Hög-aktuellt 2006

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 1/Januari 2006/Årgång 6

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

För vår lilla by innebär det nya året en rad omställningar som kräver att vi tillsammans försöker ordna vår tillvaro på bästa sätt. Som vi vet lämnar Merja sin tjänst på allservicekontoret den 15 januari. Det betyder att all service som till exempel postgång, bankärenden, försäljning, bokutlåning och föreningarnas bokföring måste skötas på ett nytt sätt. Allting kan kanske inte lösas på en gång, men det är förstås önskvärt att allting börjar rulla på nytt så fort som möjligt. Postutdelningen tar de nya färjförarna hand om och det betyder till en början ett tillfälligt arrangemang med postfack för var och en i väntstugan vid färjan. Värdeposten kommer till Kasnäs handel, vilket betyder att färjförarna kan avhämta den om de ges fullmakt. I väntan på varmare tider kommer Jenny och Ylva att ta fram förslag till postlådemodell i förhoppning om att vi kan enas om samma modell för alla så att det ser snyggt ut i byn. Tanken är att postlådor sätts upp på fyra ställen i byn: norrut, mitt i byn, vid färjan och söderut. Merja har också lovat att berätta för oss vad vi behöver veta om postgången.

Marthorna går in för att renovera mangelboden så att den kan bli ett litet kontor för hela byn med böcker, dator, föreningsarkiv mm.

För att vi ska kunna diskutera praktiska detaljer mera ingående inbjuder marthorna till möte denna veckas torsdag kl 19 hos Gunilla på Lillbacka. Alla bybor är hjärtligt välkomna!

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

Det kom ett fint julbrev till hela byn från Pauliina som jobbade i Kejsarhamnen i somras. Så här skriver hon 18/12/2005 från Rissa i Norge:

Kära ni alla i Högsåra,

En varm hälsning till er fra Norge! Allt är helt vitt nu med snö och jag håller på att bli färdig för att resa hem till H:fors under lovet.

Förra veckan lagade vi oss skidor. Jag har redan tjärat mina, men hoppas att hitta bra bindningar under lovet så att jag kan åka med dom efter jul! Veckan nu har jag jobbat med kor och mjölkat dom varje morgon och kväll. Hösten har varit spännande med en massa nya saker. Vi har seglat råsegelbåtar med rötter i vikingatiden och 1800-talets kust- och fiskarekultur, slaktat skolans vildfår som betar på en ö vid mynningen av fjorden, och flera av oss, jag med, lärde oss att bereda skinn. Dom blev fina, varma och mjuka. Det är mycket gemenskap här på skolan och det finns ofta samarbete mellan olika linjer. Naturliv (linjen jag går på) har mycket lektioner tillsammans med segling och ekologiskt jordbruk. Man kan också studera båtbyggeri och ”hestekunskap” eller traditionella hantverk.

Jag vill tacka er för en fin sommar jag hade hos er i Kejsarhamnen, att ni tog så bra emot en Helsingforsflicka och lät mig känna mig som hemma! Ha en fin, varm Jul ni alla, och allt gott och vackert för det kommande Nytt år!

Stor Kram, Pauliina, hamnflickan.

(Pauliina Tuominens adress: Fosen folkehögskole, 7100 Rissa, Norge; e-post: pauliina.tuominen@kotiportti.fi)

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

Händelsekalendern

  • Martha- och byamöte på Lillbacka torsdagen den 11 januari kl 19. Alla med!
  • Arbis hembygdsgrupp startar igen måndagen den 16 januari kl 15 på pensionatet med Clara som ledare. Vi fortsätter att prata om

hus och gårdar i byn. Nya deltagare är hjärtligt välkomna med och diskutera över en kopp kaffe.

Anslagstavlan

Tack!

Ett hjärtligt tack för alla julgåvor, blommor och hälsningar samt ett Gott Nytt År till alla.

Samtidigt vill jag tacka för förtroendet under de gångna åren.

Merja med familj

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

www.dragsfjard.fi/hogsara

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i mitten av februari och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast första veckan i månaden. Clara, tfn 466 6850, 040-7716603, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, tfn 466 5666, 040-577 4380, Jenny, 040-5891798, e-post: lillbacka@hogsara.ath.cx.

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 2/Februari 2006/Årgång 6

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

Om några dagar börjar sportlovet och vi hoppas på fint sportväder så att gamla och unga kan vara ute och få frisk luft i lungorna. Trots att vi haft några ampra köldknäppar vill vintern inte riktigt ta sig i år. Isen ligger men är förrädisk – tjock på vissa ställen, men inte överallt- och snön räcker inte riktigt till för skidåkning i skogen. Men motionera kan man på många sätt – till exempel genom att delta i marthornas byggtalko i mangelboden. Se nedan.

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

Hälsningar från Keistiö!

Clara Puranen

Måndagen den 13 februari besökte jag Keistiö för att berätta om Högsåraboken för byalagets hembygdscirkel. Det var mycket trevligt att träffa byborna och jag fick ett varmt välkomnande.

Hembygdscirkeln träffas varje måndag mellan januari och påsk och den leds av Rea Åkerfelt. Ca åtta personer träffas regelbundet och pratar om gamla tider. De har bl.a. gjort en fin förteckning över ord som används i Keistiödialekten och de har planer på att skriva en bok om sin by. Mycket material finns redan. Gruppen träffas i den nedlagda folkskolan som är byns träffpunkt. Skolan upphörde samma år som Högsåra skola, dvs. 1967. På vinden finns ett fint litet skolmuseum som med sitt autentiska bokskåp och sina planscher och skolböcker väcker nostalgiska skolminnen.

Keistiö är den till ytan största av Iniö kommuns fem huvudöar. Byn har ungefär lika många invånare som Högsåra, men bara ett barn.

Keistiödagen ordnas årligen lördagen efter midsommar och på forneldarnas natt tänder man en brasa. På midsommaraftonen klär bybor och sommargäster midsommarstången på Midsommarberget.

Keistiö har sin bybutik kvar, en lanthandel som drivs av familjen Åkerfelt och som också fungerar som infocenter, post och bokutlåningsstation. Ett litet medicinskåp finns också i butiken.

Gästhamnen med två pontoner med bojförtöjning har 40 platser. Sommartid fungerar ett servicehus i anslutning till hamnen där det finns bastu, dusch, tvättstuga och wc samt ett café med småvarmt och mellanölsrättigheter. På området finns också en lekplats.

Familjen Åkerfelt har sju uthyrningsstugor, av vilka en del hyrs ut på årsbasis.
Till Iniö kommer man med förbindelsebåten Aurora från Heponiemi i Gustavs, ca en timmes väg från Åbo. När man väl kommit till Iniö når man Keistiö genom att köra den 9 km långa vägen till Dalens färjfäste (ungefär halvvägs en fem minuters tur med Skagenfärjan), därifrån Keistiöfärjan går. Med den tar det ca 14 minuter och så är man framme. Det går bra att göra en dagsutfärd till Keistiö!

Jag rekommenderar varmt att vi gör ett nytt försök att i en lite större grupp göra en tur till Keistiö. Vårt flera gånger uppskjutna återbesök har blivit ett litet skämt där…

Iniös hemsida: www.inio.fi

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

Händelsekalendern

  • Nästa Marthamöte hålls hos Stina E torsdagen den 2 mars kl. 19.00
  • Arbis hembygdsgrupp träffas nästa gång måndagen den 27 februari kl 15 på pensionatet. Då ska vi prata om Olla gård och jordbruket förr. Nya

deltagare är hjärtligt välkomna med för att diskutera över en kopp kaffe.

Anslagstavlan

Tack!

Tack så hjärtligt för uppvaktningen 15.1 samt varmt tack till Byalagets styrelse för 27.1!

Merja

Mangelboden!

Den som rört sig i trakterna av Hundtorget har kanske lagt märke till en byggherres stora informationstavla på mangelbodsväggen som tecken på att ett stort byggprojekt har inletts.
Johan Ö har börjat jobba på i mangelboden. De gamla skivorna har han tagit bort och Göran E har tittat på el-situationen. Nästa steg är ett nytt elskåp till utsidan, skålande av väggar och sedan gjutningstalko för att få golvet i skick. Anders B har beställt fönster och dörr, resten av materialet beställer han troligen från Varutjänst. Vi väntar på lite varmare väder och sedan gjuts det, hälsar Marthorna

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

www.dragsfjard.fi/hogsara

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i mitten av mars och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast första veckan i månaden. Clara, tfn 466 6850, 040-7716603, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, tfn 466 5666, 040-577 4380, Jenny, 040-5891798, e-post: lillbacka@hogsara.ath.cx.

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 3/Mars 2006/Årgång 6

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

Funderingar i hissen

Av Amanda Enberg

Min sportlovsvecka tillbringade jag i Levi, Lappland. Det var några riktigt roliga dagar och jag tror jag delar dessa upplevelser med halva södra Finland.

Under veckan var jag med om många både positiva och negativa händelser, men allt som oftast är det de negativa händelserna som ger mig några riktigt stora tankeställare, kanske saker som jag önskar jag kunde ändra på.

Det första jag lade märke till var den enorma mängd av människor, alla med samma mål, att komma så långt fram i kön som möjligt. Med tanke på antalet människor tycker man att hänsyn borde vara självklart, men icke. Det enda sättet att komma framåt i kön när köerna var som längst, var att bokstavligt talat armbåga sig fram genom hopen av människor. Vid lunchdags när alla åkare plötsligt blev hungriga samtidigt, var det näst intill omöjligt att hitta en sittplats där man i lugn och ro kunde äta något som backrestaurangerna serverade. Sällan såg man ett värmande leende, i stället misstänksamma blickar som såg till att ingen attackerar deras högt värdesatta franska potatisar. Väl ute i backen efter en lång toalettceremoni, när alla plagg är omsorgsfullt på sin rätta plats(nu förstår jag förresten varför riddarna på medeltiden prioriterade bekvämlighet framom hygien) möts man av flera rosa julskinkor, det vill säga unga flickor med ryggarna bara på grund av för spända och för låga byxor. Själv upplever jag förhållandena här i Lappland med -25° som relativt arktiska och som kräver en ordentlig påpälsning. På tal om att sitta mitt i backen, aj aj, det verkar som om ankdammens kycklingar behagar sätta sin förnäma bak var

som helst i backen. Alldeles nedanför en brant backe och i yttre kurvan där sikten är den sämsta, tycks vara en lockande plats att pausa på. Det är också här de förbipasserandes fart är den högsta och chansen som störst att bli överkörd av någon överviktig medelålders fartdåre som kanske redan intagit sin dagliga ranson öl, oförmögen att väja eller stanna, förutom vid nästa rastplats. Underligt nog går det nästan alltid bra.

Lite ledsen blev jag en dag när vi besökte en av backrestaurangerna. Framför mig i kön stod ett ungt par som beställde sin mat vid kassan varvid de gick med upptagna händer till sitt bord. Jag tänkte vara hjälpsam och förde tallrik och bestick till dem. Kan man tänka sig, ingen reaktion, inte ens ett tack. Jag hade lust att ruska om dem riktigt ordentligt!

En kall morgon stod jag i allsköns ro och försökte hålla tillbaks några unga pojkar som med allt våld skulle kila före alla andra i kön. Mitt i allt kommer vad som liknar de värsta huliganerna neråkande i en otrolig fart. De är säkert tio i samma grupp, alla iklädda likadana halsdukar, och alla utan mössa eller hjälm. De skriker och hojtar, de skulle säkert, utan att överdriva vara kapabla till att överrösta halva TPS hejarlag. De stannar sist i kön, men någon stackare har inte blivit underrättad om var bromsarna på skidorna finns och svischar förbi och ”kaboom ”, kör rakt in i hisspojkens kabin. Någon borde lära dessa huliganer skidvett, dock smått skamset måste jag erkänna att hela episoden lyckligtvis blev rätt underhållande.

Lustigt är det faktum, att de gånger jag faktiskt blev positivt överrumplad av små gester var av utlänningar. De kunde fråga vänligt om väder och annat, hjälpa till i hisskön, erbjuda plats att sitta eller bara var glada och vänligt inställda. Jag vill inte påstå att fallet alltid är det samma. Men jag vill bara påpeka att det inte alltid är stora saker man måste göra för att glädja andra, ett enkelt leende är kanske allt som behövs. Sedan är jag dock lite fundersam över var det sunda förnuftet och goda beteendet gömmer sig? För jag är säker på att det finns där och jag hoppas jag får se mer av det i framtiden. Tyvärr föregår inte heller alla föräldrar med gott exempel. Jag tror ändå att ett glatt humör i backen kan smitta av sig, och att vi måste lära varandra att ta bättre hänsyn – backarna är för trånga och farliga för ett opassande beteende.

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

Vi hedrar minnet av Laetitia Hoffström, som avled den 19 februari 2006. Hon var trogen sommargäst på Sommarro och styrelseordförande för Minnesstiftelsen för Wolf och Rolf Larsson.

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

Händelsekalendern

  • Nästa Marthamöte hålls torsdagen den 23 mars hos Stina Jansén.
  • Kakelmålning blir det samma dag på pensionatet.
  • Hembygdsgruppen träffas nästa gång söndagen den 26 mars kl 18

på Lillbacka. Vi samlas kring Högsåras karta och alla intresserade är välkomna med. Detta är sista gången som hembygdsträffen kommer samman i år.

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

www.dragsfjard.fi/hogsara

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i mitten av april och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast första veckan i månaden. Clara, tfn 466 6850, 040-7716603, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, tfn 466 5666, 040-577 4380, Jenny, 040-5891798, e-post: lillbacka@hogsara.ath.cx.

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 4/April 2006/Årgång 6

Mycket tidigt på våren, redan i slutet av mars brukar de första tofsviporna återvända till Finland. Som ni säkert märkt finns de också här i byn hos oss. I år känns det som om man skulle iaktta alla fåglar på ett lite annorlunda sätt. En stor flock ringduvor har varit här och ätit sig feta och en massiv invasion av starar tycks det vara i år. Våren är här och det är härligt men samtidigt innebär det arbete, allvar och ansvar för vår by. Första talkot blir i Kejsarhamnen den 29.4 kl 10.00. D.u.v håller talko och årsmöte den 13.5. kl. 10.00. Hjälp behövs på båda ställena,  och kom ihåg att ta egna redskap med. Också traktorer och skottkärror behövs. Föreningarna bjuder på smörgås och kaffe. Alla är mer än välkomna med

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

TIBET OCH FEM TIBETANER

Tibet, världens tak, ett land som i århundraden har fascinerat omvärlden. Ett land gömt bakom Himalayas snötäckta berg, mytomspunnet och avskiljt, genomsyrat av buddism

Tibet har alltid haft komplicerade relationer till omkringliggande länder. Många krig har utkämpats med de olika folken i Kina, Mongoliet, Manchuriet och Turkestan. De många krigen har avlösts av en stor mängd vänskapliga förbindelser och fredsfördrag. Det var bland annat genom ett sådant fördrag under 1200-talet som Djingis Khans son, Atlan Khan grundade Dalai Lama-traditionen.

 Tibet är ett ockuperat land med en egen religion, en egen kultur och ett eget folk. Fram till 1950 levde de ganska isolerat från omvärlden med Dalai Lama som religiös och politisk ledare, då Kina invaderade från norr och öster. Efter ett uppror 1959 flydde Dalai Lama till Indien där han idag leder en demokratisk exilregering och där finns även närmare 100.000 exiltibetaner. Man beräknar att det finns ca 4,5 miljoner etniska tibetaner idag, men att närmare en miljon har dödats och försvunnit under ockupationen.

Situationen är komplicerad men  kineserna har även infört mycket gott i landet som modern sjukvård och kommunikationer. 1989 belönades Dalai Lama med Nobels fredspris för sin kamp för Tibets frihet och för att han konsekvent har motsatt sig användningen av våld.

De fem tibetanerna är ett yogasystem bestående av fem mycket enkla och starkt energigivande övningar som härstammar från Himalayas bergstrakter. De är även kända som de fem föryngringsriterna och fördes till västerlandet tidigt i detta sekel av en pensionerad brittisk arméofficer som lärde sig dem i ett tibetanskt lamakloster. Sedan 1978 har Christopher S. Kilham lärt ut dessa övningar till tusentals människor som söker en sundare livsstil.
De fem tibetanerna tar varken mycket tid eller kraft i anspråk, men kan dramatiskt öka fysisk styrka och spänst såväl som den mentala skärpan. Övningarna är lätta att lära sig, enkla att utföra, och även den som aldrig prövat på yoga tidigare kan uppleva de fem tibetanernas frigörande effekt på kroppens och sinnets inneboende energi. Regelbundet utövande kan lindra muskelspänning och minska stress, förbättra andningsprocessen och matsmältningen, stärka hjärt- och kärlsystem och leda till förhöjt välmående och avspänning. De fem tibetanerna är inte bara en kraftfull metod för att skärpa sinnena, men skyddar och stärker också den vitala livskraft som vi använder för att transformera oss själva på djupet.

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

Redaktionen beklagar att Hög Aktuellt inte funnits att läsa på nätet detta år. Vi har inte kunnat påverka detta. Vi hoppas på en snar lösning.

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

Högsåra byalag hyr ut två båtplatser vid lotsbryggan för 100 e/per år. Fast bosatta Högsårabor kan anhålla om att få hyra båtplats genom att göra en skriftlig ansökan till byalaget ordförande Bengt Alborg. Saken avgörs genom lottdragning bland dem som skriftligen anmält sitt intresse senast den 15 maj 2006. Byalaget hyr ut en båtskjulsplats på 3 år till högst bjudande. Skriftliga anbud bör vara byalaget till handa senast den 15 maj 2006.  Till hyran för båtskjulet kommer 22 % moms. Den skall inte medräknas i anbudet.

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

Händelsekalendern

  • Marthamöte håller Ulla Ö på pensionatet (Obs! Platsen) onsdagen den 19.4 kl 19. Vi får lära oss fem tibetanska avslappningsrörelser och också sittdans står på programmet. Vår lärare heter Anita Österberg från Hitis. Tag gärna med ett liggunderlag och klä dig bekvämt. Också icke marthor är varmt välkomna.
  • Mangelbodsfixarna meddelar att golvet skall gjutas nästa helg.22.4. Frivilliga behövs.
  • Gravgårdsföreningen meddelar att aftonklockans adresser finns till salu hos Birgit och Johan samt hos Stina J. Adressen kostar 7 €.
  • Har du hämtat din postlåda?

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

OBS! Medverka gärna i nästa nummer. Vi väntar på bidrag från DIG!

www.dragsfjard.fi/hogsara

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i mitten av april och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast första veckan i månaden. Clara, tfn 466 6850, 040-7716603, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, tfn 466 5666, 040-577 4380, Jenny, 040-5891798, e-post:  lillbacka@hogsara.ath.cx.

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 5/Maj 2006/Årgång 6

Maj kom med sommarväder och med två alldeles speciellt välkomna flyttfåglar som håller på och installerar sig i lotsstugan. I byn drar vi nu in andan och kavlar upp skjortärmarna för att förbereda oss för den kommande högsäsongen. Mera om den får du läsa i denna månads byablad.

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

Nya ”lotsbergare” ger byn service

Clara Puranen

Det här är det bästa som har hänt på länge, en dröm som går i uppfyllelse.

Så svarar Synnöve Salvesen och Jan-Erik Nylund med en mun på frågan hur det känns att ha landat i Högsåra. Nu håller de på och installerar sig i lotsstugan och sedan väntar hårt arbete, inte minst med en massa krånglig byråkrati, innan de kommit så långt att de kan öppna livsmedelskiosk i paviljongen i Kejsarhamnen.

Det hela började med ett försiktigt mejl som de skickade till byalaget före jul med en förfrågan om det fanns någon möjlighet för dem att etablera sig här eftersom de hade förälskat sig i Högsåra och gärna ville flytta från Ekenäs.

Jag levde som en skäribo i stan, men det lyckades inte så bra, säger Janne som är hemma från Stora Mistö i Ekenäs skärgård.

Synnöve säger sig vara uppvuxen i Ingåskogen och de tyckte att Högsåra kunde vara en bra kombination av skog och skärgård.

I Ekenäs grundade de hemtjänstföretaget Nylund & Co mycket med tanke på att en dag kunna flytta verksamheten någon annanstans.

Högsåra kände de till via Synnöves mormor Gigi Lindblom, som kom till Högsåra som sommargäst med sina föräldrar och morföräldrar redan på 30-talet.

Hushållsjobb

Janne och Synne kommer också att sköta om Kejsarhamnen och när den

värsta ruschen är över kan de stå till tjänst med det mesta av sysslor som behöver

utföras i ett hem: hushållsarbete (bl.a. städning och matlagning), trädgårdsarbete, mindre reparationer, flytthjälp, röjning och skötsel av sällskapsdjur. Datorhjälp kan de också erbjuda. De påminner om att det mesta av de arbeten som de gör godkänns som hushållsavdrag i beskattningen, där man får dra av 60 proc. av kostnader med en självrisk på 100 euro. Övre tak för avdraget är för tillfället 2 300 euro. Och de har all registrering i skick så med det blir det inga problem.

Efter en längre pratstund med paret på lotsberget kommer det också fram att Janne är en hejare på att skjuta på nät (eller ”telna nät” som man säger i Ekenäs) och att han jobbat ombord på fiskefartyg i Östersjön och dragit strömming, lax och torsk i 20 år innan han kom i land och började jobba på Emmaus i Västervik.

Det var där det sa klick, avslöjar Synnöve.

Vi märkte att vi jobbar väldigt bra ihop och på den vägen är vi.

I lotsstugan bor också Pumba och Timon, två kastrerade kattfröknar, som håller på vänjer sig vid uteliv. För Pumba blev det en riktig rivstart: först blev hon ormbiten (utan att få några bestående men) och sedan tillbringade hon natten uppe i en tall utan att våga komma ned.

Till midsommar hoppas Synne och Janne kunna öppna sin kiosk med basvaror och annat smått och gott och när hösten kommer är det meningen att de ska fortsätta serva byborna med varor.

Hjärtligt välkomna, säger vi.

Janne, tfn 045-1323 450, Synnöve, tfn 045-1323 451, e-post: nylund-co@surfnet.fi

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

Händelsekalendern

  • Nästa Marthamöte hålls torsdagen den 18 maj hos Birgit Örså.
  • Gravgårdstalko blir det tisdagen den 16 maj kl 18.30.
  • Farmors Café öppnar fredagen den 16 juni och är öppet kl 10-22.
  • I juli händer det mycket som vanligt: simskolan med Fanny Örså som lärare börjar 3.7, Högsåradagen firas 14.7 och Barnens museidag 27.7. Mera om allt detta i junibladet.

Anslagstavlan

  • Byalagets och DUV:s styrelse tackar alla som deltog i talkona i Kejsarhamnen och på Sunnanland.
  • Färjförarna önskar att alla bilister som har frikort

håller det synligt på framrutan – alltid. På så sätt undviker de onödigt detektivarbete.

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

www.dragsfjard.fi/hogsara

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i mitten av juni och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast första veckan i månaden. Clara, tfn 040-7716603, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, tfn 466 5666, 040-577 4380, Jenny, 040-5891798, e-post: lillbacka@hogsara.ath.cx.

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 6/Juni 2006/Årgång 6

Midsommaren närmar sig med stormsteg, syrenerna och alla vackra sommarblommor är fullt beredda, likaså alla de människor som ser till att Högsåra kan erbjuda sina invånare och gäster på fina sommarupplevelser – både för kropp och själ. Jungfrusunds museums specialutställning handlar om De Ungas Väl i Högsåra som fyller 100 år och Beatas bjuder på en utställning om..??. I Kejsarhamnen jobbar Janne och Synnöve både natt och dag för att kunna öppna sin kiosk till midsommar.

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

OBS alla traktorägare! Hög-Aktuellts redaktion vill ta ett grupporträtt av öns alla traktorer (det finns 18!) och deras förare. Kom med alla dina traktorer till Örnells strand 22.6 kl 18 så får vi en ståtlig midsommarbild! (Om det regnar måste vi skjuta upp fotograferingen till en senare tidpunkt.)

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

Händelsekalendern

  • Postlådstalko blir det på torsdag 15.6 med samling vid mangelboden kl 16.
  • Farmors Café öppnar fredagen den 16 juni och är öppet kl 10-22.
  • Juli:

Anslagstavlan

  • Nu har Högsåra en egen t-skjorta! Towe Lindberg, som öppnar Strandboden till midsommar, berättar att hon har gjort nya t-skjortor med Högsåramotiv – en segelbåt i en livboj med texten Högsåra. Hon har också andra nya produkter som hon har sytt under vintern. Dessutom kan man nu få både caffe latte, capuccino och espresso i Strandboden.
  • Högsåraboken kan du nu köpa för extra sommarpris! Passa nu på att köpa boken för 20 euro. Priset är detsamma för både den finska och den svenska versionen. Boken finns att få bl.a. på Farmors Café, i Kejsarboden i Kejsarhamnen och i Strandboden.

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

www.dragsfjard.fi/hogsara

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i mitten av juli och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast första veckan i månaden. Clara, tfn 040-7716603, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, tfn 466 5666, 040-577 4380, Jenny, 040-5891798, e-post: lillbacka@hogsara.ath.cx.

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 7/Juli 2006/Årgång 6

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

Vilken fantastisk sommar vi har. Trädgården är väl den enda som klagar. Utbudet av program och festivaler är enormt och också här hos oss ”händer” det ännu Visafton på Farmors Café och sedan D.U.V:s 100 års tillställning. Forneldsfirandet  blir som vanligt sista veckoslutet i augusti.

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

Förr gick det vilt till

Ungdomsföreningen De Ungas Vänner i Högsåra är med sina 100 år den äldsta föreningen på Högsåra. Den kom till på initiativ av några Högsårabor som ivrade för ungdomsrörelsen i början av 1900-talet. De sammankallade ungdomarna i Högsåra till ett möte den 15 juni 1906. På mötet beslutade man att grunda en ungdomsförening som omfattade hela Hitis kommun. Ett åttiotal personer tecknade sig som medlemmar i den nya föreningen som fick namnet De Ungas Vänner i Hitis. Johannes Johansson (sedermera Örså) valdes till ordförande. Målsättningen var att arbeta för ”modersmål och fosterbygd”. Mötena hölls turvis i de olika byarna och om ”vinden var god” var deltagarantalet stort. Redan 1907 började föreningen ge ut en egen handskriven tidning, Gjallarhorn.. Sista numret av Gjallarhorn utkom 1954. Till ungdomsföreningens 80-årsjubileum 1986 gav man dessutom ut ett jubileumsnummer.

År 1908 köpte föreningen en tomt av Emil Ekman i Kasnäs och där skulle föreningshuset byggas. Emellertid började medlemmarna från Biskopsö, Vänoxa, Bolax, Böle och Hitis yrka på att ungdomslokalen skulle placeras i Hitis kyrkby. Folket från Högsåra, Holma, Kagsjäla, Vänö och Rosala motsatte sig detta och som en följd splittrades De Ungas Vänner i Hitis år 1917. De östra byarna grundade en egen förening och Rosala en egen. Tomten i Kasnäs såldes.

Namnet på föreningen ändrades till De Ungas Vänner i Högsåra. Föreningen omfattar i dag Kasnäs, Holma, Kagsjäla och Högsåra byar.

I Högsåra satte man snart i gång med att planera ett eget föreningshus och 1923 köpte föreningen för 4000 mk en tomt benämnd Stubbarna av Theodor och Lydia Danielsson. Arbetet med att bygga ungdomslokalen tog genast fart och invigningen av ungdomslokalen Sunnanland kunde hållas den 19 juli 1925.

På Sunnanland har det hållits många fina folkfester, bl.a. flera stora sångfester med deltagare från hela Åboland och ståtliga brandkårsfester. Skärgårdsdanserna var årligen återkommande under sex årtionden, men på 1980-talet dog traditionen ut.

 

Redan innan Högsåraborna hade en egen ungdomslokal ordnades både sommarfester och bjudningsdanser i byn. Varje sommar ordnades en stor programfest med lotteri på någon av gårdarna och dit kom folk från hela bygden. Och det gick inte alltid så städat till. T.ex. år 1922 fylldes både Söders och Storöras (Lillbackas) potatiskällare med bråkstakar som måste stängas in någonstans. På den tiden fanns det också militärer i byn, som pojkarna från Dalsbruk inte riktigt kunde fördra. Det blev i allmänhet bråk och man måste ha militärpatrull för att övervaka festerna.

Före Sunnanlands tid samlades ungdomen bl.a. till dans i paviljongen i Kejsarhamnen. Ibland var det Kaj-Ove Nylund från Nerstu som spelade dragspel, ibland dansade man till grammofonmusik. Då Sunnanland kom till var lokalen egentligen inte öppen för ungdomarnas mera informella träffar, men ibland smög de sig in via ett fönster för att dansa där.

Bjudningsdanserna var ett viktigt inslag i nöjeslivet i skärgårdsbyarna. Holmaborna stod för påvalsmässdansen i slutet av januari och Vänöborna ordnade sedan gammalt dans på  kyndelsmässodagen kort därefter. Till Rosala seglade man på midsommardans.

På Högsåra hade man både sångkör och teaterverksamhet som blomstrade före vinterkriget.

Söders Gulle”, dvs. Gurli Ginman, kom till Högsåra Söders på 1930-talet på sin fasters arm tre veckor gammal efter att ha blivit moderlös. Hon växte upp både i Helsingfors och Högsåra och hon kände sig inte alltid accepterad i sin nya hemby. För henne kändes därför engagemanget i DUV:s teaterverksamhet extra viktigt. Hon tyckte att det fungerade som en inträdesbiljett till byn. Hon bär på många ljusa minnen från den tiden.

– Vi spelade Krona och klave i tre akter och Saga och jag hade huvudrollerna, vi spelade döttrarna. Alfhild spelade karl och i tredje akten skulle vi gifta oss, men Sven kom emellan. Jag var klädd i en folkdräkt som jag fick låna av Olla Margit. Jag kommer ihåg att vi visade stycket på Nötö. Det var riktig indiansommar och det blev varmt att hoppa med i träskopolkan.

Händelsekalendern

  • Barnens museidag i Jungfrusundsmuseet torsdag 27.7 kl 14-16. Vi reser in i 1800-talet tillsammans med Annina Ylikoski.

  • Tomas Lundin och Calle Pettersson uppträder med visprogrammet ”Har du visor min vän” på Farmors Café onsdagen den 2 augusti kl 19. Inträde 10 euro.

  • Söndagen den 6 augusti firar DUV 100-årsjubileum med en fest på Sunnanland kl 13.00

Anslagstavlan

  • Stort tack från Marthorna och D.U.V till alla som hjälpte till på Högsåra dagen.

  • Tack till alla som ställde upp på lekplatstalkot hälsar Folkhälsan.

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

www.dragsfjard.fi/hogsara

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i mitten av augusti och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast första veckan i månaden. Clara, tfn 040-7716603, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, tfn 466 5666, 040-577 4380, Jenny, 040-5891798, e-post:  lillbacka@hogsara.ath.cx.

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 9/September 2006/Årgång 6

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

Det börjar bli höst i luften och det är en tid sedan forneldarnas natt, men vi kan inte låta bli att blicka tillbaka på den stora festen med kräftskiva och dans som lockade över 100 personer. Vår trognaste medarbetare har försett oss med ett helt diktverk kring sommarens sista fest – så varsågoda kära läsare.

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

Forneldars natt på Högsåra land

Ett diktverk i sju avsnitt

av Henrik Jansén-Storbacka

1 Helsingforsaren

Vi äntligen lämnat staden i öster

och suttit så länge på vägen mot väster.

Visst, Håfors är härligt, dock en tröst är

att där ute oss väntar forntidens fester.

2 Väderleksrapport klockan 19

Moln i öster

moln i söder

blott i väster

solen glöder.

3 Väderleksrapport klockan 22

När solen sjunker i västerhav

och går i vattnet så sakta i kvav

hela himlen syns glödhett jäsande

och det blir ett väldigt fräsande.

4 Ett glas vin i Sunnanland

Nu nejden färgas sunnanröd

av forntidseldens sunnanglöd.

Stranden speglas sunnanfin

i mitt glas med sunnanvin.

Vi står vid sunnanvattnets rand,

ja, här festar vi, i Sunnanland.

5 Miljökonsekvensbeskrivning

Flamma stolt mot aftonrodnad,

kasta långt din fornelds sken.

Flamma i augusti månad

Men akta för sjutton bastu Braxén!

6 Höstvisa

Skynda dig, brandkårn,

Skynda att elda

brasan minskar minut för minut.

Slumrande toner

skallar i natten,

snart är den härliga festen slut.

7 Ljusen i natten

Nu lamporna lysa på vägen

och vi hittar äntligen hem.

Fyllda av forneldars sägen

och en eller annan kläm.

Vi söker oss hem till sängen

under vägljusens strålande sken.

Nu har vi vatt´ med i svängen

och kvällen är rysligt sen.

Händelsekalendern

  • Höstens första marthamöte hålls ? kl 19 hos Ylva på Farmors Café.

Anslagstavlan

  • Byalaget tackar alla som hjälpte till att göra forneldsfesten till en lyckad fest!

  • Maja Hellström tackar hjärtligt för all uppvaktning på sin 70-årsdag.

  • Clara och Pekka tackar stort för bidraget (157, 05 euro) till Ali Leigh i Gambia. Den unga mannen blev vi bekanta med på en semesterresa till Gambia år 2000. Ali, som jobbar med att knyta hängmattor, bygger ett litet hus i sin hemby i norra Gambia för att sedan kunna gifta sig. Ali har nu fått sina pengar och sänder ett varmt tack.

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

www.dragsfjard.fi/hogsara

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i mitten av oktober och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast första veckan i månaden. Clara, tfn 040-7716603, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, tfn 466 5666, 040-577 4380, Jenny, 040-5891798, e-post:  lillbacka@hogsara.ath.cx.

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 11/November 2006/Årgång 6

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

På allhelgona blev det vinter utan att man riktigt hunnit fatta att hösten var så långt framskriden, men i skrivande stund är november just så våt och grå som den brukar vara. Kanske man borde vara tacksam för att allting inte är förändrat när det gäller vädret? Nu går vi i alla fall i rask takt mot juletider, vilket betyder ljus i våra hus och en strimma av hopp. Att läsa en bok eller sköta sin kondition är aldrig fel – oberoende av väder och vind. Tips om båda erbjuder vi i månadens blaska.

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

Vad tror du att det hände sen?

Hög-Aktuellt firar i höst 5-årsjubileum. Det första numret kom ut i september 2001 och jubileet till ära har vi startar en serie där vi låter dem som var barn i 80-talets Högsåra berätta om sig själva. ”Vad tror du att det hände sen?” kallar vi serien fritt efter Tove Jansson. I tur står Kyra Koponen.

Vi kom till Högsåra med båt en sommar för över 22 år sedan. Vi låg vid ankar i Sandviken där mamma och pappa till sin stora förvåning träffade pappas småkusin Seppo Santavirta. Mitt första Högsåraminne är från samma resa då vi lagt till vid Enbergs brygga i byviken. Sen dess har det blivit en massa oförglömliga minnen och många hus. Innan vi fick flytta in i vårt första hus hann vi bo både på Pange och hos Örsås i butikens övrevåning. Det var en stor lycka när vi äntligen fick hyra Wickströms härliga vita hus (Nerstu) vid Örnells strand. Huset var i behov av en ansiktslyftning och mamma var nog ganska förskräckt då hon såg huset inifrån första gången. Men det blev härligt charmigt och vi trivdes förträffligt bra. Från den tiden kommer jag bra ihåg hur Erik varje morgon klädde på sig flytaren och gick ner till stranden för att fiska med sin hov och hur han en gång kom gråtande och genomvåt hem. Han hade fallit i från bryggan, men lyckats klättra upp igen.

Jag umgicks inte de första åren så mycket med flickorna på holmen. Istället var det pojkarna som gällde, dvs. Harri och Henkka Lindborg, Torsten och Robin Santavirta, Rasse och Niki Roiha, Johan Jansén-Storbacka och Erik. Jag var en av pojkarna och vi gjorde en massa. Vi simmade, lärde oss vattenskida, spelade fotis och boboll, täljde i verkstaden (hästspiltan på Övergård), seglade, byggde flottar och en jättefin koja uppe i ett träd. Och sen ordnade vi discon i Övergårds ladugård för alla kompisarna på ön. Det var urlyxiga tillställningar med färglampor och ”slåvaren”.

Speciellt sommarloven var fantastiska. Vi åt morgonmål hemma och sen tog vi simppare och handduk med oss och hoppade på cykeln. Vi måste nog ha varit en ganska rolig syn då vi cyklande susade fram på vägarna. Beroende på var vi rörde oss under dagen och när vi blev hungriga åt vi alla mellanmål tillsammans. Chokogröt var den absoluta favoriten. Friheten var fantastisk. Vi gjorde vad vi ville och kom och gick hur det passade oss. Det enda som var obligatoriskt var att vara hemma i tid för middagen. Ja, och sen årets höjdpunkt, höängen (med bulla och saft under pauserna och gemensam avslutningsfest för alla, oberoende av ålder), den årliga utfärden med Kari Lindborg, plättstekning och pappas pasta bolognese. Och det att någon av oss alltid skadade sig så Seppo Santavirta måste ta till nål och tråd. Jag kom lindrigt undan eftersom jag bara en gång fick hål i huvudet då jag cyklade in i hörnet på Högsåraskylten vid Rosala-, sedermera Falkö-, sedermera färjbryggan. Jag var nog lite besviken då det inte behövde sys och doktorn bara ordinderade mig att sitta ner en stund och dricka ett glas saft. Mycket tuffare var det ju att få puukkon i fingret eller falla och riva upp örat.

För Erik var det otroligt att få vara med ”stora pojkarna”. Det var inte alltid lätt för honom att hänga med, men han klarade sig bra och pojkarna var snälla med honom… utom Niki och Henkka som retade honom genom att ta tag i hans ben och doppa honom i havet från bryggan. Fy! Erik tycker det fina med loven på Högsåra var att man alltid hade något att göra och att det var med människor man tyckte bra om. Fisketurerna, vattenskidningen, seglingen och simturerna var alltid annorlunda och det var just det som gjorde dem så otroligt spännande. Med tiden lärde han känna Paolo och Niklas som var pojkar i hans egen ålder. De fortsatte med samma aktiviteter som vi hade hållit på med och de var speciellt intresserade av att bygga. Med sin egenhändigt byggda flotte gjorde de s.k. korståg och andra expeditioner. Varje sommar hoppades Erik att sommaren aldrig skulle ta slut. Jag i min tur umgicks allt mer med flickorna, d.v.s. Jenny, Karkki och Camilla. Det var full fart på oss oberoende om vi sålde rökt flundra eller gick på dans.

Under åren lämnade vi vita huset och bodde hos Roihas en sommar tills vi flyttade till Stavas. Stavas var härligt, fast det kändes som att det vara ganska långt ifrån allt. Vi var vana att bo vid Örnells brygga där allt hände och en massa folk kom förbi. Mamma kunde bara sitta vid trappan och njuta av kvällssolen och vips hade hon en fisk i famnen tack vare Trygve, Robert eller Mälle.

I takt med alla husbyten och att vi efter över 15 år äntligen fåttt ett Eget ställe har ”lilla” Erik vuxit till den 22-åring han är och jag har äntligen avslutat mina studier. Högsåra betyder fortfarande otroligt mycket för oss båda fastän vi inte alls tillbrignar så mycket tid på holmen som vi skulle önska.

Erik blev student år 2003 och studerade efter det ett år vid Helsingin Ammattikorkeakoulu, Stadia. Hösten 2005 inledde han studierna vid utbildningsprogrammet för elektronik- och elektroteknik vid Tekniska Högskolan i Esbo. Förutom att han studerar sportar han mycket och dessutom jobbar han då och då vid Nordiska Investeringsbanken. Inom en snar framtid hoppas Erik på att flytta hemifrån (mamma är inte ännu redo) och att studera utomlands en tid. Till Eriks framtidsplaner hör drömmen om att grunda ett eget företag och att ens ännu en gång göra samma saker på Högsåra som när han var liten. Erik är tillsammans med Michaela som han träffade redan under gymnasietiden.

Mina vänner i stan undrade alltid varför jag måste åka varje veckoslut till lande. Sanningen var att jag ville det och njöt av varje sekund. Under gymnasietiden minskade veckosluten som firades på Högsåra och den trenden har tyvärr hållit i sig p.g.a. studier och jobb. Jag skrev studenten 1996 och tillbringade påföljande vinter i Freiburg i Tyskland. Hösten 1997 inledde jag mina studier i statskunskap vid Åbo Akademi. Under studietiden praktiserade jag utomlands och studerade i Spanien. Efter att ha jobbat en tid beslöt jag mig för att skriva min gradu färdig vilket jag även gjorde på Högsåra sommaren 2005. Efter att jag blivit pol.mag. började jag först som praktikant vid utrikesministeriet och är nu till årets slut tjänsteman vid protokollavdelningen. Vad som händer efter årsskiftet vet jag inte än. Eftersom jag varit en hel del utomlands sedan gymnasietiden är det mycket möjligt att det bär av till stora världen igen. Men var jag än befinner mig så är Högsåra alltid stället nummer 1 och jag drömmer om att kunna fira en hel semester på Högsåra någon dag.”

GrattisGrattisGrattisGrattisGrattisGrattisGrattisGrattisGrattisGrattisGrattis

Vi gratulerar Anne Enberg på födelsedagen!

GrattisGrattisGrattisGrattisGrattisGrattisGrattisGrattisGrattisGrattisGrattis

LästipsetLästipsetLästipsetLästipsetLästipsetLästipsetLästipsetLästipsetLästipse

Kari Lindborg ger veckans lästips: Kari läser mycket och gärna. Han har verk om otaliga finska politiker t.ex. Kekkonen, Koivisto, Karjalainen, Wirolainen, Karjalainen m.fl i sin bokhylla. Senast lästa bok är: Stalin, den röda tsaren och hans hov av Simon Sebag Montesiore

LästipsetLästipsetLästipsetLästipsetLästipsetLästipsetLästipsetLästipsetLästipse

Händelsekalendern

  • Fredagen den 17 november ordnar Folkhälsan simresa till Caribia. Anmäl dig till Jenny

  • Lördagen den 25 november ordar Arbis och Marthorna en Må bra-dag på Högsåra kl. 12 framåt. Samling på pange. Stavgång och annan promenad, mjuk gymnastik och stretchning. Tag med liggunderlag och lämpliga kläder för inne och utebruk. Lärare: Riitta Saarikko. Soppa och bröd serveras. Maria Isaksson demonstrerar och säljer doftljus. Kom med och njut av trevlig samvaro samtidigt som du höjer din kondis.

  • Lördagen den 2.12 blir det julbasar i Kasnäs.

  • Grötafton på Panget 16.12

Anslagstavlan

  • Observera att du kan få Hög-Aktuell sänd till dig per e-post. Meddela din e-postadress så fixar vi resten!

  • Julkappstips på www.adlibris.fi
  • Synnöve meddelar: Ni kan köpa inlagd sill hos mej: 045 1323451

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

www.dragsfjard.fi/hogsara

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell- Backman. Nästa nummer utkommer i mitten av december och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast första veckan i månaden. Clara, tfn 040-7716603, skype: clarahenriksdotter, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, tfn 466 5666, 040-577 4380, skype: gunilla_ornell,e-post: ornell@hogsara.ath.cx, Jenny, 040-5891798, skype:jennybackman ,e-post:  lillbacka@hogsara.ath.cx.

 

 

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 12/December 2006/Årgång 6

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

Goder afton, goder afton, båd herre och fru. Vi önskar eder alla en

fröjdefull jul!(Gammalt julkväde.) Samtidigt önskar redaktionen alla läsare ett Gott Nytt År 2007.

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

Vad tror du att det hände sen? I tur står Susanna Blom. (f. Björkman):

Hur ser det månne ut på Högsåra och på sommarstugan just nu? Det undrar jag då och då. Det är som om vi skulle ha två olika delar av vårt liv. Ett som snurrar runt vardagen hemma i Esbo och ett som börjar när isarna går och man kommer ut till stugan.

Det har varit roligt att läsa om dem man har träffat för länge sedan nu i Hög-Aktuellt, och jag har insett att mina somrar kanske har varit lite annorlunda än många andras eftersom vårt sommarställe aldrig har varit på själva Högsåra utan på holmarna runtomkring. Till vårt sommarställe har man alltid åkt båt och inte färja och har det varit storm har man fått göra om sina planer. För mig har det varit en del av charmen. El och rinnande vatten har jag inte heller någonsin saknat, men det kan ju hända att man ändrar sig med åren…

Mitt sommarställe är redan mitt tredje i Högsåra skärgård. Från början bodde vi i Sågviken, sedan byggde mina föräldrar stuga på Norra Granholm, och nu har jag med min egen familj; min man Mancca och våra döttrar Natalie 3 år, och Chiara snart 1 år, byggt vårt eget sommarställe på udden bredvid mina föräldrars ställe. Ja, det låter inte så tokigt när jag tänker på att vi redan är där i tre generationer. Min bror Klaus har tagit över mina föräldrars bastustuga och håller på att göra den till sin egen sommarstuga, och nyligen har även min mans föräldrar och bror med familj skaffat sig en sommarstuga i närskärgården.

Jag har samlat på mig många roliga sommarminnen genom åren. Simskolan var en av höjdpunkterna på sommaren, vi simmade tills läpparna blev blåa, och sedan lekte vi ”Vem är rädd för svarte man”, då lekte man ännu sådant…Efter simningen fick min bror och jag alltid glass i butiken, kanske det var snällt av våra föräldrar eller så var det för att man skulle orka vänta tills dom hade pratat färdigt…

När jag blev tonåring blev vår buster ”Sälle” min bästa vän. För då blev jag fri! Stugan var tråkig, men med Sälle kunde man åka till kompisar och på dans. Det var något det, inget liknande fanns i stan. Sedan åkte man hem i mörkret genom att följa holmarnas konturer… inte så fiffigt, men gjort är gjort. En sen natt efter en dans på Sunnanland ansåg vi ändå att det var för dimmigt att åka hem, så vi tillbringade natten i Johans båtskjul. Några andra fattade andra beslut och hamnade i vassen…

För några år sedan gav mina föräldrar oss chansen att bygga en egen stuga. Efter det har all vår tid (och deras!) gått till att bygga upp vårt eget sommarställe. Som tur har vi fått mycket och oersättlig hjälp av både vänner och bekanta. Nu har vi ett eget härligt ställe att tillbringa våra somrar på tillsammans med våra familjer och vänner.

Vår vardag kretsar helt naturligt runt barnen. Vi har fullt upp med våra busiga och härliga barn. Man märker att Natalie också redan tänker på vårt sommarställe som en del av vårt liv. Hon kan ibland konstatera att vi måste fråga Johan om isen redan har lagt sig på havet, för då måste vi ta upp båten! Sedan när isen smälter kan man sätta båten i havet och då kan vi igen fara till lande! Sedan Natalie föddes har Farmors Café varit ett av våra favorit ”pausställen”. Natalie får träffa andra barn och titta på djur, hon får säkert sällskap av Chiara nästa sommar och vi föräldrar får en liten paus med lonkero och kakbit…

Just nu är jag hemmamamma och har tagit en paus från jobbet på banken. Jag ser fram emot en hoppeligen varm och skön sommar på stugan nästa år tillsammans med familjen och efter det återvänder jag till jobbet på hösten.”

LÄSTIPSET återkommer efter jul då vi hoppas att julgubben varit givmild.

Invigning i HOPP-klubben

Av Henrik Jansén-Storbacka

Både MajBritt och jag beklagar ivrigt att vi inte kan begå julen på övligt, trevligt och vänskapsfyllt sätt på Högsåra detta år. Orsaken är att jag kring jultid kommer att genomgå invigningsritualerna för medlemskap i HOPP-klubben.

Detta är ju en ära, som man inte kan avstå… och inte gärna vill avstå från. Det finns ett flertal medlemmar i klubben på Högsåra, som kan vittna om hur värdefullt det är att tillhöra denna fina organisation, och vilken betydelse invigningsritualerna har. Ja, det finns till och med en Högsåra-flicka som är kvadruppel medlem. Inte illa!

Invigningsritualen är intressant och för den oinvigde kanske litet skrämmmande. I det hus där detta försiggår tvättas man och rakas man och genomgår olika yttre och inre rengöringsprocedurer, varefter man får i sig någonting man skulle kunna kalla en ”huikka” och förs genom långa korridorer till ett rum med stark belysning, där man får sig en ”huikka” till och sen raskt slocknar.

Vad som sedan sker vet man inte och det är kanske lika så bra, men det sägs vara rena snickarverkstaden.

Så vaknar man upp till en jättekrapyl och tvingas stå på sina skrangliga ben fast man hellre ville vila sig litet till.

Men så lär det så småningom bli bättre. Mycket bättre. Och man hurrar med klubbens valspråk: HEJ OCH HOPP!

Vad HOPP står för? Jo, Höft-OPererade Protes-klubben.

Vi ses igen. På dansgolvet på Sunnanland.

Händelsekalendern

  • Lördag 16.12 kl.17. Grötafton på Panget. Liten julklapp medtages. Lotterivinster mottages tacksamt. Lucia och Jultomte.
  • Julafton kl.15 samlas vi alla, enligt tradition, på gravgården för att tända ljus och sjunga.
  • Vackraste julsångerna sjunger vi på Panget 29.12 kl. 15.
  • Arbiskursen hus och gårdar börjar igen måndag 8.1 2007 kl. 15 på Panget. Nya och gamla deltagare är hjärtligt välkomna med. Kursledare är Clara Puranen

Anslagstavlan

  • Gör som så många andra, få Hög-Aktuellt sänt till dig per e-post. Meddela din e-postadress så fixar vi resten!
  • Anne TACKAR för all uppvaktning på födelsedagen.
  • Ett stort TACK till Farmors Café för god julmat och trevlig samvaro säger vi som var där.

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

www.dragsfjard.fi/hogsara

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell- Backman. Nästa nummer utkommer i mitten av januari och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast första veckan i månaden. Clara, tfn 040-7716603, skype: clarahenriksdotter, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, tfn 466 5666, 040-577 4380, skype: gunilla_ornell,e-post: ornell@hogsara.ath.cx, Jenny, 040-5891798, skype:jennybackman ,e-post:  lillbacka@hogsara.ath.cx.