Hög-aktuellt 2020

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 1 årgång 20

Gott nytt år alla. Nu utkommer Högaktuellt sitt tjugonde år.

Vi försöker kämpa vidare och hoppas liksom tidigare att också få tips och artiklar från våra läsare. Välkomna med!

Dagarna har redan blivit längre och trots gråa, regniga, blåsiga dagar finns det hopp. Kimitobönderna påstår att det ännu skall bli vinter. Den 15 februari kommer snön och kylan. Det här har nått oss från säkra källor på Villa Lande. (red. anm. egentligen är vi förfärligt glada att inte behöva halka omkring i snön på isiga vägar) När det inte finns någon möjlighet till vintersporter så håller vi till i Kasnäs badhus. Två gånger per vecka med färjan kl. 7.15 finns det chans att få bilskjuts. Vi kommer hem med 9.30 färjan lagom till morgonkaffet.

Hjortjakten pågår ännu till den 15.2. Inga vargar eller lodjur har tillsvidare setts på Högsåra. Lokatten håller till på Brändön och vargen har setts i Rövik.

Det har visat sig att bokstationen i mangelboden har väldigt få låntagare. Servicen tar paus från och med NU. Om du ännu har böcker som hör till biblioteket så kan du returnera dem direkt till biblioteket i Dalsbruk eller till mangelboden ännu denna vecka. När Karin Nyholm ”Karkki” arbetar på Vill Lande där det finns bibliotek har hon lovat bistå om bybor vill låna från Kimitobibliotek.

****************************************************************************************

MUSEALT

Museet har fått ett nytt fint nytt skjul för Sofis julla som landskspsmuseets intendent John Björkman anser vara en riktig pärla. Ett fint utfört arbete. Stort tack till pojkarna Marcus, John och Måns Enberg och André Backman. Jungfrusunds museum har anhållit om bidrag från Museiverket för digital katalogisering. Nu väntar vi på svar inom april månad.

VÄNTBUTKAN

Gigi har ända sedan hon flyttade till Högsåra plikttroget skött städningen i väntbutkan. Vanligtvis har det handlat om lite sand och skräp men senaste helg hade någon farit värre fram. Tack Gigi för din frivilliga insats.

HÄNDELSEKALENDERN

 • Årets första marthamöte hos Gunilla torsdagen den 30.1 på Gunilla dagen. ALLA som känner för är välkomna. Du behöver inte vara varken kvinna eller martha.
 • Folkhälsans motionskampanj startar den 1.2-30.4. Anmäl dej på https://www.motionskampanj.fi/

***************

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i februari och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. Clara, tfn 0407716603, e-post: cpuranen@abo.fi,Gunilla,0405774380, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 0405891798, e-post: jenny@lillbackagard.net

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 2 årgång 20

Vinterstormarna Kiara och Dennis har härjat och ställt till det både till lands och till sjöss. Här har vi klarat det fint, färjan går och strömmen kommer och ingen större mängd omkullfallna träd. Klövdjursjakten är förbi för den här säsongen. På Kimitoön har 1100 hjortar fällts. Men ännu är faran för hjortkrockar stor. Snart har vi marsmånad och vi påminner om att tidiga potatisen skall fram och förgro, tomatfrön kan sås inomhus och hundarna skall hållas kopplade i naturen.

Kimitobönderna hade fel med prognosen om vinter den 15.2. Nu har vi inte fått nys om nya prognoser men önskar absolut ingen vinter mera. Flyttfåglarna är redan här och krokusarna sticker upp näsan.

Coronaviruset sprider skräck i världen och vi får följa med rapporterna. Var och en kan i alla fall komma ihåg hur viktigt det är med handtvätt med tvål och vatten och att torka händerna ordentligt efter tvätten.

****************************************************************************************

Intervju med Anne Metsäkuusi

Hur har du hittat Högsåra?

– Jag kom först ut med familjebekanta på 80-talet.Sedan hyrde jag och min familj sommarstuga i Storvik. Var med och startade Farmors Café de fyra första somrarna.

På den vägen är jag. I sommar blir det tre år sedan jag blev åretruntboare på Högsåra.

Jag bor i lotsstugan på hyra.

Vad finns det för fint på Högsåra?

– Jag blev förtjust i den vackra naturen och den rena luften. Dessutom uppskattar jag att ha goda grannar intill.

Vad sysslar du med?

– På somrarna rör jag mycket på mig i naturen, till fots eller med cykel. Jag plockar bär och svamp. Jag sällskapar med bybor i alla åldrar och är hund- och fårvakt vid behov.

Mina barn och barnbarn kommer om sommaren. Simskoletider går jag med barnbarnen i simskola och bastun värmer jag då varje dag.

Hur får du tiden att gå på vintern då?

Vi är ett gäng som badar i Kasnäs ett par gånger i veckan.

Jag handarbetar och lyssnar till ljudböcker. Gör kransar av sånt jag plockat i naturen.

Är aktivt med på våra marthamöten. Så åker jag ofta in till Åbo med Mats på ärenden och för att umgås med familjen.

Hur ser framtiden i skärgården ut tror du?

Så länge jag klarar mig som nu går det bra att bo här. Jag är ju pensionär så jag är inte så bunden vid färjtidtabeller. Tidningen och räkningarna kommer digitalt så jag är inte beroende av postgången. Har man inte så stora krav så klarar man sig bra.

HÄNDELSEKALENDERN

 • Marthaårsmöte hos Ylva torsdagen den 27.2 kl. 19. Varmt välkomna.
 • Skottdag 29.2 möjlighet för samtliga ogifta att fria.
 • Folkhälsans simskola på Högsåra är i år 6.7-17.7 kl. 12.30-15.15. I år kommer även att ordnas en lifesaver kurs. Mera information om den senare. Följ föreningen Folkhälsan i Hitis facebooksida för mera information. Anmälningar enbart via webben. Simombud är Jenny Örnell-Backman.
 • Folkhälsans motionskampanj startar den 1.2-30.4. Anmäl dej på https://www.motionskampanj.fi/

***************

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i mars och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. Clara, tfn 0407716603, e-post: cpuranen@abo.fi,Gunilla,0405774380, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 0405891798, e-post: jenny@lillbackagard.net

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 3 årgång 20

Det är mars årets tredje månad i den Gregorianska kalendern. Sådant väder det är på Gregoridagen den 12.3 sådan väderlek blir det under höbärgningstiden, (mitten av juli). Vi får försöka komma ihåg den här veckans torsdagsväder speciellt om man tänker planera utomhuskalas. Högsåradagen som brukar vara i höbärgningstid blir i år torsdagen den 16.7. Veckan därpå den 23.7 är det Barnens museidag vid Jungfrusundsmuseet. Vi har ännu ingen sommarjobbare i museet i år. Museet brukar ju vara öppet från midsommar fram till början av augusti. Är du intresserad kontakta Gunilla 040 5774380.

****************************************************************************************

Intervju med Lilian Hagsten, pensionerad sjuksköterska (red.anm. välkommen ny medarbetare.)

Hej kära läsare! Har fått äran att bidra med en intervjuserie i Högaktuellt. Började i förra numret med en intervju och tänker fortsätta med att intervjua folk med anknytning till Högsåra.

Den här gången berättar jag litet om mig själv.

Jag kom hit som spädbarn 1959.  Min pappa Charlie Bergroth (f.1916) var sjöman och placerade min barnvagn på klipporna riktigt bredvid vattnet så jag skulle vänja mig vid havet.

Efter det har jag tillbringat all min fritid på Fagerudd, vårt sommarställe på norr.

Genast när skolan tog slut åkte vi ut med Gustavssons taxi. Mamma satt med en korg pelargoner i famnen. I Kaksjäla väntade Johan med sin fina träbåt som gick hårt och stadigt genom vågorna och skickligt styrde Johan förbi grynnorna och tillslut in i vår vik. Jag har så många goda minnen från barndomen. Fick lära mig hur man levde på landet. Hämtade mjölk i kanna från gårdarna och fick vara med och hämta hem korna från betet. Lärde mig att lyfta potatisen rätt och hur man bevarar den riktigt i källaren. Många av de bybor jag växte upp med då har gått bort men jag glömmer dem aldrig.

I min barndom handlade vi först hos tant Gunhild i Isakssons butik. Där fanns allt från Trip saft till 10 tums spik. Senare började vi handla hos Örså. Dit åkte vi med båt och tankade på samma gång. På onsdagar blev det torgdagen i Dalsbruk som lockade. Minns hur byns båtar åkte iväg en efter en och på den tiden kände man ju varenda båt på ljudet. Ack hur fina träbåtar här fanns. Sedan blev det modernt med Vator båtar. Det fanns orange, blåa och vita. Vi hade en vit som planade vackert om man hade en 20 hästare bakom.

Vi hade ju vårt eget Bullerbyn här. Vi var ett stort gäng som sparkade fotboll på kvällarna .

Först på Enbergs gården men senare mitt i byn där fotbollsplanen var belägen.

Efter fotbollen sprang och cyklade vi till statens brygga och hoppade i sjön. Där hoppade och dök vi hur länge som helst. Jag beundrade pojkarna som kunde springa utan skor på fötterna.

Som äldre åkte gänget till Rosala och Hitis på dans. Men det är en annan historia.

På 1980 talet föddes mina och min man Martins barn. Somrarna vår fyllda av sol och hav , utflykter och eviga stugreparationer. På den tiden trafikerade Falkö från Kasnäs och det hade också sina sidor med Lövö färja på vägen dessutom. 

Mina barn hade aldrig tråkigt på stugan då umgänget var stort med både fast bosatta barn och barn från olika städer. Nu är barnen vuxna och deras barn kommer att fortsätta umgås såsom vi gjorde. Simskolan har ju alltid varit ett bra tillfälle att träffas, både för barn och vuxna. Nuförtiden har vi ju färja så säsongen blir nog längre på så sätt.

Högsåra har nu blivit mera tillgängligt och öppet . Förutom fritidsboare i sina stugor har

 båtfolket nu plats att stanna en natt eller två. På så sätt kommer antal människor som längtar ut till Högsåra att bli bara fler. Låt oss värna om vår by och varandra.

HÄNDELSEKALENDERN

 • 19.3 kl. 19 marthamöte hos Stina Jansén med Stina och Karkki som värdinnor.
 • 26.3 kl. 18 Dalsbruks barnteater har premiär med pjäsen Madicken. En pjäs med mycket musik och fin sång.
 • 27.3 Folkhälsans vårmöte kl. 15 i strandbastun i Kasnäs.
 • 29.3 sommartiden börjar
 • 11.4 Byalagets påsktalko i Kejsarhamnen. Krattning och städning. Korvgrillning. Väderreservation!

***************

Vi gratulerar Birgit Örså som fyller 80 år den 2.4

***************

Välkomna till Villa Cecilia lördag den 4.4

från kl. 15.30 framåt för att tillsammans med mig fira min dag.

Birgit

***************

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i april och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. Clara, tfn 0407716603, e-post: cpuranen@abo.fi,Gunilla,0405774380, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 0405891798, e-post: jenny@lillbackagard.net

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 4 årgång 20

Påsken kom och gick med sol och kall blåst. Det märktes att gränsen till Nyland var stängd, då väldigt lite sommarfolk syntes på Högsåra. Det känns svårt att inte alls kunna veta hur detta Corona virus kommer att styra vår framtid. Vi får följa statsrådets instruktioner och försöka ha tålamod. Tag hand om din kondition och använd din telefon! Våren kommer och med våren vaknar även våra pollinerare, bina. I detta nummer bekantar vi oss med bina och hur vi kan hjälpa dem genom att bygga bi-eller insekthotell. Lite pyssel i coronatider.

Idag är bidöden världen över ett faktum. Matbristen är ett stort problem för dagens bin. Förr fanns det gott om ängar med blommande växter och betande djur var en vanlig syn på landsbygden. Idag blir våra betesmarkerna färre och de öppna landskapen växer igen. De få grödor som blommar, till exempel rapsen, gör det bara under en kort period.Vildbin är petiga med maten och kan ofta bara äta från ett fåtal blommande växter. De är inte heller duktiga på att flyga långa sträckor och är det för långt till maten kan bina helt enkelt inte överleva.

Dagens vildbin har antagligen svårt att hitta någonstans att bo. När gräsmarker inte längre tas om hand av bete eller slåtter växer markerna igen. Då försvinner blommor och vegetation som marklevande vildbin använder för att bygga sina bon. Andra arter av bin bygger bon i håligheter i döda trädstammar, ihåliga kvistar eller liknande. När skogen rensas på gamla, döda trädstammar försvinner deras boplatser. Det är här vi tänkte att vi alla kan hjälpas åt med att bygga insekthotell. I detta nummer finns steg för steg instruktioner hur du lätt bygger ett bihotell.

Den ökande användningen av kemiska bekämpningsmedel är ett stort hot mot bina. Humlor och honungsbin tar med sig eventuella gifter in till sin koloni, där giftet koncentreras i den mat som larverna matas med. Bina kan även få i sig bekämpningsmedel via vattnet de dricker eller från dagg på besprutade växter. I en undersökning av bivaxkakor i Tyskland hittades till exempel rester från 55 olika bekämpningsmedel!! Satsa alltså på biologisk bekämpning i din hemträdgård.

Kemiska bekämpningsmedel påverkar bin antingen genom att döda dem eller genom att försvaga dem på olika sätt. Ett bekämpningsmedel som används flitigt globalt är neonikotinoider, det används bland annat för att behandla raspsfrön mot insektsangrepp, vilket sker innan sådd. Studier har visat att pollinatörer och bisamhällen har svårare att överleva när de utsätts för neonikotinoider under en längre period. Om bin får i sig höga doser av dessa ämnen kan de drabbas av kramper och i värsta fall blir de paralyserade och dör. Neonikotinoider kan också påverka binas flygmönster och orienteringsförmåga vilket gör att de kan få svårt att hitta hem igen. Ett annat ämne som har liknande inverkan på insekterna är glyfosat. Om du hemma har en flaska RoundUp för att bekämpa ogräs så innehåller den ämnet glyfosat och är livsfarlig för bina. Använd alltså istället biologisk bekämpning.

Hur hjälper vi insekter och bin?

*********************************************

Insekthotell steg för steg.

1. Dubehöver ihåliga (4-13mm) växter, t.ex. vass. Eller så kan du snurra tidningspapper runt en blyertspenna.

2. Fyll en gammal plåtburk med dessa växter eller papper. Du har lättare om du radar dina papperssnurror in i toapappersrullor. Gör ”pappersrören” lite grundare än burken är djup. Du skall rada dem så tätt att du kan hålla burken upp och ner utan att de faller ut.

3. Fäst sedan burken ca 1 meter från markytan på en solig och varm plats.

4. Invänta hotellgäster.

***************

Hela byn vill lyckönska bär och svampplockerskan, vår munkbagare,

vår fantastiska sångerska, Alfhild (Paulina)Ekebom som fyller 100 år den 12.5

****************

Vi hedrar minnet av Högaktuellts medarbetare Henrik Jansén-Storbacka f.1937, som många gånger gladde oss med dikter och små berättelser om livet på Högsåra.

*****************

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i maj och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. Clara, tfn 0407716603, e-post: cpuranen@abo.fi,Gunilla,0405774380, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 0405891798, e-post: jenny@lillbackagard.net

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 5 årgång 20

Vi lever fortfarande under stränga restriktioner och anstränger oss att ständigt komma ihåg vikten av tvål och vatten och ordentlig handtvätt. Till och med Högaktuellts redaktion har distansmöte idag.

Sommaren är snart här och ändå har vi ingen riktig reda på hur vi skall hantera turistinvationen som vi antar att snart är här. Vi väntar hela tiden med spänning på klara instruktioner och direktiv.

***************************************************

Lilian Hagsten har gjort några intervjuer som publiceras här nedan.

Frågorna lyder:

– har coronapandemin inverkat på ditt vardagsliv? Hur i så fall?                                

– oroar du dig för framtiden?

– har du en hälsning till läsarna?

Ulla Örså

” Min vardag har inte ändrat så mycket. Jag samlar ihop ärendena när jag åker för att handla varannan vecka. Åker jag iväg för att besikta bilen tex. så handlar jag på samma gång.”

” Jag får nog tiden att gå, är det dåligt väder så handarbetar jag”

” Jag oroar mig lite för hur det skall gå när man nu minskar på restriktionerna. Men försöker vara försiktig. Hålla avstånd och så har jag handdesinfektionsmedel med mig”

” Hälsningar till alla!”

Antti Silvasti

”Sist och slutligen inte så mycket. Man får fundera mera på hur man gör.

I Finland är det lättare än tex.i Skottland där jag jobbar på ett fartyg utanför.

Endast två i besättningen fick gå iland samtidigt. I butiken var antalet varor begränsat samt också hur mycket varje kund fick handla.”

”Som en anekdot kan jag berätta att toapappret tog slut!! Så ett annat av rederiets fartyg fick hämta det åt oss”

” nej”

” tvätta händerna”

Bengt Alborg

” Det är klart! Man kan inte umgås som tidigare . En resa har vi avbokat.”

”Nej”

” Kom på gravgårdsmötet!”

HÄNDELSEKALENDER

 • Brandsläckargranskning i Kejsarhamnen med start kl. 10.15 lördagen den 23.5
 • De Ungas Vänner i Högsåra håller årsmöte och talko utomhus på Sunnanland lördagen den 23.5 kl. 11
 • Gravgårdsföreningen håller årsmöte och talko vid gravgården kl. 17 lördagen den 23.5

*****************

Vi gratulerar alla mödrar på morsdagen 10.5

*****************

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i juni och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. Clara, tfn 0407716603, e-post: cpuranen@abo.fi,Gunilla,0405774380, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 0405891798, e-post: jenny@lillbackagard.net

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 6 årgång 20

Midsommar närmar sig och vi har haft fantastiskt vackert väder. Det är välkommet att naturen bjuder på sitt bästa nu efter den här speciella coronavåren. Trevlig midsommar och vi fortsätter med god handhygien och socialdistans. Redaktionen påminner också alla om att vi skall vara ytterst försiktiga med grillning och eldning. Det är kruttorrt i naturen och eldningsförbud råder.

***************************************************

Lilian Hagsten bjuder på följande sommardikt av Harry Martinsson.

Nu går solen knappast ner, bländar bara av sitt sken.

Skymningsbård blir gryningstimme varken tidig eller sen.

Sjön håller kvällens ljus glidande på vattenspegeln eller vacklande på vågor som långt innan de har mörknat spegla morgonsolens lågor.

Juninatt blir aldrig av, liknar mest en daggig dag.

Sjölikt lyfter sig dess skymning och bärs bort på ljusa hav.

ANSLAGSTAVLAN

Från Gravgårdsföreningensårsmöte meddelas att, gravplatser som sjunkit ner bör jämnas med ny mylla, för att göra gräsklippandet enklare. Mylla finns vid klockstapeln.

Jungfrusundsmuseet håller i sommar öppet för beställda grupper. Ellinor 0443158337 Gunilla 0405774380.

Farmors Café Vi öppnar våra dörrar på midsommaraftonen 19.6 kl.12.00. Denna sommar har vi ett begränsat antal kundplatser. För att säkerställa plats på cafét ber vi er vänligen att förhandsboka. Ni kan boka besöket för kaka&kaffe, lunch eller middag. Det är super enkelt att boka och man kan avboka upp till 24h innan besöket.

Boka på vår hemsida www.farmorscafe.fi eller ring oss på +358(0) 24665711. Varmt välkomna.

Folkhälsans simskolan på Högsåra börjar måndag den 6.7. Simskolebarnen delas in i mindre grupper och är i samma grupp under hela simskolan.Simskolan kommer att genomföras på ett avgränsat område där maximalt 50 personer får vistas samtidigt. Inga föräldrar får vistas på simskolans område sommaren 2020.Det är viktigt att de angivna tiderna hålls för att undvika möten mellan grupperna.

HÄNDELSEKALENDER

 • De ungas vänner meddelar att vi i år tyvärr inte ordnar evenemang eller skärgårdsteater på grund av rådande omständigheter. Men för de ivriga klär och reser vi midsommarstången kl. 19 den 18.6 vid Kejsarhamnen utan desto mer program. Kom gärna med.

Medlemsavgiften på 10 € kan betalas in på kontot NORDEA FI34 2446 1800 123594. Vi tackar alla de som ställt upp det gångna verksamhetsåret och önskar er alla en riktigt skön sommar!

Ett varmt tack för allt deltagande och omtanke i vår sorg och saknad efter Henrik.

MajBritt och Johan med familj

*********

GRATTIS!

Stina Jansén 75 år 25.6

Gigi Lindblom 85 år 6.7

också ett senkommet grattis till Kerttu Braxén som fyllde 90 år den 8.6

********

Ett stort och hjärtligt TACK till alla som gjorde min 100-årsdag till en 100%ig överraskningarnasdag. Hela dagen. Högsåraborna var nog de som trots coronaviruset kom med den roligaste överraskningen. Jag kan inte med ord beskriva de känslor som rörde sig inom mig då jag såg tåget som kom, med musik, sång, banderoller och ballonger. Där tog nog glädjen död på alla virus som finns. Ja må vi leva. Jag önskar alla en sådan 100-årsdag, men det skall nog vara Högsåra till det.

Tack till hela ön, grannar, vänner, hundar, katter, måsart och allt annat som finns här. Jag älskar alltsammans.

Alfhild Paulina

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i juli och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. Clara, tfn 0407716603, e-post: cpuranen@abo.fi,Gunilla,0405774380, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 0405891798, e-post: jenny@lillbackagard.net

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 7 årgång 20

Vi har upplevt en mycket speciell sommar, det har vimlat av inhemska turister i byn. Hamnarna har varit fullsatta och Sandvik har haft mycket besökare. Det har minsann märkts att finska folket inte rest utomlands i år. Fortfarande är det mycket båtar i farten, en del personer kan distansarbeta från sina båtar, tänka att ett virus gjorde distansarbete aktuellt. Vi hoppas att alla kommer ihåg att pandemin inte är över och noga följer myndigheternas direktiv. Vi kan alla glädjas över att skogarna är överfulla med blåbär och lingonskörden ser ut att bli god. Finns det någonting mera meditativt än att sakta plocka bär?

***************************************************

ANSLAGSTAVLAN

(Repris)Från Gravgårdsföreningensårsmöte meddelas att, gravplatser som sjunkit ner bör jämnas med ny mylla, för att göra gräsklippandet enklare. Mylla finns vid klockstapeln.

Läkarhälsningar
Jag har privat mottagning i Dalsbruk i Dahliahemmets utrymmen vanligen varannnan eller var tredje vecka, men på grund av Coronan har vi haft paus för att skydda Dahliahemmets åldringar.
Mottagningen startar eventuellt i augusti igen.
Jag besökte Högsåra med hälsovårdare Marica Fihlman två gånger per år under min karriär vid Kimitoöns hälsocentral och har tänkt starta samma verksamhet privat ifall det finns behov av den. Jag kunde besöka Högsåra t.ex. var tredje månad. Förutsättningen är att det finns tillräckligt med besökare, minst 5st./mottagningsdag.
Vanligt besök d.v.s. 20 minuter kostar i Dalsbruk 60-70 €/besök, varav FPA ersätter för tillfälle 13 €. En timmes hembesök kostar 120 €, varav FPA ersätter 27 €. 
Jag kan även göra små ingrepp eller skriva körkortsintyg ifall behovet kommer fram vid tidsbokning.
Nu är det dags att göra en liten kartläggning om intresse. Kontakttaganden vänligen till redaktionen (d.v.s. Gunilla Örnell). MVH specialläkare inom allmänmedicin Eero Kitinoja

Kejsarbodens öppethållningstider hittar du på byns anslagstavlor.

HÄNDELSEKALENDER

 • Marthorna träffas över en kopp kaffe och en kakbit på Farmors Café torsdagen den 13.8 kl 16.
 • Byalagaets årsmöte fredagen den 28.8 kl 19.30 på Sunnanland. Servering. Välkommen.

Som alla förstår känns det omöjligt att ordna en forneldsfest i år. Vi hoppas vi kan fira nästa år.

********

GRATTIS!

Lotsålderman Anders Alborg fyller 90 år den 6.9

********

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i sept och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. Clara, tfn 0407716603, e-post: cpuranen@abo.fi,Gunilla,0405774380, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 0405891798, e-post: jenny@lillbackagard.net

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 8 årgång 20

***************************************************

Landet har ridit ut stormen Aila, som inte blev så dramatisk på Högsåra. Visst har stora träd fallit (några över vägarna), gungor och annat löst blåst iväg och elen varit borta, men vi har duktigt folk på ön som snabbt tar hand om det mest akuta. Tack för det!

Vi kan inte låta bli att upprepa hur fantastiskt detta bärår är, för att inte tala om förekomsten av svamp! Man formligen snubblar över karljohansvampar utan att ens behöva gå in i skogen så man kan väl säga att tillgängligheten för svampplockare i alla åldrar är mycket god.

Också kråkbär och enbär förekommer i aldrig tidigare skådade mängder.

Nedan lite mera information om Karl Johan och ett kråkbärsrecept.

**************************************************************************************************************************

Karljohansvamp, eller stensopp som den också heter, fick sitt namn av Kung Karl XIV Johan. När denne fransman, som den första av släkten Bernadotte, tillträdde tronen i början av 1800-talet rådde det stor matbrist i Sverige. Då han upptäckte att det fanns stora mängder med stensopp i skogarna fick han svenskarna att äta svampen och den uppkallades efter honom som en hyllning.

Det latinska namnet är Boletus edulis (som betyder ungefär ”ätlig klump”) och i Italien talar man ju om porcini (flera liknande soppar kallas så) som betyder något i stil med smågrisar.

Den är svår att odla och kanske därför så dyrbar i handeln.

På engelska heter den King bolete, på norska bara steinsopp (trots att Karl Johan också var deras kung…) och på isländska konungssveppur.

Förresten, visste ni att kor älskar svamp?

Kråkbär hör inte till de mest populära bären, men passar bra ihop med vilt (eftersom skogens djur också äter av dem).

Tack Tua Kurtén för receptet på kråkbärssaft:

6 l kråkbär, 1,5 l vatten, 1 kg socker, 2 tsk vinsyra

Mosa bären, häll over kokande vatten. Låt bären stå till följande dag då bären silas bort. Blanda i sockret och vinsyran. Låt blandningen stå i fem dygn och sila den på nytt.

Häll på flaskor och förvara i vanlig källare. Kan användas genast, men blir bättre då den blir äldre.

LOST AND FOUND

Förlorat

*En fem liters plasthink med lite blåbär i (i skogen ovanför Sunnanland för ca en månad sedan)!

Upphittat

*En liten hög med rensad karljohansvamp (varav några maskätna) bakom Sommarros båthus. Fås tillbaka i djupfryst form.

*Olika former av plastavfall på våra stränder (inte mycket, men dock). Vi ber var och en vänligen kolla att ni inte låter gamla rep av plast ligga kvar på marken, för de löser upp sig och förvandlas till förhatlig mikroplast.

*Läs mera om plastsortering i senaste nummer av Martha, torde finnas i så gott som varje hushåll eller kan säkert lånas ut av grannen.

Efterlysning

*Efterlyses en pulsator tvättmaskin. Kontakta Karkki 0400670475 om du har en på ”lager”.

HÄNDELSEKALENDER

 • Säsongsavslutning i Kejsarhamnen lördagen den 3.10 kl. 17. Start med dambastu. Servering och samvaro. Alla hjärtligt välkomna.
 • Marthorna träffas torsdagen den 14 oktober kl. 15 utomhus på Knektudden hos Clara. Om det är busväder ändrar vi datum och det meddelas per telefon.

********

Stort tack för all uppvaktning på min 90 årsdag. Tack för den trevliga tillställningen vid museet och speciellt till Farmors Café för perfekt servering. Anders Alborg.

********

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i oktober och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. Clara, tfn 0407716603, e-post: cpuranen@abo.fi,Gunilla,0405774380, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 0405891798, e-post: jenny@lillbackagard.net

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 9 årgång 20

***************************************************

Skolorna har höstlov, vädret blir kallare och älgjakten har börjat. Hälsomyndigheterna vill att vi inte rör oss utan munskydd i folksamlingar och framhåller hur viktigt det är med god handhygien. Viruset är envist och hela världen kämpar nu mot andra coronavågen. Nu ska vi komma ihåg att hålla kontakt genom att ringa varandra, och tipsa om litteratur, radio- och tv-program.

Trots corona blickar vi framåt och planerar för framtiden. Jungfrusundsmuseum kan hoppeligen ta emot besökare nästa sommar så nu behövs det nya krafter för vårt museum. Söndagen den 25.10 ordnas det en träff i museet eller på terrassen. Vi håller avstånd och använder munskydd. Alla idéer och tankar välkomnas. Kan du inte delta fysiskt kan du kontakta Gunilla och delge idéer. Alltså söndagen 25.10 kl. 11.00. Välkommen i varma kläder.

Sunnanland

I Sunnanland renoveras fönstren. En glad skara talkojobbare har ställt upp med putsning och målning tillsammans med Marika Mattila från Kila som är anställd i projektet. Projektet är finansierat av Hembygdsförbundet. Renoveringens nästa steg är förnyande av sydväggens brädfordring. Speciellt tack till alla glada pensionärer som ställt upp på talko. Tack även till dem som fixat med kaffe och dopp. Vill man med i talkogänget så kontaktar man Jenny, 0405891798.

Höstlovsgott för alla skolbarn och andra sötsugna

Chokladbollar med brynt smör och mörkchoklad

Smet

100g smör

100g mörk choklad

3 dl havregryn

½ dl socker

1 msk kakao

3 msk starkt kaffe

Garnering

2 msk kakao eller guldpulver

Gör så här

1. Smält smöret och värm upp det tills det börjar bubbla och skumma. När det lugnar sig och börjar bli gyllenbrunt på botten drar du bort kastrullen. Låt svalna en stund och bryt sedan ner chokladen i smöret och låt smälta.

2. Blanda ner havregrynen. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop till en smet. Låt smeten stå i kylen 30-60 min tills du känner att det går att rulla.

3. Forma till bollar och låt stelna i kylen. Rulla i kakao eller guldpulver just innan servering.

HÄNDELSEKALENDER

 • Marthorna träffas onsdagen den 21 oktober kl. 15 utomhus på Knektudden hos Clara. Klä er varmt.
 • Folkhälsans höstmöte i Kasnäs fredag 23.10 kl. 15. I grillhuset. Välkommen med.
 • Museimöte 25.10 kl. 11 vid Jungfrusundsmuseum.

ANSLAGSTAVLAN

Nu är det bäst att använda färggranna kläder när du är i skogen. Om du vill veta var och när älg- och hjortjakt går av stapeln hör av dej till Jenny 0405891798.

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i november och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. Clara, tfn 0407716603, e-post: cpuranen@abo.fi,Gunilla,0405774380, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 0405891798, e-post: jenny@lillbackagard.net

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 10 årgång 20

***************************************************

I skrivande stund är det årets gråaste dag. November har annars varit både varm och solig. Till allas vår glädje (eller förskräckelse) är det bara sex månader kvar till maj.

Nu får vi försöka pigga upp oss med fantasifulla utebelysningar och hälsosamma promenader. När du går på din promenad kan du ta en tur ner till Sunnanland och kolla in den nyfixade väggen på sjösidan. Duktiga styrelseflickor har ordnat med bidrag och nu är arbetet utfört. Fönsterreparationerna pågår ännu. Vi kan också nämna att ganska många träd fälls på Sunnanlandstomten.

Museets tak är nästa projekt. Det gamla filttaket har tjänat ut sin tid och läcker. Byns unga gossar var på talko och gav första hjälpen. Tack till pojkarna. Byalagets styrelse sammanträder och tar ställning till fortsatt behandling.

Det är ont om händelser och evenemang. CrossNature gruppen jumppar nästa gång 28.11. Träff kl. 10.15 vid färjan. Vi kallar jumppan tomteträning och man får gärna ha tomteluva samt sittunderlag med.

Marthorna planerar att hålla sin årliga glöggsits på pensionatet eller pensionatets terrass. Vi träffas över en värmande glögg. Tid meddelas närmare.

Grötafton kan vi inte ordna i år. Det känns vemodigt när vi under så många år har kunnat fira tillsammans.

Julklappstips.

Missionskällaren i Kärra bjuder på en massa överraskningar och fina presenter till jul. Enligt ”use and reuse principen”- på svenska helt enkelt bara loppis.

Öppethållningstider:

tisdag – fredag kl. 10.00 – 17.00 och lördag 11.00 – 13.00.

Dragsfjärds församlingshem, Kapellbacksvägen 6, Ingång från bakgården

**********************************

Birgitta Blomqvist har fyllt 80 år och tackar för uppvaktningen.

************************

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i december och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. Clara, tfn 0407716603, e-post: cpuranen@abo.fi,Gunilla,0405774380, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 0405891798, e-post: jenny@lillbackagard.net

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 11-12 årgång 20

***************************************************

Idag är det vintersolstånd. Nu har vi genomlevat den mörkaste tiden. Just nu är det väldigt mörkt och grått men vår by lyser som aldrig förr! Tack till alla som verkligen satsat på julbelysning i år. Det behövs. Och det finns ju goda nyheter också! Hög-Aktuellts medarbetare gör en hundpromenad nästan varje dag och kan rapportera att det faktiskt är mycket liv och rörelse i byn, det byggs och grejas och motioneras och fiskas och det är inte ovanligt att man under en promenad träffar på fem till tio personer i olika åldrar, allt mellan två och hundra år. Det är många som har kommenterat uppdateringarna om vår by på Facebook och de är överraskade över livligheten.

För många i byn är träffen på gravgården på julafton kl. 15 en mycket viktig tradition.

God Jul och Gott Nytt År till er alla i när och fjärran önskar

Hög-Aktuellts redaktion.

Vi upprepar vårt Julklappstips:

Missionskällaren i Kärra bjuder på en massa överraskningar och fina presenter till jul enligt principen ”use and reuse ”- på svenska helt enkelt bara loppis.

Öppethållningstider:

tisdag – fredag kl. 10.00 – 17.00 och lördag 11.00 – 13.00.

Dragsfjärds församlingshem, Kapellbacksvägen 6, ingång från bakgården

HÄNDELSEKALENDER

Ikväll den 20.12 kl 17.42 tändes vägbelysningen till Sunnanland. Nu kan man ta sin kvällspromenad på den vägen.

Vi träffas som vanligt, men med stor försiktighet, på gravgården på julafton kl.15.

Den 27.12 kl 7.15 avreser en delegation från Högsåra till det nyss öppnade och renoverade Kasnäs bad. Häng med!

MEDDELANDEN

Bengt Alborg meddelar att han plogar vägar på beställning fram till nästa års slut. Tel: 0415069442

**********************************

Vår omtyckta, alltid vänliga färjchaufför , Anders Grönholm, har gått i pension. Han tackar varmt för uppvaktningen i samband med pensioneringen.

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i december och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. Clara, tfn 0407716603, e-post: cpuranen@abo.fi,Gunilla,0405774380, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 0405891798, e-post: jenny@lillbackagard.net