränn dig inte på solen. Förfrys inte fötter och hjärta när vintern

överfaller dig. Claes Andersson ************************************************************************

HÄNDELSEKALENDER

Torsdagen den 25.1 börjar Marthorna året med marthamöte hos Gunilla kl.19. Vi diskuterar loppisarrangemangena i mangelboden.

Presidentval 28.1 i Kasnäs badhus.

Lördagen den 3.2 åker Föreningen Folkhälsan i Hitis till Åbo för att se på Piaf-jag ångrar ingenting. Vi startar med 10.30 färjan och bussen möter oss i Kasnäs. Biljetten betalas i bussen och kostar 38 € vuxna och 36 € pensionärer.

EFTERLYSES

Ulla Örså efterlyser sitt fotoalbum som innehåller bilder på pensionatsgäster och barn. Albumet har blommig pärm.

Färjförarna tackar för julgåvorna och önskar Gott Nytt färjår.

***************************************************************************

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i februari 2018 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. Clara, tfn 0407716603, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, 040577 4380, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 0405891798, e-post: jenny@lillbackagard.net

 

   Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 2-3/Mars/Årgång 18

Vargavinter.
Ja det blev en kall och blåsig februari. Temperaturer på ca -20 grader på nätterna, har gett oss isvägar. Nu kan man åka kälke och skidor på södrasidan färjrännan, där det finns ”båskad” väg.

Vargen har också utnyttjat isarna och synts i byn och vid Nämanön finns tydliga vargspår.

Lodjuren tassar också omkring så passa nu på i fullmånens sken om ni vill träffa dessa djur, som lär röra sig nattetid.

Trotsande kylan gjorde en liten grupp flitiga ett fint arbete i mangelboden. De nyköpta ikeaskåpen monterades på plats. Där finns nu fina enhetliga skåp.

Varje förening som önskar ha sitt arkiv där får nu ett eget stort skåp till förfogande.
************************************************************************************** ***********
Skimrande is av Henrik Jansén-Storbacka

I gamla tider fanns det vintrar och bilisar. I dag veta vi intet om vad klimatet bjuder, när och hur och varför och vilket parti som just nu sponsrat det.

Men vi kan ju alltid minnas det förgågna. Tider som varit och tider som flytt, och kanske kommer på nytt. (Och Olle, han som är med, var min kusin och en gång herre till Backa gård.)
Över fjärdens vackra is drar vi fram på bilisters vis. Stannar till och borrar hål kollar att isen bilen tål. Olle, som är med, han vet fjärdens vinterhemlighet: här finns strömdrag, grynnor, lömska tag.
1
Här finns gäddkrok att hantera inte bara nån men flera. Här sitter jag vid ratten susar över vida vatten. Tänk på dem som frusit hårt på isig fjärd, så kallt, så svårt. Nu kör vi bil på Västerfjärd en skimrande vacker midvinterfärd.

******************************************************************
De Ungas Vänner informerar

Det nya taket har lämnat kassan tom. Vid genomgång med kassören visade det sig att medlemsavgifterna till stor del är obetalda. Känner du på dej att din är obetald ?

Vänligen betala. Medlemsavgift för 2018 10€/person kan betalas in på konto Nordea FI34 2446 1800 1235 94

HÄNDELSEKALENDER

Marthamöte hos Jenny  på torsdag den 8.3 kl.19. Välkomna. Överraskningsprogram.

********

Vi hedrar minnet av Johan Örså som avled onsdagen den 28.2.

*****
Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i april 2018 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. Clara, tfn 0407716603, epost: cpuranen@abo.fi, Gunilla, 040577 4380, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 0405891798, e-post: jenny@lillbackagard.net