Hög-aktuellt 2015

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 1-2/januari-februari 2015/Årgång 15

Gott nytt år till alla läsare. Det nya året är nu en månad gammalt och vintern vet inte om den ska vara vinter eller vår. Den ena dagen är marken vit och isen försöker lägga sig, den andra dagen är allting svart eller grönt och talgoxarna låter väldigt vårlika. Januari är kanske den tystaste månaden här i byn, man ser inte många röra sig på vägarna, våra flitiga skolbarn (sju stycken!) åker i väg när det är mörkt och när de kommer hem håller det på att bli mörkt igen. Men nu blir dagarna längre i racerfart och det gäller att ta vara på lugnet som råder. Varför inte ta fram gamla foton och skriva bak på dem vem de föreställer, var och när bilden är tagen? Och använd gärna en blyertspenna som inte förstör bilden. Det är en kulturgärning.

HÄNDELSEKALENDER

 • Vår skickliga bildkonstnär Pive Toivonen har utställning på Sveaborg i Galleria Rantakasarmi. Vernissage är det onsdagen den 4 februari kl. 17-19 och utställningen är öppen hela februari månad.
 • Marthamöte hålls hos Gunilla, idag, torsdag, den 29 januari kl. 15 Obs tiden. ÅU gör en artikel om marthorna.
 • Motionera dig till södern med Folkhälsan. Folkhälsans motionskampanj inleds den 1.2. Jenny har motionskort om någon är intresserad. 30 minuters aktivitet ger 1 poäng.

ANSLAGSTAVLAN

 • Har ni observerat att Stormskärs Maja sätts upp på svenska teatern i Åbo i höst. Man kan snart börja boka biljetter.
 • Hälsosystern tar emot nästa gång den 5.2, 2.4 och 4.6 på pensionatet. Kom ihåg att utnyttja servicen. Om du vill ha hembesök ska du ringa Sofi Fredriksson 02 4260670
 • Den fina Kasnäs boken har utkommit och finns till salu i Kasnäs butik och badhus.
 • Alla pensionärer simmar och badar gratis, i Kasnäs, tillsvidare. Passa på.
 • Vill du ha plogning hem till huset kontakta Bengt Alborg.

TACK

Ett innerligt tack till alla som hedrat minnet av Stig och delat vår sorg.

Även er omtanke om oss värmde.

Ulla, Bernt, Folke och Uffe med familjer.

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell- Backman. Nästa nummer utkommer i mars 2015 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. Clara, tfn 0407716603, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, 040577 4380, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 0405891798, e-post: jenny@lillbackagard.net

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 3/mars 2015/Årgång 15         

Tofsviporna har kommit och hos Ulla på Rikulla börjar krokusen slå ut. Havet svallar  fritt så som det gjort hela vintern. Samma ? flock av knipor som simmat omkring  Högsåra i vinter syns idag i byviken. Hoppas vi inte drabbas av bakslag med  vinterväder nu mera. Det är härligt med sol och ljus och framförallt att inte behöva vara  orolig för halka. Dags att höja konditionen och göra som “farmorsgruppen” som vi sett  på motionsrundor.  “Farmorsgruppen” kallar vi dem men det är egentligen Maja, Stina  och Ulla.   Påsken närmar sig och vi önskar alla läsare många påskpussar.  GLAD PÅSK!
HÄNDELSEKALENDER

o Pive berättar om sin nya bok onsdagen den 11.3 kl. 18 i Kimito bibliotek.

o Marthmöte hålls hos Pive den 18.3, onsdag  kl. 18.  OBS tiden och platsen.

o 2.4 Hälsovårdarmottagning på pensionatet kl.8.30­9.30.

o Ungdomsföreningen håller ​ årsmöte​  på Sunnanland fredagen den 3.4 kl 15. Välkommen. Vi  hoppas att alla, ung som gammal kommer med. Vi har alla nytta och nöje av vårt fina  Sunnanland. Kom med och hjälp oss hålla både hus och förening vid liv. Du kan redan nu  betala in din medlemsavgift på 10 euro/pers till De Ungas Vänner r.f.  Kontonummer FI 34  244618 00123594. Kom ihåg att skriva ditt namn som meddelande.

o Museets remmare behöver förnyas. Vi börjar remmararbetet lördagen 4.4 kl. 10. Samtidigt  kan vi städa runt museet om vädret tillåter. Kaffe!

o Högsåra frivillliga brandkår håller ​ årsmöte ​ lördagen den 4.4. kl 14 i mangelboden. Efter  mötet info om sjöräddningen vid brandstationen. Calle Storm informerar.

o 5.4 kl.13 firas högmässa på pensionatet.

HIPP HIPP HURRAAAAAA!!!

Grattis till Dorrit Fredriksson som fyller 90 år i mars

Grattis till Susanne Örså som blir 50 den 30.3.

Birgit Örså gratuleras den 2.4 på 75­ årsdagen.

TACK  Stort tack till Markku “trummisen” Tuomi, vilken gest. Du gladde oss med en ros per  martha en tisdag kväll.

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell­ Backman.  Nästa nummer utkommer i april 2015 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av  månaden. Clara, tfn 0407716603, e­post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, 040577 4380, e­post:  ornell@lillbackagard.net, Jenny, 0405891798, e­post: jenny@lillbackagard.net

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 4/april 2015/Årgång 15

Nu har vi våren här och det känns kallare än på vintern, men några segelbåtar har redan synts på fjärden. Nämnas kan att 2013 kunde man ännu den 12 april ta sig över fjärden med snöscooter.

Första talkot var städning i Kejsarhamnen. Många tjänstvilliga deltog. Tack till alla! Speciellt roligt var det när pensionerade lotsåldermannen Kari Lindborg undervisade och lät alla gossarna delta i remmarbarkningen. Nu finns det fyra nya remmare att måla utanför museet. Den som inte kunde närvara i Kejsarhamnen får flera talkomöjligheter senare i vår.

HÄNDELSEKALENDER

 • Marthamöte på Villa Cecilia. OBS tiden! 28.4 tisdag kl. 17.00. Knytkalas. Före mötet en öppen föreläsning om trädgård både i Finland och i Kuba. Tillställningen är öppen för alla. Kom med och lyssna på Tor Lindholm.
 • DUV ordnar talko den 23.5 kl. 10. Ta med krattor, domkrafter, hästkrafter, skottkärror, rotborstar, trasor, fönsterspray, stegar och plåtämbar. Traktorer och fyrhjulingar med släpvagnar är varmt välkomna. Vi fejar och grejar inne och ute i några timmar. Servering. Kom med nu ni alla som har nytta och glädje av huset i olika sammanhang. Utan hus inga fester!
 • Stormskärs Maja på ÅST fredag 4.12.15. Föreningen Folkhälsan i Hitis ordnar teaterresa och inbjuder alla människor i gamla Hitis att delta. Biljetten kostar 50 €, föreningen står för bussen. Sista anmälningsdagen är 28.5. Det finns 60 platser. Anmäl dej till jenny@lillbackagard.net eller ring 040 5891798
 • Till kännedom: Högsåradagen ordnas i år den 15.7 sedvanligt vid Farmors Café.

ANSLAGSTAVLAN

Lasse Lindberg fyller 50 den 2 maj. Grattis

Alfhild Ekebom, vår sångfågel, fyller 95 den 12.5. Grattis

KÖR INTE NER TILL SANDVIK . Den nya vägen är så porös att tillsvidare har åtminstone sex bilar behövt traktorhjälp.

SPISKRIS

Ugnen och spisen på Sunnanland är slut. Donationer tas tacksamt emot. Alla bidrag hjärtligt välkomna. Kontonummer: FI 340244618 00123 594. Märk donationen SPISKRIS

Tack, Styrelsen

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell- Backman. Nästa nummer utkommer i maj 2015 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. Clara, tfn 0407716603, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, 040577 4380, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 0405891798, e-post: jenny@lillbackagard.net

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 5/maj 2015/Årgång 15

Våren framskrider i maklig takt och är snål med värmen. De långa ljusa kvällarna skvallrar dock om att det inte är så långt till midsommar. Några segelbåtar har synts till och snart fylls vår ö av semesterfirare från när och fjärran. Här passar vi på att be både våra egna bybor och utifrånkommande gäster att inte slänga ölburkar och annat skräp i naturen utan använda de avfallskärl som finns till hands så kan Högsåra förbli den prydliga och hemtrevliga by den alltid varit. TACK!

HÄNDELSEKALENDER

 • Aftonklockans årsmöte hålls 19.5 kl. 18 i Mangelboden. Väl mött
 • Marthamöte ordnas i Mangelboden 21 maj kl. 19. Ta med växter som du vill byta ut.
 • DUV ordnar talko den 23.5 kl. 10. Ta med krattor, domkrafter, hästkrafter, skottkärror, rotborstar, trasor, fönsterspray, stegar och plåtämbar. Traktorer och fyrhjulingar med släpvagnar är varmt välkomna. Vi fejar och grejar inne och ute i några timmar. Servering. Kom med nu ni alla som har nytta och glädje av huset i olika sammanhang. Utan hus inga fester!
 • Farmors Café öppnar lördagen den 6 juni och vernissage på en utställning med marthornas kalenderbilder blir det den 9 juni kl.17. Hjärtligt välkomna!
 • Kejsarboden är i maj öppen fredagar och lördagar kl. 16-20 och söndagar kl. 12-14.
 • Stormskärs Maja på ÅST fredag 4.12.15. Föreningen Folkhälsan i Hitis ordnar teaterresa och inbjuder alla människor i gamla Hitis att delta. Biljetten kostar 50 €, föreningen står för bussen. Sista anmälningsdagen är 28.5. Det finns 60 platser. Anmäl dej till jenny@lillbackagard.net eller ring 040 5891798
 • Till kännedom: Högsåradagen ordnas i år den 15.7 som vanligt vid Farmors Café.

ANSLAGSTAVLAN

* I sommar kommer Kyösti Palokärki att sköta Jungfrusunds museum och i det jobbet ingår insamling av bildmaterial från Högsåra som ska digitaliseras och sättas in på en bildbank på internet. I praktiken går det till så att Kyösti besöker oss bybor i våra hem och scannar in de bilder vi tycker har intresse och värde då vi vill berätta om vår by för framtida invånare och besökare. Så plocka gärna fram alla dina album och hjälp till med att identifiera bilderna. Man kan t.ex. skriva med blyerts under bilderna eller placera små Post-it-lappar med information invid bilden. Fint om det framgår vem bilden foreställer, när och var den är tagen och eventuellt av vem. Originalen stannar kvar hos er, men det kommer att finnas en bildbank på nätet, där man kan “bläddra” bland bilderna och även hjälpa till att identifiera bilder som saknar information. Tack för hjälpen! Den är ovärderlig.

Baltic Gospels Singers ska på turné till Stockholms gospelsfestival i augusti och samlar in pengar genom att sälja wc- och hushållspapper. Wc-ppper 36 rullar 18 euro, Hushållspapper 16 rullar 14 euro. Levereras till Högsåra. Ylva Gustavsson tel.0407478059

Liten begagnad gräsklippare önskas köpas. Arno Nordin tel. 0407603562

Birgit och Susanne tackar för all uppvaktning på våra födelsedagar.

Ett stort TACK för alla lyckönskningar, alla ljuvliga blommor, alla vackra ord, kramar och pussar på min 95-årsdag. Alfhild Paulina

Farmors Café öppnar för säsongen lördagen den 6 juni kl 10 varefter cafeet är öppet alla dagar mellan kl.10 – 22 fram till den 16.8. Från den 17.8 – 31.8  är Farmors Café öppet mellan kl.12 – 20. Cafeet är öppet  lördar och söndagar i september mellan  kl.12 – 18,  samt mot beställning även andra tider.  Hjärtligt Välkomna!
Ta del av sommarens händelsekalender nedan!  Händelsekalendern uppdateras efter hand så kolla in våra hemsidor
www.farmorscafe.fi

 8.7   Benny Törnroos & Co gästar Farmors Café kl.18
11.7  Spruce live  kl.18
15.7  Högsåra Dag invid Farmors Café med start kl.12, arr. Högsåra Marthaförening o De Ungas Vänner i Högsåra
18.7  Jannike Sandström och Niklas Rosström  underhåller kl.18
25.7  Tom Hildén sjunger visor av Lasse Mårtensson kl.14
30.7  Sång med Visans Vänner från Hangö kl.18

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell- Backman. Nästa nummer utkommer i maj 2015 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. Clara, tfn 0407716603, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, 040577 4380, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 0405891798, e-post: jenny@lillbackagard.net

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 6/juni 2015/Årgång 15

Sommarlov, sommarlov. Barnen vill börja kunna simma och vi hoppas att det snart blir varmt. Det bara blåser iskallt men en tröst är att syrenerna knappast hinner blomma ut till midsommar med den här farten. Den nya midsommarstången som Kari barkat väntar på att få smyckas. Det blir som vanligt resning av stången och program i Kejsarhamnen midsommaraftonen den 19.6 kl.15. Stången kläs dagen före och många,  många önskas med till det arbetet 18.6 kl.19.

Gravgårdsföreningen aftonklockan har hållit årsmöte, Bengt Alborg är nyvald ordförande efter Johan Örså som många år skötte uppdraget. STORT TACK Johan för din insats, speciellt för gräsklippandet. Gravgårdsföreningen Aftonklockan r.f. är en ideell förening som bygger på medlemmarnas arbetsinsatser. För att gravgården skall vara prydlig behöver gräset klippas med jämna mellanrum. Därför efterlyser vi nu personer som är villiga att ställa upp och klippa gräs vid behov. En sittgräsklippare finns på plats. Vi hoppas att just DU villl hjälpa till. Vänligen kontakta Johan Örså. Avgiften för blomsterfondens kondoleansadresser har höjts till 10 €. Adresser finns att köpa hos Birgit Örså, Monica Jansén och Stina Jansén.

HÄNDELSEKALENDER

 • Tisdagen den 9.6 kl.17 vernissage i Farmors Café. Niklas Warius fotoutställning av Högsåra Marthor. Välkomna!
 • 19.6 Rumpan Bar öppnar kl. 15. Välkomna!
 • 23.6 kl. 16 Jungfrusundsmuseum öppnar för säsongen. Premiärvisning av årets utställning. Vi visar lotsålderman Anders Alborgs arbeten. Välkomna alla!
 • 1.7 kl.19 Skärgårdsteatern gästar Sunnanland med föreställningen Karlas krambamboli.
 • 4.7 kl.11 Sommargudstjänst i Jungfrusundsmuseum.
 • 6.7 kl.09. Simskolan börjar. Anmälningar till Jenny 0405891798. Simlärare Malin Wilén.
 • 15.7 kl.12. Högsåradagen vid Farmors Café.
 • 23.7 kl.14. Barnens museidag. Vi firar 50-tals barnkalas i Jungfrusundsmuseum.

Det händer på Farmors Café

 • 8.7 kl.18 Benny Törnroos och co.
 • 11.7 kl.18 Spruce live.
 • 15.7 kl.12 Högsåradag.
 • 25.7. kl.14 Tom Hildén sjunger visor av Lasse Mårtensson.
 • 29.7 kl.18 Jannike Sandström och Niklas Rosström.
 • 30.7 kl. 18 Visans Vänner från Hangö sjunger.

ANSLAGSTAVLAN

Tack för all uppvaktning på min bemärkelsedag !

Johan

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell- Backman. Nästa nummer utkommer i maj 2015 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. Clara, tfn 0407716603, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, 040577 4380, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 0405891798, e-post: jenny@lillbackagard.net

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 7/Augusti 2015/Årgång 15

Augusti kom med sommar just när skolorna hade börjat. Det verkar ganska lugnt här i byn fast det fortfarande finns båtar i gästhamnarna så säsongen fortsätter en liten tid ännu. Det känns både skönt och lite vemodigt att vi nu står inför höstens dörr. Nu blir det gamla rutiner som gäller, byalagets årsmöte, forneldsnatten och vattengympan börjar i Kasnäs. Hoppas att alla har fått glada sommarminnen att spara och ta fram i höstrusket.

HÄNDELSEKALENDER

 • Kejsarboden har öppet till och med 29.8 kl.9-21. Från och med 30.8 alla dagar någon timme. Tidtabell meddelas senare.
 • Farmors Café har öppet 17.8 – 31.8 kl. 12.00 – 20.00 September lörd.- sönd. kl. 12 – 18
 • Byalagets årsmöte fredagen den 28.8 kl. 20 på Sunnanland. Välkommen.
 • Forneldsfest på Sunnanland kl.19 på lördagen den 29.8, förhandsanmälning till Jenny 040 58 91 798 eller e-post. Kom med alla och ta en sväng om till tonerna av Pretty Young Band. Passa även på att betala din medlemavagift (10€) till byalaget.
 • 8.9 Föredrag, Från Kasnäs till Zanzibar, Klas Zilliacus och Mai Palmberg berättar om om Guss Mattson på Farmors Café. Närmare om klockslaget senare.

ANSLAGSTAVLAN

Stina J tackar

Jag skulle ju inte fira.

Men som jag blev firad

med blommor och gåvor

av alla de slag

Ni gjorde mej jätteglad.

TACK alla, släkt, vänner och marthor

för att ni kom från söder och norr

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell- Backman. Nästa nummer utkommer i september 2015 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. Clara, tfn 0407716603, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, 040577 4380, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 0405891798, e-post: jenny@lillbackagard.net

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 8/September 2015/Årgång 15

Vi börjar september med en dikt av Tomas Tranströmer.

Nocturne

Jag kör genom en by om natten, husen stiger fram i strålkastarskenet – de är vakna, de vill dricka. Hus, lador, skyltar, herrelösa fordon – det är nu de ikläder sig Livet. – Människorna sover:

En del kan sova fridfullt, andra har spända anletsdrag som om de låg i hård träning för evigheten. De vågar inte släppa allt fast deras sömn är tung. De vilar som fällda bommar när mysteriet drar förbi.

——————————————————————————————-

Special rapport:

Redaktionen har gjort en liten förfrågan bland turister på byvägarna. Vad är det som gör att ni vill besöka Högsåra? Bland svaren fanns bland annat följande:

– Farmors Café

-Träffar släktingar och vänner

– Kommer för att simma

-Sandvik camping

– Blåbären

– Vill se möllorna

– Här är så idylliskt och trevlig stämning

– Djuren i byn

HÄNDELSEKALENDER

 • Hälsovårdaren kommer att ha en mottagning under hösten. Tidpunkten meddelas senare. Vid detta tillfälle har man möjlighet att få influenssa vaccin.
 • Reservera den 21.11 för en trubadurkväll på Villa Cecilia. Marthorna bjuder på Peter Ingo med dotter och traktering.
 • Kultur och shopping! Vi planerar en resa till Tallin i början av december. Besök på sjöfartsmuseet och möjlighet att inhandla julgrejor på båten. Resan kommer att bli på en vardag med abbonerad buss. Närmare info och anmälan i nästa nummer. Marthorna har tagit initiativet men ALLA är välkomna.
 • Glöm inte Stormskärs Maja fredagen den 4.12.

GRATTIS

Det har firats flere födelsedagar här i byn.

Försenade grattis till er alla.

Anders A. 85 år, Lennart J. 60 år, Jan Ö. 50 år.

ANSLAGSTAVLAN

I mangelboden finns nu nya böcker från Dalsbruks bibliotek. Fina böcker. Passa på och låna. Eventuella önskemål kan riktas till Jenny eller skrivas i häftet. Dörren står öppen.

Som ni kanske observerat har vissa vägar fått nya namn och nya vägskyltar.

Kejsarboden: Slutförsäljning börjar fredagen den 25.9 och pågår till söndag 4.10 Allt förutom böcker 30%

Byalaget: Om du inte ännu betalat in medlemsavgiften till byalaget gör det NU. Kontonummer: FI4316383000000838. Medlemavagiften är 10€. Kom ihåg att meddela ditt namn.

DUV medlemsavgiften kan betalas till konto FI34 2446 1800 1235 94. Kom ihåg att meddela ditt namn. Medlemsavgiften är 10 euro.

Högsåras hemsida sköts nu av Synnöve Alborg tel: 044 54 66 883 eller mail; synnove.alborg@gmail.com Hon tar gärna emot foton och övrig information som du vill se på vår hemsida. Så snabbt som möjligt.

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell- Backman. Nästa nummer utkommer i oktober 2015 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. Clara, tfn 0407716603, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, 040577 4380, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 0405891798, e-post: jenny@lillbackagard.net

 

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 8/november 2015/Årgång 15

Vi har övergått till vintertid, firat Allhelgona (och en del har firat Halloween), det är november och på Kimitoön har vi slagit värmerekord. Den 3 november steg kvicksilvret till 14 grader i Kimito, så varmt har det inte varit i Finland i november på sexton år! Knektuddens satellitvändare och amatörmeteorolog påstår att det kommer att vara exceptionellt milt ända fram till slutet av januari så den som inte ännu hunnit ut i svampskogen har nu sin chans. Inte bara vädret är unikt utan denna gång även innehållet i vårt byablad. Vi tackar Ulla Örså som försett oss med dikter ur Ruben Isakssons opublicerade diktsamling ”Vänö 1967”.

Hösten

När höstens stormar rasar

och dyning rullar djup.

Och vildsint bränning

piskar ödsligt skär.

Då känner människosinnet

sin vanmakt inför

naturens vilda här.

 

Mörk blir natten,

dagen skymning blott.

Fyrar blinka, leda fartyg

på sin färd.

Fåglarna till fjärran

länder flyr.

Ljuset tindrar hemkärt

ifrån egen härd.

HÄNDELSEKALENDERN

 • Folkhälsan i Hitis håller höstmöte den 6 november kl. 15 i Kasnäs Paviljong.
 • Kura skymning firas i Dalsbruks bibliotek onsdagen den 11 november kl. 18. OBS! DATUM! Hedda och Clara berättar om sin bok ”Nu är allt gjort” och om ”Kasnäsboken”.
 • Lördagen den 21 november kl. 18 blir det visafton på Villa Cecilia som en avslutning på Högsåramarthornas jubileumsår. Peter Ingo och dottern Julia Ingo uppträder och marthorna bjuder på salta och söta bitar.
 • Marthamöte i form av en glöggbjudning blir det hos Gunilla torsdagen den 3 december kl.19. Då ska vi bl.a. planera årets grötafton (se nedan).
 • Fredagen den 4 december åker en busslast med teaterbitna människor från det gamla Hitis till ÅST för att se Stormskärs Maja. Kolla med Jenny för eventuella annulleringsplatser.
 • Lördagen den 12 december åker vi på julmarknad till Westankärr gård. Anmäl dig senast 9.12 till Gunilla för att försäkra dig om skjuts. Se telefonnummer nedan.
 • Byns traditionella grötafton hålls i år lördagen den 19 december. Mera information kommer i nästa blad.

ANSLAGSTAVLAN

 • Synnöve Alborg ansvarar för Högsåras hemsida och har redan nu gjort ett fint jobb med att förnya den. Hon tar också gärna emot bilder från byn som hon kan publicera och speciellt efterlyser hon bilder från byviken. På hemsidan kommer också att finnas ett arkiv med gamla nummer av Hög-Aktuellt. Intressant läsning tycker åtminstone vi som gör bladet…

Material kan sändas till synnove.alborg@gmail.com

 • Glass och djupfrysta potatisprodukter från Kejsarboden finns till salu hos Monica och Leif på Grankulla. Självbetjäning gäller på samma sätt som i fjol.
 • Högsåra byalag finns nu på Facebook och Högsåras hemsida finns ju på adressen hogsara.eu

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i december 2015 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. Clara, tfn 0407716603, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, 040577 4380, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 0405891798, e-post: jenny@lillbackagard.net

 

 

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 10/December 2015/Årgång 15

Mörkret råder men vi ser ändå förväntansfullt fram mot ljuset i juletid. Andersdagen var slaskig så om gamla tecken gäller skall Tomas braska. Snön har lyst med sin frånvaro tillsvidare men vi är säkert många som är nöjda trots det.

Byns post sorteras nu i Dalsbruk och körs därifrån ut till postlådorna i vanlig ordning. Vi hoppas att systemet kommer att fungera. Det är ju inte särskilt lång tid mellan färjturerna just då. Till sommaren behövs säkert ett nytt arrangemang. Det verkar ännu osäkert hur veckoslutens postgång skall fungera.

Peter och Julia Ingo med den fina inramningen på Villa Cecilia gjorde vår viskväll till fest. Ett stort TACK!

Vi gratulerar vår Lucia Sonja Lehto. Lycka till. Samtidigt tackar vi pappa Lehto för alla kaffepaket som marthor och ungdomsföreningen fått.

Redaktionen instämmer med Siv Andersson som i en dikt framför den här julhälsningen:

Jag önskar att du får

en riktigt härlig jul

med stillsamfrid

och sådant som känns kul

att du får riktigt njuta

av det du gillar bäst

att du får vara nära

just dem du älskar mest

Att där finns lugn och ro

så du kan slappna av

att du är fri från måsten

och alla sorters krav

Att julen som nu stundar

kan firas som du vill

att du får allt du önskar

och gärna mer därtill

Händelsekalender:

 • Farmors Café bjuder på glögg söndagen den 6.12 kl.14-19. Samtidigt kan du passa på att äta jullunch á 20 €.
 • Westankärr julmarknad 12-13.12 kl.11-17. Med närproducerad mat och hantverk. Här säljes av gårdens och West-charks produkter.
 • 14.12 kl.18 Fiskelagets årsmöte i mangelboden.
 • Onsdagen den 16.12 sjunges de vackraste julsångerna i Kasnäs. Vi far med 18 färjan. Bilskjuts kan ordnas. Kontakta Gunilla Ö eller Ulla Ö.
 • 19.12. Grötafton på pensionatet kl. 17. Lucia och julgubbe Ta med namnlös julklapp. Ett lotteri till förmån för Röda Kors byklubben ordnas. Vinster mottages tacksamt på plats. Vill du hjälpa så kom med till pensionatet kl. 11 på lördag.
 • 24.12 kl. 15 samlas vi traditionsenligt på begravningsplatsen för att tända ljus och sjunga.

Anslagstavlan:

Förmånligt till salu. Integrerad spis och ugn samt 4 stycken undreköksskåp och 2 st övre dito. Intresserad? Kontakta Jenny.

Jenny efterlyser grå eller gråblått möbeltyg ca 1 m. Har du i dina gömmor?

Redaktionen tackar för i år och önskar alla våra läsare en Fridfull Jul och ett Gott Nytt År.

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell- Backman. Nästa nummer utkommer i jamuari 2016 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. Clara, tfn 0407716603, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, 040577 4380, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 0405891798, e-post: jenny@lillbackagard.net