Hög-aktuellt 2009

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 1/Januari 2009/Årgång 9

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nytt år, nya löften!

Stora chanser till aktiviteter finns fortfarande i Kasnäs. Kommer ni ihåg att simma? Nu har vi också alla chanser att utnyttja den nya kommunen, kommun Kimitoöns motionshall i Dalsbruk. Redaktionen har varit i kontakt med Mats Johansson. Närmare informations finns under rubriken händelsekalendern.

Vi har också talat med vår nya t.f kaplan Antti Kallio som var här i trettondagshelgen och sjöng julsånger med oss på pensionatet. Antti Kallio bor med sin familj, fru och två barn, fem och tre år, i prästgården i Hitis. Stor hjälp med att lära känna sin församling har han av vår f.d diakonissa Majlis Eskills. Vi passade på att presentera oss genom en Högsåra bok när han besökte pensionatet. Antti Kallio berättade att det kommer att hållas gudstjänst i Hitis kyrka tre söndagar per månad. Närmare annons varje fredag i prosterirutan i ÅU.

Sången under trettondagshelgen ljöd, om vi som var med får säga det själva, väldigt bra. Det var roligt att sjunga och bland sångarna framkastades idén att vi borde ha en egen kör på Högsåra. Kanske vi kunde kalla oss ”korparna som sjunger hellre än bra”?!

Men hur känns detta? Finns det tillräckligt intresse? Vi har redan kontaktat Sven-Erik Kinos, erfaren körledare, och han kommer gärna.

Alla intresserade skall omedelbart kontakta Jenny. Kom så sätter vi igång!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Göta tackar för all uppvaktning i samband med hennes 90 årsdag.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jenny donerar bort en hel plastkass med trevliga böcker. Kom och hämta!

Hurra! Två nya barn i byn! Babyn Mathias och 4 åringen Robin. Tillsvidare talar barnens mamma Xenia nästan enbart estniska och ryska medan pappan Marko också talar finska. Vi har planer på att intervjua den lilla familjen senare.

Händelsekalendern

 • Årets första Marthamöte håller Stina och Anne tillsammans i Gamlas. Välkommen kl 19 torsdagen den 29.1.

 • Hälsosystern tar emot nästa gång torsdagen den 5.2. OBS! TORSDAG!
 • Utnyttja motionshallen i Dalsbruk där finns bland annat ett underbart och modernt gym. Onsdagar framöver mellan 9-16 finns Helena Magnusson på plats och instruerar i hur de olika redskapen fungerar. Familjekort 10ggr/25 euro (hela familjen får använda samma kort), Pensionärer 10 ggr/17 euro. Engångsbiljett 3 euro.
 • Till alla hjärtans dag 14.2 planerar byalaget en liten sammankomst, mera info senare!

En av våra trogna läsare i fjärran land, Klas Dahlström har avlidit i Porto Alegro i Brasilien den 12.1.09. Vi hedrar hans minne.

www.dragsfjard.fi/hogsara

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i februari 2009 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast första veckan i månaden. Clara, tfn 040-7716603, skype: clarahenriksdotter, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, tfn 466 5666, 040-577 4380, skype: gunilla_ornell, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 040-5891798, skype:jennybackman, e-post:  jenny@lillbackagard.net

 

 

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 2/Februari-Mars 2009/Årgång 9

 

************************************************

Februari månad gick så raskt att Högaktuellt inte riktigt hann med. Halva byn verkade dessutom vara på resande fot. New York, Auckland, Hanoi, Åbo, Dalsbruk, Helsingfors, Puerto Rico, Stockholm och Hong Kong kan nämnas bland de orter som besöktes av Högsårabor under februari. Långväga gäster finns det också här i byn nu. Stararna har anlänt. Vårtecken om vi så vill det eller ej. Just nu är det snöoväder och vår och sommar känns avlägsna. Litet förberedelser inför sommaren pågår i alla fall. En byavandring med infotavlor och en kartbroschyr är under arbete. Arbetsgruppen G Örnell, A Alborg och Y Enberg har fått penningbidrag av Svenska Kulturfonden och har god hjälp av museiprojektanställda Annina Ylikoski. Öns egen konstnär Pive Toivonen är också engagerad i arbetet.

 

Håkan Eklund besökte Högsåra och höll ett charmant föredrag på Villa Cecilia där Ylva serverade kakor och tilltugg. Tack!

Ränna på drift

Av Henrik Jansén-Storbacka

Våren kommer helt överraskande till Stockholm och den smutsiga snön försvinner i ett intet medan solen strålar. Den föga kundvänliga svenska Posten (”Ni får vara glada om ni i framtiden får post oftare än en gång i veckan”) hämtar säsongmässigt riktigt vårnumret av tidskriften ”Skärgårdsbåten”, en trevlig och sakkunning publikation som i underhållande detalj granskar ångbåtstrafiken i Stockholms skärgård då och nu.

I det nyanlända numret finner jag en tankeväckande historia om skärgårdsångaren Östans uppseendeväckande grundstötning vid Vätö i Stockholms norra skärgård (mellan Arholma och Gräddö) den 24 mars 1939, natten till långfredagen, i hård storm och snöyra. Waxholmsbolagets Östan var på väg mot Arholma och gick med full fart, 13 knop, mitt i den uppbrutna isrännan över Björköfjärden när hon med ”fruktansvärd styrka” rände upp på den så kallade Prästgårdsgrynnan. Östan kastades högt upp på klipporna men gled tillbaka och lade sig på sidan. Allt ombord vräktes omkring. Belysningen slocknade, allt var virrvarr, ångan strömmade ut ur pannorna och besättningen greps av panik. De enda som behöll lugnet tycks ha varit passagerarna (2 stycken). Den enda livbåten, som så småningom kom i sjön läckte som ett såll och kunde endast med svårighet hållas flytande. En vimsig styrman lyckades dessutom styra livbåten mellan isflaken rakt ut mot Ålands hav i stället för in emot land. Efter ”mild” övertalning fick de som satt i livbåten honom dock att ändra kursen mot Arholma.

Så småningom kom hjälp och allt folk togs i land. Två andra Waxholmsbåtar anlände följande dag för att dra Östan av grundet, men det misslyckades. Först efter fyra dagar, när två stora flytpontoner anlänt, kunde Östan dras loss av bogseraren Hugin och långsamt införas till Stockholm.

Hur kunde nu detta hända? Jo, orsaken visade sig vara rätt ovanlig, för att inte säga unik. Grundstötningen skedde när isarna höll på att lätta och i den hårda vinden hade hela isen på Björköfjärden lossnat från stränderna och förflyttat sig med ränna och allt. Ingen kunde minnas att en hel fjärdis brutit upp och börjat glida med en båtränna liggande mitt i; en båtränna som så småningom lade sig rakt över ett grund.

Händelsen diskuterades länge i Stockholms skärgård och betraktades som en egendomlighet av stora mått. Sens moral: man bör akta sig för kringdrivande isrännor!

 

Händelsekalendern

 • Martha årsmöte hålls hos Gunilla den 2.4 kl 19.

 • På påsken ordnar byalaget talko i byhagen kl 10 och äggfest (med eller utan ägg)på Villa Cecilia kl 15. Mera info senare!  Cagu Riska kommer att informera om möjlighet att delta i Hitisrodden i sommar.
 • Färjväglagets årstämma hålls den 23.4.

 

 

Ramsvik-Hundtorgets Järnväg

Av Henrik Jansén-Storbacka

 

-Det där med flygandet funkade inte så bra, sade Bengt Julin. Dom fick ont i baken när dom landade.

-Nej, sade jag, vi måste hitta på nåt annat turistprojekt. Lite mjukare. Men det är viktigt att Högsåra kan erbjuda nånting för våra turistande gäster.

-Jag vet! sade Bengt glädjestrålande. –Jag behöver transport från min potatisåker! Kan vi inte bygga en järnväg?

-Oj! sade jag med den verbala träffsäkerhet som utmärker mig. –En järnväg? Ja, en järnväg! Jaaaa, ett tåg! Tut, tut! Ånglok! Rökplymer som stiger mot sommarhimmelen! Tåget som kommer stönande och stånkande vid Isakssons grinden! Folk som kastar sig i diket när det kommer ångande!

Entusiasmen var stor nu. Vi hällde upp var sin järnvägswhisky. –Vi kör från gästhamnen varje timme! sade Bengt. Enkel biljett till Hundtorget 25 euroriksdaler. Vi tjänar pengar!

-Om nån tycker att det är dyrt så säjer vi att det är veden som kostar! Sen lägger vi ett spår in på Farmors Café med såna där tippande malmvagnar så vi kan tippa av passagerarna direkt vid borden!

Nu nådde entusiasmen oanade höjder. –Vad var det med din potisåker?

-Joo, sade Bengt, vi kan köra potiståg direkt till potiskällarn. Med såna där tippande vagnar.

-Men om det hamnar nån turist med i..eh…tippen?

-Då tippar vi honom i potiskällarn och tar extra betalt, sade Bengt finurligt.

Jag började se vissa problem. -Hur sjutton kommer vi från dina ängar till Hundtorget? undrade jag. Jag tror inte att dom låter oss bygga spår både över Backa och Lisslars.

-Vi drar det på vägen! sade Bengt glatt. Kommer det ett tåg farande så styr du nog snabbt något annat ställe! Diket, till exempel.

Jag kunde se scenen framför mig. Kvällståget från Ramsvik kommer ångande och gnisslande och pustande nedanför Anders Alborg och möter fredagstrafiken från färjan. Bengt hade nog en point där. Man är inte så karsk när ett livs levande ånglok dyker upp rakt framför en! Visslar och puffar och så där. Fast det gäller att ha goda bromsar….på loket också.  –Behöver vi nåt tillstånd? undrade jag.

-Absolut inte! sade Bengt bestämt. Men understöd ska vi ha! Låt oss kolla upp vilka fonder och kommuner och så vidare kan bidra. Bengt tömde sitt glas. –Sen ska vi också ha en järnvägsfärja!

Jag började se framför mig Högsåra väglag när vi föreslog att det skulle bli Högsåra Järnvägslag i stället. –Saken måste utredas, sade jag. Lika bra att vi går ner till Farmors och gör det där.

Vi såg på varandra och konstaterade utan att säga nånting att en mångsidig utredning behövdes.

 

www.dragsfjard.fi/hogsara

 

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i april 2009 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast första veckan i månaden. Clara, tfn 040-7716603, skype: clarahenriksdotter, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, tfn 466 5666, 040-577 4380, skype: gunilla_ornell, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 040-5891798, skype:jennybackman, e-post:  jenny@lillbackagard.net

 

 

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 3/April 2009/Årgång 9

Det känns som om hela april månad bara varit kall och blåsig. Nordanvinden går genom märg och ben. Såhär är det väl mest varje år efter det att isarna gått, men det är lätt att glömma när man otåligt väntar på vår och värme och trädgårdsbestyr.

På tal om nordanvinden berättade Rolf Larsson född 1908, (från Söders gård)att hans morfar skulle segla hem en Åbo lots från Högsåra. Hård nordanvind omöjliggjorde färden och lotsen fick vänta flera veckor här på Högsåra innan hemfärden blev av. TÅLAMOD!?

Vårbestyr med besked var det i alla fall när byhagen röjdes på påsklördagen. Det gick undan med fart. Tack till alla som ställde upp säger byalaget. Tack också för den fina påsklunchen som vi fick njuta av efter talkon. Före lunchen berättade Kagu Riska om Hitis rodden 25.7 i sommar och han har lovat återkomma här i högaktuellt i nästa nummer.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Försenade gratulationer går till Bengt Julin 70 år.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Händelsekalendern

 • Arbis: Susanne Nyman kommer den 4.5. Hälsa genom näring kursen! Plats och tid meddelas senare.

 • Marthamöte den 7.5 kl 18 hos Ulla Örså, Green House representanten är på plats! OBS TIDEN
 • DUV håller årsmöte och talko den 16.5. Mera information på anslagstavlan.
 • Marthorna åker på plantutfärd till Billnäs den 28 maj. Anmäl dig till Gunilla eller på marthamötet hos Ulla. Vi koncentrerar oss inte enbart på plantor utan också byggnadsvård och antikviteter.

 • Simskolan är i år v. 28 och 29

 • Skärgårdsteatern kommer den 1.7
 • Högsåra dagen infaller i år en 8.7

www.dragsfjard.fi/hogsara

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i februari 2009 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast första veckan i månaden. Clara, tfn 040-7716603, skype: clarahenriksdotter, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, tfn 466 5666, 040-577 4380, skype: gunilla_ornell, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 040-5891798, skype:jennybackman, e-post:  jenny@lillbackagard.net

 

 

 

 

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 4/Maj 2009/Årgång 9

******************************************

Göken kunde vi höra den 2 maj (västergök=bästergök) här på Högsåra och åtminstone en svala bongades in vid färjan den 5 maj. Nu blommar blåbären intensivt och vi får hålla tummarna att det inte blir frost eller att de inte torkar bort. Vi står än en gång på tröskeln till sommaren och hoppas att vi ska hinna njuta av sol, varma böljor, vacker natur och trevliga gäster. I år kan de som besöker vår by känna sig extra välkomna tack vare de nya informationstavlorna som ger information om Högsåra. I Kejsarhamnen kan man nu också låta sig fotograferas som Kejsar-Fina tack vare Anders Alborg hantverksskicklighet. Så – låt sommaren komma – vi är beredda!

******************************************

DUV informerar:

DUV höll årsmöte med talko lördagen den 16 maj.

På årsmötet återvaldes Jenny Örnell-Backman som ordförande och det blev även omval av styrelsemedlemmarna Barbro Segersven, Harri Lindborg, Amanda Enberg och Susanne Örså. Till suppleanter valdes Anders Backman och Alexandra Enberg.

Medlemsavgiften är fortsättningsvis 7 euro. Budgetförslaget för följande verksamhetsår fastställdes med några förändringar: reparationskostnaderna höjdes från 1500 euro till 3000 euro eftersom borrbrunnen nu ska kopplas in. Intäkterna ökades med 1000 euro eftersom tre pontoner ska säljas.

Midsommarstången diskuterades och det föreslogs att nuvarande stång möjligen kan ersättas med en flaggstång av plast.

Bland övriga ärenden kan nämnas att Gunilla Örnell föreslog att man ska bygga ett rum på Sunnanlands vind som till exempel kunde användas som bostad för en person som är villig att fungera som hustomte och gårdskarl på Sunnanland

DUV tackar den trogna skaran talkojobbare och hoppas på att litet flera ställer upp nästa gång. Allas insats behövs om vi ska orka hålla vårt fina hus i skick.

DUV säljer:

DUV säljer tre pontoner till högst bjudande. Tag kontakt med Jenny per tfn 040-5891798 eller e-post: jenny@lillbackagard.net.

Byalaget informerar:

Högsåra byalag beslöt på sitt styrelsemöte den 15 maj att förlänga kontraktet med Synnöve Salvesen för Kejsarhamnen för ett år framåt. Museet kommer i år att skötas av Pive Toivonen assisterad av Nora Häggqvist.

Byalaget hyr ut fem båtplatser i Kejsarhamnen á 50 euro. Intresserade ska anmäla sitt intresse till Bengt Alborg, per tfn 041-5069442 eller e-post: bengt.alborg@gmail.com senast 6.6.2009.

Mötet beslöt också att skaffa nya anslagstavlor till mangelboden och väntstugan vid färjfästet.

Lotsstugan ska målas utvändigt, även taket, och målningstalko hålls lördagen den 6 juni kl. 10. På med overallen och kom på en utfärd till Berget!

Kom med i Högsåras lag i Hitisrodden!

Hitisrodden ordnas i år den 25 juli med start kl. 11.00. Sträckan är ca 11 km och rodden sker med kyrkbåt. Det behövs 14 roddare och en styrman som kan vara både män och kvinnor.
Deltagaravgiften är 30 euro per person och pengarna går till Solglimten. Då Cagu Riska informerade om rodden på påskaftonen i Villa Cecilia kom det in ett tiotal förhandsanmälningar så för den som vill vara med gäller det att anmäla sig så fort som möjligt då principen ” först till kvarn” gäller. Evenemanget kommer även att vara en stor familjefest.
Anmälningar till Bengt Alborg, 0415069442 eller Cagu Riska, 0505576892

Färjväglaget informerar:

Sommartidtabellen tas i bruk den 1 juni. Tidtabellen finns även som bilaga till detta nummer av Högaktuellt.

Obs!! Kör sakta på våra dammiga vägar – högsta tillåtna hastighet är 20 km/h!

Händelsekalendern

 • Marthorna åker på sin vårutfärd torsdagen den 28 maj. I år åker vi till Billnäs och starten sker kl. 7.15. Vänligen meddela om ditt deltagande till Gunilla genast.

 • Stinas blommor kommer till byn torsdagen den 4 juni med tolvans färja. Passa på att handla dina sommarblommor då!
 • Talko på lotsberget blir det lördagen den 6 juni kl.10. Vi målar väggarna, umgås och beundrar utsikten!
 • Kejsarboden öppnar midsommar veckan.
 • Farmors Café öppnar till midsommar.
 • Midsommarstången lövas kl.18 på torsdagen och reses kl. 15 på midsommarafton. Tag egna redskap, blommor och björkkvistar med!
 • Simskolan hålls i år 6-17 juli på Örnells strand. Simlärare är Fanny Örså.
 • Skärgårdsteatern kommer den 1 juli och visar farsen Fylla sex.
 • Högsåradagen ordnas den 8 juli.
 • Skäridans blir det på Sunnanland den 15 augusti kl.19. Tag vänner och bekanta med och kom med och dansa till levande musik!
 • Forneldarnas natt är i år den 29 augusti. Finemang spelar.

www.dragsfjard.fi/hogsara

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i april 2009 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast första veckan i månaden. Clara, tfn 040-7716603, skype: clarahenriksdotter, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, tfn 466 5666, 040-577 4380, skype: gunilla_ornell, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 040-5891798, skype:jennybackman, e-post:  jenny@lillbackagard.net

 

 

Hö(g)~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 5/Juni 2009/Årgång 9

Sommarvärmen är här – äntligen! Höbärgningen är i full gång! Ingen sommar utan sommargäster och därför publicerar vi här en lathund om Högsåra för bybor och gäster. Texten finns också i den broschyr som finns till hands för den som vill pröva på vår alldeles nya byavandring med informationstavlor på strategiska ställen i byn. Välkommen på festlig premiärvandring tisdagen den 30 juni med början kl.19 i Kejsarhamnen.

☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼

Välkommen till Högsåra på byavandring!

I vår lilla lotsby kan du promenera omkring i maklig takt och njuta av det idylliska landskapet med välbevarade gamla hus, kossor, får, fågelsång och blomdoft. Vi har barnvänliga badstränder och lugna gästhamnar för båtgäster. Våra vindmöllor producerar förnybar energi.

Högsåra hör till Kimitoöns kommun. Till Dalsbruk, som är vår närmaste tätort, tar resan ca 1 timme med bil över två färjor. Till Åbo eller Salo tar resan ca 1,5 timme och till Helsingfors 2,5 timmar.

Total areal: ca 550 ha, längd 3,5 km, bredd 2,5 km.

Skogsmark: ca 350 ha, odlad mark ca 20 ha.

Åretruntboende: 40-50 personer, sommargäster 100-200.

Högsåra ligger strategiskt vid en viktig farled och ända sedan Gustav Vasas tid har livet på ön dominerats av lotsverksamheten. Tyvärr upphörde lotsningen 1985, men sedan dess har en farledsstation funnits i byn.

Jordbruk och fiske spelade tidigare en stor roll på de sammanlagt 11 gårdarna, av vilka 10 var s.k. lotshemman. Alla hade egna mjölkkor och arbetshästar. Dessutom höll man får, svin och höns.

Numera finns nötkreatur endast på en gård och de små åkerarealerna används i huvudsak för höodling och som bete. Fiske bedrivs endast till husbehov.

Efter tsar Alexander den III:s många besök på 1880-talet blev Högsåra också småningom ett populärt sommarviste för stadsbor med blomstrande pensionatsverksamhet som följd. I byn finns fortfarande ett sommarpensionat.

Turismen spelar idag en allt större roll för byn. I Kejsarhamnen, där den gamla ångbåtsbryggan en gång låg, upprätthåller Högsåra byalag sin gästhamn och simstrand med Jungfrusunds museum strax intill. Söderut i byviken finns dessutom Lillbacka gästbrygga och inne i byn Farmors Café och Högsåra pensionat. Den som inte rör sig med båt kan behändigt nå Högsåra med färja eller taxibåt. Vi hoppas att ni trivs på vår ö och känner er välkomna.

☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼

Byalaget informerar:

Lotsstugan är nu nymålad och gul! Byalaget tackar alla som deltog i målartalkot lördagen den 6 juni.

Vi behöver flera deltagare för att få ett eget lag i Hitisrodden! Anmäl dig omedelbart till Bengt Alborg, 0415069442 eller Cagu Riska, 0505576892

Hitisrodden ordnas i år den 25 juli med start kl. 11.00. Sträckan är ca 11 km och rodden sker med kyrkbåt. Det behövs 14 roddare och en styrman som kan vara både män och kvinnor.
Deltagaravgiften är 30 euro per person och pengarna går till Solglimten.

☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼

Obs!! Kör sakta på våra dammiga vägar – högsta tillåtna hastighet är 20 km/h!

☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼

Vi gratulerar Stina Enberg på födelsedagen den 17 juli!

☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼

Händelsekalendern

 • Simskolan hålls i år 6-17 juli på Örnells strand. Simlärare är Fanny Örså.
 • Skärgårdsteatern kommer den 1 juli och visar farsen Fylla sex.
 • Högsåradagen ordnas den 8 juli med sedvanligt program. Nya Högsårakassar till salu!
 • Pive har öppet hus i sin ateljé på Lotsberget under Konstrundan den 31 juli-2 augusti kl. 12-18. Välkommen!
 • Skäridans blir det på Sunnanland den 15 augusti kl.19. Tag vänner och bekanta med och kom och dansa till levande musik! DUV ordnar traktering.
 • Forneldarnas natt firas i år den 29 augusti på Sunnanland. Finemang spelar.
 • Kejsarboden har öppet varje dag kl.10-21 och Farmors Café kl. 10-22.

www.dragsfjard.fi/hogsara

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i augusti 2009 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast första veckan i månaden. Clara, tfn 040-7716603, skype: clarahenriksdotter, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, tfn 466 5666, 040-577 4380, skype: gunilla_ornell, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 040-5891798, skype:jennybackman, e-post:  jenny@lillbackagard.net

 

 

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 6/Augusti 2009/Årgång 9

******************************************

Augusti är bybornas egen månad då vi har mera tid att umgås med varandra och kanske pusta ut en aning efter sommarruschen (eller plocka bär och svamp som det finns rikligt av i år). Augusti med sina varma sammetsnätter är som gjord för fest och dans och i år är möjligheterna att få dansa på vårt eget fina Sunnanland större än någonsin. Håll skärgården ren inledde med dans redan den 1 augusti, men ännu återstår två danstillställningar, den första på lördag den 15 augusti, då sexmannabandet LBB spelar, och den andra på forneldarnas natt den 29 augusti, där dansorkestern Finemang står för musiken.

Den nya byavandringen har varit populär och arbetsgruppen bakom den har fått feedback som hjälper till att utveckla den ytterligare.

******************************************

TACK

till alla som ställde upp så att Högsåra kunde delta med ett eget lag i Hitisrodden den 25 juli. Vi hoppas alla fick blodad tand och ligger i hård träning inför nästa års utmaning.

TACK

till Ylva & Co för att vi fick ordna Högsåradagen på Farmors Café.

******************************************

Byalaget informerar:

Kallelse till Högsåra byalags årsmöte

Högsåra byalag r.f. håller sitt årsmöte lördagen den 29 augusti kl. 17.30 på Sunnanland.

Stadgeenliga ärenden.

Styrelsen hoppas att alla betalar sin medlemsavgift (10 euro) i samband med mötet.

Händelsekalendern

 • Hjärtligt välkommen på skäridans på Sunnanland lördagen den 15 augusti kl. 19. Det fantastiska sexmannabandet LBB spelar hela kvällen och DUV säljer smörgåsar och dricka. All form av uppvaktning undanbedes, den bästa presenten är att gammal och ung kommer till Sunnanland för att höja stämningen, men den som vill får gärna bidra med en slant till musikerna hälsar Clara och Lillan.

 • Forneldarnas natt firas på Sunnanland lördagen den 29 augusti kl. 19, inträde 15 euro.

 • Jungfrusunds museum är stängt för säsongen, men grupper tas emot enligt beställning. Kontakta Gunilla eller Anders A.

www.dragsfjard.fi/hogsara 

 

 

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 7/September 2009/Årgång 9

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

Det blev en fin avslutning på sommaren med augustidanserna. Tack till Lillan och Clara för ” vi har fyllt år”-dansen. Orkestern var fantastisk, det blev en jättefin stämning.

Byalagets fest gick i samma anda och orkestern spelade på övertid ”för det var så fin publik”, sa en av gossarna. Tack till Ulla och Uffe och kökspersonalen för god mat. Den nya styrelsen ser ut som följande:

Till ordförande valdes Bengt Alborg, till viceordförande Tom Isaksson, ordinarie medlemmar Anders Backman, Ulf Örså och Susanne Örså. Till suppleanter valdes Jenny Örnell-Backman och Kari Lindborg. Revisorerna Veijo Rantanen och Jorma Ringvall omvaldes, likaså revisorssuppleanterna Maria Isaksson och Trygve Örnell. Monica Jansén är byalagets representant i väglaget.

Inte tog sommaren slut med augusti, september har ju varit så otroligt varm och solig men meteorologerna säger att inga värmerekord slagits. Nåja, det är höst i alla fall. Arbiskurserna har börjat och Kasnäs bad har kört igång med vattenjumppa. Vill vi ha någon arbiskurs här i byn? Kontakta gärna Jenny eller Solveig Friberg med förslag och önskemål. Berätta också gärna vilka böcker ni vill att skall finnas i mangelboden. Har du sommarlåneböcker hemma, vänligen returnera dem snarast! Och samma på finska.

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

Grattis, grattis till Marko och Ksenia som 21.9 kl. 16.00 fått en son.

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

Till salu:

Hitis folkdräkt nr 38, lätt begagnad men i gott skick! Kontakta Magi Kulla (Öja) 045 26 18 596

2 stycken taxvalpar, hanhundar, säljes helst till jägare! Kontakta Trygve 0400 326 236

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

Händelsekalendern

 • Gravgårdsföreningen Aftonklockan håller årsmöte i mangelboden onsdagen den 23.9 kl. 18.30
 • Höstens första marthamöte hålls torsdagen den 24 september på Farmors cafè kl. 19. Stina Enberg är värdinna för mötet. Alla, Marthor, Martyrer och Marthavänner är välkomna.
 • Föreningen Folkhälsan i Hitis håller höstmöte på Farmors café 9.10 kl. 15.30. Välkommen

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

Tack för festen på Söders gård! På grund av den sena tidpunkten på sommaren kunde inte så många delta. Kaj Uotila donerade två fina inramade fotografier av Volf och Rolf som nu pryder köksväggen.

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

Lillan och Clara tackar alla som kom med och skapade en fantastisk stämning och special guest star Sinikka Sinisalo skickar tusen kyssar till världens underbaraste manskör som finns på Högsåra!

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

EFTERLYSES: Guy Jonaesons bok, Morwennas röst. Känner någon till var den finns så kontakta Gunilla.

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

www.dragsfjard.fi/hogsara

 

 

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 8/oktober 2009/Årgång 9

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

Inkommande helg firar vi Allhelgona. En högtid då vi minns våra avlidna kära. Nuförtiden har det i Finland också blivit vanligare att fira Halloween.

Halloween är en högtid som firas den 31 oktober. Halloween har sitt ursprung på Irland och delvis i Skottland. Via USA kom den till Finland i slutet av 1990-talet, men har inte fått större grepp i Europa. Man firar Halloween genom att klä ut sig i spökkostymer och gå runt bland grannar för att be om bus eller godis – liknande den påsktradition med påskkärringar som finns i Finland.

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

Vad man kan hitta i gamla hus

av Henrik Jansén-Storbacka

Betjis´gamla förstuga hade otvivelaktigt tjänat ut efter att senast ha blivit ombyggd av Julius Ekbom från Kasnäs år 1932. Ursprungligen påhängd huset i gammal byggnadstradition med syfte att tjäna som vindfång och skydd för den som trädde in och ut, hade farstufunktionen något urholkats. När det blåste nordanvind gick den rakt igenom farstun, vilket i och för sig innebar att vi vintertid hade ett utmärkt kallskafferi, men det var kanske inte det som var avsikten. I förvaringsskåpen rasade det ur gåtfulla källor in mossa och annan fyllning. Vi fann i god skärgårdstradition tiden inne för utveckling och förändring.

Åke Lindeberg ritade med fin känsla en ny förstuga i proportion till det ursprungliga huset och en vacker dag i augusti 2009 försvann farstun som genom ett trollslag upp i luften. Sedan kom Marcus Holmberg med cementblandare, vibra-maskin, sågar och spikmaskingevär och tog med en bedövande effektivitet över scenen.

Vad som dock verkligen var intressant i detta sammanhang var vad vi hittade i lämningarna av den gamla farstun, och bakom och under densamma. Äldre farstur är underliga och invecklade konstruk-tioner och bakom spiror och bräder dök det det upp några ting som legat fördolda i över sjuttio år:

 • Ett avgångsbetyg från Högsåra folkskola för Evi Emilia Jansén, född 1924, daterat 26 maj 1937 och undertecknat av Juno Bredenberg som lärare och Arthur Örnell som direktionens ordförande. Evi var dotter till Dagny Jansén, född Örså, och syster till Lisa Ullner, som gick bort hösten 2008. Hon var min kusin. Familjen bodde på Betjis vid denna tid. Det var inget direkt dåligt betyg så varför det försvann i farstugömslena är oklart; det var ju ett viktigt papper. Evi dog tyvärr ung, i tjugoårsåldern.

 • En fint sömmad dockklänning. Det måste troligen ha varit Dagny som hade hållit i nålen.

 • Två tomma läskedrycksflaskor från trettiotalet med etiketter som påpekade att de innehållit citronsoda. (Vi donerade den ena till Beatas stuga och den andra till Farmors Café, där de kan beundras.)

 • En spiklåda av trä. Den hittade vi under golvet, Julius Ekbom måste ha glömt den där.

 • Ett rikssvenskt korsord från 1936. Där kan man igen undra varför det försvann i farstuskrymslena. (För att ge de korsordsintresserade någonting att bita i reproduceras det funna korsordet i detta nummer av Hög-Aktuellt. Vässa pennan, flickor och pojkar!)

 • En vit träskylt bemålad med texten ”LSHANDEL”, dock upp och ner när man ser den nu, som en del av innerväggen på vinden mot sovrummet. Omöjlig att se förrän farstun försvann. Skylten fick snabbt en förklaring av historiskt insiktsfulla Högsårabor: en gång i tiden hade Dalsbruks Andelshandel en filial i Betjis. Detta måste ha varit i första världskrigets tider. (En del av butiksdisken med stora lådor finns fortfarande i min snickarbod.)

Hus har alltid sin historia. Men sällan träder detta så kraftfullt fram som i vår by, kanske beroende på att Högsåraborna både har kunskap och lagt ner intresse och energi på att forska i sin egen bakgrund och tradition, i sina egna hus, och i släktledens ständiga förbimarsch. Det vi av en händelse finner i ett gammalt hus har en koppling till de människor som bott och levat här, och som trots att de nu är borta fortfarande är närvarande i bakgrunden. Inte på ett skrämmande sätt utan som en kedja som sträcker sig genom tiden, förbi åren, genom höstar, vintrar, vårar och minnets glittrande somrar.

MajBritt och jag är glada över att få bo i ett hus med tradition och historia, mitt i Högsåra by.

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

Den 22 oktober ringde klockorna vid gravgården för Taimi Söderström som har avlidit.

Vi hedrar hennes minne.

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

Händelsekalendern

 • Nästa marthamöte hålls hos Gunilla den 10.11 (OBS EN TISDAG) Clara håller då samma föredrag som hon hållit på Forum Marinum om Högsåra, Olla lotshemman.
 • Limppu alias Guy Lindholm har pensionerats. Han bjuder byn på en avskedsfest lördagen den 28 november kl. 15 på pensionatet.
 • Marthorna gör sin årliga resa den 8.12. Denna gång åker vi till Helsingfors. Anmäl till Gunilla om du tänker delta. Vi kommer bland annat att besöka Picasso utställningen på Ateneum. Vi tänker ha en stor buss så också andra än marthorna kan följa med.
 • Mangelboden har moderniserats. Där finns nu en ny dator som vi ska hoppas att nu fungerar till allas belåtenhet. TACK PEKKA.

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

Byalaget tackar Ro Hit för det fina penningbidraget på 700 euro som tillfallit byn. ◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

www.dragsfjard.fi/hogsara

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i november 2009 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast första veckan i månaden. Clara, tfn 040-7716603, skype: clarahenriksdotter, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, tfn 466 5666, 040-577 4380, skype: gunilla_ornell, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 040-5891798, skype:jennybackman, e-post:  jenny@lillbackagard.

ETT KORSORD FRÅN 1936, I 73 ÅR GÖMT I BETJIS FARSTU. LYCKA TILL!

 

 

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 10/December 2009/Årgång 9

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

Nu står jul vid snöig port, klappar på och myser”. Det är länge sedan vi har haft så här mycket snö i juletid. Stämningsfullt och vackert men också besvärligt med snöskottning och vägunderhåll.

Vi har sett Bengt A:s stora traktor i farten längs byvägarna och tackar för det. Julefröjd fick vi uppleva på Pensionatet på grötaftonen. Skönsjungande luciaflickor, vår egen sångfågel Alfhild och den mysiga julgubben gjorde kvällen till en riktig julfest.

Vi vill önska alla våra läsare en riktigt skön och stämningsfull julhelg.

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

Gammal julost går aldrig ur

av Henrik Jansén-Storbacka

Inför julhelgen, som vi avsåg tillbringa på Högsåra, hade MajBritt köpt en fenomenalt delikat ost i julträngseln i Vasastans Ost på S:t Eriksgatan i Stockholm. Den packades väl in och lastades i bilen inför avfärden. Allt gick bra tills vi körde ombord på Viking Line och styrman knackade på fönsterrutan. – Så starka fläktar har vi inte, sade han, så ni får ställa er närmast porten.

Va? Vadå? Vi fattade ingenting.

Vi bodde på däck 9, sex nivåer över bildäck. Mitt i natten vaknade MajBritt och sade: – Hör du, det doftar gammal ost!

Omöjligt, sade jag och somnade om någonstans på Ålands brusande hav.

När vi kom ner på bildäck för att köra i land doftade det… ja, kraftigt, skulle jag säga. Dieselavgaser? Sopcontainer? Hmmm, kanske gammal ost?

Den finska tullen prejade oss direkt. – Tulkaa tänne! Avatkaa takaluukku! Herra siunakkoon! Sulkekaa taas! Nopeasti!

Okej, så det var därifrån doften kom. Då visste vi det.

Jag körde som ett jehuj genom den grå dagen mot Högsåra och tänkte att vi lämnade i alla fall doften bakom oss. Men i Kimito kom en polisbil med blåljus och sirener och stannade oss. – Rörliga polisen. Öppna alla dörrar! Ääääähhhh! Stäng alla dörrar!

Så småningom kunde vi fortsätta mot Dragsfjärd. I gamla tider, när Kimitobönderna lade ut dynga på åkrarna luktade det ungefär likadant. Vi rymdes inte med på Lövöfärjan men lustigt nog backade flera bilar av färjan när vi kom nära så vi fick bra plats.

På Högsårafärjan hängde Grundis på räcket och tittade misstänksamt på oss. – Det är tur att det blåser hårt i dag, sade han, eljest vete tusan om ni fick följa med.

Vi kom i alla fall över och parkerade invid Betjis. När Anders Alborg kort därefter for förbi på jordfräsen iförd gasmask insåg vi dock att vi hade kommit till vägs ände. – Två alternativ, sade jag, vi äter upp den eller gräver ner den i skogen.

Det blev skogen.

Nångång i början av nästa sommar – långt senare, när rymden välvdes blå över land och fjärd – talade vi som vanligt i telefon med Stina Jansén om ditt och datt. –Vet du, sade hon, seglarna kommer till Farmors och berättar om en märklig doka på ett visst ställe på vägen upp från Ramsvik. Ingen vet vad det är men det lär lukta förskräckligt!

Vi insåg att det möjligen fanns viss anledning att hålla tand för tunga, eller åtminstone näsan täppt. Stank you!

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

På julafton kl. 15 träffas vi alla på gravgården för att tända ljusen och önska varandra en riktigt God Jul.

Den 6 januari på trettondagen sjunger vi de vackraste julsångerna på pensionatet. Närmare i ÅU:s kyrkoruta.

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

www.dragsfjard.fi/hogsara

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i januari 2010 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast första veckan i månaden. Clara, tfn 040-7716603, skype: clarahenriksdotter, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, tfn 466 5666, 040-577 4380, skype: gunilla_ornell, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 040-5891798, skype:jennybackman, e-post:  jenny@lillbackagard.net

GOD JUL