Hoppa till innehåll

Hög-aktuellt 2023

  Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 1 årgång 23

Den ena dagen, snö, den andra regn, den tredje något mitt emellan. Hård blåst. Snålblåst. Marken som var vit och vägarna som var hala är nu avklädda sina vinterytor. Det doftar vår ute. Hm. Ska man vara nöjd eller orolig? Det vet man inte med säkerhet nu för tiden. På Hög-Aktuellts redaktion är vi i alla fall glada och förhoppningsfulla när det gäller byns framtid. Flera renoveringar igångsatta av den yngre generationen är på gång och om vi vill betala lite får vi sjuk- hem- och inredningstjänster till våra hem. Hurra! Mera om det nedan. Observera vår gallup om behovet av vårdtjänster i byn sommartid.

Företaget Mikaelas vård- och hemtjänst erbjuder nu sina tjänster  till alla som befinner sig på Kimitoön, både deltidsboende och fast bosatta. Det är för många bekanta Mikaela Männistö-Sjöblom som satsar på ett eget företag.

Hon har en mångsidig utbildning både inom vård och heminredning och hon har lång erfarenhet inom vården på Kimitoön, bl.a. höll hon tidigare (då det ännu var möjligt) mottagning på Högsåra några gånger i månaden i kommunens regi.

Mikaela gästade vårt senaste marthamöte och berättade om sin verksamhet.

Hennes sjukskötartjänster består bl.a. av sårvård, stygnborttagning, öronspolning, injektioner, blodtrycks- och diabeteskontroller, urinprov och kontroll av infektionsvärden samt uppföljning efter en sjukhusvistelse.

Hennes taxa är 25 euro/30 minuter och 40 euro per timme kl. 8-20 (övriga tider enligt överenskommelse). Mikaela tar inte hand om akuta fall.

För den som behöver hjälp i hemmet på grund av ålder, sjukdom, funktionsnedsättning eller återhämtning efter en sjukhusvistelse erbjuder Mikaela städning och andra hemsysslor, hon fungerar som följeslagare för att uträtta olika ärenden och även som sällskap för den som vill ha någon att prata med.

Priset för tjänsten är 32 euro/ timme vardagar kl.8-18 , 34 euro/timme på vardagar kl.18-22, övriga tider enligt överenskommelse.

Kilometerersättningen är 0,52 euro/km med start antingen från Dalsbruk eller Kimito centrum. På sommaren rör sig Mikaela gärna med båt i skärgården.

Det lönar sig att kolla om du har möjlighet till momsfri socialvårdsservice eller möjlighet att få hushållsavdrag.

Du som vill ha hjälp med inredning och organisering av hemmet kan också kontakta Mikaela.

Mikaela vill gärna ordna en regelbunden mottagningstid på sommaren i Mangelboden och

FRÅGAR NU HÖG-AKTUELLTS LÄSARE OM NI HAR BEHOV AV DEN HÄR TYPENS SERVICE.

VAR SNÄLL OCH SKICKA DITT SVAR till info@mikaelas.fi  eller ring Mikaela inom februari månad. Hemsidan är under arbete.

Kontaktuppgifter:

Mikaela Männistö-Sjöblom

040 511 7043

info@mikaelas fi

Händelsekalender

  • 26.1. kl. 18. Yoga i Gunillas sal. Underlag och filt medtages. Förra veckans yoga var mycket behaglig och uppskattades stort. Kom med!
  • Nästa marthamöte är årsmöte och hålls den 28.2 hos Ylva. Värdinnor är Lillan Hagsten och Ylva Enberg. Välkomna kl. 18
  • Sportlovsveckan inleds den 20.2 här i Åboland.
  • Hjortjaktens sista dag är den 15.2.

*******************************************************************

Grattis, grattis Ralf på Söderstrand som fyller 50 år den 29.1. Ja må han leva!

****************************************

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i februari 2023 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. e-post: cpuranen@abo.fi, e-post: ornell@lillbackagard.net, e-post: jenny@lillbackagard.net

  Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 2 årgång 23

Vi kommer in i fastetider som varar 40 dagar fram till påsk. Det är kanske bäst att inte fasta alla dagar men gärna avstå från någonting om du kan. Som varning kan vi berätta om en pastor i Moçambique, Francisco Barajah, som ville efterleva Jesus fasta men dog efter 25 dagar utan mat och vatten. (källa:  BBC) Det handlar inte enbart om att avstå från mat och dryck utan kan även gälla till exempel onödigt mycket TV-stirrande. Gå istället och hälsa på din granne.

*********************************************************************************************

VINTERGÄST

Egen härd är guld värd, sägs det. Under årets andra och tredje månad härdar jag mitt sinne i eget sällskap vid min systers härd i väntan på egen. Fastän bostadslös är jag ingalunda boendelös – till all lycka.

Medan Clara och Pekka uthärdar söderns sol vid atlantisk kust, uthärdar jag plumsande promenader i nyfallen snö, njuter av spektakulära soluppgångar i motsats till de eldfängda solnedgångarna vid Storviken sommartid. 

Utmaningen är att uppleva en vardag utan närbutiken som har öppet till klockan sen kväll om man blir godissugen eller glömt att köpa kattmat.

Livet vintertid på Högsåra kräver noggrann planering och bland mina nya rutiner har torsdagarna blivit veckans höjdpunkt. Med halvnians avgång kör jag till min tidigare hemort Kärra. Mellan klockan tio och elva promenerar jag med 60+ och 70+ damerna, som jag nu gjort i över tio år. Jag har hunden Pertti med och han får också en långpromenad på 4 – 5 kilometer i gott sällskap, som han njuter av för att alla tanterna tycker att han är så söt. Efter promenaden kör jag till Kimito C och uträttar ärenden: handlar i Kompass, lämnar plast- och annat avfall, köper min veckoranson vin i Alko, lånar böcker i Villa Lande, äter på något av öns rikliga utbud av lunchställen: Pasendo, Da Capo, Café Adele, Kaffepausen i Björkboda eller Havskrona på hemvägen, beroende på tid, lust och meny. Som avslutning på en händelserik dag väntar veckans yogatimme med Henna i Lillbackas stora sal.

Resten av dagarna bedriver jag med vila, bostadssökning på nätet, pratar med hund och katt, tillgodoser deras krav på foder, sällskap och uteliv. Hösten 2022 kunde jag inte koncentrera mig på läsning på grund av utflyttning. Nu har jag både tid och lust att läsa igen. Vigdis Hjorts ”Arv och miljö” och ”Är mor död”, Axel Schulmans ”Malma station”, alla viktiga bidrag till reflektion över egen barndom, uppväxt, familjerelationer, ålderdom, död – och framför allt integritet. Under läsningen kom jag underfund med att det är legitimt att ha flera identiteter. Själv känner jag mig mest som dansk och öbo, fastän mitt pass är finskt. Jag är tacksam för alla mina identiteter. Det har vidgat min horisont och öppnat förståelse och acceptans för alternativa levnadsvillkor och tänkesätt. 

Min isolation är helt frivillig, tajmningen perfekt eftersom Clara och Pekka behövde hund- och husvakt och jag ett temporärt boende. Claras kylskåp och frys är fyllda och gör att jag överlever i alla väder, liksom närheten till Lillbackas välsignade support. 

Jag njuter mitt tillfälliga vinterotium innan flytten till mina nära och kära i Danmark – och småningom: egen härd. 

12.2.23. Hedda Kainz

P.S. Clara och Pekka kommer hem den 25 mars. 

Händelsekalender

  • Yoga i Gunillas sal. Underlag och filt medtages. Kom med! Exakt tidpunkt kommer alla veckor i whatsapp gruppen Högsåra info
  • Nästa marthamöte är årsmöte och hålls den 1.3 hos Ylva. Värdinnor är Lillan Hagsten och Ylva Enberg. Välkomna kl. 18
  • 27.3 Folkhälsan i Hitis vårmöte i Kasnäs kl. 16.45. Man får åka med Jenny
  • 30.3 Marthamöte hos Stina Jansén.

EFTERLYSNING

Har någon sett min korg? En fyrkantig ståltrådskorg. 40*40cm 25cm hög. Vid handtaget en liten adresslapp tyvärr utan namn.

Svar till redaktionen som vidarebefordrar till signaturen oersättlig.

ANSTÄLLES

Känner du någon eller är du intresserad av sommarjobb i julimånad i Jungfrusundsmuseum. Kontakta Gunilla 0405774380

*******************************************************************

Ett stort tack till alla som uppvaktade mig på min födelsedag. Hälsar Ralf

****************************************

Slava Ukaraini, Ära till Ukraina

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i mars 2023 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. e-post: cpuranen@abo.fi, e-post: ornell@lillbackagard.net, e-post: jenny@lillbackagard.net