Hög-aktuellt 2007

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 1/Januari 2007/Årgång 7

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊ ◊◊◊◊

Vi är inne i tredje veckan i januari och efter två dagar med vitpudrad mark och några minusgrader är regnet och värmen tillbaka. Stormat har det också och i skrivande stund är vattenståndet plus1,12 meter. Vissa bryggor är nästan helt under vatten och vid Selmas har vägen förvandlats till en vattenbassäng. Gott Nytt År!

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

Vad tror du att det hände sen?

I vår serie berättar unga som var barn på Högsåra på 80-talet om sig själva. I tur är Kim Alborg:

Min tid på Högsåra började år 1982, då vår familj flyttade dit från Dalsbruk. Jag hade förstås bekantat mig med Högsåra redan tidigare då vi hade besökt min farmor och farfar, Saga och Anders Alborg, men det har jag bara svaga minnen av eftersom jag var så liten då.

Då vi kom till Högsåra bodde vi först i Ströms. Då hade vi inte ännu el i huset och vattnet måste vi bära in, så det var lite annorlunda än vad jag varit van med i ’Bruke’. Jag minns att vi hade levande ljus och lyspetroleumlampor på kvällarna istället för el-lampor, och att den lilla tv:n fungerade med ”acku”. Senare fick vi el för några lampor och tv:n. Men bra trivdes jag, och tillsammans med min bror Tomppa hade vi en hel del att utforska både inne och ute på gården. Under den tid vi bodde i Ströms lekte jag en hel del med Camilla Ekebom och ibland hälsade jag också på hos Jenny Örnell.

Efter ett och ett halvt år i Ströms flyttade vår familj till vårt nybyggda hus på Nyåkern. Då började jag och Tomppa umgås allt mer med Ulrika och Henkka Julin, och på somrarna umgicks vi också en del med Lindborgs pojkar, som vi bodde nästan grannar med på den tiden.

Med Ulrika och Henkka byggde vi en massa kojor i skogen. Ibland hann vi knappt hem från skolan, eftersom vi hade så bråttom att cykla till skogen för att fortsätta med att bygga på kojorna. Jag antar att det finns rester av dem någonstans ännu i denna dag.

I likhet med tidigare skribenter i den här serien kommer också jag bra ihåg simskolan, som helt enkelt hörde till somrarna på Högsåra. Ibland var det varmt vatten och ibland lite mindre varmt. Men simma skulle vi.

Och nog blev det att simma annars också, speciellt då vår kusin Jani kom på besök. När vi började frysa sprang vi hem, och sen tillbaka till stranden för att fortsätta simma. Tiden gick väldigt fort, speciellt då Jani var hos oss, och ibland fick hans föräldrar ringa och fråga vilken vecka han egentligen tänkte komma hem.

Men inte handlade ju livet bara om att simma. Då hösten kom fortsatte skolorna, vilket förstås innebar skolresor. Dem minns jag minst lika bra som somrarna och solen på Högsåra. För det mesta åkte vi båt, men då det var is åkte vi med snöskoter, bil eller ibland t.o.m. med hydrokopter till fastlandet för att komma till skolbussen. Men alltid kom vi fram, endast någon enstaka gång var vi ’tvungna’ att stanna hemma på grund av vädret. Alltför sällan, tänkte jag väl då.

Och visst hade vi roligt på vintrarna också. Bl.a. rattkälkarna fick ta emot en hel del smällar i backarna, och senare även då de blev fastbundna efter snöskotrar för åkturer ute på isen. För min del kändes jul och nyår som den bästa tiden av vintern. Det är något speciellt med att få fira den tiden av vintern på den lugna holmen, och fortfarande vill jag gärna komma ut, speciellt just till julen.

År 1992 flyttade jag till Kimito för att gå i gymnasiet, och visst kändes det tråkigt att vara tvungen att flytta hemifrån, men att pendla skulle ha medfört att skolvägen blivit alltför lång. Under gymnasietiden i Kimito började jag sällskapa med Camilla (Fagerström) från Vänoxa, och via henne har jag blivit bekant även med skärgården öster om Dalsbruk. År 1997 flyttade vi till Åbo för att studera vidare (innan det hann jag springa och krypa i Ekenäs- och Hangöskogarna i ett knappt år) och på den resan är jag ännu. Studierna är avklarade och jag jobbar på ett försäkringsbolag i Åbo sedan början av 2001. Innan vi hade flyttat till Högsåra, i början 1980-talet, pilkade jag torsk med pappa och då började jag fundera på att kanske skaffa mig en trålare och bli yrkesfiskare. Man kan väl konstatera att mitt liv ser lite annorlunda ut idag än vad jag planerade då.

På fritiden ägnar jag mig nuförtiden en hel del åt min bilhobby och även om jag inte för tillfället har någon gammal skrothög att skruva på jobbar jag för andra bilintresserade via vår förening. Och förstås tillbringar jag fritiden med Camilla och vår lilla kanin också.

De senaste åren har det alltför sällan blivit tid över för att vara hemma på Högsåra eftersom jag tillbringar största delen av tiden i Åbo och ibland också på Vänoxa. Men jag hoppas att jag i fortsättningen skall ha möjligheter att vistas oftare på min hemö Högsåra.”

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

Vi hedrar minnet av Gunnar Niemi som gick bort den 22 december 2006.

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

LästipsetLästipsetLästipsetLästipsetLästipsetLästipsetLästipsetLästipsetLästipset

Trygves lästips: Marskalkens minnen som nu finns i ny utgåva. Peter Englund, Tystnadens historia och andra esseär. Belle De Jour, En eskort flickas öden och äventyr. Isnätter, Leo Löthman. Om du vill får du låna.

LästipsetLästipsetLästipsetLästipsetLästipsetLästipsetLästipsetLästipsetLästipset

Händelsekalendern

  • Må Bra Dagen, arbiskursen, fortsätter nu i lördag kl.12 på pensionatet. Ta liggunderlag med. Lätt gymnastik och stretchning. Alla med! Vi hade mycket skoj förra gången. Smörgås och te som belöning.

  • Måndagen den 22 januari ordnas en resa till Åbo Akademis biblioteks bildsamlingar, där vi ska titta på och identifiera gamla Högsårafoton. Vi startar med färjan kl 8.40. Tag kontakt med Clara om du vill komma med.

  • Marthornas årsmöte MÅNDAG 12.2 hos Gunilla.

Anslagstavlan

  • Observera att du kan få Hög-Aktuell sänd till dig per e-post. Meddela din e-postadress så fixar vi resten!

  • OBS! Håll snyggt vid vår roskis. OBS! Sätt ej pafflådor i pappersinsamlingen.

  • Den som känner på sig att den har 2006 års marthaavgift obetald. Vänligen betala till Birgit.

  • Tack till alla som bidrog till den skojiga grötaftonen.

  • VÄGLAGET MEDDELAR: Färjans frikort kommer att förnyas inom kort. Vissa justeringar i färjtidtabellen är under arbete. Förslag mottages av Trygve Örnell inom februari månad.

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

www.dragsfjard.fi/hogsara

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell- Backman. Nästa nummer utkommer i mitten av februari och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast första veckan i månaden. Clara, tfn 040-7716603, skype: clarahenriksdotter, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, tfn 466 5666, 040-577 4380, skype: gunilla_ornell,e-post: ornell@hogsara.ath.cx, Jenny, 040-5891798, skype:jennybackman ,e-post:  lillbacka@hogsara.ath.cx.

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 3/Mars 2007/Årgång 7

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊ ◊◊◊◊

Måndagen den 12 mars sågs en plog med sångsvanar komma söderifrån och även starar har bongats på Högsåra. Isen grånar dag för dag och snön smälter i rask takt. Ja, det är vår! Snart är det igen dags att snygga upp byns gemensamma ute- och inneplatser så se till att talkomusklerna och trädgårdsredskapen är i trim! Under tiden kan vi blicka tillbaka på den is som var.

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

På skärgårdens isar

Av Henrik Jansén-Storbacka

I min ungdom var jag vild och gjorde saker jag inte skulle göra i dag. Men så går det med oss alla och då gäller det att minnas fornstora dar, så länge man kan.

Långt före färjans tid var det så att när vinterns isar lade sig öppnade sig också de bilvägar till Högsåra som eljest inte fanns. Min fader lyssnade ivrigt till rapporterna från Högsåra land och när säkerheten inom vettiga gränser var fastställd (”de har kört med traktor över fjärden”) gällde det att handla.

Skeppsredaren Frank Skibdahl i Åbo hade ingen aning om vilka havsäventyr rederiets Mercedes kunde råka ut för när den disponerades av bolagets jurist och framfördes av sagde jurists vilde son. Först från Åbo till Söderlångvik och sedan styrde man ut på isen över strandkallan som frampå vårvintern kunde vara både brant och mäktig. Sedan kunde det vara hej och hårda frusna sjömil och sträckan från Söderlångvik till Högsåra ränna kunde gå på tio minuter. Men det kunde också vara floska och elände och långsam framfart med mycket svallsjö på isen. Ibland kunde det vara traktorplogat, och ibland fick man forsa fram mellan slädspåren, och mötte man en häst med släde var det skäl att stanna och ta det lugnt, eljest försvann både häst och släde och kusk förskräckta bort i ett snövitt fjärran.

Isfärjan vid Högsåra var ett kapitel för sig. Smal var den och långsamt gick den, även om den bara var något kortare än vad rännan var bred. Men det hela fungerade någorlunda väl och bara man hade lyckats ta bilen upp på färjan dök brovakten ut ur det lilla huset på fjärden, startade motorn (som gick när den ville och inte när den skulle) och drog hela ekipaget över isrännan. När det kom båt fick brovakten ro över rännan i en iseka, koppla loss vajern och dra upp hela bryggan på isen.

Sen kunde man svepa över byviken och köra upp mellan Högsåravägarnas snövallar.

Det fanns tillfällen när isläget var helt fabulöst och man var ute på äventyr. I många graders köld for min kusin Olle och jag i samma Mercedes som ovan ut på Västerfjärden; Olle hade lagt krok och jag utlovade varmt och behagligt krokvittjande. Jag har varit på Västerfjärden i många väder, men aldrig som då när isen låg milsvid, täckt av 2-3 cm snölager. Vi for fram som en vind och vittjade krokar med en fermitet som senare aldrig skådats. Olle var klok, han ville inte åka västerom Benskär och med jämna mellanrum steg vi ur och borrade hål i isen, bara för att konstatera att den var tillräckligt stark. Enligt finländsk militärstandard bar is pansarvagnar om det fanns 30 cm grundtjocklek och sedan ytterligare en cm per ton vikt.

Vi svepte förbi Bornäs udd i god stil men höll på att fastna ordentligt när vi tog oss över näset vid Enknäs trots att det var upplogat; att köra bil på Västerfladans strömma vatten var ingen större idé.

Det var många vintrar som såg oss svepa över Jungfrusunds isar i bilkomfort. Vi höll oss alltid på den säkra sidan men det kunde hända att en nyplogad traktorväg en dimmig dag kunde ta oss till obekanta skrämmande nejder:

-Är det Mount Everest jag ser framöver?

-Nej, det är bara Allasborg.

Allt gick bra men i dag säger jag med eftertryck: jag is inte, jag tar färjan.

FOTNOT: Till en början var bron över isrännan en träbro, som drogs med spel och handkraft (och någon gång hästkraft). Träbron hade ett vinterförvaringsskjul på Olla stranden och lär ha slutat som brygglock på Sunnanlands brygga när den ersattes av en plåtbro.

EN ANNAN FOTNOT: Ryktet förtäljer att en natt när Hjalmar Söderström var brovakt kom ms Ferro stävande i rännan. Hjalmar hoppade i isekan för att kasta loss brovajern, men fastnade i isen mitt i rännan. Där satt Hjalmar och brände tändstickor som nödsignal; gudskelov uppfattades det av Ferro som fick back i maskin i tid.

EN TREDJE FOTNOT: En gång blev det trafikkaos vid Högsåra isbro när det hade varit begravning i Rosala och gästerna återvände med bil väster om Holma och upp genom Södersund. Bromotorn pajade och Johan Örså fick rycka ut med traktorn och dra bron fram och tillbaka halva natten, eftersom den bara tog en bil åt gången.

LästipsetLästipsetLästipsetLästipsetLästipsetLästipsetLästipsetLästipsetLästipset

Alexandras tips: Kalle Anka är alltid bra och filmerna En geishas memoarer (boken, som hon också har, är skriven av Arthur Golden) samt Djävulen bär Prada rekommenderas varmt. Alexandra lånar gärna ut både bok och DVD:n.

FilmtipsetFilmtipsetFilmtipsetFilmtipsetFilmtipsetFilmtipsetFilmtipsetFilmtipset

Händelsekalendern

  • Arbiskursen Hus och gårdar på Högsåra samlas inte som planerat 19.3 utan först den 2 april kl 15 i Mangelboden. Tag gärna med gamla fotografier!
  • Marthamötet hålls hos Jenny torsdagen den 22 mars kl 19.

  • Påsklördagen den 7 april kl 10 kallar byalaget till informationsmöte kring musei-, avlopps- och färjfrågor vid Mangelboden. Efter det blir det röjningstalko som avslutas med äggfest (vi äter ägg och grillar korv) vid Mangelboden. Tag med egna redskap för röjningen!

  • Lördagen den 12 maj hålls DUV:s årsmöte och talko på Sunnanland.

  • Lördagen den 19 maj blir det talko i Kejsarhamnen.

Anslagstavlan

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

www.dragsfjard.fi/hogsara

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell- Backman. Nästa nummer utkommer i mitten av april och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast första veckan i månaden. Clara, tfn 040-7716603, skype: clarahenriksdotter, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, tfn 466 5666, 040-577 4380, skype: gunilla_ornell, e-post: ornell@hogsara.ath.cx, Jenny, 040-5891798, skype:jennybackman ,e-post:  lillbacka@hogsara.ath.cx.

 

 

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 4/April 2007/Årgång 7

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊ ◊◊◊◊

För dem som vuxit upp på Högsåra eller bara gästat ön i sin barndom är den starka känslan för byn något de bär med sig genom livet. Det vittnar berättelserna i vår serie ”Vad tror du att det hände sen?” om. I dagens värld med många som känner sig rotlösa är detta något som vi bybor både kan känna oss glada över och som vi ska värna om. Vi önskar alla en Glad Valborg och första maj! I år fyller majblomman 100 år. Genom att köpa en understöder du simskoleverksamheten.

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

Gästande skribent i serien Vad tror du att det hände sen? är Karin Hollsten:

Många kan säkert stoltsera med att de rest jorden runt tre gånger eller att deras morfars släkt härstammar från Amerika, men är det något jag alltid varit stolt över och som jag varit noga med att poängtera, så är det att min mamma är från Högsåra. Har folk sen inte vetat var Högsåra ligger (vilket oftast kanske varit fallet) har jag stolt och nöjt förklarat, visat och berättat.

Mamma bosatte sig senare i Kimito, där jag alltså är uppvuxen, men min morbror och kusin med respektive familjer bor kvar på ön. Trygve, Lelle, Jenny, Anders, André och Ellinor är välbekanta namn i byn. Jag har egentligen inte alltför många minnen av Högsåra som barn, fastän vi säkert speciellt sommartid rörde oss mycket där. Det som jag i alla fall förknippar våra besök hos morfar med är då han efter maten allt som oftast röt till då vi barn härjade för mycket inne då han skulle sova. Plus att jag kommer ihåg hur fascinerad jag var över alla djur som betade på ängarna! Jag ville ju också ha! Jag kommer ihåg hur Aje (min tvillingbror Andreas) och jag planerade hemma hur vi skulle inhägna vår äppelträdgård, där våra får skulle få beta i allsköns ro. Det bästa med Högsåra var dock närheten till havet. Oj, så jag tyckte om att åka ”mobbos” båt!

Tidigare hade jag kontakt till Högsåra mest via mamma men under senare år har jag själv tagit kontakt, kommit på besök, sovit över. Det faktum att Jenny blivit mamma två gånger och att jag jobbat på hotellet i Kasnäs de två senaste somrarna har lett till att jag besökt Högsåra ännu oftare. Barn växer så fort och man vill ju inte gå miste om deras utveckling. Plus att känslan av att vara hjärtligt välkommen gör att man så gärna återvänder så fort som möjligt igen.

Men vad har då jag gjort under åren som gått? Man kan lugnt konstatera att hela min uppväxttid gick åt till att spela fotboll, läsa läxor och umgås med kompisar. Träningar 3-4 ggr i veckan och självdisciplin som heter duga gjorde att det inte fanns mycket tid över till annat. Men jag trivdes! Student från Kimitoöns gymnasium blev jag våren 2002 tillsammans med Aje och det firades stort först hemma och senare på kvällen på Knipan i Ekenäs.

Tanken att ta ett mellanår efter gymnasiet slog mig egentligen aldrig utan jag bestämde mig för att söka till Åbo för att studera språk, något som jag vid sidan av idrotten alltid varit intresserad av. Jag började studera tyska vid ÅA och det studerade jag i ett och ett halvt år innan det var dags för mitt första utbyte i Chemnitz, Tyskland. Jag studerade i Tyskland ca sex månader och det är absolut den bästa tiden hittills i mitt liv. Att få pröva sina vingar, resa runt i Europa, lära känna en massa nya människor, lära sig ett språk mer ingående var något jag verkligen trivdes med.

Hösten 2004, efter att jag kommit hem, skadade jag tyvärr mitt knä i en fotbollsmatch och hoppade på kryckor 16 veckor framåt. Spelandet vågade jag inte fortsätta med utan i stället koncentrerade jag mig på mina biämnesstudier i ryska och på att leva ett oförglömligt studieliv. Jag läste grundstudierna klara under den hösten och våren som följde innan det var dags att åka på utbyte igen, denna gång till Tver, Ryssland. Först var det meningen att jag skulle studera där endast fyra månader men jag trivdes så pass bra med staden och vännerna att jag förlängde min vistelse med ytterligare fyra månader, till mammas stora förskräckelse. Jag kom hem lämpligt till Vappenfirandet i fjol och det räckte inte länge förrän jag hade anpassat mig till den finska vardagen igen. Jag

läser nu det sista i ryska som för övrigt blivit mitt nya huvudämne och håller samtidigt på med grundstudierna i pedagogik. Jag har börjat skriva på min gradu och försöker få den klar till jul, eftersom jag i januari åker upp till Vasa för att auskultera hela våren till ämneslärare. Förhoppningsvis kan jag ungefär den här tiden nästa år titulera mig filosofie magister.

Det är samtidigt också skrämmande att veta att man snart blir klar, eftersom jag än så länge inte vet vad jag vill göra sen… Jag har fått blodad tand och åker gärna utomlands igen. Alla dörrar står öppna och jag har många drömmar jag ännu vill se gå i uppfyllelse, t.ex. att åka längs Transsibiriska järnvägen till Vladivostok, gå på kinesiska muren, jobba i Tyskland m.m. Allt som berör kultur, internationellt utbyte, språk, människor från andra länder intresserar mig stort.

Trots att jag förhoppningsvis kommer att resa mycket i framtiden och träffa många nya människor, kan jag ändå ibland konstatera att borta bra, men hemma bäst. Den känsla av tidlöshet som råder på Högsåra har jag ännu inte stött på någon annanstans och den känslan är mer än välkommen och uppskattad i tider av stress som många tyvärr upplever i dag. Fast jag inte besöker Högsåra så ofta som jag skulle vilja, betyder ön någonting alldeles speciellt för mig och den känslan kommer jag alltid att bära med mig, var än i världen jag befinner mig.”

Händelsekalendern

  • Marthamöte hålls hos Pirkko 19.4 kl 19.

  • Martharesa till Bromarv blir det den 8 maj med start 7.15. Vi besöker marthornas ekoby, det Mechelinska huset, Rilax herrgård, äter lunch på Stallkrogen och innan vi återvänder hem besöker vi Bromarv kyrka. I bussen ryms 22 personer. Alla intresserade är välkomna med. Kontakta Gunilla.

  • Lördagen den 12 maj hålls DUV:s årsmöte och talko på Sunnanland. Vi börjar med möte kl 10. Vi behöver all hjälp vi kan få. Traktering.

  • Lördagen den 19 maj blir det talko i Kejsarhamnen.

  • Sommarhändelser: den 4 juli kommer Skärgårdsteatern och den 13 juli ordnas Högsåradagen.

Anslagstavlan

  • Mia och Tom tackar för hjälp med röjningen i hagen.

  • Ecka tackar för all uppvaktning på sin 80-årsdag.

  • Väglaget informerar: De nya frikorten kommer i början av maj. Mera information på byns anslagstavlor.

  • Ulla tackar

Ägg ville jag bjuda på påskafton sen

Och vad många Ni kom

Jag tror sjuttio och en

Nu tacka Er alla av hjärtat jag vill

På det här kan jag leva

Minst sjutti år till

Om det är någon som vill ge sitt bidrag till vår ”vad tror du att det hände sen”

serie, så vänligen skicka ditt bidrag till Jenny

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

www.dragsfjard.fi/hogsara

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell- Backman. Nästa nummer utkommer i mitten av maj och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast första veckan i månaden. Clara, tfn 040-7716603, skype: clarahenriksdotter, e-post: cpuranen@abo.fi , Gunilla, tfn 466 5666, 040-577 4380, skype: gunilla_ornell, e-post: ornell@hogsara.ath.cx, Jenny, 040-5891798, skype:jennybackman ,e-post:  lillbacka@hogsara.ath.cx

 

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 5-6/Juni 2007/Årgång 7

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊ ◊◊◊◊

Högsåra kunde man med skäl kalla syrenernas och midsommarrosornas by. I år har blomningen varit otroligt rik och hela byn inbäddad i de ljuvliga dofterna. Vår vackra by har verkligen blivit populär. Flera filmteam har rört sig i byn nu i försommartid. Vi kommer antagligen att flimra i etern i otaliga program framöver. Sommaren är tidig och man frågar sig om det kommer att finnas några sommarblommor kvar i mitten av juli. Nu är sommaren i alla fall här och det är bara att hänga med så gott man kan. Vi önskar alla en glad midsommar!

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

Gäst i vår serie ”Vad tror du att det hände sen?” är Maria Hollsten med rötter på Högsåra:

Jag har aldrig räknat hur många gånger jag under min skoltid skrivit om Högsåra under rubriken Mitt smultronställe, men många gånger har det blivit. Och visst är det så att Högsåra än i denna dag är mitt smultronställe.

Jag är Jenny Örnell-Backmans kusin, dvs. min mamma Anna-Lena Hollsten är född och uppvuxen på ön. Jag själv är född och uppvuxen i Kimito, en fin plats att få växa upp på. Under skoltiden levde jag för skolan och den fritid som blev över tillbringade jag tillsammans med kompisar eller på fotbollsplanen. I ett ganska tidigt skede visste jag att det var lärare jag ville bli. Efter att gymnasiet var avklarat våren 1999 styrde jag kosan till England. Jag ville se världen och världen blev England. Ett liv som au pair väntade. Och med facit i hand blir tiden som au pair bara bättre ju längre perspektiv jag får, men visst var det nyttigt att se sig om. Efter min au pair-vistelse väntade studier i Åbo vid Åbo Akademi några år innan jag fick styra kosan till Pampas, närmare bestämt Vasa. Jag trivdes mer än bra i Vasa med mina klasslärarstudier. Mitt hjärta slår fortfarande hårt för Österbotten. Fick uppleva ett riktigt fartfyllt studieliv och hade möjligheten att umgås med många härliga människor. Efter avklarade studier fick jag jobb som lärare i Ekenäs. Trivs fint med jobbet och har inga planer på att byta så här långt. I skrivande stund har jag nyligen avslutat mitt första år som lärare, står på tröskeln till mitt första sommarlov på länge – vilken känsla!

På Högsåra har jag fått uppleva mycket. Det var där jag lärde mig cykla, utanför Larssons, i triangeln. Mina första simtag tog jag också på Högsåra med Jennys hjälp. Att få sälja flundror, träna min finska med alla sommargäster, uppleva höäng, promenader på isen, ungdomsföreningsliv på Sunnanland har bidragit till att Högsåra är en oas som jag gärna återvänder till om och om igen. Jag upplever att varken tid eller rum existerar på Högsåra, skönt att få komma ut och ta del av denna stillhet, även om det alltid funnits en fläkt från världen här ute.”

En lots går av bord i Venedig

av Henrik Jansén-Storbacka

Motorfartyget ”Blue Dream” av Nassau går ut från Venedigs kryssningshamn med 698 passagerare och 432 besättningsmän. Besättningens jobb är att göra det trevligt för passagerarna och passagerarnas mål är att ha trevligt. Framför stäven ligger det Adriatiska och Egeiska havet med ett urval grekiska öar innan vi går i land i Aten, 7 dagar framåt i tiden. Men just nu var allt intresse fokuserat på den enorma sensationen av att segla ut från Venedig.

Venedig, denna samling av öar, genomkorsat av vattenleder, 5-10 kilometer utanför den italienska kusten. En lång bro utgör förbindelse med världen, men har bilarna väl kommit över finns det inga gator att köra på, bara ett parkeringshus på en konstgjord ö!

Venedig är en stad välbekant för det faktum att det finns fler kanaler än gator. Venedig är också känt för sina utsökta palats, av vilka åtskilliga långsamt sjunker ner i den lagun som bildar det Adriatiska havets nordligaste del, ett faktum inte helt obekant även för byggnader i Åbo.

Men Venedig är otroligt, Venedig är fantastiskt! Att människor kunnat bygga denna stad på fyllning och pålar, mitt i havet; denna enormt praktfulla stad med de otroliga sevärdheterna! Sankt Markusplatsen, ett av Europas mest fascinerande torg, som öppnar sig mot havet, havet som gav Venedig makt och framgång under århundraden. Detta torg och denna anhopning av klassisk arkitektur…och inom väggarna alla dessa målningar för den som orkar slita blicken från arkitekturen och utsikten för att se konsten.

Utanför, gondoljärerna. Ja, de är fortfarande många, och med medfödd skicklighet hanterar de sina långa smäckra båtar i kurvorna där kanal möter kanal. På Canal Grande åker man vaporetto – liten ångbåt – från ena ändan till den andra; ständigt fullsatta är dessa Venedigs egna spårvagnar.

Och så går då ”Blue Dream” med sina 30 000 ton rakt igenom Venedigs klassiska centrum. Det är helt absurt att kunna betrakta St Markus-platsen högt uppifrån ett fartyg under gång, men så är Venedigs farleder dragna och mudd-rade. Vi har den mest fantastiska utsikt över den stad som en gång spelade en stormaktsroll vid Medelhavet, tills Napoleon knäckte republiken Venedig år 1797.

På bryggan styr Il Capitano Luca Manzi från Genova med lotsens hjälp skickligt sitt stora fartyg mellan snurrande småbåtar och aftonens lyxyachter. Vi vänder ut mot öster, förbi Lido di Venezia – en långsmal ö utanför själva Vendig – när den röda båten med texten PILOTA kommer brummande upp mot oss. Framför oss Adriatiska havet, under oss den klassiska scenen när lotsen lämnar fartyget.

Jag hänger över relingen för att inte missa en detalj. Lotsbåten intill fartyget, närmare och närmare, farten anpassas, vi rör oss i kanske 8-9 knop. Lotsporten öppnas i kryssningsfartygets massiva vägg, en repstege kastas ut, fångas upp, och där går lotsen av bord!

En ung kvinna glider smidigt ner på lotsbåtens däck, en vinkande hand, lotsbåten svänger ut, tillbaka mot Venedig.

Det känns knappt i skrovet när ”Blue Dream” ökar farten, ut mot Adriatiska havets solnedgång, förbi den enormt långa pir som skyddar infartentill Venedig. Nästa hamn: Dubrovnik, sexton timmar bort.

Ladies and Gentlemen, the dinner is being served.

Händelsekalendern

  • Midsommarstången lövas på torsdag kl 18 och reses kl 15 på midsommaraftonen i Kejsarhamnen.
  • Barnfest blir det på Sunnanland på midsommaraftonen kl 18-20. Mycket skojigt program och kioskförsäljning. Inträde 3 e/barn, vuxna gratis. DUV önskar alla hjärtligt välkomna!
  • Skärgårdsteatern ger sin föreställning Hotell Paradiso på Sunnanland den 4 juli kl 19.
  • Högsåradagen firas i år fredagen den 13 juli med början kl 12 vid Farmors Café. Program, hantverksförsäljning, lotteri, loppis, korv och våfflor. Lotterivinster och loppistavara kan lämnas in till Jenny.
  • Folkhälsans simskola börjar den 2.7-12.7 kl 10-12 Simombud är Barbro Segersven 4665600

Anslagstavlan

  • Mangelboden är nu låst. Koden till låset kan du vid behov få av någon martha tex Gunilla, Jenny, Birgit eller Ylva
  • Farmors Café info:

Fr.o.m den 8 juni har Farmors Café öppet alla dagar mellan klockan 10-22. Den här sommaren ställer familjen Cedercreutz ut sina tavlor på caféet under namnet 3*Cedercreutz. Även Manne Stenroos fotoinstallation ”Fågelägg i konstnärens bok” finns utställda i ett rum. Den 18.7 underhåller Benny Törnroos och Calle Pettersson med visor och den 19.7 är det Visans Vänner som sjunger och leder allsång kl.18

  • I sommar säljs Högsåra boken för 15 euro. Den finns att köpa på Farmors Café och i Kejsarboden.
  • DUV informerar:

De Ungas Vänner höll talko och årsmöte den 12 maj. Ett stort tack till alla som ställde upp på talkot och hjälpte till att röja undan allt hyggesavfall.

Till den nya styrelsen hör ordförande, Jenny Örnell-Backman, vice ordförande Susanne Örså, sekreterare Barbro Segersven, kassör Harri Lindborg och ledamot Amanda Enberg. Suppleanter är Camilla Hagsten och Anders Backman.

Styrelsen vill påminna sina medlemmar om möjligheten att hyra Sunnanland till ett förmånligt pris på 20 €. Vi hoppas också att det är många som i år igen ställer upp och bakar kakor och kokar kaffe för teaterbuffén den 4.7. Kontakta Jenny. Hjälp behövs också under Högsåra dagen och vid lövandet av midsommarstången på torsdag.

  • Marthorna tackar Göran Ström för den vackra gärdesgården runt Gullan och Hjärtli
  • Den nostaligiska sommarträffen som går av stapeln den 20.7 i Rumpan Bar har redan 15 anmälningar. Vill du med skall du anmäla dig senast den 13.7 till Anna-Lena Hollsten 040 760 062 eller Monica Jansén 040 594 32 04
  • Jungfrusundsmuseum informerar:

Museet öppnar den 25.6. I år sköts museet av en studerande, Nora Häggqvist. Nora finansieras till 100 % av Åbo Akademi och fondpengar. Hon kommer att förutom museiuppgifter sköta dokumentering och arkivering av fotografier i byn. Bli därför inte rädd om hon knackar på DIN dörr. Museet är öppet med guidad tur tisdag-fredag kl 18 lördag och söndag kl 15. Övriga tider kontakta Gunilla eller Noora 040 52 41 944

  • Kejsarboden håller öppet vardagar 10-21 söndagar 11-19.
  • Obs ingen färjtrafik på midsommardagen. Fredag och söndag normal tidtabell.

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

www.dragsfjard.fi/hogsara

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell- Backman. Nästa nummer utkommer i mitten av juli och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast första veckan i månaden. Clara, tfn 040-7716603, skype: clarahenriksdotter, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, tfn 466 5666, 040-577 4380, skype: gunilla_ornell, e-post: ornell@hogsara.ath.cx, Jenny, 040-5891798, skype:jennybackman ,e-post:  lillbacka@hogsara.ath.cx.

Glad midsommar!

 

 

 

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 7/Juli 2007/Årgång 7

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊ ◊◊◊◊

Vi är nu mitt i sommaren, en sommar som hittills bjudit på mycket omväxlande väder med rikliga regn och däremellan varma dagar. Solig och varm var Högsåradagen med många besökare, maskteater, hundutställning, lotteri, loppis och våfflor samt fisksoppa på pensionatet. Nu är det högsäsong för bärplockare, det finns massor med blåbär och smultron och snart är det hallonens tur. Svampskörden ser också ut att bli riklig i år. Så marsch ut i skog och mark på jakt efter sommarens underbara läckerheter! Kostar ingenting, är bra för både kropp och själ.

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

Naturens skönhet

Jag stod vid klippan

i björkens skugga,

där vågen sakta

mot stranden slog.

Ett stilla skimmer

flög över fjärden,

och ljum en vindfläkt

i löven drog.

Det djupt mig rörde.

Jag såg på skimret,

jag såg på fjärden

och vågens dans;

med lutad panna

jag böjde knä för

naturens skönhet

i kvällens glans.

Då kom en vindfläkt,

mer ljum än andra,

då kom en stråle,

långt mera ljus;

det var den dyra,

jag henne kände

på ögats skimmer

och andens sus.

Frän fjärdens vågor,

från glans och lågor

jag säll såg upp till

den ljuva famn;

med lutad panna

jag böjde knä för

naturens skönhet

i kvinnohamn.

Zacharias Topelius

OBS! OBS! OBS! OBS! OBS! OBS! OBS! OBS! OBS! OBS!

Färjans tidtabell för lördagar ändrad:

Avgång kl 14.30 (ej 14.00).

Ändringen träder i kraft 21.7.

OBS! OBS! OBS! OBS! OBS! OBS! OBS! OBS! OBS! OBS!

Händelsekalendern

  • Nattvardsgudstjänst i Jungfrusunds museum söndag 22.7 kl 15.

  • En filmgrupp bestående av Clara Puranen, Tiina Puranen, Sirpa Luntinen, Niina Pirttiniemi och fransmannen Hubert kommer att röra sig i byn 23.7-5.8. Vi gör två kortfilmer för barn som handlar om Kejsar-Fina och Båkjungfrun på Bengtskär. Vi filmar bl.a. i Beatas och i Kejsarhamnen och vi hoppas på gott samarbete med bybor och sommargäster.

Anslagstavlan

  • Byalagets styrelse har beslutat att de sommargäster som är veteraner eller lottor får sin post hemburen. Intresserade bes ta kontakt med färjföraren.

  • Marthorna och DUV tackar alla som hjälpte till att göra Högsåradagen till en lyckad tillställning.

  • Jenny Sundqvist, som är utbildad klassisk massör och idrottsmassör, har mottagning i pensionatet fr.o.m. 24.7. Tidsbeställning 040-8457543.

  • I sommar säljs Högsåraboken för 15 euro. Den finns att köpa på Farmors Café och i Kejsarboden.

  • Jungfrusunds museum är öppet med guidad tur tisdag-fredag kl 18 och lördag och söndag kl 15. Övriga tider kontakta Gunilla eller Nora 040 52 41 944.

  • Kejsarboden håller öppet vardagar 10-21, söndagar 11-19.

  • Strandboden har i år utökat sin service med en klippsalong. Bod och salong är öppna ??

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

www.dragsfjard.fi/hogsara

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i mitten av augusti och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast första veckan i månaden. Clara, tfn 040-7716603, skype: clarahenriksdotter, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, tfn 466 5666, 040-577 4380, skype: gunilla_ornell, e-post: ornell@hogsara.ath.cx, Jenny, 040-5891798, skype:jennybackman ,e-post:  lillbacka@hogsara.ath.cx.

 

 

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 8/Augusti 2007/Årgång 7

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊ ◊◊◊◊

Sommarens avslutning, foneldarnas natt, står för dörren än en gång. I augusti brukar turistsäsongen ta slut, senast vid skolstarten, men i år verkar det bli en livligare turisthöst än tidigare år. Det är nu grupperna kommer och till exempel efterfrågningarna på guidningar i Jungfrusunds museum är många. En ny grupp turister är de ryska som har ett stort intresse för byns kejserliga historia. Också lägerskolgrupperna fyller byn med liv långt in på hösten. ◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

Nora Häggqvist som i sommar har jobbat i museet och bott i lotsstugan skriver om sina intryck av vår by:

Högsårasommarn min

Blåbärsskogen sliter mig till sig och jag hade svårt att komma mig därifrån fastän myggorna snurrar och älgflugorna, jo nu Synnöve och Karkki vet jag vad det är, krälar in i öronen. Men nu sitter jag och skriver i mangelboden och drar de jäkliga små ur håret mellan raderna. Jag kommer att ha blåbär hela vintern! Och kanske älgflugor i öronen.

Madrasser, stolar, glasburkar, tallrikar, koppar, ovantåg, kaninbur (som Edda med frihetslängtan i skutten genast ratade, men tack i alla fall), kikare, himmelskt vädernött köksbord osv. har jag fått eller fått använda och har ni och jag släpat upp till lotsstugan och jo, jag har trivts! Tack för hjälpen. Och den första kvällen när jag var trött på mig själv för att jag igen begett mig ut till nån liten öde ö när jag egentligen är för gammal att sätta mig själv i gungning i främmande vatten så kunde jag ta fram surskorporna och honungen som jag fått av Gunilla. Tack för omtanken.

Jag bestämde mig innan jag satt mig ner framför datorn i mangelboden, jee för marthorna, att den här texten inte skall påverkas av att jag sitter och tittar på stjärnhimlen om kvällarna. Inget romantiserande av lilla ön och folket här. Men igår märkte jag att vägen från mangelboden till lotsstugan känns hemvan även i mörker. Och jo, här blandas människor om varandra huller ibland kanske buller, och det är det jag gillar, att ha att göra med människor som är i ganska så olika livssituationer och åldrar. Att vi finns här tillsammans. Och jo, tillsammans, för jag tycker att ni på ön har synnerligen öppna dörrar*. Kanske gör vattnet runtomkring också sitt, och att man träffar på folk ute i skogen. Det som jag lärt mig om byns historia via arbetet på museet har också befolkat ön, de som varit här förut har fått ansikten och husen har börjat hysa tid. Så smått och så småningom. (Nu var jag så saklig som jag kunde.)

Nu skall jag hem och reksa blåbär. Och sen efter en dryg vecka skall jag hem och börja studera igen. Men just nu är hem här och att det har blivit så är en skatt som jag förutom blåbären tar med mig hem.

*Men sen kan det ju ibland vara bra att komma ihåg att det hör till dörrens idé att den kan stängas. Hej då vi syns. Nora



Hipp, hipp, hurra!!

Puti och Putte gratuleras så hjärtligt i efterskott på 70- respektive 80-årsdagen.



LästipsetLästipsetLästipsetLästipsetLästipsetLästipsetLästipsetLästipsetLästipset

Clara P:s heta tips är Stieg Larssons kriminalromaner “Män som hatar kvinnor” och “Flickan som lekte med elden”. Det är hårresande läsning från början till slut, 600 sidor känns alltför kort… Romanerna, som är de två första delarna i en trilogi, finns i pocket. Den tredje delen “Luftslottet som sprängdes” kom ut i juni och finns ännu inte i pocket. Kön till Claras exemplar är ganska lång.

LästipsetLästipsetLästipsetLästipsetLästipsetLästipsetLästipsetLästipsetLästipset

Händelsekalendern

  • Byalagets årsmöte hålls den 25 augusti 2007 kl 18 på Sunnanland. Vi tar gärna emot medlemsavgiften på 10 euro. Den som betalat 5 euro för frikortet betalar återstoden 5 euro.

  • Forneldarnas natt firas i år på Sunnanland med kräftskiva den 25 augusti kl 19 på Sunnanland. Inträde 10 euro. Elden tänds kl 21.30, vi äter nattmat och dansar. Tag egen kräftkniv med.

  • Grillfest blir det i Kejsarhamnen lördag 8.9. Närmare information senare.

Anslagstavlan



TACKTACKTACKTACKTACKTACKTACKTACKTACKTACKTACKTACKTACKTACKTACKTACK

Vi vill på våra och våra gästers vägnar tacka Ulla och Uffe för det utomordentliga omhändertagandet våra vänner åtnjöt under sin vistelse på pensionatet.TACK!
Vi vill också tacka Tryggve för nedsågandet av vår trötta strandal.TACK!
Sist men inte minst vill vi tacka Synne och Hilari för att dom har hållit oss rena och ”sockrade”.TACK!
Alla andra Högsårabor önskar vi en trevlig höst!
Roger,Petra och turbo-tassarna!



TACKTACKTACKTACKTACKTACKTACKTACKTACKTACKTACKTACKTACKTACKTACKTACK

Filmgruppen som filmat ”Kejsar-Fina” och ”Båkjungfrun” två veckor på Högsåra tackar byborna å det hjärligaste för all ovärderlig hjälp vi fått i form av bl.a. skådespelarinsatser, rekvisita, handledning och supervänligt bemötande. Senast i nästa sommar får vi se resultatet av mödorna i form av en dvd för barn.

  • Tor Wickström har donerat en dvd med filmen ”Suuri torjuntavoitto” till byalaget och meningen är att folk skall kunna låna den. Tor kommer gärna med och refererar om t.ex. en större grupp tittar på dvd:n tillsammans. Filmen kommer att finnas i mangelboden och kan lånas hem.
  • Mangelbodens dator med internetförbindelse har varit i flitig användning under sommaren och användarna har betalat frikostigt för servicen. Tack till alla för bidragen. Marthorna hoppas att den nyrenoverade mangelboden också i framtiden upplevs som en trivsam knutpunkt i byn.

  • Kejsarboden håller i augusti öppet må-fre 18-20, lö12-18 och sö 12-16 . Den 2 september stänger Kejsarboden för i år.

  • Farmors Café har öppet i augusti alla dagar kl 12-20, i september lö och sö kl 12-18. Övriga tider enligt överenskommelse.

www.dragsfjard.fi/hogsara

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i mitten av september och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast första veckan i månaden. Clara, tfn 040-7716603, skype: clarahenriksdotter, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, tfn 466 5666, 040-577 4380, skype: gunilla_ornell, e-post: ornell@hogsara.ath.cx, Jenny, 040-5891798, skype:jennybackman ,e-post:  lillbacka@hogsara.ath.cx.

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 9/September 2007/Årgång 7

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊ ◊◊◊◊

Alla våra läsare önskas en god höst med eller utan kejserliga besök. Pricka in 29.9 i kalendern för då har vi alla vår stora chans att bli av med all slags bråte som ligger i knutarna. Se nedan!

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

Kejserligt besök i Högsåra by

av Henrik Jansén-Storbacka

Hans Majestät Kejsaren av Alla Länder Öster om Östersjön spankulerade på däcket på den kejserliga yachten ”Tsarevna” där hon låg i Kejsarhamnen under Killingholms berg. –I dag, sade kejsaren nådigt, skola vi besöka Högsåra by.

Budskapet spred sig blixtsnabbt. Vid tvåtiden hade man lyckats fösa undan Kejsar-Finas alla sumpar och den kejserliga barkassen hade sjösatts med tio par åror för att föra deras majestäter i land. –Det aer nok saa dejligt! suckade den danskfödda tsarevnan Maria Feodorovna.

Man steg i land vid den dåvarande ångbåtsbryggan och det första som hände var att kejsaren trampade genom en rutten planka och försvann ner i stenkistan. Byalagsordföranden, Bengtus Alborgiensis, kastade sig dödsföraktande efter och bärgade både kejsaren och alla de gåvor han avsåg överräcka till Högsåra by.

Kejsarparet hade valt att promenera upp till byn. Skogen var grön och skön och vid Isakssons överräckte anfader Isaksson en korkskruv som gåva, vilket han antog skulle komma väl till pass vid den fortsatta promenden. –Ett förtjusande landskap, men krävande väg! utbrast kejsaren när man anlände till vägkorsningen vid Lisslars, där Bengtus Alborgienss välkomnade till Högsåra by och överräckte byns nycklar. Självfallet fanns det inga byns nycklar, men så skulle det vara, så man hade knyckt Lisslars mors visthusbodsnycklar som ceremoniellt överlämnades till kejsaren.

-Vad skall han med min visthusbod att göra! gormade Lisslars mor och alla försök att lugna henne var lönlösa, speciellt efter det att kejsaren hade hängt nycklarna om sin hals och meddelat att han alltid skulle bära dem närmast hjärtat. –Jag kommer aldrig in i min visthusbod igen! skrek gumman. Och tänk på allt fläsket där!

Nu nalkades sällskapet Hundtorget där byns kör stämningsfullt sjöng Slumrande toner. –En vacker sång! utropade kejsaren, som var erkänt omusikalisk. Tsarevnan var dock entusiastisk på annan grund. –Det er dog saa dejligt at de har doebt denne pladsen till Huntorget! En klar feministisk markering, ikke?

På Farmors Café väntade Ylva med champagnen, men korkskruven visade sig vara meningslös, eftersom man inte kan öppna champagneflaskor med korkskruv. Kejsaren var djupt imponerad av vindkraftverken. -Vad omtänksamt av er att uppföra propellrar i luften som roterar bara för att hedra mitt besök! sade han i sitt tacktal.

Nu var det dags för återfärden och alla Högsåra bys traktorer var uppställda i rad för att i kortege återbära det kejserliga paret till hamnen. Det blev en mullrande – och något slirande – procession mellan viftande barn och hurrande öbor.

-En trevlig dag här på Högsåra! sade kejsaren till tsarevnan vid supén på kvällen. –Jaeh, elskling! sade Maria Feodorovna innan hon drog sig tillbaka. Kejsaren gick upp på däck. En servitör erbjöd omedelbart ett glas av den kejserliga vodkan, den mest superba vodka världen skådat.. –Ah! sade kejsaren, svepte ett glas och brast ut i sin favoritsång:

Ah, vodka, ah, vodka, galopka maja!

På dina vågor rider jag till himmelen en dag!

Kring alla stränder hörde skärgårdsbefolkningen de tankeväckande tonerna och i tron att det var en ny kejserlig hyllningsång ekade snart samma visa tillbaka från Killingholm, Nämanön, Ramsvik och Oxvik. Hän över mörknande vatten bar sången i den stilla julikvällen till åminnelse av detta storartade besök i Högsåra by.

FOTNOT: De vodkahyllande raderna härstammar som en refräng från den i studentkretsar vitt berömda Vodkasången (med inledningsorden ”Student ja ve Moskvje för längesedan var…”). Om Alexander III utbrast i dessa ord är naturligtvis obekant, men tanken fascinerar, inte sant?

NYA BÖCKER I MANGELBODEN

Mangelbodens bibliotek har fått påfyllning. För den thrillersugne finns där nu bl.a. Jan Guillous serie om den svenske superagenten Carl Hamilton i 10 band. James Clavells tre stora romaner från Ostasien, Tai Pan, Noble House och Shogun hittas också. Av andra stora romanförfattare kan Mika Waltari rekommenders med Turms den odödlige, Mikael Ludenfot och fortsättningen Mikael Hakim. Av Jörn Donners krigstida romanserie om Angela och Jakob finns 4 band. Annat smått och gott är romaner av den engelske författaren E Phillips Oppenheim, kultiverade böcker om kultiverade människor i kultiverade miljöer, inte helt utan spänningsinslag. Angenäm och avslappnande läsning! Har ni inte läst Peter Hoegs Fröken Smillas känsla för snö (ett slags deckare i köpenhamnsk och grönländsk miljö) finns den också här. Det finns också barn- och ungdomsböcker för den yngre generationen och för den husintresserade och händige ett flertal böcker om vård av gamla trähus med mera, ett nog så aktuellt ämne på Högsåra.

Händelsekalendern

  • Höstens första marthamöte hålls påt tisdag hos Ylva på Farmors Café kl 19. Det skulle vara skojigt att byta perenner. Ta gärna med dig om du kan.

  • Ian Bowie kommer till Högsåra den 30.9 för att berätta om ekologiskt boende i jurttor. Närmare information på anslagstavlan på mangelboden.

Anslagstavlan

Specialinsamling på HÖGSÅRA

29-30.9.2007

2 st flak kommer att placeras invid KLARA sorteringsterminal, ett för metall och ett för stort blandavfall.

Problemavfallsbilen finns på ön lördagen den 29.9 kl. 12-14

I metallflaket får man sätta: cyklar, mopeder, bastuugnar, kaminer, spisar, tunnor (OBS! Utan lock p.g.a. explosionsrisken!), hetekor, tak­plåt, taggtråd, mm. ENDAST METALLFÖREMÅL

I flaket för blandavfall får man sätta: endast stort blandavfall så som byggnadsavfall, möbler mm. OBS! Kom ihåg att träavfall kan brännas i öppna spisen eller i bastu-ugnen. I flaket får inte sättas metallföremål, el- eller elektronikskrot eller problemavfall.

Till problemavfallsbilen får man hämta: bl.a. ackumulatorer (ock­så från mobiltelefoner och ladd­nings­­ba­ra el-apparater), målfärg, förtunningsmedel, oljor OBS! endast små mängder!!, olje­fil­ter, bromsvätska, stötdämpare, starka tvätt­­medel, blekningsmedel, desinfektionsmedel, sprayflaskor, trä­skydds­me­del, växt- och insektgift, lys­rör och kvick­sil­ver­lampor, febertermometrar, mediciner, data- och kopieringsmaskiners färgband och –kassetter.

OBS! INGET AVFALL FÅR LÄMNAS UTANFÖR FLAKEN!!

Tilläggsuppgifter:

KLARA-byrån (02) 2745 920 och www.klara.fi



De pigga små hundarna Wolmar och Birger har under årens lopp blivit bekanta för många i byn och för husse Roger och matte Petra kära familjemedlemmar. Nu meddelar husse och matte att Wolmar har gått till sällare jaktmarker efter att ha blivit attackerad och ihjälbiten av en stor hund den 4 september. Wolmar kommer att få sin grav på Rönnudd.



www.dragsfjard.fi/hogsara

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i mitten av oktober och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast första veckan i månaden. Clara, tfn 040-7716603, skype: clarahenriksdotter, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, tfn 466 5666, 040-577 4380, skype: gunilla_ornell, e-post: ornell@hogsara.ath.cx, Jenny, 040-5891798, skype:jennybackman ,e-post:  lillbacka@hogsara.ath.cx.

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 10/Oktober 2007/Årgång 7

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊ ◊◊◊◊

Har du skaffat hem stearinljus för mysiga höststunder? Det mörknar och nu på söndag ändrar klockan till vintertid och då blir det ännu mörkare. Nu är bra böcker och filmer guld värda. Synnöve hade gjort en trevlig insats och ordnat med en fin filmkväll på Sunnanland. Tack Synnöve! Nu skulle det vara bra om vi ännu kunde få en riktig videokanon och stor duk. Kanske något för de olika föreningarna att samsas om och försöka skaffa. Vi väntar på nästa filmkväll för visste du att kultur har samma effekt på hälsan som motion. Hälsosamt är också råg. Läs mera i vår rågbilaga.

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

Råg i ryggen!

Råg:

  • Gör det lättare att hålla vikten.

  • Motverkar förstoppning

  • Sänker kolesterolet.

  • Förebygger vuxen diabetes och cancer.

Vi vet alla att fiberrik kost är hälsosam.

För råg gäller följande:

  • Rågkli innehåller 39 % fiber.

  • Rågkross innehåller 20 % fiber

  • Fullkornsrågmjöl innehåller 14 % fiber

  • Siktat rågmjöl innehåller 9 % fiber

Alla känner vi ju till den goda hälsosamma rågmjölsgröten och vet att vi från Kimito kvarn kan köpa gott inhemskt rågmjöl.

Vi bifogar ett recept på en rågblåbärskaka.

2-3 dl blåbär

½ dl florsocker

¼ dl rågkli

Botten

125 g smör

1 dl socker

1 ägg

1 dl vetemjöl

2 dl rågmjöl

1 tsk bakpulver

Fyllning

500 g kvark

1 dl socker

2 ägg

1 dl turkisk joghurt

2 msk potatismjöl

1 msk vaniljsocker

  1. Koka upp blåbär och florsocker, låt svala och tillsätt rågkli.

  2. Vispa det mjuka smöret och sockret. Tillsätt ägget under omrörning. Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt det sedan i smeten.

  3. Sätt bakplåtspapper i en form med löstagbart botten. Smörj väl. Platta ut degen på bottnet och kanterna med fuktade fingrar.

  4. Blanda fyllningens alla ingredienser tillsammans och häll i formen.

  5. Fördela blåbärssylten över kvarken med en sked och lyft försiktigt av kvarkfyllningen över sylten för att få en marmorerad yta.

  6. Grädda i 175 grader i 40 minuter. Låt svalna i formen.

  7. Ät och njut

Händelsekalendern

  • Höstens andra marthamöte hålls på nu på torsdag hos Göta och Monica kl 19.

  • Arbiskursen möbeltapetsering med Birgitta Gustavsson startar först på vårterminen februari-mars.

  • 200 år sedan skärgårdskriget 1808 kommer att uppmärksammas på Kimitoön. Också här på Högsåra kommer vi att delta. Göran Eriksson, författaren till Skärgårdskriget 1808, från Kimito, kommer till Farmors Café 8.11 kl 19.15 för att berätta och inspirera oss. Kom med och lyssna på en intressant tid i Högsåras historia.

  • Nästa filmkväll på Sunnanland går av stapeln 30.10. Mera info på anslagstavlan.

Anslagstavlan

  • Jenny efterlyser en stor kastrull (30×30 cm eller större) för ljusstöpning.

www.dragsfjard.fi/hogsara

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i mitten av november och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast första veckan i månaden. Clara, tfn 040-7716603, skype: clarahenriksdotter, e-post: cpuranen@abo.fi , Gunilla, tfn 466 5666, 040-577 4380, skype: gunilla_ornell, e-post: ornell@lillbackagard.net , Jenny, 040-5891798, skype:jennybackman ,e-post:  jenny@lillbackagard.net .

Observara att du kan få Högaktuellt per e-post! Bara meddela din adress till redaktionen.

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 11/November 2007/Årgång 7

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊ ◊◊◊◊

En get sägs vara den fattiges ko. Från geten får man mjölk och genom att sälja killingar får familjen mera inkomster. Genom att ge en get stöder du utkomstmöjligheter för familjer.”

Alla har rätt att gå i skola – också barnen i u-länderna! Många barn kan ändå inte gå i skola då familjen inte har råd med skoldräkt, avgifter eller utrustning. Det är avgörande för ett barns framtid att det får gå i skola.”

De här citaten är tagna från Kyrkans utlandshjälps hemsida. Där kan man shoppa julklappar för allt från 5 euro (en skoldräkt) till 30 euro (en get).

I år kan kanske vi som har allting satsa på en annorlunda julklapp. Det finns många hjälporganisationer som förmedlar viktiga gåvor till behövande. Du kan också t.ex. stöda inhemska barnfamiljer via Röda korset eller Frälsningarmén. Om du vill ha hjälp med att hitta en gåva kan du komma till Mangelboden torsdagen den 29 nov kl 13.

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

I en liten by som vår känns det alltid extra hoppfullt när det lyser i ett fönster som länge varit mörkt. Nu lyser det i Olla gård! Vi hälsar invånarna där, Ulrika, Pauli ”Poju” och flickorna Hilma och Soleyla hjärtligt välkomna och hoppas att ni ska trivas i byn. Också hos Gitta och Julle lyser det ofta numera och det känns bra.

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

GrattisGrattisGrattisGrattisGrattisGrattisGrattisGrattisGrattisGrattisGrattisGrattis

Vi gratulerar Mats Enberg, Agneta Öhman och MajBritt Jansén- Storbacka på födelsedagarna!

GrattisGrattisGrattisGrattisGrattisGrattisGrattisGrattisGrattisGrattisGrattisGrattis

Händelsekalendern

  • Kom och gör dina egna färggranna julljus! Det blir ljusstöpning på Sunnanland lördagen den 1 december kl 10. Tag lunchbox med. Materialet finns på plats till självkostnadspris.
  • Den 7 december kl 12.30 namnges vindmöllorna på Bockberg. Kl. 14 bjuds det på kaffe och musikstund på Åkers (alternativt Farmors Café). Därefter firar vi Mats 50 år med födelsedagskaka och ”tuppstjärt”. Hjärtligt välkomna!
  • Tisdagen den 11 december blir det kransbindning kl 19 hos Gunilla. Gör en vacker krans till din egen juldörr eller som gåva. Gå gärna ut i skogen före och samla lingonris mm.
  • Grötaftonen blir i år den 22 december. Närmare information i nästa blad och på byns anslagstavlor.

Anslagstavlan

  • Vägen till Sunnanland har förbättrats av entreprenören Leif Sund. Kostnaderna för arbetet fördelas mellan dem som bor vid vägen. Räkning kommer i postlådan. Om något är oklart kontakta Pekka Puranen, tfn 0500-860136.



Vi hedrar minnet av Bengt Lindberg som gick bort den 4 november. Han visade alltid stor uppskattning för vårt lilla blad.



www.dragsfjard.fi/hogsara

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i mitten av december och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast första veckan i månaden. Clara, tfn 040-7716603, skype: clarahenriksdotter, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, tfn 466 5666, 040-577 4380, skype: gunilla_ornell, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 040-5891798, skype:jennybackman ,e-post:  jenny@lillbackagard.net.

 

 

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 12/December 2007/Årgång 7

Det finns mycken glädje och godhet att försvara i det mörker som omger världen, skriver Ole Torvalds i sin luciadikt. Låt oss ta honom på orden och tro på den enkla hyggligheten.

God Jul och Gott Nytt År önskar vi i redaktionen alla Hög-Aktuellts läsare.

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊ ◊◊◊◊

En levande låga

Tungt hänger mörkret kring världen.

Framtidshoppet känns bottenfruset.

Vägen här under molnen-vart bär den?

Var finns det stadiga farledsljuset?

Kan vi få svar på vår ängslade fråga

efter en lovande, levande låga?

Kanhända. Allt är inte mörker bara

och inte idel ont och skövlat och förlorat.

Trots allt finns mycken glädje att försvara

och mycken godhet. Om vi envist tror att

vi där skall få den styrka vi behöver,

då KAN det ske att ondskans natt går över.

Ja, kraft behövs och ansvarsfull begrundan,

beslutsamt mod och hjälpberedda händer.

Det onda viker inte självmant undan

för slappa drömmar om att ödet vänder.

Nej, på det redan illa farna klotet

kan bara trotsig vilja bryta hotet.

Ge bara inte upp för tröstlösheten!

Låt inte hoppet förbli bottenfruset!

Tro handfast på den enkla hyggligheten!

Ta ivrigt vara på det varma ljuset!

En glimt av detta ljus, som kan befria,

är i decembermörkret sägnen om Lucia.

Ole Torvalds

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

Högsåras tre vindmöllor fick sina namn den 7 december av sin gudmor Eeva Hanner. Till hornmusik döptes de med morötter, äpplen och hö efter tre av byns arbetshästar som med sina hästkrafter i tiden bidrog till byns överlevnad. Möllan på Gåsberg heter Flora, Sandvikens heter Ilo och möllan på Bockberg eller Johannesberg heter Frej. Andra namnförslag var t.ex. Sus, Brus och Dus och Caspar, Melchior och Balthasar. Efter namngivningen bjöd Ylva och Mats på fest i Åkers. TACK för en fin och rolig fest säger vi i redaktionen!

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

Händelsekalendern

  • Grötaftonen blir i år den 22 december kl 17 på pensionatet. Julgubben och lucia väntar vi på och gröt blir det ju också. Ta med en liten julklapp och gott humör.
  • De vackraste julsångerna sjungs mellan jul och nyår. Hitis församling informerar mera.
  • På julaftonen samlas vi alla på begravningsplatsen kl 15 för att tända ljus och önska varandra en god jul.
  • Missa inte följande tv program: FST5 på torsdagen den 13.12 kl. 21.30. Då visas Maggy Fellmans (kvinnan bakom filmen om Mariano på Högsåra) nyaste film, hennes syn på vår Lucia tradition.

Anslagstavlan

  • Det har kommit ett kort från engelsmannen Barry som i somras stannade en tid på Högsåra i sin segelbåt Coconino. Han skriver att han trivdes utmärkt här och är tacksam över den hjälp han fick och den vänskap han mötte från bybornas sida. Han har byggt en liten sommarstuga på Isle of Wight för han tycker om öar. Han tillönskar hela byn God Jul och ett gott 2008. Han hoppas kunna komma i sommar igen och hälsar speciellt till Towe med familj, Trygve och Jenny, Ulf Örså, Tua, Etta och Gigi.



Tack!

Ett stort tack till alla som deltagit i vår stora sorg.

Toini och Leif



www.dragsfjard.fi/hogsara

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i mitten av januari 2008 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast första veckan i månaden. Clara, tfn 040-7716603, skype: clarahenriksdotter, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, tfn 466 5666, 040-577 4380, skype: gunilla_ornell, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 040-5891798, skype:jennybackman ,e-post:  jenny@lillbackagard.net.