Högsåra - 59° 57,3’ N 22°22,0 E

Hög~Aktuellt

   Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 2-3/Mars/Årgång 18

Vargavinter.
Ja det blev en kall och blåsig februari. Temperaturer på ca -20 grader på nätterna, har gett oss isvägar. Nu kan man åka kälke och skidor på södrasidan färjrännan, där det finns ”båskad” väg.

Vargen har också utnyttjat isarna och synts i byn och vid Nämanön finns tydliga vargspår.

Lodjuren tassar också omkring så passa nu på i fullmånens sken om ni vill träffa dessa djur, som lär röra sig nattetid.

Trotsande kylan gjorde en liten grupp flitiga ett fint arbete i mangelboden. De nyköpta ikeaskåpen monterades på plats. Där finns nu fina enhetliga skåp.

Varje förening som önskar ha sitt arkiv där får nu ett eget stort skåp till förfogande.
************************************************************************************** ***********
Skimrande is av Henrik Jansén-Storbacka

I gamla tider fanns det vintrar och bilisar. I dag veta vi intet om vad klimatet bjuder, när och hur och varför och vilket parti som just nu sponsrat det.

Men vi kan ju alltid minnas det förgågna. Tider som varit och tider som flytt, och kanske kommer på nytt. (Och Olle, han som är med, var min kusin och en gång herre till Backa gård.)
Över fjärdens vackra is drar vi fram på bilisters vis. Stannar till och borrar hål kollar att isen bilen tål. Olle, som är med, han vet fjärdens vinterhemlighet: här finns strömdrag, grynnor, lömska tag.
1
Här finns gäddkrok att hantera inte bara nån men flera. Här sitter jag vid ratten susar över vida vatten. Tänk på dem som frusit hårt på isig fjärd, så kallt, så svårt. Nu kör vi bil på Västerfjärd en skimrande vacker midvinterfärd.

******************************************************************
De Ungas Vänner informerar

Det nya taket har lämnat kassan tom. Vid genomgång med kassören visade det sig att medlemsavgifterna till stor del är obetalda. Känner du på dej att din är obetald ?

Vänligen betala. Medlemsavgift för 2018 10€/person kan betalas in på konto Nordea FI34 2446 1800 1235 94

HÄNDELSEKALENDER

Marthamöte hos Jenny  på torsdag den 8.3 kl.19. Välkomna. Överraskningsprogram.

********

Vi hedrar minnet av Johan Örså som avled onsdagen den 28.2.

*****
Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i april 2018 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. Clara, tfn 0407716603, epost: cpuranen@abo.fi, Gunilla, 040577 4380, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 0405891798, e-post: jenny@lillbackagard.net