Hög-aktuellt 2013

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 1/Januari 2013/Årgång 13

*************************************************

Gott Nytt År. Vilken vinter! Nu ligger is på fjärden och vi har haft solsken och klara dagar. Om det inte kommer snö nu genast kan vi få en fin isvinter. I förrgår (22.1) kom Kasnäsborna till hjortjakten med fyrhjuling över isen. Vi väntar också på bra kälkföre och hoppas att vi får till stånd vår kälkåkningsdag också i år. Vi har förstått att Iina är villig att fortsätta med att sköta om arrangemangen.

Efter all julmat är det ju bra att röra på sig. Folkhälsans årliga motionskampanj börjar i februari och pågår till 30.4. Varje hushåll har fått hem ett motionskort med posten. Vill du ha flera kort till din familj kan det ordnas via Jenny. En halvtimmes motion, exempelvis promenad, ger ett poäng. Alla som deltar och kommer upp till 50 poäng är med om utlottning av en resecheck på 600 euro. Dessutom utlottas 20 Folkhälsanprodukter. Kortet returneras till Folkhälsan, Slottsgatan 10, 20100 ÅBO.

Byns gymbrudar hälsar också att det finns möjlighet att åka med till Kasnäs minst en gång per vecka. Vill du följa med kan du kontakta Jenny. Man behöver inte motionera då utan man kan eventuellt handla eller gå på restaurang och njuta. *************************************************

Iina har arbetsro på Berget

I höstas flyttade Iina Terho in i lotsstugan och här presenterar hon sig (i Claras översättning):

”Mitt namn är Iina Terho och jag är 35 år. Jag föddes i Siilinjärvi, min barndom tillbringade jag i Kuopio och min ungdom i Nådendal. Jag åkte till Helsingfors för att studera. Före Högsåra bodde jag tre år på Jurmo i den yttre skärgården. Sammanlagt har jag haft ca sexton hem. År 2006 utexaminerades jag som filmregissör från Konstindustriella högskolan. Min senaste film är Fiske med Gunnar, som hade premiär i höstas. Här i Högsåra har jag skrivit på manuskriptet till min följande film och satt sista handen vid min debutroman. I lotsstugan har jag arbetsro. En dag såg jag genom mitt fönster hur fiskburar transporterades till Kasnäs. Kasslaxarna hoppade. I slutet av november grundade jag mitt eget filmproduktionsbolag. Det heter Sydänfilmi Oy. Distributionen av dvd:n Fiske med Gunnar är min nya firmas första uppdrag. Den som är intresserad kan beställa dvd:n av mig.”

*************************************************

Händelsekalendern

 • Marthamöte hålls hos Ylva på Gamlas vinden på torsdag (i dag) kl. 19. Välkomna! Vi ser Iinas film, Fiske med Gunnar.
 • Lördagen den 16 februari ordnar RK:s byklubb Midvinterjippo på pensionatet kl.13. Vi firar fastlagen och vändag med ärtsoppa och gemytlig samvaro.
 • Lördagen och söndagen den 2-3.3 blir det Qigongkurs i Kasnäs badhus. Närmare information senare. Spara datumet.
 • Teater i Dalsbruk i ”Talon” (Folkets hus) den 14.3. ÅST:s turnépjäs Middag med vänner. Intresserade får följa med Gunilla.
 • Bliniafton i Kasnäs restaurang 2.2. Bokningar via restaurangen.

Hälsovårdarens mottagning på Högsåra pensionat våren 2013

7.2 kl.8-10

4.4 kl.8-10

6.6 kl.8-10

Mikaela Männistö-Sjöblom

Hälsovårdare / Hitis rådgivning 0405487343

Diabetesskötare / Dalsbruk Hvc 0400291150

mikaela.mannisto-sjoblom@kimitoon.fi

Anslagstavlan

Mattväft, mörkbrun, svart, mörkblå eller annars bara mörk, tas gärna emot både färdigklippt och oklippt av Jenny och Gunilla.

Mikaela Männistö efterlyser gamla spegeldörrar, antingen 2 st. som är 50 cm breda eller en som är 100 cm bred. Glas eller inte spelar ingen roll.

Du som vill ha Högaktuellt per snigelpost, vänligen skicka frankerade kuvert till redaktionen adress: Jenny Örnell-Backman, Högsårabyväg 86, 25960 Högsåra. Per e-post; jenny@lillbackagard.net

Idag når Högaktuellt nära hundra prenumeranter. Högaktuellt fungerar i privat regi i främsta hand som annonsorgan för byn. Vi skulle gärna se mera små artiklar och bidrag från våra läsare. Du är välkommen med för att göra vår tidning ännu intressantare.

*************************************************

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i februari/mars 2013 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast första veckan i månaden. Clara, tfn 040-7716603, skype: clarahenriksdotter, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, tfn 466 5666, 040-577 4380, skype: gunilla_ornell, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 040-5891798, skype:jennybackman, e-post:  jenny@lillbackagard.net

 

 

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 2/Februari-Mars 2013/Årgång 13

*************************************************

Det var ett bra sportlovsväder här i år. Först blötsnö så att det gick att göra snögubbar och sedan solsken och kallt med finfint skidföre.

RK-byklubbens midvinterjippo 16.2 lockade ett tjugotal ärtsoppsätare som diskuterade beredskapsfrågor och kälkåkningsjippot gick av stapeln 23.2 med utmärkt kälkföre längs byvägen. Rekordstort deltagande. Många barn och många ungdomar och sedan några äldre damer och två sportiga herrar. Iina hade ordnat med finurliga verser på origamis, vikt papper, som pris till alla deltagare. Hon hade dessutom bakat goda bullar och det blev servering med saft och bulla och korvgrillning vid målgången. Det var nu tredje kälkåkningsjippot så då kan vi väl redan kalla det tradition. Stort tack Iina!

Dagarna har blivit längre och det är en ganska härlig tid just nu. Isen bär men färjan går mödlöst, det är litet vinter men vi anar vårens ankomst. Dags att byta mylla på krukväxter, ta fram tidig potatis att förgro, ja bäst att börja kolla i fröförrådet. I butikernas hyllor syns det redan fröpåsar. Hu vad snabbt det går.

*************************************************

Händelsekalendern

 • Marthamöte hemma hos Jenny på torsdag kl. 19. Årsmöte. Vi hoppas att vi hinner se en film.
 • Teater 14.3 i Folkets Hus, Middag med vänner. Den som är intresserad får åka med Gunilla.

Anslagstavlan

Till salu:

Gravgårdsföreningens gräsklippare, Husqvarna Rider (sitt) (1999) säljes. Skriftliga anbud i slutet kuvert till Johan Örså inom mars månad. Kontakta Johan om du vill se maskinen.

*************************************************

Stort tack till ärtsoppsätarna som bidrog med 160 euro till RK-byklubbens tomma kassa!

*************************************************

Rågmjölsscones och ”Vintervärmare” efter skidturen

 • 4 ½ dl rågmjöl
 • 2 tsk bakpulver
 • ½ tsk salt
 • ½ dl matolja (t ex olivolja)
 • 2 dl mjölk eller filmjölk.

Gör så här:

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Finfördela oljan i degen, med fingrarna. Blanda ner mjölken eller filmjölken och rör ihop till en deg, men rör inte i onödan utan sluta när du kan kan forma till en deg. Dela degen i två-tre bitar och platta ut till runda kakor, cirka 12-15 centimeter i diameter. Lägg på bakplåtspapper eller smord plåt och grädda i 270 grader i cirka 10 minuter.

Vintervärmare”

Hett vatten

Rom (gärna mörk)

Socker i lämplig mängd (eller Stevia)

Rör om!

Avnjut!

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i april 2013 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast första veckan i månaden. Clara, tfn 0407716603, skype: clarahenriksdotter, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, tfn 466 5666, 040-577 4380, skype: gunilla_ornell, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 040-5891798, skype:jennybackman, e-post:  jenny@lillbackagard.net

 

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 8/September 2013/Årgång 13

Stora tranplogar har dragit söderut och plötsligt blev det köldskärpa i vinden. Forneldsfesten är firad och turisterna har försvunnit.

Marthor med män gjorde en utfärd till Nådendal på sensommaren och vi skrattade när vi upptäckte: Där promenerade vi mitt på gatorna så att cyklisterna blev irriterade. Känns det igen?

Nu är det tid att varva ner och kanske läsa en bra bok. I mangelboden finns det nya biblioteksböcker. Till kännedom att internetförbindelsen i mangelboden tas bort då den visat sig vara onödigt dyr.

****************************************************************

Händelsekalendern

 • Höstens första marthamöte hålls hos Jenny på Lillbacka torsdagen den 3.10 kl.19. Program! Alla välkomna, också nya marthor och herrar.
 • Har ni observerat att alla pensionärer kan simma och gå på gym gratis i Kasnäs tack vare Forsströmska stiftelsen. Gäller hela året.
 • Visioner om Dalsbruk. Arkitektstuderande har utställning i Stalls Café. Vardagar 10-18. Lördagar 10-14 till och med 18.10.

****************************************************************

Parkeringsplatsen i Svartnäs är nu ordentligt förstorad och färdig.

****************************************************************

Älgjakten börjar den 12 oktober. Klä dig gärna i rött när du går i skogen.

******************************************************************************

Byalaget informerar

Tack till er alla vänliga själar som hjälpte till med forneldsfesten. Det var en trevlig tillställning.

Styrelsen har bestämt att det från och med 2014 inte längre är möjligt att hyra båtplats i Kejsarhamnen. Numera finns det endast två båtplatser till uthyrning vid gamla lotsbryggan.

Den nya styrelsen består av ordförande; Bengt Alborg, vice ordförande; Tom Isaksson, sekreterare; Susanne Örså, ledamöter; Tom Alborg och Trygve Örnell. Suppleaner är Jenny Örnell-Backman och Leif Sunqvist.

****************************************************************

GRACY tackar för all uppvaktning på födelsedagen.

Tack till Pive och Kyösti för en fin fest med härlig mat och musik.

****************************************************************

DUV INFORMERAR

De ungas Vänner i Högsåra har haft en fartfylld, lyckad och rolig sommar.

Sommaren startade med städning av gårdsplanen, där bl.a. träd höggs ner, och dessutom städades det inomhus.

Sunnanland har använts flitigt. Förutom de traditionella sommarevenemangen har Sunnanland varit i aktiv utrhyrning. Annat roligt på programmet har varit sommarjumpan som vi hoppas skall fortsätta nästa sommar, och konserten med musicerande internationella gäster i samarbete med Vänö. Vi fick också ta del av en extra teatercabarétföreställning på Sunnanland.

Jag vill tacka alla som varit med och hjälpt De Ungas Vänner på ett eller annat sätt och speciellt vill jag tacka DUV:s styrelsemedlemmar för gott samarbete!

Camilla Hagstén

****************************************************************

Vi har glädjen att meddela att Pive och Kyösti nu återvänt till byn och installerar sig i lotsstugan som bäst.

****************************************************************

Byavandring med fototerapi

Här i byn är vi vana vid att främmande (och ofta förtjust nyfikna) människor vandrar omkring på vägarna i synnerhet på somrarna. På lördag och söndag (28-29.9) kommer igen en grupp människor att besöka vår by och då i ett alldeles speciellt syfte. Det är åtta deltagare i en fototerapiverkstad som kommer att få höra några bybor berätta om sig själva och livet här och sedan i Villa Cecilia fortsätta med att fundera på sina egna liv och platser. Verkstaden leds av psykoterapeututbildaren Tarja Koffert assisterad av Clara och Pekka.

Kursavgifterna går oavkortade till Musu Jaina Leigh i Gambia som ska starta ett litet företag där. Kursen, som på finska heter ”Altistu, avaudu ja avusta” (ungefär ”Sätt dig själv i blöt, öppna dig och hjälp”) har väckt stort intresse och vi har nu en kölista på närmare 30 personer, vilket betyder att vi ordnar en ny kurs första veckoslutet i april, dit det fortsättningsvis går att anmäla sig via Clara. Då blir det ett nytt ändamål i Gambia som vi stöder (behovet sinar aldrig).

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i oktober 2013 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast första veckan i månaden. Clara, tfn 0407716603, skype: clarahenriksdotter, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, tfn 466 5666, 040-577 4380, skype: gunilla_ornell, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 040-5891798, skype:jennybackman, e-post:  jenny@lillbackagard.net

 

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 10/November 2013/Årgång 13

Det blir snart dags att plocka fram alla uteljus. Om inte förr så till advent brukar Högsåra få utebelysning lite här och där. Nu är det så otroligt mörkt så vi behöver allt extra ljus. Vi som tycker om levande ljus hemma ska vara försiktiga. Det är härligt men farligt med ljus. – Ställ aldrig ljusen under ett väggskåp. – Lämna aldrig brinnande ljus utan tillsyn. – För ljus i takkronor bör avståndet till taket vara minst 50 cm. – Små värmeljus får inte ställas för nära varandra i grupp. Har du brandvarnare?

****************************************************************

Högsåra innebandyklubb, visste ni att den fanns? På tisdag eftermiddagar spelas det innebandy på Sunnanland. Det är byns barn som är där med Anders Backman som lagkapten. Nu vill barnen utmana marthorna att fixa ett lag och komma på tävling 26.11 kl.18. Det här blir tufft. Anmäl er till Jenny. Hoppas vi får ihop ett lag.

Händelsekalender

 • Marthamöte hos Gunilla kl. 18. OBS tiden!!!! Idag ONSDAG. Konsulent från Martha medverkar och vi sjunger med Ylva Gustavsson. Ellinor säljer Luciamärken på marthamötet. Märket kostar 4€.
 • Hälsovårdaren är på pensionatet 5.12 kl.8-10. Influensavaccinering.
 • Farmors Café bjuder på julstämning söndagen den 8.12.2013 kl 12-16. Vi serverar ett julkryddat kakbord, och småsalta tilltugg med glögg, kaffe-te. Alla hjärtligt välkomna.
 • Grötafton firas i år redan den 14 december.
 • 18 december sjunger vi de vackraste julsångerna på pensionatet. Närmare om tidpunkt senare.
 • Lillbacka bjuder på julbastu den 22 och 23.12 i den nya bastun på gården. Det är bara att beställa vilken tid man önskar komma, både kväll och dagtid passar.

VÄLKOMMEN PÅ MATMARKNAD

Deltagarna i projektet: Mathantverk i Finland är snart redo för att visa upp sina under året utvecklade produkter.

Det gör de på MATMARKNADEN på STORFINNHOVA GÅRD lördagen den 23 november mellan kl. 10-14. (www.storfinnhova.com)

Där presenteras bl.a. olika slags bröd bakade på rot, knäckebröd, tomatinlägg, sylter, safter, geléer, marmelader, chutney, ketchup, djävulssylt, glögg m.m.

Mathantverk syftar på att en förädlad livsmedelsprodukt är gjord för hand och med metoder som kräver så lite tillsatsämnen som möjligt.

Mathantverk består till en så stor del som möjligt av lokalt producerade råvaror.

Mathantverk innehåller inte smakaromer, utan alla smaker härstammar från de råvaror man använt.

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i december 2013 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast första veckan i månaden. Clara, tfn 0407716603, skype: clarahenriksdotter, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, 040-577 4380, skype: gunilla_ornell, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 040-5891798, skype:jennybackman, e-post:  jenny@lillbackagard.net

 

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 11/December 2013/Årgång 13

Vi är mitt inne i adventstiden och vår by badar i ljus! Effekten är nästan lika stark som syrendoften på sommaren så passa på att njuta av julstämningen (och den finfina pudersnön) så länge den varar. Oberoende av årstid händer det i vår by: söndagen den 8 december bjöd Ylva och Mats på Farmors Café på fin julstämning och dignande bord, för några veckors sedan spelades en olidligt spännande innebandymatch, Högsårabarnen mot marthorna, som slutade 12-11 till barnens favör. Grattis! Och aktiviteten tar inte slut där. Läs mera nedan. Och passa på att ta en titt på Högsåras egen ansiktsbokskalender i Mangelboden. Där finns många bekanta ansikten och händelser. Redaktionen tackar för det gångna året och önskar alla läsare

God Jul

och

Gott Nytt År!

****************************************************************

****************************************************************

Färjans jultidtabell:

Färjan kör enligt lördagstidtabell på julafton och nyårsafton. De röda dagarna körs enligt söndagstidtabell.

STORT TACK till våra färjförare som ser till att vi kommer hem och iväg tryggt i både ur och skur!

************************************************************************************************************************************************************

Högsåras egen designprodukt ut i världen!

Många med anknytning till Högsåra känner till lotsålderman Anders Alborgs fina produkter i keramik: korpen och ljusstaken formad som en lotsbåt. Nu har företaget Alacarte (med Manne Stenros i spetsen) tagit ljusstaken i produktion och den finns att få i många fina färger, bland annat i rött. Den säljs nu på Farmors Café, men kommer att säljas också utanför Högsåra. Det var i slutet av 1970-talet som Anders Alborg formgav de här fina föremålen och började tillverka dem helt på egen hand. Bränningen gjordes på Ceracon i Dalsbruk. Den nya produkten görs på annat håll, men enligt Anders modell.

Själv hann han göra ca 50 båtar och de flesta gav han bort i present.

Det är en invecklad process som innebär att man kavlar ut lera och skär ut sju olika stycken som ska fogas ihop och det går inte att använda en form som för korpen, berättar en glad Anders Alborg. Han tycker att det är roligt att som 83-åring bli uppskattad som designer.

Innan man fyller nittio måste man nog bli känd, annars hinner man inte njuta av det.

******************************************************************************

******************************************************************************

Händelsekalender

 • De vackraste julsångerna sjunger vi på pensionatet onsdagen den 18 december kl.18.
 • Grötfest blir det lördagen den 21 december kl. 17. Det blir traditionellt program med gröt, lucia och julgubbe. Ta med en liten julklapp och gärna även lotterivinster.
 • Lillbacka bjuder på julbastu den 22 och 23 december i den nya bastun på gården. Det är bara att säga till vilken tid man önskar komma, både kväll och dagtid passar.
 • På julaftonen samlas vi på gravgården kl. 15 för att tända ljus, sjunga Härlig är jorden och önska varandra God Jul.

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i januari 2014 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast första veckan i månaden. Clara, tfn 0407716603, skype: clarahenriksdotter, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, 040-577 4380, skype: gunilla_ornell, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 040-5891798, skype:jennybackman, e-post:  jenny@lillbackagard.net