Hög-aktuellt 2023

  Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 1 årgång 23

Den ena dagen, snö, den andra regn, den tredje något mitt emellan. Hård blåst. Snålblåst. Marken som var vit och vägarna som var hala är nu avklädda sina vinterytor. Det doftar vår ute. Hm. Ska man vara nöjd eller orolig? Det vet man inte med säkerhet nu för tiden. På Hög-Aktuellts redaktion är vi i alla fall glada och förhoppningsfulla när det gäller byns framtid. Flera renoveringar igångsatta av den yngre generationen är på gång och om vi vill betala lite får vi sjuk- hem- och inredningstjänster till våra hem. Hurra! Mera om det nedan. Observera vår gallup om behovet av vårdtjänster i byn sommartid.

Företaget Mikaelas vård- och hemtjänst erbjuder nu sina tjänster  till alla som befinner sig på Kimitoön, både deltidsboende och fast bosatta. Det är för många bekanta Mikaela Männistö-Sjöblom som satsar på ett eget företag.

Hon har en mångsidig utbildning både inom vård och heminredning och hon har lång erfarenhet inom vården på Kimitoön, bl.a. höll hon tidigare (då det ännu var möjligt) mottagning på Högsåra några gånger i månaden i kommunens regi.

Mikaela gästade vårt senaste marthamöte och berättade om sin verksamhet.

Hennes sjukskötartjänster består bl.a. av sårvård, stygnborttagning, öronspolning, injektioner, blodtrycks- och diabeteskontroller, urinprov och kontroll av infektionsvärden samt uppföljning efter en sjukhusvistelse.

Hennes taxa är 25 euro/30 minuter och 40 euro per timme kl. 8-20 (övriga tider enligt överenskommelse). Mikaela tar inte hand om akuta fall.

För den som behöver hjälp i hemmet på grund av ålder, sjukdom, funktionsnedsättning eller återhämtning efter en sjukhusvistelse erbjuder Mikaela städning och andra hemsysslor, hon fungerar som följeslagare för att uträtta olika ärenden och även som sällskap för den som vill ha någon att prata med.

Priset för tjänsten är 32 euro/ timme vardagar kl.8-18 , 34 euro/timme på vardagar kl.18-22, övriga tider enligt överenskommelse.

Kilometerersättningen är 0,52 euro/km med start antingen från Dalsbruk eller Kimito centrum. På sommaren rör sig Mikaela gärna med båt i skärgården.

Det lönar sig att kolla om du har möjlighet till momsfri socialvårdsservice eller möjlighet att få hushållsavdrag.

Du som vill ha hjälp med inredning och organisering av hemmet kan också kontakta Mikaela.

Mikaela vill gärna ordna en regelbunden mottagningstid på sommaren i Mangelboden och

FRÅGAR NU HÖG-AKTUELLTS LÄSARE OM NI HAR BEHOV AV DEN HÄR TYPENS SERVICE.

VAR SNÄLL OCH SKICKA DITT SVAR till info@mikaelas.fi  eller ring Mikaela inom februari månad. Hemsidan är under arbete.

Kontaktuppgifter:

Mikaela Männistö-Sjöblom

040 511 7043

info@mikaelas fi

Händelsekalender

 • 26.1. kl. 18. Yoga i Gunillas sal. Underlag och filt medtages. Förra veckans yoga var mycket behaglig och uppskattades stort. Kom med!
 • Nästa marthamöte är årsmöte och hålls den 28.2 hos Ylva. Värdinnor är Lillan Hagsten och Ylva Enberg. Välkomna kl. 18
 • Sportlovsveckan inleds den 20.2 här i Åboland.
 • Hjortjaktens sista dag är den 15.2.

*******************************************************************

Grattis, grattis Ralf på Söderstrand som fyller 50 år den 29.1. Ja må han leva!

****************************************

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i februari 2023 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. e-post: cpuranen@abo.fi, e-post: ornell@lillbackagard.net, e-post: jenny@lillbackagard.net

  Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 2 årgång 23

Vi kommer in i fastetider som varar 40 dagar fram till påsk. Det är kanske bäst att inte fasta alla dagar men gärna avstå från någonting om du kan. Som varning kan vi berätta om en pastor i Moçambique, Francisco Barajah, som ville efterleva Jesus fasta men dog efter 25 dagar utan mat och vatten. (källa:  BBC) Det handlar inte enbart om att avstå från mat och dryck utan kan även gälla till exempel onödigt mycket TV-stirrande. Gå istället och hälsa på din granne.

*********************************************************************************************

VINTERGÄST

Egen härd är guld värd, sägs det. Under årets andra och tredje månad härdar jag mitt sinne i eget sällskap vid min systers härd i väntan på egen. Fastän bostadslös är jag ingalunda boendelös – till all lycka.

Medan Clara och Pekka uthärdar söderns sol vid atlantisk kust, uthärdar jag plumsande promenader i nyfallen snö, njuter av spektakulära soluppgångar i motsats till de eldfängda solnedgångarna vid Storviken sommartid. 

Utmaningen är att uppleva en vardag utan närbutiken som har öppet till klockan sen kväll om man blir godissugen eller glömt att köpa kattmat.

Livet vintertid på Högsåra kräver noggrann planering och bland mina nya rutiner har torsdagarna blivit veckans höjdpunkt. Med halvnians avgång kör jag till min tidigare hemort Kärra. Mellan klockan tio och elva promenerar jag med 60+ och 70+ damerna, som jag nu gjort i över tio år. Jag har hunden Pertti med och han får också en långpromenad på 4 – 5 kilometer i gott sällskap, som han njuter av för att alla tanterna tycker att han är så söt. Efter promenaden kör jag till Kimito C och uträttar ärenden: handlar i Kompass, lämnar plast- och annat avfall, köper min veckoranson vin i Alko, lånar böcker i Villa Lande, äter på något av öns rikliga utbud av lunchställen: Pasendo, Da Capo, Café Adele, Kaffepausen i Björkboda eller Havskrona på hemvägen, beroende på tid, lust och meny. Som avslutning på en händelserik dag väntar veckans yogatimme med Henna i Lillbackas stora sal.

Resten av dagarna bedriver jag med vila, bostadssökning på nätet, pratar med hund och katt, tillgodoser deras krav på foder, sällskap och uteliv. Hösten 2022 kunde jag inte koncentrera mig på läsning på grund av utflyttning. Nu har jag både tid och lust att läsa igen. Vigdis Hjorts ”Arv och miljö” och ”Är mor död”, Axel Schulmans ”Malma station”, alla viktiga bidrag till reflektion över egen barndom, uppväxt, familjerelationer, ålderdom, död – och framför allt integritet. Under läsningen kom jag underfund med att det är legitimt att ha flera identiteter. Själv känner jag mig mest som dansk och öbo, fastän mitt pass är finskt. Jag är tacksam för alla mina identiteter. Det har vidgat min horisont och öppnat förståelse och acceptans för alternativa levnadsvillkor och tänkesätt. 

Min isolation är helt frivillig, tajmningen perfekt eftersom Clara och Pekka behövde hund- och husvakt och jag ett temporärt boende. Claras kylskåp och frys är fyllda och gör att jag överlever i alla väder, liksom närheten till Lillbackas välsignade support. 

Jag njuter mitt tillfälliga vinterotium innan flytten till mina nära och kära i Danmark – och småningom: egen härd. 

12.2.23. Hedda Kainz

P.S. Clara och Pekka kommer hem den 25 mars. 

Händelsekalender

 • Yoga i Gunillas sal. Underlag och filt medtages. Kom med! Exakt tidpunkt kommer alla veckor i whatsapp gruppen Högsåra info
 • Nästa marthamöte är årsmöte och hålls den 1.3 hos Ylva. Värdinnor är Lillan Hagsten och Ylva Enberg. Välkomna kl. 18
 • 27.3 Folkhälsan i Hitis vårmöte i Kasnäs kl. 16.45. Man får åka med Jenny
 • 30.3 Marthamöte hos Stina Jansén.

EFTERLYSNING

Har någon sett min korg? En fyrkantig ståltrådskorg. 40*40cm 25cm hög. Vid handtaget en liten adresslapp tyvärr utan namn.

Svar till redaktionen som vidarebefordrar till signaturen oersättlig.

ANSTÄLLES

Känner du någon eller är du intresserad av sommarjobb i julimånad i Jungfrusundsmuseum. Kontakta Gunilla 0405774380

*******************************************************************

Ett stort tack till alla som uppvaktade mig på min födelsedag. Hälsar Ralf

****************************************

Slava Ukaraini, Ära till Ukraina

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i mars 2023 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. e-post: cpuranen@abo.fi, e-post: ornell@lillbackagard.net, e-post: jenny@lillbackagard.net

  Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 3 årgång 23

Årets första vårmånad har varit omväxlande, inte minst när det gäller vädret.

Kälkväder, åskväder, soluppgångar över ett blankt hav, spektakulära solnedgångar, yrväder, fullmåne som tävlat med gatubelysningen, stjärnklara nätter och i skrivande stund – regn. Det töar och och vägarna är ganska bara. Risk för nattfrost kan ännu bli en utmaning. Stavar och nubbar hoppas vi att vi inte kommer att behöva mer.

Denna vinter har vi inte haft farbara isar, nu svallar havet fritt och snart är fastetiden slut. Påsken står för dörren och vi kan åter börja smörja kråset med allt det vi längtat efter.

Hela byn tackar Bengt Alborg för de fint plogade vägarna.

Nu börjar snart våren på riktigt för på söndag blir det sommartid. Vi svänger klockorna framåt mot sommaren 1 timme.

**********************************************************************************************

KONSTUTSTÄLLNING

DUV arrangerar i samarbete med Marthorna och Jungfrusunds museum en konstutställning på Sunnanland i sommar.

Alla som tycker att de uttrycker sig konstnärligt och har anknytning till Högsåra är välkomna att bidra med bildkonst och hantverk. Konstnärerna deltar på eget ansvar.

DUVs styrelse förbehåller sig rätten att välja och anpassa bidragen till utställningen.

Skicka gärna foton i förväg av dina bidrag till deungasvanner@gmail.com

Sista inlämningsdag den 12 juli. Har du frågor kontakta Jenny, tel. 0405891798. Vernissage den 20 juli och utställningen pågår t.o.m. 23 juli.

Passa på och visa dina verk.

Händelsekalender

 • 27.3 kl. 16.45 Folkhälsans vårmöte i Kasnäs. Varmt välkommen. Du får åka med Jenny
 • 30.3 kl. 18. Marthamöte hos Stina Enberg. Vi studerar och förverkligar olika lappningstekniker.
 • 1.4 kl. 11. Marthornas påskpyssel i mangelboden. Ta med egna pysselinstrument, lim, sax etc. Lilian Hagsten är kontaktperson. Meddela henne om du deltar. Tel: 0453402658

OBS! OBS! OBS! OBS!

En STOR förbättring för oss Högsårabor. Vid akuta sjukdomsfall trafikerar färjan numera automatiskt efter att DU kontaktat alarmcantralen, 112. Dygnet runt!

**************

Vi hedrar minnet av sommarborna Lars Ehrnsten och Henrik ”Hexi” Wilén.

****

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i april 2023 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. e-post: cpuranen@abo.fi, e-post: ornell@lillbackagard.net, e-post: jenny@lillbackagard.net

  Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 4 årgång 23

Valborg står för dörren. Trots kyliga nätter och blåsiga dagar kan man ana att det blir vår. I odlarnas lådor spirar plantorna. Marthorna skall träffas hos Ulla Ö på Rikulla nästa gång och då kan vi byta plantor med varandra. Vårt hopp står också till Järvinens trädgård som gästar oss med plantförsäljning.

**********************************************************************************************

DUV INFO

De Ungas Vänner har valt en ny styrelse. Den nya styrelsen består av:

Camilla Hagsten, ordförande, Amanda Enberg, Alexandra Enberg, Harri Lindborg, Jenny Örnell-Backman, Heidi Furu och Karin Nyholm. Suppleanter André Backman och Jere Johansson.

Utanför styrelsen fortsätter Marcus Enberg och Anders Backman som byggkonsulter och Synnöve Alborg som kassör. Verksamhetsgranskare är Kenneth Jansén och Tom Isaksson med Clara Puranen och Jan Österholm som suppleanter.

Det kommer att skickas ut en inbetalningsblankett för ungdomsföreningens medlemsavgift i samband med väglagets räkning nu i maj. Kolla din post.

För dej som inte är medlem i väglaget hittas kontonumret nedan.

Understöd Högsåra ungdomsförening D.U.V

Medlemsavgift 10 €

Observera att medlemsavgiften är 10€/ person.

Kontonummer: FI3424461800123594

Kolla in vår årsberättelse samt sommarens verksamhet på De Ungas vänner i Högsåras Facebook sida.

Styrelsen kommer under våren att hänga upp nya fina vägskyltar i byn för att göra mera reklam för vårt fina hus och lättare för folk att hitta fram.

***********************************

Händelsekalender

 • 13.5 Släckargranskning i Kejsarhamnen. Start kl. 10.30
 • 13.5 TALKO i Kejsarhamnen. Kl. 11. Krattor medtages. Korvgrillning.
 • 17.5 Marthornas resa till Ainola. Start 7.15. Sista anmälningsdagen har gått.
 • 19.5 HBS, Högsåra båtsällskaps infotillfälle/flaggresning med start kl. 12. Kom och bekanta dej med den nya föreningen vid färjstranden. Du kan även bli medlem under evenemanget. Vi har också båtbesiktning på plats och hjälp att sjösätta båten.
 • 20.5 TALKO på Sunnanland kl. 13.  På årets talko fokuserar vi på putsandet av stranden, dvs nerklippning av albuskage och gammal vass. Häcksaxar och skottkärror med. Har någon en röjsåg så ta gärna med. Övre sidan av gården bör röjas. Servering.
 • 25.5 och 15.6 kl. 17-18.30 Plantförsäljning mitt i byn vid Synnöve, Järvinens Trädgård. Förbeställning: 02427063/0505233763
 • 31.5 kl. 19. Marthamöte hos Ulla Örså. Vi byter plantor.

SOMMARHÄNDELSER 2023

6–7.5 Må Bra helg (FARMORS CAFE, HIPIÄ! RUMPAN BAR)

14.5 FARMORS CAFE Morsdagslunch

17.5 KEJSARHAMNEN öppnar för säsongen

19.5 Cafébryggan håller öppet i samband med HÖGSÅRA BÅTSÄLLSKAPs invigningstillfälle, start kl 12

3.6 FARMORS CAFE öppnar för säsongen kl. 12

10.6 ÖPPNA BYARNAS DAG

10.6 RUMPAN BAR öppnar säsongen, Rumpan Houseband uppträder

17.6 RUMPAN BAR Stiv Sialia

18.6 HIPIÄ! -hemmotteluhoidot Pohjoismaisena LUONNONKUKKIEN PÄIVÄnä (boka via: hipia.fi)

23.6 MIDSOMMARFEST DUV Kejsarhamnen kl. 15

23.6 RUMPAN BAR Skärgårdstrubaduren

23.6 RUMPAN BAR Skärgårdstrubaduren

24.6 RUMPAN BAR Jonas Sebastian

1.7 RUMPAN BAR JJR Trio

7.7 RUMPAN BAR Pretty Young Band

8.7 RUMPAN BAR Carolina Wendelin & bold bass trio

10–14.7 FOLKHÄLSANS SIMSKOLA

14.7 RUMPAN BAR Skärgårds trubaduren

14.7 FARMORS CAFE kl. 18 Spruce

15.7 RUMPAN BAR Los Tollos

21+22.7 RUMPAN BAR Emil o. Yohan

25.7 SKÄRGÅRDSTEATERN på Sunnanland

27.7 Allsång i JUNGFRUSUNDSMUSEUM kl. 18

28.7 RUMPAN BAR Högsåra Hipsters

29.7 RUMPAN BAR Skärgårdstrubaduren

4+5.8 RUMPAN BAR The WaLe’s

26.8 FORNELDARNAS NATT

2–3.9 Må Bra helg (FARMORS CAFE, HIPIÄ! RUMPAN BAR)

9–10.9 Må Bra helg (FARMORS CAFE, HIPIÄ! RUMPAN BAR)

VÄLKOMMEN! TERVETULOA!

ÖPPETTIDER

RUMPAN BAR juni och augusti kl. 15-22, juli kl. 12-22

FARMORS CAFE alla dagar på sommaren från kl. 12

KEJSARHAMNEN 17–20.5, i maj på veckosluten, från juni alla dagar

JUNGFRUSUNDSMUSEUM 1.7–30.7 ti-sö kl. 14-17

HIPIÄ! Bokning av behandlingar året runt på hemsidan www.hipia.fi

BY VILLAN – bokningslänken finns på Instagram

MAGASINET som även i år säljer hemstickade produkter öppnar i juli, tider kommer senare.

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i maj 2023 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. e-post: cpuranen@abo.fi, e-post: ornell@lillbackagard.net, e-post: jenny@lillbackagard.net

  Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 5-6 årgång 23

År efter år bjuder naturen i vår by oss på underbara syn- och doftsensationer trotsande både regn och torka (som i år). I skrivande stund  håller syrenblommorna på att tacka för sig, men i stället blommar midsommarrosen, också kallad Finlands vita ros, lagom till midsommar. Öppna byars dag  den 10 juni blev ett lyckat evenemang med bland annat besök av Hitis- och Rosalamarthor som guidades runt i byn av Högsåramarthor, bjöds på lunch på Farmors Café och besök på Jungfrusunds museum, där paret Träskelin bjöd på gamla visor, allsång och dans!

JUST NU ÄR DET FRUKTANSVÄRT TORRT I NATUREN OCH DET RÅDER FÖRBUD ATT UPPGÖRA ELD I NATUREN I ALLA FORMER, GÄLLER ÄVEN BOLLGRILLAR OCH ENGÅNGSGRILLAR. REDAN EN OSLÄCKT CIGARRETTFIMP KAN BLI FÖRÖDANDE FÖR HELA ÖN!

**************************************************************************

Vi på Hög-Aktuellt är stolta över att presentera vår nya utlandskorrespondent, nämligen Hedda Kainz, långvarig sommar- och vintergäst på Högsåra, som nu har flyttat tillbaka till sitt nygamla hemland Danmark och sin kära närmaste familj.

Hälsningar från Hvidovre

Fast jag tidigare bott i fem av Köpenhamns stadsdelar, är min nuvarande helt okänd mark för mig. Vad är då naturligare än att gå på upptäcktsfärd?

Häromdagen promenerade jag hem från butiken längs en skogsstig. Jag klev över en vall, kom till en bro, fortsatte längs ån på andra sidan. Plötsligt hörde jag motorvägens brus, nånting var fel här!

Vände om, hittade en annan bro som förde mig till “min” sida om kanalen.

Småningom hittade jag hem efter att jag vandrat sju kilometer i stället för de knappa två, som är närmaste vägen – men så mycket tråkigare.

Det visade sig att jag hittat Vestvolden, en anläggning med vallgrav och bastioner, byggd 1888-92 för att försvara Köpenhamn mot fientlig landstigning från sydost. Den kom aldrig i användning och var redan föråldrad vid första världskrigets början. Till all lycka hade den inte ens behövts då.

Numera är Vestvolden fridlyst och fungerar som rekreativt område med en gång/cykelbana längs hela sträckan på knappa 15 kilometer.

1 maj provkörde jag min nya elcykel genom grannbyarna västerut och cyklade motsatt väg till havet och ”Hvidovre Roklub”, där jag blev7 medlem och nu även så kallad ”frigiven roddare” efter att ha gått på kurs. Häromdagen rodde vi med en kvinnlig besättning 12 km ända ut på öppna havet. Den 7 maj rodde jag första gången som frigiven roddare. Då var vi fem ”man” i båten, en styrman och tre andra gamla och garvade rogubbar förutom lilla jag. Jag har mycket att lära ännu, men alla var trevliga och hjälpsamma.

Efter rodden tog jag årets första simtur i havsvatten. Då insåg jag hur mycket gemensamt Hvidovre har med Högsåra. Jag behöver varken sakna vindmöllor, fårhagar, gästhamnar, hav eller långgunda vikar med sandbotten – men de släta klipphällarna är Högsåra ensam om.

Det är heller ingen brist på syrenhäckar eller midsommarrosenbuskar. Prästkragarna och blåklinten blommar för fullt och solen bryner.

Trevlig sommar till er alla

önskar Hedda

*********

Anslagstavla

Synnöve har uppdaterat hemsidan som nu också är översatt till finska, tack till Saara Voimäki. Henna ställde upp med sin röst, Taru översatte texterna och med Amandas hjälp har vi kunnat publicera en finsk ljudguide som hittas på hemsidan.

Synnöve tar gärna emot bilder och eventuella rättelser eller komplement till texter på hemsidan. 
Skicka material till synnove.alborg@gmail.com

Händelsekalender

 • 23.6 kl. 13.30 är alla välkomna att klä midsommarstången i Kejsarhamnen.
 • 23.6 kl. 15 på midsommaraftonen. De Ungas Vänners program vid midsommarstången i Kejsarhamnen. Lekar, lotteri och dans.
 • 5.7 kl 13 vid Jungfrusunds museum. Barnens museidag. Årets tema är ”Från ull till garn”. Vi leker och byker och täljer barkbåtar.
 • 10–14.7 Folkhälsans simskola på Örnells strand. I år bara en vecka.
 • 17–19.7 HBS (Högsåra Båt Sällskap) ordnar segelskola på Högsåra. Mera info på anslagstavlorna. 
 • 17.7 kl. 11. Insamling av konstverk samt ordnande av utställningen på Sunnanland.
 • 20.7 kl. 15 Vernissage på Sunnanland. Konstnärer från Högsåra ställer ut sina verk. Följ anslagstavlorna för mera info.
 • 27.7 kl.18 Allsång i Jungfrusundsmuseum med kantor Anton Nervander.
 • 1.8 Wine & Paint kl.16 på Sunnanland. SKAP DITT ENERGIKORT MED SKRATT OCH BUBBEL TILLSAMMANS Anmälan till Camilla Hagsten 0405636449 eller Karin Nyholm 0400670475

Är du intresserad av mys med bubbel, vin (även alkoholfritt) kombinerat med en kreativ och rolig workshop. Inga krav på konstnärlighet.

 • 5.8 går Hitisrodden av stapeln. Alla som vill delta i Högsåras lag uppmanas träna flitigt! Trygve Örnell och André Backman vet mera.

ÖPPETTIDER

FARMORS CAFÉ alla dagar på sommaren från kl. 12

RUMPAN BAR juni och augusti kl. 15-22, juli kl. 12-22, fiskförsäljning fredagar kl. 15.30-17.45, lördagar 14.45-17.15. Torsdag. 22.6 kl 15

KEJSARHAMNEN sö-fre kl 15-20, lördagar kl. 12-20

JUNGFRUSUNDS MUSEUM 1.7–30.7 ti-sö kl. 14-17

HIPIÄ! Bokning av behandlingar året runt på hemsidan www.hipia.fi

BY VILLAN – bokningslänken finns på Instagram

MAGASINET vid Rumpan Bar, som även i år säljer hemstickade produkter, öppnar den 3 juli och har öppet alla eftermiddagar i juli. Närmare information på dörren

JENNYS HÖRNA håller stängt denna sommar.

Glad midsommar!

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i juli /augusti 2023 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. e-post: cpuranen@abo.fi, e-post: ornell@lillbackagard.net, e-post: jenny@lillbackagard.net

  Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 7-9 årgång 23

Hösten är här och sommarens turistström har ebbat ut. Det är tyst och lugnt i byn. Vi som har grönsaks- och potatisland märker hur otroligt torrt det har varit här på ön i sommar. Trots augustiregn är det fortfarande torrt nere i marken. Stora bränder härjar på många öar i Europa och vi får tacka vår lycka att framför allt camparna och eldarna i blåsiga Sandvik inte lyckades bränna ner ön. Så mycket gott gjorde augustiregnen i alla fall att det nu finns svamp i skogen och lingon på kommande. Byalagets forneldsfest firades på Sunnanland med stor uppslutning. Fin musik, god mat och en liten brasa med allsång förgyllde kvällen. Sunnanland vår fina festlokal fick i sommar igen verka som utställningslokal. Det ordnades en fin konstutställning med lokala konstnärers verk. Heder och tack till ungdomsföreningen, marthorna och Jungfrusundsmuseum och andra frivilliga. Men framför allt till alla konstnärer. Vi väntar med spänning på en uppföljning.

*************************************************************************

Byalagsärenden.

Sedan 2011 har Monica Orre och Leif Sundqvist skött verksamheten i Kejsarhamnen. Både bybor och turister har kunnat njuta av den välskötta hamnen och den förträffliga Kejsarboden. Nu när de avslutar sin sista säsong är det dags för byalaget att se sig om efter en ny entreprenör. Intresserade kan kontakta byalaget omgående men allra senast 31.10. Byalagets årsmöte hölls i augusti och styrelsen består av:

Trygve Örnell-Ordförande

Tom Isaksson-Vice Ordförande

Susanne Örså-Sekreterare

Ledamöter: Jenny Örnell-Backman, Tom Alborg, Jonathan Grandell, Lilian Hagsten.

Suppleanter: Karin Nyholm, Leif Sundqvist, Antti Silvasti, Mats Enberg.

Synnöve Alborg kassör utom styrelsen

Verksamhetsgranskare: Ralf Nyholm

Medlemsavgiften 10€ kan betalas till konto: FI43 1638 3000 0008 38

*********

Jungfrusundsmuseum

 Alla ni som är intresserade av Jungfrusundsmuseums verksamhet är välkomna till Gunilla söndagen den 10.9 kl. 15

Händelsekalender

 • 23.9 från kl. 16-  avslutning i Kejsarhamnen med sedvanligt program. Mera info på anslagstavlorna.
 • 25.10 Konsert på Villa Lande. TRIO SALUDO 50 år – den finlandssvenska musiklegenden tar farväl med en jubileums-och avskedsturné. Trio Saludo firar i år sitt 50-årsjubileum med en konsertturné med 11 konserter runtom i Finland! Förhandsbeställning av biljetter à 25€ via Peter Ingo 0400701692 annars vid dörren.

*******************************************************************

Gunilla tackar för all uppvaktning på 75-årsdagen.

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i oktober 2023 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. e-post: cpuranen@abo.fi, e-post: ornell@lillbackagard.net, e-post: jenny@lillbackagard.net

  Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 10 årgång 23

Gång på gång bjuder naturen oss på överraskningar nu för tiden och det är kanske svårt att veta hur man ska ta det: ska man sörja för att det är början på slutet eller får man bara njuta av att det är varmt och midsommarrosen och andra blomster börjar på sin andra omgång i slutet av september? Vi på redaktionen tror att man kan vara miljömedveten och göra det lilla man kan och samtidigt passa på att njuta av allt som naturen bjuder på. Just nu är svampsäsongen i full gång, det finns rikligt med sällsynta läckerheter som till exempel svart trumpetsvamp men även de sorter som vi kanske tycker mest om: kantarell och stensopp. Lingon är det knappt om, men även de som finns verkar inte ha mognat riktigt ännu. Och så finns det hallon fortfarande! Högsåraskogens skafferi är världens bästa skafferi.

**************************************************************************

Nyligen gästade Tomas Ledin Åbo och uppträdde tillsammans med Åbo stads filharmoniker inför en proppfull Konsertsal. Han har många fina sånger och texter, mest känd är ju Sommaren är kort, men mindre känd är kanske Höstvals. Den lär han ha sjungit på sin egen mammas begravning. Fast det där med att svalorna skulle synas i oktober har han kanske fått lite om bakfoten?

 Höstvals

Nu faller löven igen
våren känns avlägsen.
Vinden far stark
genom luften så isande klar.
Ja, hösten har kommit min vän.

Nu faller löven igen
sommarens gäster har rest hem.
Det hörs inga skratt
det sägs att färjan går tom.
Vi går här i tystnaden.
Ja, i den frysande stillheten.

Nu faller löven igen
svalorna syns högt på himlen.
Guldgula blad
vinkar till avsked och dansar förbi.
Ja, här under lövträden
hör vi vinden i skymningen.
Ja, höstvalsen dansas igen.

Händelsekalender

 • 6.10 är sista dagen att anmäla sig med på teaterresan till ÅST 11.11 (“Something rotten”) Anmäl dej till Jenny
 • 9.10 kl. 17. Folkhälsan i Hitis höstmöte i Kasnäs badhus. Välkomna med. 
 • 12.10 Marthamöte kl. 19 hemma hos Jenny. Välkomna!
 • 4.11 Halloweenparty på Sunnanland. Brasa, korvgrillning och mys. Kom gärna utklädd. Så som om ifjol,  så vinner bästa dräkt ett pris. Arrangör: Marthor och Ungdomsföreningen.
 • 11.11 Kimitoönsmarthadag i Björkboda, kulturhus Kubu 11-15. Tillfället är gratis. Från kl. 16 framåt festsupé i Labbnäs för marthor. Supékort 28€. Anmälan till Karin “Karkki” Nyholm 0400 670475 senast 22.10 Möjlighet att få skjuts till och från supén med Karkki.
 • 25.10 Trio Saludo på Villa Lande. Kom med!
 • 16.12 Julmingel på Sunnanland, program och musik, uppdaterat lyckohjul. Välkomna önskar DUV

Ett stort tack

till alla som hjälpte till med att skapa vår fina lokala konstutställning i somras och ett megastort tack till Solveig Ingo som försedde oss både med verktyg, tillbehör och kunskap.

Och tack till Kim Lehto som än en gång donerade kaffepaket till Ungdomsföreningen o Marthorna

Jungfrusunds museum, Marthaföreningen och DUV

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i november 2023 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. e-post: cpuranen@abo.fi, e-post: ornell@lillbackagard.net, e-post: jenny@lillbackagard.net

  Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 11 årgång 23

Vi närmar oss advent och luciatider och julkommersen börjar. Vi på redaktionen vill rekommendera våra utmärkta shoppingplatser i Dalsbruk.  Kojan (antikvariat), lilla gula huset vid Bio Pony. Fyllt av böcker till förmånligt pris. Varuhuset Wahlsten med både lyx och vardagssaker. Återbruket på fabriksområdet, loppisen som har allt. Gamla kontorsbyggnaden, med söta loppistanter, kosmetolog och massagetjänster. I år behöver ni inte göra långa resor för att klara av julklappsbestyren. Naturligtvis fungerar nätshoppingen som förut.   **************************************************************************

Byalaget informerar.

Henna Kallio har blivit vald att sköta om Kejsarhamnen nästa sommar. Byalaget välkomnar dig och önskar lycka till. 

Händelsekalender

 • 23.11 kl. 18.00 Marthamöte hos Gunilla med Magnus Nyman som berättar om testamenten och intressebevakning mm. Också icke marthor är välkomna.
 • 5.12 kl. 18.00 Högsåra byalag har bjudit in Kasnäs byalag och Holmaborna till Sunnanland på glögg, pepparkaka och julvisor och visor av Jimmy Träskelin. Alla medlemmar är välkomna.
 • 16.12 kl. 17.00 Julmingel på Sunnanland. Glögg + julgröt med tilltugg. Julmusik + allsång. Program. Anmälan via sms: 0405636449 Begränsat antal platser. Pris 25€ Välkomna önskar DUV. Marthorna säljer bakverk under kvällen.

Nedan några recept på drinkar att bjuda åt släkt och vänner i jultider.

Årets juldrink Glöggsour.

4–5 cl vit starkvinsglögg
2 cl mörk rom
3 cl pressad citronsaft
3 cl kanelsockerlag
2 cl äggvita
Iskub att skaka drinken med

Kanelsockerlag:

1 dl strösocker
1 dl vatten
2 hela kanelstänger

Sockerlag: Koka upp socker, vatten och kanelstänger tills sockerkristallerna smält. Ta bort kastrullen från plattan och låt lagen svalna.

Mät upp alla ingredienser till drinken i en shaker. Lägg i iskuben och skaka ordentligt så drinken blir iskall och skum bildas.

Häll upp i ett kallt martiniglas och garnera med en torkad apelsinskiva eller kanelstång.

Alkoholfri sangria till julfesten.

8 dl granatäppeldryck

2 kanelstänger

1 flaska alkoholfritt mousserande vin

1 påse granatäppelkärnor (djupfryst)

10 kvistar mynta

Is

Häll den kylda granatäppeldrycken i en stor kanna. Tillsätt kanelstängerna. Tillsätt det kylda vinet och granatäppelkärnorna i kannan. Tillsätt mynta och is. Servera genast.

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i december 2023 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. e-post: cpuranen@abo.fi, e-post: ornell@lillbackagard.net, e-post: jenny@lillbackagard.net

  Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 12 årgång 23

Adventstiden har inletts i byn med ymniga snöfall och nya evenemang. Vi har stöpt ljus på Sunnanland och första advent öppnades den första luckan i hela byns adventskalender. En liten grupp marthor har gjort garntomtar och den 5 december ordnade byalaget ett hejdundrande glöggkalas med sång och musik av Jimmy och Vera på Sunnanland inom ramen för Taikes projekt Spelmän Ohoj! Vi fick höra gamla visor från Högsåra, Vänö och Vänoxa och vi fick sjunga med för full hals, lite dans blev det också, och publiken stampade takten så golvet tänkte ge vika.

Och mera julgemenskap är ju på kommande. Se nedan.

Vi på redaktionen önskar alla våra läsare en

Fridfull Jul och ett Gott Nytt År!

 *************************************************************************

Högsåra bys adventskalender

I år har jag importerat en byakalendertradition från Kökar (den finns också på andra orter) som går ut på att alla som känner sig manade kan bygga en kalenderlucka på sin gård (behöver inte vara invecklat, går bra med en stjärna) och välja ett nummer i kalendern. I år skickades informationen ut väldigt sent via WhatsApp-grupperna Högsåra infokanal och Talkokraft, men trots den tajta tidtabellen är det väldigt många som har ställt upp. Det ska bli så spännande att besöka de olika luckorna som finns utmärkta på en karta och på den lista som skickas ut med detta blad. Obs! Några luckor är uppdaterade efter Whatsapp-versionen. Bifogat finns också ett blad som fungerar som lott i ett litet lotteri med tre vinster skänkta av Kansäsudden Ab. Luckorna kommer att vara öppna åtminstone fram till Trettondagsafton den 5 januari då lotterna ska lämnas in. Närmare anvisningar finns på lotten. Tack till alla och lycka till!

Ö Clara

P.S. I nästa år lovar jag skicka ut information i god tid med Hög-Aktuellt.

Händelsekalender

 • Den 14 december kl. 18.00 träffas marthorna hos Stina Jansén för att dricka julglögg.
 • 16.12 kl. 17.00 blir det igen Julmingel på Sunnanland. Glögg + julgröt med tilltugg. Julmusik + allsång och annat program. Marthorna säljer bakverk under kvällen. Just nu är det fullsatt, men man kan alltid höra sig för hos Camilla, tfn 040 563 6449.
 • På julaftonen kl. 15 träffas vi traditionsenligt på gravgården för att tända ljus, sjunga Härlig är jorden och önska varandra god jul.
 • Forststyrelsens representanter vill diskutera Sandvik tillsammans med byn den 31 januari 2024 på Sunnanland kl. 12.30. Tillfället tar ca 1–2 h. Välkommen!


Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i januari 2024 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. e-post: cpuranen@abo.fi, e-post: ornell@lillbackagard.net, e-post: jenny@lillbackagard.net