Hoppa till innehåll

Hög-aktuellt 2022

Hög- aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 1 årgång 22

Vi inleder ett nytt år och önskar att vi får en bra start trots pandemiläget i världen. Vi har haft väldigt omväxlande väder. Sträng köld, snö, fjärden var isbelagd några dagar, det har varit underbart sparkföre, det har regnat, varit ”käringhalka” och just nu är det värsta snöväder oh havet svallar fritt.

*******************************************************************

Funderingar över postgången på Högsåra

En morgon när den röda postbilen körde förbi vårt hus blev det tal om postgången under Trygves tid (född 1948). Han kom ihåg tant Sally Enberg som delade ut posten och Erik Leander som i sjutton år skötte posthämtningen från Dalsbruk till Högsåra. Kasnäsvägen kom 1965 så före det var resorna ofta mödosamma, särskilt under menförestider. Det var båt, hästskjuts och sparkkälke som gällde under de ibland dagslånga färderna. Trygve kommer ihåg att en resa var särskilt vådlig då det blev eldsvåda i båten och postsäckarna måste användas för att släcka elden. Tant Sally fick anpassa öppethållningen enligt Leanders ankomst så det blev ofta sena kvällar. De plomberade säckarna hanterades med värdighet av den edsvurna tjänstekvinnan som också skötte postbanken.

År 1959 övertog Trygves mamma Linnéa posttjänsten. När postbåten Kristina började trafikera 1962 blev postgången mera regelbunden. Om isvägarna var plogade kom posten med Nisse Gustavssons taxi från Dalsbruk och ofta ryckte Louis Sandell från Kasnäs ut oh hämtade posten med snöskoter. Linnéa hade en ringklocka i köket som plingade när kunden steg in i posten. Ett levande minne för alla tre barnen Örnell är röken från vidbrända kastruller som glömts på spisen när klockan ringde. Trygve kommer också ihåg att det ännu under Linnéas tid kunde komma flera veckors post på en gång under menförestid. Linnéa pensionerades 1984 och postjobbet övertogs av Merja Alborg. Posten flyttades till Nyåkern, mitt i byn (Tomppa och Synnöves).

Merja fick ha tjänsten fram till 1997.

Posten inledde en stor postslakt i mitten av 1990 och trots stora protester också här i byn, drogs kontoret in. Merja gjorde under ett helt år postutdelningen på frivillig basis, så att vi fick avhämta vår post under några timmar per dag.

Högsåra byalag kunde 1998 öppna ett Allservicekontor, finansierad med projektpengar (Högsåra en levande skärgårdsby-porten till Skärgårdshavets nationalpark) och understöd från Dragsfjärds kommun. Här jobbade Merja med post, försäljning av presentartiklar och biblioteksverksamhet fram till år 2006. Högsåras färja började trafikera år 2000.

När Merja slutade flyttades postfacksställningen till väntstugan vid färjan, färjföraren Reima Viitanen tog iland säckarna och vi fick hämta posten därifrån. Byalaget lät sedan sätta upp postlådor på tre ställen i byn och färjförarna som efterträdde Viitanen det vill säga, Magnus Grundström, Matti Räsänen och John Wendelin skötte postutdelningen till lådorna.

När färjtrafiken övertogs av Finn-Ferries (staten) i oktober 2011 började estfamiljens Ksenia Gusseva sköta utdelningen i byn fram till 2015. Synnöve Alborg tog sedan över under ett års tid. Nu sköts posten av okända män i olika åldrar i olika bilar. Vi är tacksamma fast vi vet att Posti Oy tycker att vi är besvärliga att nås då vi ligger bakom 10 minuters färjresa.

VÄGLAGETS INFO

-Årsmötet bestämde att publicera en påminnelse angående fakturor för 2021

i Högaktuellt. Medlemmar som saknar fakturor ombeds kontakta ordförande

Anders Backman.

-Årsmötet bestämde att uppmana alla fastighetsägare att se över sina

fastigheters träd och övrig vegetation i närheten av vägar och ledningar.

Uppmaningen publiceras i Högaktuellt.

ANSLAGSTAVLAN

Högsåras jungfrusundsmuseum har förnyat sin hemsida. Gå in och titta och kommentera gärna. www.hogsara.eu  under sevärdheter kommer museet fram. Arbetet med bildarkivet fortsätter under våren. Önskar du kommentera kontakta gärna Synnöve Alborg. synnove.alborg[at)gmail.com

Jimmy Sjöblom hälsar att han finns till förfogande när det gäller tomthuggningar, röjnings, planterings och fastighetsarbeten.

HÄNDELSEKALENDER

 • Kasnäs badhus är öppet. Både gym och simhall.
 • Kimitoönsförsamling ordnar ett vigseltillfälle 22.02.2022. Värt att passa på, i synnerhet för den som gifter sig andra gången blir det lätt att komma ihåg bröllopsdagen.

**************

Färjförarna tackar för alla fina julklappar.

******************

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i februari 2022 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. e-post: cpuranen@abo.fi, e-post: ornell@lillbackagard.net, e-post: jenny@lillbackagard.net


Hög-aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 2 årgång 22

Denna vinter kommer antagligen att gå till historien som en vinter med den värsta halkan i mannaminne. Om det är någon av våra läsare som minns en värre vinter i detta avseende, ta gärna kontakt och berätta.

Isen har kommit och gått. En kort tid var det blank is (för andra gången is)som lockade till kälkfärder, vinterpicknickar och långfärdsskrinning. Nu är detta ett minne blott då isen igen en gång smälter bort och drar iväg, än norrut, än söderut.

Vädret är som Putin, än det ena, än det andra och ingen vet hur det blir.

Minst sagt skakigt är världsläget just nu och det beror inte på vädret.

Vi på redaktionen passar på att tacka Bengt och Gisela som tog initiativet till bybornas egen WhatsApp-grupp och Bengt som sköter sandningen så att det inte blir fler fallolyckor i byn och större fordon kan ta sig fram.

Vi bjuder på en ny serie som berättar om hur skolbarnen har tagit sig till skolan efter att skolan på Högsåra stängde 1967. Först ut är Susanne och Marika Örså och Amanda och Alexandra Enberg.

*******************************************************************

Att hoppa ner på det isiga båtdäcket var mest skrämmande

Jag började i skolan 1972 och min syster Marika tre år senare. Vår första skola var i Söderlångvik och senare i Dalsbruk. De första åren var det pappa Johan, och ibland också farfar Gösta, som körde oss med båt till Kagskäla, där skoltaxin hämtade oss. Senare började Hollstens taxibåt köra oss till Kasnäs, därifrån vi åkte vidare med skoltaxi. Skolbarnen Erik och Maria (Sjöberg) från Holma åkte med samma skjuts. Taxibåten kom först efter oss och sen körde vi via Holma och plockade upp dem. På eftermiddagen var det vi som fick komma först hem. Skolvägen tog ca en timme på morgonen och lika länge på eftermiddagen. Efter att Hollsten slutade var det Holmström från Hitis som tog över skolskjutsarna.

Det som jag minns bäst från den tiden är de mörka höstmorgnarna när man cyklade till stranden med ficklampa i handen. Ibland var det så högt vattenläge att man inte kunde ta sig torrskodd ut på bryggan. Det som jag var mest rädd för var det isiga däcket som man skulle hoppa på för att komma i båten. Vår kusk kunde inte hjälpa till för han hade fullt jobb under stormiga morgnar att hålla båten med fören mot bryggan. Det var inte bara en och två gånger som man höll på att halka ner i det iskalla vattnet.

Hollstens taxibåt var en skärgårdsbåt av den gamla modellen. Hytten värmdes upp av en gaslåga. Jag minns att syret ibland höll på att ta slut inne i hytten, men varmt var det ju i varje fall. Efteråt har jag många gånger tänkt på riskerna med att ha en öppen gaslåga i en båt under rådande höststormar.

Under menförestiden kunde vi inte bo hemma. De första skolåren bodde jag med Stina, Mats och Måsse (Enberg) i deras hus i Rövik. Från den tiden finns många roliga minnen som jag tänker på med glädje. Efter att min syster Marika började skolan flyttade vi under menförestiden tillsammans med mamma Birgit till ett hus i Kasnäs, som min farmor ägde. Vanligtvis var inte menförestiden så lång. Så fort det var tillräckligt starka isar flyttade vi hem igen och då körde pappa oss med snöskoter eller bil över isen till skoltaxin.

Om jag minns rätt så tror jag att jag bara en gång under alla skolår måste stanna hemma på grund av vädret. Jag tyckte inte alls om att vara tvungen att stanna hemma eftersom jag inte ville att mina skolkamrater skulle se mig som annorlunda därför att jag kom från “skärin”. Jag är övertygad om att de ibland tuffa förhållandena under min skoltid har hjälpt mig senare i livet att klara av olika utmaningar. I dagens läge är man ju jättestolt över att få ha fått växa upp i skärgården. Jag bjuder gärna mina vänner och bekanta till vår fina skärgårdsö, HÖGSÅRA!

Susanne Örså

Havsfrukost på Falkö

När Amanda (f. 1989) och jag, Alexandra (f.1991) började dagis och förskola turades oftast moffa Sven-Olof och mamma Ylva om att skjutsa oss till Kärra. På morgonen åkte vi med förbindelsebåten Falkö, och för att ibland kunna komma lite tidigare hem, åkte vi över från Kagskjäla med egen båt i ur och skur. Andra dagar stannade vi på eftis för att passa med Falkö-tidtabellen.

När vi båda börjat i skolan, fick vi åka på egen hand till skolan. Mamma skickade alltid med ”havsfrukost” på Falkö, som vi åt för att sedan hoppa mellan bänkarna, så länge Nenne eller Bo (däckspojkarna) inte märkte. I Kasnäs tog vi skoltaxi eller -buss till skolan i Kärra (årskurs 1-6). Vi kommer också ihåg att dagarna alltid var lika långa, eftersom eftermiddagsbåten åkte kl. 15 och skjutsen hem enligt den.

År 2000 kom Högsårafärjan. Då kom skolbussen emot till Svartnäs, för att sedan åka till Kasnäs för att plocka upp högstadieleverna från Vänö, Hitis och Rosala. Det var alltid lite spännande att åka med de stora barnen. Men ännu mer spännande var det när militärpojkarna som skulle åka till Örö åkte med oss från Dalsbruk till Kasnäs. Då gömde Amanda och jag oss mellan bänkarna i bussen. Högstadiet gick vi båda i Dalsbruk. Under högstadietiden körde faffa Erik oss alltid till alla hobbyer, och han hade alltid samma mellanmål med sig – 1 påse gifflar och hallontrip. Hobbydagarna betydde ibland 12-timmars dagar, men oftast var det värt det.

Speciella skolskjutsminnen är då vi en vinter kunde åka med bil ända till Söderlångvik, istället för 1h + gick skolfärden på 15 minuter. Ett annat likande minne var när färjan frös fast, och vi fick stanna hemma därför. Andra vinterfärdmedel har varit hydrokopter och snöskoter. Jag och Amanda minns också då vi ibland var tvungna att väcka Gruntte (färjföraren)som hade försovit sig i husvagnen. Dom gångerna gick det sedan extra fort över med färjan. En gång blev också skolbussen hängandes på lövö färj-klaffen! Men ingen större skada skedd och alltid kom vi hem till Högsåra!

ANSLAGSTAVLAN

Sportlovsfirare se hit! Vi samlas vid Sunnanland onsdag 23.2 kl. 15.30. Brasa, ta med vad du vill grilla och dricka. Vi hoppas på vackert väder och en trevlig eftermiddag. Alla hjärtligt välkomna! Arrangör Marthorna.

HÄNDELSEKALENDER

 • Gruppen Högsåra spatserare är till för alla som vill ha sällskap på sin promenad. Vi träffas vid Mangelboden på onsdagar kl 18 och lördagar kl 11. Kom med när det passar dig! Ibland kanske du får spatsera ensam, men då har du i alla fall kommit dig ut. I mars börjar Folkhälsans gåkampanj så du kan passa på att samla poäng till den och vinna något fint. halsostegen.fi

***************************

Elina Enqvist fyller 60 år den 27.2

Grattis!

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i mars 2022 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. e-post: cpuranen@abo.fi, e-post: ornell@lillbackagard.net, e-post: jenny@lillbackagard.net


Hög-aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 3 årgång 22

Dagarna blir längre, det ljusnar ute. Trots det bekymmersamma världsläget får vi försöka glädja oss åt vårens ankomst. Byalaget, marthor, folkhälsan och privatpersoner har bidragit och bidrar med hjälp till det ukrainska folket. Våren betyder att det skall städas och fixas på många ställen i byn men vi återkommer med tidpunkt senare. Vi hoppas att talkoandan hålls levande i vår by. 

I detta nummer berättar Camilla Ekebom och Jenny Örnell-Backman om sina skolresor. 

*******************************************************************

Jennys skolresor

Jag började skolan 1982 i Söderlångvik. Jag fick skjuts med min faffa, Sven, ner till förbindelsebåtsbryggan. Det var förbindelsebåten Rosala som hämtade mig på morgonen och tog mig till Kasnäs där bussen väntade. Jag var då det enda lågstadieskolbarnet på Högsåra. 

”Pojkarna” som jobbade på båten var snälla men skojade med mig om steinbjörnar och kölsvin. Ibland var det lite skrämmande. Jag minns att jag alltid hade knäckebrödssmörgåsar med mig för resan hem. De var packade i smörpapper vilket hade gjort dem mjuka och sega. Bästa smörgåsarna någonsin!  På förbindelsebåten läste jag ofta läxorna. Men egentligen har jag inget minne av att vi någonsin skulle ha haft särskilt mycket läxor. 

På hösten åkte vi oftast förbindelsebåt men också taxibåtar av olika slag.  När vintern kom, och ibland menföret, blev det lotskuttern som sakta tuggade sig genom isen eller hydrokopter som gällde. Jag har speciellt fina minnen från när alla vi Högsårabarn (Camilla Ekebom, Kim Alborg, Tom Alborg, Ulrika Julin och Henrik Julin) ligger längst fram i lotskuttern ganska tätt ihop i mörkret, alla halvsovande medan man hör hur skrovet tar sig fram genom menföresisen. Resan kändes evighetslång men vi uppskattade den extra tiden vi kunde dåsa till. 

En gång har jag också cyklat över isen med pappa framför mig i ilande fart för att hinna till Lövöfärjan och i tid till sitt jobb. Det var inte speciellt lätt. Det var tungt att med en dålig cykel kämpa genom den lösa snön. Kanske detta var en morgon då inte snöskotern startade eller isen var för svag för den. 

När menföret var som värst kunde man inte komma hem och fick stanna över natten hos någon kompis. Jag kommer ihåg när jag stannade över natten hos mina väninnor, tvillingarna Anna och Eva. Deras pappa var spanjor och vi hade just hittat Lambadan (1989). Vi dansade hela natten trots att deras mamma otaliga gånger kom och sa till att vi måste sova. Vi hade så roligt! Det var bästa menförestiden. 

På 1980- och 1990-talet var det fina isvintrar och jag tror att de andra som åkte till skolan samtidigt med mig kan komma ihåg att vi åkte snöskoter och bil över isen i långa perioder. Mest skrämmande var det på våren när rännan, som nästan alltid var öppen på grund av all båttrafik som gick här förbi, var helt isfri. Skoterbron som drogs över rännan flöt visserligen, men när ett tungt ekipage med skoter, släp och 4–5 skolelever åkte över sjönk bron undan. Vi stirrade ner i det mörka kalla vattnet och hoppades att den som körde skulle klämma på gasen och att snöskotern inte skulle få något fel just då. Speciellt obehagligt var det om vi färdades i den snöskoterkälke som var hög och rank. 

När jag sedan började gymnasiet i Kimito 1991 flyttade jag hemifrån och behövde inte mera färdas över det vilda havet på samma sätt och inte varje dag. Färjan kom år 2000 vilket gjorde livet lättare på många sätt. 

Camillas skolresor

Jag har bott största delen av mitt liv i Åbo men har haft privilegiet att få växa upp på Högsåra. Då fanns varken vajerfärja till Svartnäs eller bro över Lövösundet. Förbindelsebåten trafikerade till Kasnäs med en rätt mager tidtabell, anpassad för skolbarnen. Antagligen hade vi lite längre skolväg, både distans- och tidsmässigt, än våra skolkamrater.  Definitivt bjöd den på flera upplevelser. 

Mina sex första skolår gick jag i den lilla lågstadieskolan i Söderlångvik som lades ner bara något år senare. Högstadiet fanns i Dalsbruk, då liksom nu. Skolvägen var tudelad och resan över havet till Kasnäs, ibland även Kagsjäla, varierade enligt väderförhållanden och årstid. En typisk dag åkte vi över med förbindelsebåten eller Trygves skjuts. Men otaliga är också de gånger vi i menförestid packat ihop oss i lotskutterns kajuta för att ta oss genom isarna eller då vi vintertid blivit nerbäddade i snöskoterkälken för att ta oss över isarna. Och att åka hydrokopter till skolan måste väl vara något som är få förunnat? 

Jag är väldigt tacksam för att jag idag bekvämt kan ta mig till och från Högsåra, oberoende av årstid. Men jag är minst lika tacksam över alla de fina upplevelser jag bär med mig från barndomen. Må vara att tiden tenderar förgylla minnen, men visst är det en rätt mysig tanke att varmt inlindad i filtar och fårfällar åka snöskoterkälke över isarna, en alldeles vanlig skoldag. 

*****************

ANSLAGSTAVLAN

Vid nästa nymåne skall du se till att du planterar de frön du vill förgro inomhus. 

HÄNDELSEKALENDER 

 • 28.3 kl. 16. Fönstertalko på Sunnanland. Varmt välkommen.
 • 4.4 kl.17.30 De Ungas Vänners årsmöte via TEAMS. Vill du delta i mötet var i kontakt med Jenny. 
 • 7.4 kl.17 Folkhälsan i Hitis ordnar vårmöte i Kasnäs badhus. 
 • 24.4 kl.11 Vårtalko på Sunnanland. Ta med dig krattor, sekatörer, dammvippa och arbetshandskar. Gott humör skadar ej. Välkommen! Traktering. 

***************************

Ulla Birgitta på Rikulla fyller 85 år den 10.4 Grattis!

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i april 2022 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. e-post: cpuranen@abo.fi, e-post: ornell@lillbackagard.net, e-post: jenny@lillbackagard.net

Hög-aktuellt


HÖGSÅRA BYABLAD NR 4 årgång 22


Våren kommer nu, inte med stormsteg utan försiktigt, såsom björkarnas mössöron, för att se om det
verkligen är dags nu. Dags är det i alla fall att öppna dörrar och fönster, för varandra och för dem som
behöver hjälp, och att städa i knutarna, de gemensamma och våra egna skrymsel. In med frisk luft i
hjärnvindlingarna! Vi får träffas på riktigt och vi behöver inte längre bara ana ett leende bakom en
mask.


Det händer i Jungfrusunds Museum
Hoppas att ni har märkt att det på Högsåras hemsida under fliken sevärdheter finns Jungfrusunds
Museums uppdaterade information och bilder. I sommar hoppas museet kunna visa en ny
fotoutställning- Bengt Carpelans Högsåra-.
Bengt Carpelan, amatörfotograf och långvarig sommargäst i byn, fotograferade flitigt såväl personer
som natur under sin tid här (1920-1990 tal). Vi meddelar närmare om öppnandet av utställningen. I
sommar kommer museet vara öppet i juli månad. Tre timmar per dag kl. 14-17, måndagar stängt.
Grupper kan göra förhandsbeställningar tel: 0405774380. Obs. Högsårabor kan få nyckel och ta en titt
med sina gäster också övriga tider. Nyckel finns i Kejsarboden. Glöm inte att skriva i gästboken. Vi
planerar också barnens museidag den 27.7 på eftermiddagen. Närmare info senare. Kimitoöns
församling kommer torsdagen den 28.7 kl. 18 till museet där vi har en allsångskväll. Kom med och
sjung till dragspelsackompanjemang.


HÄNDELSEKALENDER
● 7.5 kl. 13 talko i Kejsarhamnen. Vi städar utomhus och målar inomhus. Byalaget bjuder på
korv och potatissallad samt dryck. Kom med gott humör och egna verktyg medan penslar och
målningsattiraljer finns på plats.
● 14.5 kl. 10.30 Släckargranskning i Kejsarhamnen.
● 14.5 kl. 16 bjuder Ulla på Rikulla marthor och martyrer på eftermiddagskaffe. Ulla önskar
också här tacka marthorna för uppvaktningen den 10.4.
● 17.5 åker marthorna på utfärd. Det blir en blomster-, kultur- och shoppingutfärd. Vi startar
med 8.30 färjan mot Salo. Där blir det konstutställning, shopping och lunch på Wiurila
herrgård. På hemresan shoppar vi blommor, ekologiska tvålar och mat. Vi tror att det blir en
skojig resa. Vi har en stor buss. Alla intresserade ryms med. Icke marthor betalar 10 euro för
resan. Anmälningar till Anne Metsäkuusi senast 12.5 Tel: 0400369880
● 23.5 kl. 19 marthamöte på Farmors Café. Lilian och Ylva är värdinnor.


Tack
Lasse Lindberg och Högsåras nyinflyttade Kristian Nordström som förra veckoslutet installerade luftvärmepumpen på Sunnanland.


Stort grattis till Anders Backman som fyller 50 år den 2.5,
till Arno Nordin som fyller 60 år den 28.5,
till Måns Enberg som blir 60 år den 1.6
och till Alfhild Ekebom som blir 102 år den 12.5
Hurraaaa!!!


Vi hedrar minnet av Mona Casagrande, byns kära skärgårdsdoktor, som gick bort den 13 april
efter en lång tids sjukdom.Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer
utkommer i maj 2022 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. e-post: cpuranen@abo.fi,
e-post: ornell@lillbackagard.net, e-post: jenny@lillbackagard.net

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 5-6 årgång 22

Det är sommar! Det är sol! Vi behöver regn! Det myllrar av folk och aktiviteter i vår lilla, men naggande goda by. Ta för er var så goda!

*******************************************************************

Högsåra byalag fyller 33!

Under arbetet med att få vägbelysning till byn på 1980-talet väcktes tanken på att få till stånd ett samlande organ för byns gemensamma frågor och trivsel. År 1989 blev tanken verklighet då Högsåra byalag grundades. Till ordförande för den första styrelsen utsågs byns förtrodde, Johan Örså, och efter honom valdes Bengt Alborg och Trygve Örnell till ordförande.

Till byalagets uppgifter hör att hålla liv i talkoandan och gemenskapen i byn.

Byalaget har i dag en mångsidig verksamhet till gagn för både fasta invånare, deltidsboende och sommargäster.

Hit hör Kejsarhamnens gästhamn med brygga, bastur och livsmedelskiosk som sköts av en entreprenör med tidsbundet kontrakt, Jungfrusunds museum, som drivs av en museikommitté, lotsstugan som ägs av Skärgårdshavets nationalpark, men hyrs av byalaget som i sin tur hyr ut stugan till en åretomboende.

Byalaget äger lotsbåtsrepliken Albertina och en kyrkbåt för fjorton roddare. Kyrkbåten med frivilliga Högsåraroddare deltar årligen i den s.k. Hitisrodden, där man haft både större och mindre framgång.

Albertina i sin tur väntar på att intresserade ungdomar ska ta hand om den och bekanta sig med hur man seglar en skötbåt.

Högsåra byalag ligger också bakom byavandringen med en byavandringskarta med informationspunkter längs byvägen. Kartor finns att få i byns alla tre gästhamnar.

Varje vår ordnar byalaget talko i Kejsarhamnen, där alla som kan hjälper till att kratta och städa och umgås och äta gott tillsammans.

För att avsluta sommarsäsongen då Kejsarhamnen stängs på hösten samlas byborna till bastu och grillning och allmän samvaro.

Till medlemmar med rösträtt i byalaget kan antas fast bosatta invånare och fastighetsägare. Även deltidsboende och andra intresserade kan bli medlemmar utan rösträtt. Ta gärna kontakt med byalagets styrelse om du har idéer, önskemål och förslag på verksamhet.

Information om händelser i byn får man också via vårt lilla byablad Hög-Aktuellt som utkommer en gång i månaden. Du som ännu inte får Hög-Aktuellt, vänligen vänd dig till Jenny Örnell-Backman (se kontaktinfo nedan).

På Högsåras hemsida hogsara.eu kan du bekanta dig med byns historia, sevärdheter och företag.

Högsåra byalag har också tack vare en god ekonomi kunnat stöda andra föreningar i byn, såsom DUV i Högsåra som har fått bidrag för underhåll av föreningshuset Sunnanland.

Styrelsen består av Trygve Örnell (ordförande), Susanne Örså (sekr), Tom Isaksson, Mats Enberg, Tom Alborg, Lilian Hagsten och Jenny Örnell-Backman samt suppleanterna Karin Nyholm och Leif Sundqvist.

Styrelsen sammanträder vid behov och årsmötet hålls i augusti då det ordnas en medlemsfest på Sunnanland.

Medlemsavgiften är 10 euro/år och betalas in på konto FI43 16383000000838

Välkommen med!

HÄNDELSEKALENDER

 • Allsång ordnas på Solglimten i Hitis tisdagen den 21 juni kl. 15. Gratis taxibåt ordnas för deltagare. Anmäl dig till Petra på tfn 04076659677 senast under veckoslutet 18-19.6. Kaffeservering.
 • Järvinens blommor kommer igen till byn 23.6 kl 15.30 med försäljning utanför Synnöves och Tomppas hus.
 • DUV ordnar traditionsenligt midsommarfirande i Kejsarhamnen på midsommarafton 24.6. Ta med sommarblommor till midsommarstången som pyntas kl. 14.30 och reses kl. 15. Det blir dans, sång och lekar kring stången.
 • Marthaträff vid Mangelboden måndagen den 27 juni kl. 19 för att planera loppmarknaden i juli.
 • Talko på Sunnanland ordnas 28.6. Kom ihåg att betala din medlemsavgift på 10 euro till föreningens konto FI34 24461800123594 och var så snäll och uppge vilka personer avgiften gäller. DUV behöver mycket HJÄLP av dig som har lite ledig tid och energi och vill umgås med andra bybor och sommargäster. Det behövs frivilliga krafter för att sköta kaffeserveringen under Skärgårdsteaterns besök och för midsommarlotteriet. En kaka, en plåt muffins eller någon av dina specialiter tas gärna emot vid våra evenemang.
 • Jungfrusunds museum öppnar sina dörrar den 1 juli och håller öppet alla dagar utom måndagar i juli kl. 14-17. Den nya utställningen med Bengt Carpelans bilder invigs vid ett tillfälle som annonseras senare.
 • Skärgårdsteatern besöker Högsåra 4.7 kl 19 med familjepjäsen Den lyckliga ön.
 • Marthornas loppmarknad ordnas utanför farledsstationen 7.7 kl 15-17. Kom och fynda!
 • Folkhälsans simskola för barn i åldern 5-16 år hålls i år på Högsåra 11.7-22.7 kl 12.30-15.15 på Örnells badstrand.
 • Barnens museidag ordnas 28.7 kl 14 i Jungfrusunds museum.
 • Allsångskväll blir det också 28.7 kl 18 med prästen Julia och Anton Nervander på dragspel.

**************************

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i augusti 2022 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. e-post: cpuranen@abo.fi, e-post: ornell@lillbackagard.net, e-post: jenny@lillbackagard.net