Hög-aktuellt 2018

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 1/Januari 2018/Årgång 18

Efter mycket regn och rusk visade sig solen äntligen några gånger i början av det nya året. Och så kom en liten köldknäpp och lite snö som gör landskapet en aning ljusare. Mot ljusare tider går vi med stormsteg nu. Om dagarna nu i oxveckorna ändå känns en aning trista kan man förslagsvis göra som byns äldsta kvinnor gör: ställa till med en deg och baka. Om du inte gjort det tidigare är det kanske dags att börja nu. Via Youtube kan man lära sig nästan vad som helst, eller kanske ännu bättre, ta kontakt med byns bakerskor och be om tips.

Att ta en promenad är ett annat hett januaritips: på en söndagspromenad kan man träffa på och få prata med ett dussintal människor helt utan att planera något. I vilken stad kan man göra det?

***************************************************************************

Då man bor vid havet måste man lära sig

havets vanor. Stör inte de stora fåglarna då de häckar. Lita aldrig på isen där vattnet strömmar. Tro inte att sommaren varar för evigt, skaffa mat och varma kläder innan tranorna drar söderut. Lev fullt varje årstid, men så att du har bärgning

inför den som stundar. Lär dig känna också tillfälliga gäster och

inkräktare. Lär dig dyka med de stora rovfiskarna. Undvik

krokar, nät och grynnor. Bränn dig inte på solen. Förfrys inte fötter och hjärta när vintern

överfaller dig. Claes Andersson ************************************************************************

HÄNDELSEKALENDER

Torsdagen den 25.1 börjar Marthorna året med marthamöte hos Gunilla kl.19. Vi diskuterar loppisarrangemangena i mangelboden.

Presidentval 28.1 i Kasnäs badhus.

Lördagen den 3.2 åker Föreningen Folkhälsan i Hitis till Åbo för att se på Piaf-jag ångrar ingenting. Vi startar med 10.30 färjan och bussen möter oss i Kasnäs. Biljetten betalas i bussen och kostar 38 € vuxna och 36 € pensionärer.

EFTERLYSES

Ulla Örså efterlyser sitt fotoalbum som innehåller bilder på pensionatsgäster och barn. Albumet har blommig pärm.

Färjförarna tackar för julgåvorna och önskar Gott Nytt färjår.

***************************************************************************

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i februari 2018 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. Clara, tfn 0407716603, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, 040577 4380, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 0405891798, e-post: jenny@lillbackagard.net

 

   Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 2-3/Mars/Årgång 18

Vargavinter.
Ja det blev en kall och blåsig februari. Temperaturer på ca -20 grader på nätterna, har gett oss isvägar. Nu kan man åka kälke och skidor på södrasidan färjrännan, där det finns ”båskad” väg.

Vargen har också utnyttjat isarna och synts i byn och vid Nämanön finns tydliga vargspår.

Lodjuren tassar också omkring så passa nu på i fullmånens sken om ni vill träffa dessa djur, som lär röra sig nattetid.

Trotsande kylan gjorde en liten grupp flitiga ett fint arbete i mangelboden. De nyköpta ikeaskåpen monterades på plats. Där finns nu fina enhetliga skåp.

Varje förening som önskar ha sitt arkiv där får nu ett eget stort skåp till förfogande.
************************************************************************************** ***********
Skimrande is av Henrik Jansén-Storbacka

I gamla tider fanns det vintrar och bilisar. I dag veta vi intet om vad klimatet bjuder, när och hur och varför och vilket parti som just nu sponsrat det.

Men vi kan ju alltid minnas det förgågna. Tider som varit och tider som flytt, och kanske kommer på nytt. (Och Olle, han som är med, var min kusin och en gång herre till Backa gård.)
Över fjärdens vackra is drar vi fram på bilisters vis. Stannar till och borrar hål kollar att isen bilen tål. Olle, som är med, han vet fjärdens vinterhemlighet: här finns strömdrag, grynnor, lömska tag.
1
Här finns gäddkrok att hantera inte bara nån men flera. Här sitter jag vid ratten susar över vida vatten. Tänk på dem som frusit hårt på isig fjärd, så kallt, så svårt. Nu kör vi bil på Västerfjärd en skimrande vacker midvinterfärd.

******************************************************************
De Ungas Vänner informerar

Det nya taket har lämnat kassan tom. Vid genomgång med kassören visade det sig att medlemsavgifterna till stor del är obetalda. Känner du på dej att din är obetald ?

Vänligen betala. Medlemsavgift för 2018 10€/person kan betalas in på konto Nordea FI34 2446 1800 1235 94

HÄNDELSEKALENDER

Marthamöte hos Jenny  på torsdag den 8.3 kl.19. Välkomna. Överraskningsprogram.

********

Vi hedrar minnet av Johan Örså som avled onsdagen den 28.2.

*****
Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i april 2018 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. Clara, tfn 0407716603, epost: cpuranen@abo.fi, Gunilla, 040577 4380, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 0405891798, e-post: jenny@lillbackagard.net

 

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 4/April 2018/Årgång 18

Våren kommer men det går långsamt i år. Isen ligger ännu på fjärden och håller segt fast sig vid stränderna. Just idag har en tranplog flugit över byn och någon enstaka tofsvipa, stare och bofink har setts. På Söderlångvik gård ordnas en fågelskådningsutfärd för intresserade den 13.4 kl. 6-8 med morgonmål på Café Vivan som avslutning. Passa på och lär dig mer om fågellivet.

******************************************************************

Sensommarseglats och vinterverklighet

av Henrik Jansén-Storbacka

Min goda syster hade under sin tid på Kauttua bruk skaffat sig en Oslojolle, en femmeters segeljolle i trä med 8 kvadratmeters segelyta, av vilka det fanns en hel flottilj på Pyhäjärvi. Bruksfolket kappseglade på veckosluten med middag och eftersnack på tjänstemannaklubben – en helt säkerligen spännande och angenäm tillvaro. Så småningom transporterades ”Amiga Mia”, som hon hette, per lastbil till Havet, det obetvingliga Skärgårdshavet, för vidare bogser till Högsåra, där en ung bror var ivrig att lik en annan Captain Cook ta alla öar i besittning med sitt seglande skepp.

Hon var inte så dum egentligen, ”Amiga Mia”. Lite underriggad, lite vek i fören, men med ganska bra balans. När min syster hade avslutat sin semester och omsorgsfullt torkat upp de sista slagvattendropparna med svamp tog ett mindre nogräknat kommando över (=jag). Det fanns ingen att kappsegla mot, så all den fina trimningen ersattes av en strävan att klara den åboländska skärgårdens vindar.

Det fanns tillfällen när vi inte klarade det. En åskby från nordväst ledde till en praktfull kapsejsning utanför hemmabryggan; det trista var att min enda kompis på ön därigenom fick förbud att umgås med mig forever. Nyheten om vår kraschlandning spreds som en löpeld genom byn (”Dom stölp! Dom stölp!”), så det gick inte att dölja på något vis.

En skimrande augustidag för många år sedan – en av dessa oändliga sensommardagar, när skärgården ligger öppen och litet förvånad över att plötsligt vara så tom – hade vi seglat till Dragsfjärds Sandö, denna Konstsamfundets pseudotropiska pärla, vars enda skillnad från Söderhavet var att palmerna utgörs av tallar. Vi hade legat med fören uppkörd i sandstranden i en av de tre Sandövikarna, vi hade vandrat över näset till Tallörn, ibland i vattenlinjen, ibland i fotsdjupt vatten. Vi hade druckit vårt kaffe och ätit våra smörgåsar och skulle slöra lättjefullt tillbaka till Högsåra i den labra västliga vinden.

Vi seglade längs med Sandö rev, denna långa smala lustiga utlöpare av Salpausselkä. Det är segeldjupt ända fram till själva banken, och revets yttersta ända vänder sig med vind och strömmar, precis som Grenen utanför Skagen. Från den yttersta spetsen av Sandö rev satte vi kursen mot Hamnholms norra udde, med en mjuk böjning i kursen nordvart för att undvika den sten som ligger utanför Hamnholmsudden. Vinden var utmärkt, framfarten behaglig och ett snabbt skeppsråd var enhälligt för att segla genom Gamla Jungfrusund.

Mellan Jungfruskär och Kimitolandet ligger Gamla Jungfrusund, vackert och historiskt, nerskuret mellan branta berg. Urgamla farleder, sjöslag och krogar, detta är stället för en praktfull fest, i synnerhet när man passerat det smalaste stället, Krögarhålet, och sundet vidgar sig till lävattnets inbjudande lugna yta. Det är tyvärr hundratals år sen krogen upphörde (i dag får man färdas vidare till Farmors Café på Högsåra för detta ändamål), men sundet, miljön är charmig. Jungfruskär är också en turistattraktion genom jättegrytan som ligger på nordvästsidan av holmen utåt Gullkronan, The Famous Giant´s Cooking Pot.

Söder om Gamla Jungfrusund ligger Stora Jungfrusund (även kallat Högsårafjärden), ett öppet, vid hårdare vind inte helt bekvämt vatten med Högsåra gamla lotsstuga uppe på Lotsberget högt över fjärden som en påminnelse om sjöfartens gång i tider som varit.

Oslojollarna var centerbordsbåtar och vi hade i länsen genom Gamla Jungrusund dragit upp kölen; dels gick det fortare, dels fanns där ett antal stenar, vilkas läge inte var helt definierade (så kallade flytgrynnor). Nåväl, vi kom lyckligt igenom genom att hålla mitt i sundet enligt gamla anvisningar och kunde slöra ner längs Norrölandet, innanför Furuholmarna och rakt på hemmahamnen i Oxvik på Högsåras norra strand.

Det finns igenting som går upp mot dessa ögonblick, när en seglande båt fungerar, när man känner att seglen verkar i harmoni, balansen är perfekt, när strömmen av vatten kring skrovet både ljudmässigt och upplevelsemässigt reflekterar någonting dynamiskt, något som sker, just nu, just här, i detta ögonblick, i denna vind, i detta ljus, med dessa öar omkring mig, landen och de mörka skärgårdsskogarna, rodret som vibrerar lätt i min hand, vattnen som öppnar sig framför mig; jag är på hemväg i sensommareftermiddagens sötma.

Långt bakom mig ligger Sandö liksom vore det Bora Bora mitt i Gullkronans Söderhav.

Framför mig hemmahamnens boj.

Här sätter jag punkt för de skimrande dagarna under gångna somrars jollsegel, och går ut i Högsåras decembermörker. Det blåser från norr i kväll, det svallar i tallarna. Jag går ner till Högsåra byhamn. Stora Jungfrusund ligger där framför mig mörk och skrämmande med vreda vågor som slår emot farledsstationens vågbrytare.

Kuggör blinkar i mörkret, mobilmasterna på Kasnäslandet likaså. Sådan är skärgården: skimrande sommardagar, skrämmande vinternätter.

I ”Regina och Gullkronan” berättar Björn Landström hur de kommer till en av öarna i Gullkronan och Henrik Ramsay säger: ”Vi har kommit för att se hur ni har det”. Och får svaret: ”Då har herrskapet kommit helt fel. Välkomna tillbaka i november.”

När jag står i mörkret i Högsåra byhamn i vintervinden inser jag att seglingen hem från Sandö genom Gamla Jungfrusund, i sensommarljuset i en Oslojolle för många år sedan, bara var en illusion. Verkligheten är här och nu.

Men i den gråsvarta decemberkvällen vid Jungfrusund lyser alltjämt ljusen i Högsåra by.

***************************************************************************

HÄNDELSEKALENDER

 • Marthamöte hos Pirkko den 11.4 kl. 19. Välkomna. Marthorna har beviljats bidrag för sin asiatiska matlagningskurs. Vi diskuterar tidpunkt för kursen på mötet.

 • De Ungas Vänner håller talko med taklagsöl på Sunnanland den 14.5 kl. 10.30 och årsmöte den 20.5 kl 10.30. Välkommen med.

 • Föreningen Folkhälsan i Hitis ordnar simskola på Högsåra den 9.7-20.7. På förmiddagen. Återkommer med mera info närmare sommaren. Anmälan sker via webben. _____________________________________________________________________

EFTERLYSES

Karin Nyholm efterlyser trasmattor i mörka färger. 2 stycken och gärna 3 meter långa men allt beaktas. Karin nås på 0400670475

***************************************************************************

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i maj 2018 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. Clara, tfn 0407716603, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, 040577 4380, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 0405891798, e-post: jenny@lillbackagard.net

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 5/Maj 2018/Årgång 18

 

Vintern har rasat, drivan har smultit bort och dött. Himlen ler i vårens ljusa kvällar. GLAD FÖRSTA MAJ till alla bladets läsare! Fågellivet är rikligt och tranor och gäss tycks trivas i byn. Härliga ljusa tider har vi framför oss. Det som göms i snö kommer fram i tö också här och det innebär städning på gårdar och stränder. Frivilliga behövs nu till de olika städtillfällena som annonseras i dagens blad.

******************************************************************

Vi har ännu ingen anställd för guidningar i Jungfrusundsmuseum nu i sommar. Finns det någon bland er läsare som är intresserad? Det går också att ställa upp för en kortare period. Vi hoppas kunna hålla öppet 2.7-12.8. Kontakta Gunilla 040 5774380

***************************************************************************

Kejsarboden inleder säsongen med veckoslutsöppet från 4.5

Fre 18-20

17-20

Välkommen!!

 

HÄNDELSEKALENDER

 • 14.5 kl. 10.30 Taklagsöl och talko på Sunnanland. SNÄLLA KOM MED VI HAR ÅU PÅ BESÖK! Hälsningar De Ungas Vänner
 • 16.5 kl. 19 Marthamöte hos Ulla på Rikulla. Välkomna.
 • 18.5 kl. 17.30 Gravgårdsföreningens årsmöte och talko genast efter på gravgården.
 • 19.5 kl. 11 Talko i Kejsarhamnen.
 • 20.5 kl 10.30 Ungdomsföreningens årsmöte på Sunnanland.

 

DE È MYKI NU!!!

*******************

TILL SALU

Nya sommardäck till bil. 165/65 13 tum. Ring tel. 04055 26 180

***************************************************************************

Grattis till Trygve som fyller 70 år den 6.5

(Trygve är på resa i västerled och har ingen mottagning)

**********************************************************

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i juni 2018 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. Clara, tfn 0407716603, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, 040577 4380, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 0405891798, e-post: jenny@lillbackagard.net

 

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 6/Juni 2018/Årgång 18

Sommaren är här, vi har snart midsommar. Årets majvärme och torka har gjort att det kan bli svårt att hitta sjusorters blommor att ha under kudden på midsommarnatten. Det råder brandfara och eldningsförbud. Det är något vi alla skall akta på! Speciellt farliga är engångsgrillarna och tobaksfimparna. Vi önskar alla läsare en fröjdefull, glad midsommar och en skön sommar i övrigt.

******************************************************************

Här kommer en hälsning från Camilla Norinder.

Hej, facebookgruppen ”vi som vistas på Högsåra” är tänkt som en grupp där alla som vill och som har koppling till Högsåra på något sätt, kan vara med. Det är en sluten grupp för medlemmar, var och en begär medlemsskap. Kanske finns ett behov av att kunna skriva något som kan vara angeläget för fler eller lägga ut frågor o dyl eller läsa andras synpunkter.  Det ersätter inte på något sätt Högaktuellt, möjligen kompletterar det. Tacksam om ni skulle vilja skicka informationen till de som får Högaktuellt. En test på intresse.

***************************************************************************

I Jungfrusundsmuseum visas denna sommar en något nedbantad Santeri Salokivi utställning. Här kan du också se remmarfilmen och andra museers intressanta filmer. Vi försöker hålla öppet med frivilliga krafter. Mera om öppethållningstiderna på anslagstavlorna i byn.

 

HÄNDELSEKALENDER

 • Marthamöte hos Lillan Hagsten på Fagerudd IDAG, tisdag den 12.6 kl. 14. Välkomna.
 • Kiosken i Kejsarhamnen är nu öppen alla dagar från kl 12-20. Från Midsommarafton 22.6 framöver kl.9-21
 • Midsommarstången kläs traditionsenligt i Kejsarhamnen den 21.6 kl 18. De ungas vänner sköter arrangemangen. Lottervinsterna till midsommarlotteriet bör lämnas i Kejsarhamnen samma kväll. Tack.
 • 22.6 Midsommarstångsresning, lotteri, lekar och skoj i Kejsarhamnen kl. 15. Arrangörer De ungas vänner.
 • 3.7 besöker skärgårdsteatern Sunnanland.
 • Folkhälsans simskola börjar den 9.7 12.30 vid Lillbacka brygga.
 • 12.7 Högsåradagen kl. 13 vid Farmors Café.
 • 18.7 Gudstjänst i Jungfrusundsmuseum kl. 18.
 • 20.7 Simskoleavslutning.
 • 23.7 kl. 13. Barnens museidag vid Jungfrusundsmuseum. Vi leker och byker.

 

*****************************************************************************

Sommarjobb sökes. André Backman klipper gräs och gör lättare trädgårdsarbeten.

Tel. 0409678346

 

******************************************************************************

 

Föreningen folkhälsan i Hitis har till olika lekplatser i gamla Hitis erhållit bidrag till nya redskap, så också till Folkhälsans lekpark här i byn. Tack till talkogänget.

***************************************************************

 

Sten fyller 70 den 11/7 och firar bemärkelsedagen fredagen den 13/7 klockan 18 på Johannelund. Välkommen.

****************************************************************

 

Vi gratulerar Marika Örså som fyller 50 år den 15.6. Grattis!

 

***************************************************************

Tack till Anne Metsäkuusi för en alldeles fantastiskt fint ordnad martharesa. Den vidgade våra vyer ytterligare.

****************************************************************

Tack

Ett hjärtligt tack det skall ni ha.

Att fylla år de gör mej gla.

Jag fyller gärna varje år så länge som jag får

Tack för alla vackra blommor och sköna kramar.

Alfhild Paulina

 

 

 

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i augusti 2018 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. Clara, tfn 0407716603, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, 040577 4380, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 0405891798, e-post: jenny@lillbackagard.net

 

 

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 7/Augusti 2018/Årgång 18

I numret före midsommar var vi bekymrade över torkan och eldfaran och det är vi fortfarande.  Eldningsförbud råder och vi skall vara tacksamma att vi tillsvidare klarat oss utan incidenter trots den stora mängden turister som rört sig på ön i sommar. Det har turligt nog varit väldigt lite alger i badvikarna och simskolan avklarades nästan utan ”algstopp”. I år deltog 35 barn i simskolan på Högsåra. Det blev 3 kandidater och 5 magistrar. Totalt deltog 111 barn i föreningen Folkhälsan i Hitis simskolor som även ordnades i Kasnäs, Rosala och Hitis.

******************************************************************

Här kommer en påminnelse från Camilla Norinder.

Gå gärna med i facebookgruppen ”vi som vistas på Högsåra

******************************************************************

Som ni kanske märkt har vi en ny skate-ramp i byn. Den har byggt med talkokrafter på initiativ av Gerard Alonso.

Många har varit med och sponsorerat bygget. Stort tack till alla som hjälpt och förverkligat projektet. Hoppas den blir till glädje.

HÄNDELSEKALENDER

Kiosken i Kejsarhamnen är öppen från 8.8 sön-fre kl. 12-20, lör kl.10-20

Rumpan Bar har öppet tom den 12.8 och sedan endast fredagar och lördagar i augusti. Kl.15-22

Fornelden firas traditionsenligt på Sunnanland lördagen den 25.8 kl 18. Anmälningar till Susanne Örså på tel. nr 040 8208224 före den 20.8. Mera info finns på anslagstavlorna i byn.

PILATES kursen i Kasnäs väntar på din anmälan. På hösten ordnas pilateskurs i Kasnäs. Tio personer ska anmäla sig för att kursen skall bli av. Kursen hålls tisdagar enligt preliminär info. 1,5h per gång. Silvia är utbildad pilatesinstruktör och väldigt duktig och trevlig. Infon får gärna spridas vidare.  Kursen går av stapeln 4.9-18.12. och kostar 140€. Anmälningar innan 15.8 till skurali@yahoo.com

*****************************************************************************

Tack alla för gratulationerna på min 70 års dag och för en lyckad kväll i gott sällskap. Hälsningar Sten

*****

Vi gratulerar Gunilla som fyller 70 den 19/8.

Gunilla meddelar att hon firar sin dag på annan ort.

****

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i september 2018 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. Clara, tfn 0407716603, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, 040577 4380, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 0405891798, e-post: jenny@lillbackagard.net

 

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 8/September/ 2018/Årgång 18

September. Nu kom de efterlängtade regnen. Det är höst i luften och just nu är det hård vind. Fiskarna är missnöjda, det har varit gott om abborre, men nu ställer vinden till det. Stora skarvflockar flyger omkring utanför byn. Snart börjar älgjakten, närmare bestämt 13.10 börjar älgjakten på Högsåra. Om du är osäker på när du kan röra dig i bär- och svampskogen kan du kontakta Trygve Örnell 0400 326 236. Höstens äppelskörd är riklig och vi delar med oss av ett snabblagat recept på äppelpaj.

Bråttompaj:
100g smör
1½ dl havregryn
1½ dl vetemjöl
½ dl socker ( kanel 1½ tsk)

Fyllning:
5-6 gärna sura äpplen i klyftor
½ dl socker

Smält smör, blanda i mjöl, gryn och socker. Häll blandningen över klyftorna i formen. 200 grader ca 40 min. Gott med glass eller vaniljsås till.
******************************************************************
HÄNDELSEKALENDER
• Allsång i Dalsbruks kyrka söndagen den 16.9 kl. 15. Charlotta Kerbs, Dragspelsklubben, Södergren och Lindgren.
• Den 20.9 kl. 19 hålls höstens första marthamöte hos Gunilla. Också icke marthor är välkomna.
• Bastubad med korvgrillning i Kejsarbadet 29.9, alla hjärtligt välkomna. Kvinnornas bastutur från kl. 16-18 och herrarnas kl. 18-20.
• Stickläger på Labbnäs 5-7.10. För alla nybörjare och längre hunna, marthor och icke
marthor. Anmäl till 044 5577209 senast den 23.9.
• 13.10 Älgjakten börjar.
*****************************************************************************
Väglaget informerar:
Vi vill göra folk uppmärksamma på att såga bort kvistar och fälla träd på sin mark som stör vägbelysningen och trafiken på vägarna. Om hjälp behövs kontakta Ronny Holmström 040 876 7596
*****
Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i oktober 2018 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. Clara, tfn 0407716603, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, 040577 4380, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 0405891798, e-post: jenny@lillbackagard.net

 

 

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 9/Oktober/ 2018/Årgång 18

Vi har en fantastiskt färgrann höst och älgjakten pågår ännu. Är du fundersam var och när det är jakt kan du kontakta Trygve Örnell 0400 326236. Av årets jaktkvot 3 vuxna älgar och 3 kalvar återstår ännu ett vuxet djur att fällas. Många älgar har synts på våra holmar till skillnad från fastlandet där vargen härskar. Svampskörden har varit rik och lockat till många skogspromenader som ger både sinnesro och styrka i benen. Känner du för mera motion kan du gärna ta dej till Kasnäs på vattenjumpa eller till gymmet.

Klimatförändringen är på tapeten i alla medier och vi kan också delta. I ett tv program nyligen berättades hur permafrosten i Sibirien smälter och risken för enorma metangasutsläpp är stor. Redaktionen frågar därför om det är orsaken till att vi numera enbart kan se tre stycken kor på Lillbacka? Skämt å sido vi bör nog alla betänka vad vi konsumerar och hurdana levnadsvanor vi har. I söndag börjar vintertiden. Vi får sova en timme längre.

******************************************************************

HÄNDELSEKALENDER

 • 11. kl 19. Marthamöte med klädbyte hos Jenny. Chans till helt ny garderob. Ta med det du tröttnat på kanske det faller någon annan i smaken
 • 11 kl 15.30. Pastor Janette Lagerroos kommer till Högsåra. Hon ser gärna att så många som möjligt kommer till Lillbacka till Gunilla för att träffa henne. Välkomna.
 • 11, onsdag, kl 7.15 ordnar marthorna en resa till Helsingfors. Vi besöker Amos Rex och troligtvis också designmuséet med Josef Frank utställning. Alla välkomna med, också icke marthor. Vi har en 30 personers buss. Sista anmälningsdagen 21.11 till Jenny 0405891798
 • Information: Grötafton i år den 15.12 på pensionatet. Mera info senare.
 • 12 sjunger vi de vackraste julsångerna på pensionatet kl. 15.30.

*****************************************************************************

Grattis till Amanda och Jonatan, välkommen till den lilla nya Högsåraflickan.

Duv och marthorna tackar Kim Lehto för kaffet. TUSEN TACK!

Tack säger Gunilla för alla vänliga hågkomster när jag blev sjuttio.

*****

Två stora blommor söker nytt hem. Kontakta Gunilla om du är intresserad.

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i oktober 2018 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. Clara, tfn 0407716603, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, 040577 4380, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 0405891798, e-post: jenny@lillbackagard.net

 

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 10/December/ 2018/Årgång 18

Om cirka två veckor går vi igen mot ljusare tider. Det blir jul och så som det slaskade på Andersdagen, tror vi att det skall vara påtorkat och minusgrader till jul. (Anders slaskar,Thomas braskar) Redan nu lyser mångas julbelysning i byn och snart kommer stora julgranen upp i Örsåbacken. Granen är i år donerad av familjen Riska i Särkilax. Granen har blivit en viktig jultradition i byn och vi är tacksamma att den får hållas på en så central plats.

Med den här lilla dikten av Edith Södergran önskar vi alla läsare en SKÖN JULHELG.

Nattlig madonna

När de svarta molnen

drog över himlen

satt en moder vaken

och ett barn sov.

Och en änglastämma sjöng

i nattens tystnad

all världens lov.

Och den unga modern

hörde likt ett eko

djupast i sitt inre

nattens tysta lov.

O vad världen växte

uti alla vidder

när den lille sov.

******************************************************************************

ANSLAGSTAVLAN

Mias städ och fix bjuder ut sina tjänster. Passa på. Kontakta Mia på tel nr: 040 0291569

HÄNDELSEKALENDER

 • 12 kl.16 ställer vi igång inför grötafton på pensionatet. Välkommen med och hjälpa om du har möjlighet.
 • Grötafton 15.12 på pensionatet kl. 17 Liten anonym julklapp medtages. Vi ordnar lotteri till förmån för De Ungas Vänner, ta gärna med lotterivinster till panget. Lucia, julgubbe och musik. Välkomna.
 • 12 sjunger vi de vackraste julsångerna på pensionatet kl. 15.30.
 • 12 kl. 15 samlas vi på begravningsplatsen för att tända ljus, sjunga Härlig är jorden och önska varandra God Jul.

*****************************************************************************

Vi hedrar minnet av Erik Enberg som avled den 7.12.

*****************************************************************************

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i januari 2019 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. Clara, tfn 0407716603, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, 040577 4380, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 0405891798, e-post: jenny@lillbackagard.net