Hög-aktuellt 2012

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 3/Mars 2012/Årgång 12

*************************************************

Snart blir det påsk och det varslas om äggbrist. Producenterna önskar 30 cent mera per kilo och det tycks vara svårt. Den som ändå hade en höna nu. Det finns inte en enda höna i hela byn. Vi får kanske nöja oss med bara fjädrar och chokladägg i år. Det är dags att ta in björkriset och så påskgräs. Tidig potatis skall vara framme i ljuset för att få fina groddar. Ja nu börjar våren.

Den som inte hann åka kälke när det var före på byvägarna får nu nöja sig med att promenera i slasket. Det var i sista stund Pive och Kyösti ordnade kälkåkningen genom byn. Tack för en fin eftermiddag. Alla deltagare fick ett vackert pris med en bild av en sparkkälke. Vi njöt också av dricka och god blåbärspaj i solskenet efter turen.

Isen ligger ännu kvar men väster på land vid Lammskär kan man skönja öppet vatten. Det är bara med stor försiktighet du kan röra dej på isen.

Anslagstavlan

Ungdomsföreningen meddelar att det behövs en ny ordförande. Jenny är nu medelålders och har vägrat ställa upp. Vem känner nu ansvar att fortsätta? Du behöver inte vara fastbosatt. Idag går mycket att sköta per e-post, Facebook och Skype, det är bara städningen som kräver personlig närvaro (kan delegeras) Ungdomsföreningens årsmöte är i maj, tills dess kan vi alla fundera ut lämpliga kandidater. Det här är mycket viktigt och en ödesfråga för ungdomsföreningen.

Händelsekalendern

 • Konst tillsammans med barn. 6.4 kl 14.00 i Lotsstugan. Pive välkomnar alla barn i åldern 6-12.
 • 7.4 Påsktalko i byhagen med start kl 11.00. Ta med egna röjningsredskap. Vi går igen en gång hårt fram med alarna. Traktering.
 • 11.4 Kristina från Duvemåla. Vi tar första färjan, 7.15
 • 13.4 Folkhälsans vårmöte i Kasnäs badhus kl 14.30. Du kan åka med Jenny

Tack för uppvaktningen.

Blommorna har vissnat men jag är glad över all hågkomst och tackar

Erik E.

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i april 2012 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast första veckan i månaden. Clara, tfn 040-7716603, skype: clarahenriksdotter, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, tfn 466 5666, 040-577 4380, skype: gunilla_ornell, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 040-5891798, skype:jennybackman, e-post:  jenny@lillbackagard.net

 

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 5/Juni 2012/Årgång 12

Den blomstertid nu kommer. Vi njuter nu av körsbärsblom och knoppande syrenbuskar men snart är den här i all sin prakt.

Det blir vaktbyte på lotsberget. Pive och Kyösti är snart beredda att ge sig iväg på sin seglats och vi önskar dem lycka till. Till lotsstugan flyttar Iina Terho. Iina är filmregissör och vi skall återkomma med en presentation av henne. Men redan i sommar kan du träffa henne i Jungfrusundsmuseet där hon kommer att sköta guidningarna.

Händelsekalendern

 • Kejsarboden håller öppet alla dagar från och med 1.6 kl. 17-20, från 9.6 alla dagar 9-21.

 • Farmors Café öppnar sin sommarsäsong den 9.6

 • 17.6 kl. 17.00 Högsåra väglags årsmöte på Sunnanland

 • Midsommarstången kläs 21.6 kl. 18 och reses midsommaraftonen kl. 15 i Kejsarhamnen. Lekar och dans runt stången. Välkommen med och hjälpa.

 • 2-13.7 Simskola på Lillbacka strand. Mera info på anslagstavlorna.

 • 5.7 kl. 19. Skärgårdsteatern besöker Sunnanland med pjäsen Nysningen.

 • 6.7 kl. 15.00 andaktsstund med psalmsång i Jungfrusundsmuseum. Antti Kuokkanen.

 • 11.7 kl. 19 träffas marthorna i mangelboden för att planera Högsåra dagen.

 • Sommarevenemang  på Farmors Café

  • 8.7.2012, 18.00
   Sång med Benny Törnroos och Calle Pettersson 

  • 18.7.2012, 13.00
   Högsåradag med marknad

  • 3.8 – 5/8/2012
   Jazzfest  med Alvi Dixie Stompers

 • Öppethållnings tider i Jungfrusundsmuseum från och med den 26.6

Tisdag till fredag kl 15-19

Lördag och söndag kl 14-17

Anslagstavlan

De ungas vänner på Högsåra höll sitt årsmöte den 12.5 på Sunnanland. Samtidigt krattades och städades det utanför. Innestädning följer. Uppslutningen i år var 100% högre än förra året. Roligt!

På årsmötet valdes ny styrelse. Styrelsen består av följande personer. Ordförande Camilla Hagsten, viceordförande Amanda Enberg, sekreterare Alexandra Enberg, kassör Harri Lindborg och ledamot Jenny Örnell-Backman. Supplanter är Anders Backman och Marcus Enberg. Som verksamhetsgranskare fungerar Tom Isaksson och Kenneth Jansén med Clara Puranen och Jan Österholm som suppleanter. Jenny tackar för sig efter elva år som ordförande och önskar Camilla lycka till.

På byns norra sida pågår grävarbeten. Luftledningarna tas ned och nu sätts kablarna i marken istället. Södra sidan står senare i tur. Därför står Hjärtli och Gullan nu och betar på Örså äng.

Medlemsavgiften för De Ungas Vänner i Högsåra r.f (7€) kan betalas till Monica i Kejsarboden. Var snäll och meddela din adress och e-post samtidigt. Medlemsavgiften kan också betalas direkt till ungdomsföreningens konto. Kontonumret är Nordea, 244618-123594. Meddela namn vid inbetalning. Tack styrelsen.

Högsåra fick ju den 10 maj en ny färja som är både större och starkare än den förra. Bärigheten är 40 ton.

Söndagsturen 16.30 från Högsåra är hittills den enda som lett till köer, men vi får se hur det går under högsäsong. Hög-Aktuellts förhoppning är att den som gästar ön lämnar sin bil i Svartnäs i den mån det är möjligt och att alla undviker onödigt körande på våra vägar.

Den nya färjan har tre filer, två huvudfiler och en hjälpfil. Den som kör ombord på färjan i Högsåra ska välja mittersta filen i första hand, sedan vänster fil och till sist hjälpfilen längst till höger. Det är dessutom en fil som inte är avsedd för tunga fordon. När man kör på i Svartnäs börjar man med höger fil och fyller sedan på mittfilen och sist vänsterfilen (om inte färjföraren dirigerar trafiken på annat sätt).

OBS ALLA BYBOR!!!!

Det är i år tio år sedan det togs ett gruppfoto av byns invånare vid gamla pensionatet och nu är det dags att ta ett nytt. Hoppas ni alla ställer upp både med tanke på dagens by och kommande släkten.

Vi träffas ALLA måndagen den 11 juni kl. 17 vid mangelboden! Det är bara ösregn som kan hindra oss!

 

Måsse och Barbro fyller båda 50 år i sommar. Vi gratulerar dem varmt.

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i juli 2012 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast första veckan i månaden. Clara, tfn 040-7716603, skype: clarahenriksdotter, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, tfn 466 5666, 040-577 4380, skype: gunilla_ornell, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 040-5891798, skype:jennybackman, e-post:  jenny@lillbackagard.net

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 7-8/Augusti 2012/Årgång 12

*************************************************

Sommaren 2012 var regnig och blåsig den har inte bjudit på många riktigt varma dagar. Vi väntar ännu på någon fin augustidag men just nu ser det inte speciellt lovande ut.

Skolan börjar och nu finns det hela 5 skolbarn som åker iväg från Högsåra varje morgon. Två barn Hilma och Ellinor går i förskolan, Roby och André på klass två och Soleyla på klass tre.

Välkommen till Ulrika och Soleyla och Hilma som nu bor i ”professorns”.

Anslagstavlan

Stort tack till alla för en solig och fin Högsåradag.

Vi hade en stor uppslutning och många fina ”artister”. Utställningen med mostrarnas handarbeten och vackra spetsbroderier väckte mångas beundran. Tack Stina.

Sommarflickorna stekte våfflor för livet och ärtsoppan hade stor åtgång.

Tack till Farmors Café för att vi igen fick husera där.

Marthakassan tillåter nu säkert en teaterresa eller någon annan trevlig utflykt. Tack alla som hjälpte till.

Ungdomsföreningen tackar alla som ställde upp vid lopptorget och ballongförsäljningen.

Hitisrodden gick av stapeln i slutet av juli och Högsåra lyckades igen en gång få ihop till ett lag. Tack alla som ställde upp. Nästa år kommer byalaget att stå för alla kostnader. Vi hoppas att Rasmus Roiha och Ralf Nyholm blir nya initiativtagare. Tack för årets insats.

Händelsekalendern

 • Forneldarnas natt firas den 25.8 på Sunnanland. Byalagets årsmöte börjar kl 17.00. Festligheterna börjar kl 18.30. Årets TEMA är SKÄRGÅRD OCH BÅTLIV, låt fantasin flöda när du väljer i din garderob. Under kvällen bjuds det på mat, dans och forneld. Förhandsanmälningar tas emot av Jenny, 040 58 91 798. Pris 20€
 • Iina Terho som bor på lotsberget har gjort en film som heter fiske med Gunnar. Premiären är den 24.8.2012 kl 15-17 i Nagu Församlingshem, Kyrkvallen 4. För dem som inte kan närvara vid premiären finns chans att se filmen på tv senare i vinter.
 • Marthor! Vi är alla inbjudna till Ängbo, tisdagen den 4.9 kl 15.00. Greta bjuder på Kaffe. Välkomna.

Vi hedrar minnet av lotsen Peary ”Putte” Johansson som gick bort den 26.6.2012.

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i september 2012 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast första veckan i månaden. Clara, tfn 040-7716603, skype: clarahenriksdotter, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, tfn 466 5666, 040-577 4380, skype: gunilla_ornell, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 040-5891798, skype:jennybackman, e-post:  jenny@lillbackagard.net

 

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 9/September 2012/Årgång 12

*************************************************

Talkoandan lever i allra högsta välmåga i vår by. Det bevisades senast inför, under och efter Forneldarnas natt då en stor skara frivilliga ställde upp med förberedelser, matlagning, försäljning och städning. Vi hoppas att det fortsätter på samma sätt för talkoandan behövs hela tiden, till exempel då det gäller att hålla Sunnanland i skick, vilket ni kan läsa mera om nedan.

Det finns också vilda planer på att byborna ska åka långt söderut, dvs. till Fuerteventura, för att träffa bl.a. Pive och Kyösti. Hoppas det finns många intresserade. Ni kan anmäla ert preliminära intresse till Clara eller Gunilla.

Anslagstavlan

DUV

Nya styrelsen för De Ungas Vänner vill meddela att det nu finns en ny mailadress, varifrån info kommer att skickas ut till medlemmar om pågående projekt och evenemang. Vi hoppas att de medlemmar som vill få dessa mail skickar sina e-postadresser och namn till: deungasvanner@gmail.fi 
Samtidigt passar vi på att meddela om ett uppkommande talko på Sunnanland där vi vill engagera hela byn samt vänner och bekanta i små restaureringsjobb, storstädning och planering för vår ungdomslokal. Planerat till veckoslutet 27-28.10. Korvgrillning och gott sällskap i alla åldrar utlovas!

Byalaget

På årsmötet återvaldes styrelsen i sin helhet. Kejsarhamnens verksamhet presenterades av Leif Sundqvist på mötet och Hög-Aktuellts redaktion är glad för att Monica Orre fortsätter med verksamheten och för att kiosken och hela området sköts på ett förträffligt sätt. Tack!

Qigong

Vi är några i byn som gärna skulle delta i en veckoslutskurs i träningsmetoden qigong och försöker ordna en i Kasnäs, men det förutsätter att det finns tillräckligt många som vill komma med. Qigong, som gör att du blir piggare och friskare, passar för alla åldrar och hälsotillstånd. Hemsidan: www.zhinengqigong.eu

Händelsekalendern

 • Gravgårdsföreningen Aftonklockans årsmöte hålls i Mangelboden torsdagen den 27 september kl. 18.00.
 • Nästa Marthamöte hålls hos Ulla Margareta Örså 11.10 kl.19. Välkomna.
 • Fiskelagets årsmöte hålls i Mangelboden 1.10 kl. 18.
 • Ungdomsföreninges talko hålls under veckoslutet 27-28.10. Följ med närmare information på anslagstavlan!
 • Folkhälsan i Hitis håller höstmöte 12.10 i Rosala i Vikingabyn. Start med Aura kl. 15 från Kasnäs. Gamla och nya medlemmar är hjärtligt välkomna att bekanta sig med vikingabyn. Ni kan åka med Jenny.
 • Kom ihåg att rösta i kommunalvalet! Förhandsröstningen pågår 17-23.10 och på själva valdagen, 28.10, kan man rösta i Kasnäs bad.

TACK!

Det kom ett glatt kort från Barbro och Måsse, som firade sin ”höga ålder” i Grekland: ”Vi firar på Kreta i + 42 grader, solbad och ouzoånga”.

Stort tack till Greta för det trevliga kaffekalaset i Engbo!

*************************************************

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i september 2012 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast första veckan i månaden. Clara, tfn 040-7716603, skype: clarahenriksdotter, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, tfn 466 5666, 040-577 4380, skype: gunilla_ornell, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 040-5891798, skype:jennybackman, e-post:  jenny@lillbackagard.net

 

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 10/Oktober 2012/Årgång 12

*************************************************

Det är höst och tid att läsa. Nu finns det nya biblioteksböcker i mangelboden. Det finns förstås också många fina böcker i marthabiblioteket. Både svenska och finska barnböcker kan lånas.

Det är ju ganska intressant att alla barn i byn klarar sig på två språk. Det är sju små barn och sex av dem kan du se inträngda med färjchauffören på väg till dagis och skola. Det är trångt men chauffören är klok nog att ha barnprogrammet på tv:n påslaget för att hålla gruppen lugn.

Ellinor vet berätta att det kommer en ny färja snart och den lär ha både soffa och kylskåp.

Den nya färjan kommer hit över vintern, den är nio meter längre än vår nuvarande färja och kan således ta flere bilar och lastkapaciteten är 60 ton.

Anslagstavlan

DUV

OBS!! DU HAR VÄL INTE GLÖMT!!

Vi hoppas att de medlemmar som vill få mail skickar sina e-postadresser och namn till: deungasvanner@gmail.fi 
Samtidigt passar vi på att meddela om talkot på Sunnanland som har blivit framskjutet till 10.11. Korvgrillning och gott sällskap utlovas.

Händelsekalendern

 • Nästa Marthamöte hålls hos Clara Puranen den 1.11 kl.19. Välkomna.
 • Barnen firar Halloween med maskerad och disco på Sunnanland den 3.11 kl. 16.00. Servering och ”läskigt” program. Anmäl dej gärna till Jenny 040 5891798
 • Ungdomsföreningens talko hålls 10.11. Följ med närmare information på anslagstavlan!
 • 2.12 kl.15 blir Antti Kuokkanen installerad som kaplan i Hitis kyrka. Se närmare annons i ÅU.
 • Kom ihåg att rösta i kommunalvalet 28.10 i Kasnäs badhus.

Tack Ulla Margaretha för en trevlig kväll.

Pive och Kyösti är nu i Lissabon. Hälsningar!

*************************************************

Tack till alla som deltagit i min sorg och hedrat Oves minne

Anne

*************************************************

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i september 2012 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast första veckan i månaden. Clara, tfn 040-7716603, skype: clarahenriksdotter, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, tfn 466 5666, 040-577 4380, skype: gunilla_ornell, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 040-5891798, skype:jennybackman, e-post:  jenny@lillbackagard.net