Hög-aktuellt 2014

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 2/Mars 2014/Årgång 14

Det är oroligt i världen, men här i byn är det ännu tyst och lugnt. Så lugnt att man nästan blir förskräckt om man ser någon promenera på vägen.

Här i Högsåra har vi vår. Det hörs fågelkvitter och havet svallar fritt, lite is finns kvar i vikar och flador. Det var ju ingen riktig vinter i år. Och det känns lite osäkert det här med den här tidiga våren. De första potatisarna har redan satts på Kimitoön, i Dragsfjärd. Trygve har sjösatt båten och vårfisket har börjat. Och det tycks finnas gott om simpor i år. Indienfararna Kari och Pirkko har återvänt – också det ett säkert vårtecken.

HÄNDELSEKALENDERN

 • Marthamöte hos Pive på lotsberget på torsdag 13.3 kl. 19. Varmt välkommen.
 • Museimöte hos Gunilla den 14.3 kl. 14. Museikommittén sammanträder och övriga varmt välkomna. Vi planerar sommaren och speciellt museets 20-års jubileum.
 • Lördagen 22.3 ges Åbo Svenska Teaters Ni betalar inte! Vi betalar inte! i Furulund. Passa på tillfället.
 • Folkhälsan i Hitis r.f håller vårmöte i Kasnäs badhus kl. 14.30. Servering. Kom gärna med och bekanta dej med verksamheten. Du kan åka med Jenny
 • 29.3 kl. 10-16 Folkhälsans Må Bra dag med avslappning som tema i Kasnäs badhus. Du kan åka med Jenny med 10.30 färjan.
 • Nästa hälsovårdarbesök i byn är 3.4 kl. 8-9.45

Det börjar vara dags att byta mylla på blommorna. Vi kan också börja förgro plantor inomhus. Det passar bra om du börjar nu så kan vi ordna en bytardag om du får för mycket av någon sort.

————————————————————-

TÄNKVÄRT

”Människan kan inte med säkerhet veta vad som är gott, men det oaktat måste hon oförtrutet sträva efter det. ” Säger Georg Henrik von Wright.

————————————————————-

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell- Backman. Nästa nummer utkommer i april 2014 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. Clara, tfn 0407716603, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, 040577 4380, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 0405891798, e-post: jenny@lillbackagard.net

 

 

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 3/April 2014/Årgång 14

Vi väntar på solen och värmen. Det har varit isfritt och grått och råkallt nu så oändligt länge. Det hjälper inte ens att bli påmind om att det faktiskt kunde ha varit bilis och snö ännu såhär års.

Påsken kommer och då brukar det ordnas talko i byn, så också i år. Klockan 10 på lördagen den 19 samlas vi vid brandstationen. Nu skall bystaketets trådar och stolpar bort. Tag med kniptång, liten yxa, röjkniv och dylikt. Byalaget bjuder på glatt sällskap. grillkorv och dricka.

Också andlig spis hör påsken till. Vår församlingspräst Antti Kuokkanen och kantor Kai Noponen kommer till Högsåra. Onsdagen den 16.4 kl. 18 håller de passionsandakt på Pensionatet. Söndagen den 20.4 kl. 13 är det Påskgudstjänst på Pensionatet. Vid båda tillfällena är det möjligt för andra holmars församlingsmedlemmar att delta. Speciellt till söndagens gudstjänst då färjan går extra tur Svartnäs-Högsåra kl 12.10

HÄNDELSEKALENDERN

 • Marthamöte hos Clara på Knektudden 24.4 kl. 19. Varmt välkommen. KOM IHÅG SKORNA!!!
 • 25.4 Väglagets årsmöte kl. 19 på Pensionatet

Några datum inför sommaren och mera följer i nästa nummer.

 • 25.5 EU-val
 • 19.6 kl 10-12 hälsosyster på Pensionatet
 • 26.6 Författaren Sanna Tahvanainen besöker Högsåra och berättar om sin nyaste bok och diskuterar om sitt författarskap.

Karin Nyholm hälsar

Det verkar som mitt gamla telefonnummer ännu spökar i telefoner på Högsåra, mitt nya nummer är 0400-670475.

______________________________________________________________________

Kallelse till DUV:s vårmöte 2014

Vårmötet hålls i samband med vårtalko den 10.5 i Sunnanland klockan 10.30. Vi inleder med mötet och därefter talkot. Hoppas så många som möjligt kan medverka, hjärtligt välkomna med!

På mötet kommer vi bland annat att diskutera följande saker som står på agendan inför sommarsäsongen:

 • sommarjumpa kommer att arrangeras en gång/vecka, med levande DJ och jumpaprogram för såväl unga som gamla! Jumpan är gratis för DUV:s medlemmar och 3€/gång för icke medlemmar. Informationen och närmare tidtabeller läggs upp på anslagstavlorna i byn, samt på facebook.
 • Skärgårdsteatern gästar oss i år igen den 1.7, enligt ryktet är årets föreställning en musikal!
 • Vi har också planer på att ordna ett välgörenhetsjippo i form av ett mini-triathlon. Vi vet att ett sådant har arrangerats tidigare och vi vill återinföra idén. Starten skulle ske i byviken med simning, sedan cykling längs byvägen och avslutas med springning i mål. Tanken är att en liten deltagaravgift skulle gå till underhållskostnader för Sunnanland som nu är i stort behov av omskötsel. Meddela gärna via e-mail (deungasvanner@gmail.com) eller ta kontakt med någon i styrelsen om ni vill delta i själva ”tävlingen” eller vara med och arrangera. All hjälp och idéer uppskattas!
 • Midsommarstången kommer sedvanligt att lyftas i Kejsarhamnen på midsommarafton 20.6 kl. 15.00. Dagen före kläds midsommarstången klockan 18.00. Plocka en blombukett till kransarna och gör oss sällskap att klä stången vacker. Om någon frivillig, eller frivilliga vill uppträda/ordna program i samband med att stången reses tag gärna kontakt.

 • På Högsåradagen håller DUV loppis, och vi tar gärna emot loppisfynd som ni vill bli av med. Grejerna kan föras till Mangelboden eller till Jenny.

 • Kom ihåg att Sunnnanland även är tillgängligt för alla att arrangera program, musikevent, uppträdanden, teater etc. i Ungdomsföreningens anda, som till exempel modeshowen som var ett succéinitiativ för ett par år sedan.

Detta är några av programmen som står på DUV:s händelsekalender. Ni kan också följa med oss på Facebook (De Ungas Vänner i Högsåra).

Slutligen vill vi också påminna er om medlemsavgiften. Medlemsavgiften är 10 € och kan endera betalas in kontant till Jenny, eller via nätet. Då ni betalar via nätbanken, kom ihåg att fylla i som meddelande VEM det är som betalat, också om ni betalat flera personer på en gång. Kontonumret är: FI3424461800123594

Om intresset finns att hyra Sunnanland för inkommande festligheter, är hyran för ett veckoslut: 400€, och ifall Sunnanland endast behöver hyras för en dag: 200€.

I glad väntan på sommaren, De Ungas Vänner i Högsåra

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell- Backman. Nästa nummer utkommer i maj 2014 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. Clara, tfn 0407716603, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, 040577 4380, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 0405891798, e-post: jenny@lillbackagard.net

 

 

 

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 4/Maj 2014/Årgång 14

Det är lövsprickningstider i en kall vår. Nu lovar väderprofeterna +20° nästa vecka så då blir det bråttom att så och sätta. Det är nu dags att skörda örter och björkblad till ditt hälso-te. Rosala bodens Maria Pick är duktig på örter och hon ordnar en vildörtspromenad i Dalsbruk 24.5. Intresserade kan kontakta Maria. Det är nu också rabarbertid och vi vill dela med oss av Marthornas kokboks Rabarberdricka. En fräsch dryck för alla tillfällen.

Rabarberdricka

1 kg rabarber

2-3 citroner

½ kg socker

vatten

Skär rabarbern i bitar och citronerna i skivor. Varva rabarber, citroner och socker i lämpligt kärl. Häll över så mycket kokande vatten att det täcker. Sila följande dag och häll drickan på buteljer. Förvara svalt.

I Svartnäs finns nu den nya vackra infotavlan på färjförarnas vägg. Färjförarna handhar nyckeln. Det är meningen att anslagstavlan enbart informerar om Högsåra angelägenheter.

HÄNDELSEKALENDERN

 • 15.5 Marthamöte i mangelboden kl.19. Knytkalas och plantbyte.
 • 17.5 Talko i museet. Vi spikar inomhus och städar inne och ute. Välkommen.
 • 25.5 EU-val. Vallokalen i Kasnäs badhus kl. 9-20. Förhandsröstning i Dalsbruk, ämbetshuset 14-20.5
 • 19.6 Hälsovårdare på pensionatet. Pensionatet kl. 10-12
 • DUV:s MIDSOMMAR: 19.6 på torsdagen klär vi midsommarstången nere i Kejsarhamnen. Ta med sekatörer och saxar, blommor och björkkvistar. På midsommarafton reser vi stången kl. 15. Lekar och dans för barn och vuxna. I år ordnar vi även lotteri. Lotterivinster tas emot av Jenny Örnell-Backman senast på torsdag kväll.
 • 26.6 Sanna Tahvanainen kommer till Högsåra. Kl. 16 träffas vi i Jungfrusundsmuseum.
 • 5.7 Gudstjänst i museet kl.11
 • 9.7 Högsåradag. Lotteri och loppis. Bidrag emottages i mangelboden.
 • 26.7 20-års jubileum på museet. Start 14.30. Shanty singers uppträder kl.15.

STORT tack till alla som kom på DUV talko. WOW, vilket stort gäng vi blev.

Bengt och Gisela tackar för vänlig uppvaktning.

KEJSARHAMNEN

VI INLEDER SÄSONGEN MED VECKOSLUTSÖPPET I KIOSKEN FR.O.M 16/5

FREDAG KL. 16-20

LÖRDAG KL. 16-20

SÖNDAG KL. 11-14

2-6/6 KL. 17-20

FR.O.M 7/6 ALLA DAGAR KL. 9-21

VÄLKOMMEN!

 

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell- Backman. Nästa nummer utkommer i juni 2014 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. Clara, tfn 0407716603, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, 040577 4380, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 0405891798, e-post: jenny@lillbackagard.net

 

 

 

 

 

 

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 5/Juni 2014/Årgång 14

Sommaren är här! Vädret har varit mestadels vackert! Ingenting att gnälla på just nu! Eller hur?

Passa på och njut! Av syrendoft, rosendoft, Högsåras vackra sommarängar, det klara havsvattnet, ungar och hundar och kanske lite hembryggt (äppel)vin…

HÄNDELSEKALENDERN

 • 19.6 kl 10-13: Hälsosystern på Pensionatet
 • DUV:s midsommar: På torsdagen 19.6 klär vi midsommarstången nere i Kejsarhamnen. Ta med sekatörer eller saxar, blommor och björkkvistar. På midsommarafton reser vi stången kl. 15. Lekar och dans för barn och vuxna. I år ordnar vi även lotteri. Lotterivinster tas emot av Jenny Örnell-Backman senast på torsdag kväll.
 • 23.6: Sommargympan börjar på Sunnanland. Gratis för DUV:s medlemmar, 5 euro per gång för icke-medlemmar.
 • 26.6: Författaren Sanna Tahvanainen besöker Högsåra och berättar om sitt författarskap och

presenterar sin nyaste bok Bär den som en krona. kl. 16 träffas vi i Jungfrusunds museum.

 • 5.7: Gudstjänst hålls i museet kl. 11.
 • 9.7: Högsåradagen med lotteri och loppis och försäljning av hantverk och lokalt producerade livsmedel. Bidrag till lotteri och loppis tas emot i Mangelboden.
 • 26.7: Vi firar 20-årsjubileum på museet med start 14.30. Shanty Singers uppträder kl. 15

MEDDELANDEN

Bengt Julin meddelar att några nyuppsatta skyltar har demolerats i närheten av färjstranden och det är beklagligt att så har skett. Sådant brukar inte hända i vår by.

Om någon känner till händelsen ber vi vederbörande ta kontakt med Bengt Julin.

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell- Backman. Nästa nummer utkommer i maj 2014 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. Clara, tfn 0407716603, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, 040577 4380, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 0405891798, e-post: jenny@lillbackagard.net

 

 

 

 

 

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 8/Augusti 2014/Årgång 14

Det blev en fantastisk sommar med över 30 dagar av hetta. Nu har vi fått regn och åska istället. Skolorna har börjat och allt svängde.

Sommaren bjöd på många evenemang. Farmors Café firade 20 år, likaså Jungfrusundsmuseum. Högsåra roddare deltog för femte gången i Hitisrodden och placerade sig i år på fjärde plats.

Sommaren är ju inte slut och mycket händer ännu. I Dalsbruk ordnas Norpas festival 22-24 augusti där det bland annat visas en film som kan intressera. Eero Wallens Dalsbruksfilm; Eniga vi marschera, där många bekanta bruksare medverkar.

Marthorna far på utfärd till Helsingholmen den 26.8. Sedan har vi Forneldsnatten med fest på Sunnanland den 30 augusti. Det gäller att ha kraft och ork att hänga med, kanske dags att ta det lugnt och läsa en bra bok. Börja t.ex. med Jan Guillous Brobryggarna, första delen i romanserien, Det stora århundradet, för sedan måste du fortsätta med de två följande.

HÄNDELSEKALENDERN

 • 16.8 kl.14.00, Hitis Marthaförening firar 100 år på Furutorp. Kontakta Gunilla om du vill komma med.
 • 22-24.8, Norpas festival, www.norpasfestival.org
 • 26.8 start kl. 14.00 med Trygve och Pekka. Marthautfärd till Helsingholmen, guidning och kaffe. Anmäl till Gunilla 040 5774380, före 25.8.
 • 29.8 Byalagets årsmöte kl. 20.00 på Sunnanland. Styrelsemötet börjar kl. 19.00
 • 30.8 Byalagets årsfest kl. 18.00 Anmäl dej till Jenny 040 5891798. Pris 15 €. Om man inte redan betalat sin medlemsavgift på 10 € kan man betala på plats.

MEDDELANDEN

Vi gratulerar Stig Örså som fyller 80 år den 31.8. GRATTIS

Högsåra Roddare: T-skjortorna från roddlaget får lämnas till Trygve för uppbevaring. Tack till roddarna.

Pirkko Lindborg tackar marthorna för hågkomsten när hon var på sjukhus.

Tack för alla vänliga hälsningar. Jag hoppas kunna bjuda på strömmingssoppa i höst. Stina född -29

—————————————————————————————————————————-

Vi hedrar minnet av Ralf Jansén

—————————————————————————————————————————-

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell- Backman. Nästa nummer utkommer i september 2014 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. Clara, tfn 0407716603, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, 040577 4380, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 0405891798, e-post: jenny@lillbackagard.net

 

 

 

 

 

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 9/September 2014/Årgång 14

Indiansommar kan vi kalla det som nu pågår. En period på hösten med ovanligt varmt väder. Indiansommar kommer troligen av att Nordamerikas indianer brukade gå på buffeljakt om det var en varm och solig höst. Brittsommar hinner vi ännu få, den har fått namn av värmeperioden som kan infalla runt sjunde oktober. Britas och Birgittas namnsdag. Begreppet förknippas med den Heliga Birgitta och det är därför endast i svenskan vi talar om brittsommar.

HÄNDELSEKALENDERN

 • Marthmöte hos Gunilla söndagen den 14.9 kl. 14.30. OBS tiden. Vår fotograf Niklas Warius kommer och visar våra marthabilder.
 • Kejsarboden är öppen tillsvidare enligt MÅ-TO 17-19, FRE och LÖ 17-20 SÖ 12-15. Slutförsäljning i Kejsarboden 22.9-28.9. Passa på.
 • Hälsosystern Henrika Sjöholm blev utmanövrerad och nu heter vår hälsosyster Inger Henriksson. Hennes telefonnummer är: 040 737 38 42. Kontakta gärna Inger på förhand om du behöver få blodprov tagna på mottagningen. Följande mottagning 2.10 kl. 08.00-09.30 och 4.12 08.00-09.30. Inger gör inga hembesök. Önskas hembesök kontakta Eva Manelius telefon: 42 60 620
 • Folkhälsan i Hitis ordnar en familjedag i Kasnäs den 25.10 kl. 10.30-14. Allt program är gratis. Kolla anslagstavlan i byn eller kontakta Jenny för mera information. Anmälningar till sjolander79@hotmail.com eller Jenny senast 15.10.
 • Alla pensionärer skrivna på Kimitoön är välkomna att bada gratis i Kasnäs bad.
 • Barnens innebandy spelningar börjar nu i september på Sunnanland.

ANSLAGSTAVLAN

Forneldsnatten firades med mycket sång och stor brasa. Det var en trevlig fest. Tack alla som hjälpte.

Byalaget hade årsmöte kvällen före och valde styrelse som består av:

Ordf. T.Örnell, vice ordf. T.Isaksson, sekr. S.Örså, medlemmar: T.Alborg, L.Hagsten, J.Örnell-Backman, suppleanter: K.Nyholm, L.Sundqvist.

Plocka lingon! Lingon skyddar bäst mot fetma och finns rikligt nu.

Forskarna avråder dock från att ”sleva i sig lingonsylt” eftersom kokningen kan påverka lingonens nyttiga effekt och dessutom innehåller sylt mycket socker. De råder oss i stället att blanda frysta lingon på filen eller i smoothie.

—————————————————————————————————————————-

Tack för vänlig hågkomst i samband

med Jungfrusundsmuseets 20-årsjubileum

 

Lennart Andersson

Stig tackar för vänlig uppvaktning på 80-årsdagen.

__________________________________________________________________________________ 

Vi hedrar minnet av Kari Rautio

—————————————————————————————————————————-

 

 

Till minnet av Ralf Jansén

av Henrik Jansén-Storbacka

Ralfs farfarsfar, farfar och far var lotsar. Själv blev han maskinmästare – i en hedervärd sjöfartstradition. Och husbonde på Storbacka hemman i Högsåra by. Han var min frände och gode vän under många år. Vänskap och samhörighet skapas i ögonblick av verklighet. Som detta:

-Jag plogar inte en meter innan det har slutat snöa, sade husbond på Backa bestämt.

Vi satt i kammarn på Betjis, brasan i kakelugnen brann och spred ett fladdrande värmande skimmer. Ute snöade det. Ja, mer än det, det yrde och ven och pep och i ljuset från ytterbelysningen drog yrande snö förbi, kom tillbaka, ändrade riktning, virvlade runt, for iväg. Det var verkligen klassiskt snöoväder.

-Var glad du att du inte behöver ut i båt, sade värdinnan på Backa.

Vi talade om gamla tider, inte helt utan den fascination som följer av att sitta en vinternatt i en varm stuga med allt livets nödtorft, medvetna om att om vi behövde ta oss över fjärden så kunde vi sitta i bilkomfort på färjan i stället för i öppen båt.

Våra gäster tog sig hem uppför backen. Vi kröp till kojs i snöovädret och somnade gott i sovrummets varma trygghet. Vid sextiden på morgonen vaknade vi av att traktorplogen dundrade förbi utanför. – Det har alltså slutat snöa, kunde jag konstatera sömnigt.

Radionyheterna visste berätta att Stockholm var lamslaget, isolerat och kaotiskt och snöröjningen hade helt kört fast.

Min syster ringde från Helsingfors. –Nå, hur har ni det där ute på landet i snöstormen?

Jag tittade ut genom fönstret. Backa-traktorn kom farande ner längs Ramsviksvägen som ett jehu med Ralf i snöröjarmundering bakom ratten. Snön stod som en gigantisk fontän bakom släpplogen. –Vet du, svarade jag uppriktigt och sanningsenligt till min fjärran syster, vi har det faktiskt bättre än i stan.

(Ursprungligen publicerad i Hög-Aktuellt februari 2004; här bearbetad)

———————————————————————————————————————-

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell- Backman. Nästa nummer utkommer i oktober 2014 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. Clara, tfn 0407716603, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, 040577 4380, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 0405891798, e-post: jenny@lillbackagard.net

 

 

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 10/Oktober 2014/Årgång 14

Här i vår by är vi några (många?) som blickar avundsjukt mot Brännskär, där Åbolands skärgårdsstiftelse har lyckats engagera unga personer att ta hand om skärgårdshemmanet och driva verksamhet där med stor framgång. I vår egen by har vi också ett tomt skärgårdshemman och en stiftelse som kunde ta modell av detta lyckade exempel. Vi är ju alla överens om att vi behöver ungt folk och arbetsmöjligheter för att vi ska kunna hålla vår by vid liv året om (tack till er som redan bidrar till det) och därför hoppas vi att styrelsen för Wolf och Rolf Larssons minnesstiftelse tar sig en ordentligt titt på testamentet, där det står att ”gården ska förvaltas på bästa sätt”. Att ett hus står tomt i en by som behöver invånare och kreativa idéer känns inte bra.

HÄNDELSEKALENDER

 • Marthornas egen hovfotograf Niclas Warius har en fin utställning i Åbo på Fotocentrum Peri i Wäinö Aaltonens museum fram till 26.10. Några dagar kvar att ta del av hans fina bilder!
 • Marthmöte hålls hos Jenny den 30 oktober kl 19. OBS klädbytardag.
 • Kom med på teaterrresa till Helsingfors. Vi har en unik chans att se Mamma Mia på Svenska Teatern 20.1. 2015 kl. 12. Gunilla har 15 biljetter á 88 euro och hoppas du som är intresserad löser ut en biljett så fort som möjligt och senast inom november. Först till kvarn gäller.
 • Lördagen den 8 november kl 18 kommer trubaduren Magnus Gräsbeck till Villa Cecilia då marthorna bjuder på en salt bit och byalaget bjuder då drickbart. Stina Enberg bjuder på 85-års kaffe. Alla är hjärtligt välkomna.
 • Halloweenfest blir det på Sunnanland 7.11 kl 18. Alla som är utklädda, både unga och gamla, är hjärtligt välkomna på denna kusliga fest!
 • Hälsosytern kommer till Högsåra den 4 december kl 8-9.30 då man bland annat kan vaccinera sig mot influensa.

ANSLAGSTAVLAN

 • Hälsningar från marthamötet den 8 oktober. Vi är bekymrade över allt bråte som ligger runt avfallskärlen. Bland annat en bastuugn har hamnat på helt fel ställe. Metall och annat problemavfall hör hemma i Genböle. Ni som känner er träffade, var snälla och för ert avfall till Rouskis station i Genböle som är öppen på torsdagar kl 12-19.
 • Högsåra Marthaförening fyller 100 år 2015 och firar jubileet med att ge ut en marthakalender med bilder av Niclas Warius. På trubadurkvällen informeras närmare om kalendern och då kan man även göra beställningar.

TACK

Ett varmt och innerligt tack till alla som på ett eller annat sätt deltagit i vår sorg och saknad efter Ralf. Livet går vidare trots att allt förändrats.

Stina med familj

Lena och Lennart med familjer tackar varmt alla som hedrat minnet av Kari Rautio.

DUV tackar Lillbacka gård för virket som donerades till renoveringen av utedasset 

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell- Backman. Nästa nummer utkommer i november 2014 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. Clara, tfn 0407716603, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, 040577 4380, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 0405891798, e-post: jenny@lillbackagard.net