Hög~Aktuellt
HÖGSÅRA BYABLAD NR 6/Juni 2005/Årgång 5
☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼
Det är faktiskt sommar igen! Våren var kall och sommaren har kommit igång i mycket maklig takt, men det är sommar! Nu doftar det av syren i hela byn, de vackra sommarblommorna gläder med sin prakt och vår Hjärtli med kalven Gullan ser nya och nöjda ut. Den stora frågan är hurudant sommarvädret kommer att bli. Regnigt som i fjol eller stekhett som de två föregående somrarna? Eller något mitt emellan? I Moas kåseri i Hbl fick vi häromdagen läsa att man kan spå sommarvädret med hjälp av gödselmaskens färg. Om de är vita, som på Helsingholmen, betyder det torka. Torka i sin tur betyder dammiga vägar. De som bor nära vägen i vår by är tvungna att leva ett dammigt liv under sommaren på grund av oss som rör oss med bil i byn. Därför är det viktigt att vi alla begränsar våra bilfärder så mycket som möjligt och kör sakta då vi är tvungna att ta bilen. Då blir miljön också tryggare för barnen i byn. Saltning av vägen är en möjlighet (se nedan). Trevlig sommar och kör sakta!
☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼
Blåklockan har vunnit omröstningen om Högsåras blomma! Flera röster fick också vitsippan, maskrosen och liljekonvaljen. Tack till alla som deltagit i omröstningen.
☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼
Jungfrusunds museum håller öppet från och med söndagen den 26 juni med guidade turer på lördag och söndag kl. 15 och från måndag till fredag kl. 18. Utställningen som handlar om lotshemmanen i byn visas också i sommar.
Museet Beatas hålls öppet enligt behov. Kontakta Stina Enberg på Gamlas!
Farmors Café håller öppet varje dag kl 10-22 från och med den 18 juni. Förutom läckra kakor och mat kan man njuta av Elisabeth Lindfors pasteller med sommarmotiv och Anneli Stenros akvareller från Högsåra samt smeden Linda Smiths järnsmide och tavlor.
☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼
Händelsekalender
- OBS! Allas insats behövs i Kejsarhamnen i sommar! Om inget oförutsett händer kommer byalaget att ha en anställd ung dam som under vissa veckor sköter ruljangsen i Kejsarhamnen, men då hon inte är här behövs frivilliga insatser. Under midsommarveckan ordnar vi en träff i Kejsarhamnen för bybor och sommargäster för att diskutera jobbet. Träffen blir på torsdag kl 16. Vi hoppas att alla som bara kan deltar i talkoarbetet för att vårt ansikte utåt, Kejsarhamnen, ska hållas snyggt och prydligt hela den korta sommaren.
- Midsommarstången i Kejsarhamnen klär vi redan på torsdagen kl 17 och den reses kl 15 på midsommaraftonen. Då blir det också program för hela familjen.
- Bruksteatern kommer till Sunnanland med sin föreställning Fruar på vift den 2 juli.
- Folkhälsans simkurs börjar den 4 juli och pågår i två veckor.
- Fredagen den 8 juli ordnas barnens dag på Jungfrusunds museum. Det blir en spännande dag med besök av både Alexander III, Dagmar och Kejsar-Fina. Alla barn som fyllt fem är hjärtligt välkomna.
- Högsåradagen firar vi i år fredagen den 22 juli med början kl 11 vid Farmors Café. Det blir våffelkalas och marknad och marthorna säljer fisksoppa. Kl 16 uppträder Visans vänner från Hangö och på kvällen kl 19 ges Skärgårdsteaterns förställning Pinocchio på Sunnanland.
Anslagstavlan
- Byns trotjänare Merja har meddelat att hon kommer att sluta vid årsskiftet. Det betyder att hela byn står inför en ny situation. Vi hoppas nu att det finns någon som är villig att starta ett nytt servicekontor med ombudspost. Ta kontakt med Bengt Alborg!
- Lotsbergets båtskjul uthyres till högst bjudande på årsbasis från den 1 september 2005. Lämna in anbud till Byalaget,
c/o Bengt Alborg, före 31.7.2005. Nedre gräns för hyran är 150 euro per år.
- Trött på damm? Hur ska vi begränsa obehaget? Saltning av vägen är en möjlighet. Byalagets styrelse har beslutat reda ut vilken bybornas inställning till saltning är och vi har därför satt upp en lista på posten där man kan säga sin åsikt om saken, dvs. rösta ja eller nej. Resultatet av omröstningen använder byalaget som ett underlag för diskussion om vidare åtgärder. Och om det finns någon som kan tipsa om en bättre lösning på problemet, hör av er till byalagets styrelse!
☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼
Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen och Gunilla Örnell. Som sekreterare fungerar Merja Salokannel-Voimäki. Nästa nummer utkommer i mitten av juli och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast första veckan i månaden. Merja, tfn 466 5634, e-post: hogsara.byalag@kolumbus.fi, Clara, tfn 466 6850, 040-7716603, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, tfn 466 5666, 040-577 4380, e-post: tjejen@surfnet.fi.
Hög~Aktuellt
HÖGSÅRA BYABLAD NR 7/Juli 2005/Årgång 5
☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼
Nu är det inte många dagar kvar av juli månad, men det betyder ju inte att sommaren är slut. Bertil kastar inte kallsten i vattnet förrän den 24 augusti och för tillfället är våra vatten algfria så ännu återstår många härliga simturer. Ända från början av juli månad har vi fått njuta av sommarvärme, men på Högsåradagen kom regnet och trots att det var efterlängtat kunde det gärna ha låtit vänta på sig en aning. Efter några dagars regn är nu naturen fräschare, brandfaran mindre och hoppet om en riklig bär- och svampskörd större.
☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼
Ny bok om Farmors Café!
På Högsåradagen kom den läckra boken om Farmors Café ut. Utgivare är A la carte böcker och boken har fotografier av Manne Stenros, texter av Ylva Enberg, teckningar av Stina Enberg och akvareller av Anneli Stenros. Boken säljs i Farmors Café och priset är 38 euro.
Boken Högsåra vid Jungfrusund kom ut i fjol och den säljs i Farmors Café, på allservicekontoret, i Kejsarhamnen och Strandboden. Priset är 40 euro.
De båda böckerna går också att få i bokhandlarna.
☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼
Pauliina och Tove håller ruljangsen igång
– Jag har blivit mycket varmt välkomnad här på Högsåra och folk tar verkligen hand om mig.
Det säger Pauliina Tuominen som har jobbat i byalagets gästhamn Kejsarhamnen sedan slutet av juni med några pauser då
hamnen skötts på talkobasis. Fram till den 8 augusti sköter Pauliina om guidningen i museet, samlar in hamnavgifter, städar stranden, utetupparna och bastun och ser till att båtgästerna får dagens båtväder. Hon stortrivs med sitt jobb och tycker att det är roligt att återuppleva Högsåra som vuxen. Senast hon besökte Högsåra var när hon var liten och bodde i Åbo och seglade omkring med familjen i Åbolands skärgård. Då var hon också här på lägerskola.
Pauliina, som är 22, studerar antropologi och sociologi vid Helsingfors universitet, men hon hinner också göra mycket annat. Förra året studerade hon vid en konsthantverksskola på Öland och före det jobbade hon på olika vinfarmer i södra Frankrike. Hon har också jobbat som besättningskvinna på en amerikansk skonare på en fem veckors resa längs Göta kanal. Denna sommar var Pauliina egentligen på väg till Bengtskär för att jobba, men olika omständigheter gjorde att det blev Högsåra och det är Pauliina glad för. Hon tycker att hon har lärt sig mycket av sitt självständiga jobb här.
– Det har varit roligt att guida fast jag var lite rädd för det till en början. Det är också intressant att plugga nya saker och träffa människor. Folk är på gott humör när de är på semester.
När Pauliina stänger dörren till Stavas i Kejsarhamnen där hon fått bo i sommar väntar nya äventyr. Nu är det Norge och Trondheim som väntar. Där ska hon studera forntida sätt att klara sig i naturen.
Högsårasouvenir efterlyses
I byviken servar Tove Lindberg båtfarare och sommargäster i Strandboden. Vintertid bor Tove i Hangö, men genom sin mamma har hon anknytning till Rosala och genom sin svärfar Leif Lindberg till Högsåra. När semestertiderna randas flyttar Tove sin verksamhet till Högsåra. I Hangö arbetar hon som frisör, men i Högsåra säljer hon souvenirer, hantverk, kaffe och rökt flundra som mannen Lasse röker. Det var intresset för hantverk som gjorde att Tove öppnade sin strandbod för fyra år sedan.
– Jag tycker om att dekorera saker med s.k. servietteknik eller decoupage och dessutom virkar jag mössor, gör lapptäcken, tovar och gör tygtryck. Jag behöver inte allt som jag tillverkar själv så därför tänkte jag att det kunde vara roligt att ha en strandbod.
I sin bod säljer Tove också av sin mammas målade stenar, glas och korgar samt stickade produkter. Tove trivs med kundbetjäning och tycker att det är roligt att träffa folk.
– Det kommer olika slags människor och alla är jättetrevliga. Det bästa är att alla får vara inkognito, man har inte en aning om vad de sysslar med i sin vardag.
Folk blir glada de gånger det finns flundror att få, men många frågar också efter bränsle och livsmedel som potatis, mjölk och smör.
– Det kräver kylanläggningar som tyvärr inte får plats i min lilla bod.
Tove tycker att tillströmningen av gäster har varit tillfredsställande i år, men det har ändå varit tystare än under de heta somrarna före fjolårets regnsommar.
Den sista juli stänger Tove sin bod och åker med barnen Tony och Fanny, hunden Bobi och kaninen Minihopp tillbaka till Hangö där Lasse redan varit tillbaka på jobbet i några veckor.
På vintern planerar hon nya produkter och hon har ett alldeles speciellt önskemål som hon riktar till marthorna på Högsåra.
– Tillverka eller planera något som har anknytning till Högsåra för det har ju inte mina saker direkt. Det skulle vara väldigt viktigt att kunna sälja något som är gjort på ön så var så snälla och gör något till nästa sommar: planera en t-tröja, sticka vantar och sockor, vad som helst!
☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼
Insändarspalten
S/y A L B E R T I N A
Som gudmor för det av Mats initierade projektet s/y Albertina oroas jag över att båten än en sommar kommer att ligga på land. I stället för att den gistnar i sitt skjul föreslår jag att Högsåra antingen lånar ut eller skänker detta prisbelönta bygge till någon organisation (t.ex. sjöscouterna) som skulle ha både nytta och nöje av detta unika flytetyg.
Sommarhälsningar
Kerstin
Byalagets ordförande svarar:
I byalagets styrelse har vi diskuterat Albertina eftersom det förstås ligger i vårt intresse att båten används och stannar i byns ägo. Vi har konstaterat att Albertina inte tar någon skada där den ligger under tak och vi är fast övertygade om att det igen en dag kommer att finnas folk i byn som med glädje tar sig an båten och utnyttjar den till fullo. I en liten by som Högsåra finns det inte hela tiden krafter och intresse för allting, men har man lite tålamod brukar det mesta finna en lösning. Vi tar förstås gärna emot flera tips om hur Albertina bäst kunde användas.
Bengt Alborg
☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼
Tack!
- DUV tackar alla som ställde upp och bakade kakor till Bruksteaterns och Skärgårdsteaterns föreställningar! Skärgårdsteatern hade rekordstor publik, ca 140 personer.
- Högsåradagen firades i ösregn, men det avskräckte lyckligtvis varken deltagare eller försäljare. Tack till alla duktiga medhjälpare och hoppas att det inte bara var marthorna som blev nöjda utan även alla försäljare. På Högsåradagen blev det repris av programmet om Kejsar-Fina, som visades på barnens dag på museet den 8 juli under Anniina Ylikoskis ledning. Tack till alla ungdomar som medverkade och till Sagalunds museum som lånade ut de fina kläderna.
Anslagstavlan
- EN GULLIG KATTUNGE SÖKER HEM
Är det någon snäll person som önskar en jättesöt katt?
Katten Mini födde den 10 juni en lurvig svart/vit kattunge.
Vänligen ring 466 56 10
Kerstin
- Byns trotjänare Merja har meddelat att hon kommer att sluta vid årsskiftet. Det betyder att hela byn står inför en ny situation. Vi hoppas nu att det finns någon som är villig att starta ett nytt servicekontor med ombudspost. Ta kontakt med Bengt Alborg!
- Lotsbergets båtskjul uthyres till högst bjudande på årsbasis från den 1 september 2005. Lämna in anbud till Byalaget, c/o Bengt Alborg, före 15.8.2005. Nedre gräns för hyran är 150 euro per år.
Kejsar-Fina får besök av Alexander III och Dagmar med hovfröken och adjutant på Barnens museidag den 8 juli 2005
Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen och Gunilla Örnell. Som sekreterare fungerar Merja Salokannel-Voimäki. Nästa nummer utkommer i mitten av augusti och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast första veckan i månaden. Merja, tfn 466 5634, e-post: hogsara.byalag@kolumbus.fi, Clara, tfn 466 6850, 040-7716603, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, tfn 466 5666, 040-577 4380, e-post: tjejen@surfnet.fi.
Hög~Aktuellt
HÖGSÅRA BYABLAD NR 8/Augusti 2005/Årgång 5
☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼
Att vara invånare i en liten by innebär att man måste sköta det mesta själv eller med grannhjälp. Det är inte som i stan, där nästan allt det som rör alla invånare sköts automatiskt av någon myndighet eller instans. Detta blir vi än en gång påminda om då vi i byn nu står inför stora beslut som gäller både post, allservicekontor och avloppssystem. Det är saker som vi hoppas alla kan komma och diskutera innan festen börjar på Forneldarnas natt! Allas idéer, insatser och åsikter behövs!
☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼
Åbobon Väinö Hakanen och hans familj var trogna sommargäster på Högsåra på 1930-talet och sonen Keijo Hakanen fortsatte traditionen. När han nyligen besökte Högsåra hade han med sig dikten Kultakruunu – Gullkronan som fadern Väinö skrivit. Vi publicerar här en del av den långa hyllningen till Gullkronan i översättning från finskan.
Sommarmorgongryning,
skimrande silverglans över viken.
Solen skänker skären gull
vinden andas – krusar ytan
liten kåre lekfullt ilar
– knappt skönjbar gårdagsdyning
seglarn gnider natt ur ögat
känslan av frid är full.
Pärlor av dagg på däck och skot.
Morgonfriskhet fyller lungans vrå.
Andmor simmar lugnt omkring
vakande över sina små.
Letande efter föda måsen sig svingar
över skären på vita vingar
och – högt uppe seglar örnen
majestätiskt spejande i det blå.
Följande dag allt är förbytt
vinden viner i segel och stag.
Havet brusar, skummet yr
vågen vresigt vrålar.
Rullar med fradgande topp
dånande in mot stranden.
Täcker grynnan med fräsande fradga
tömmer sin kraft mot graniten.
☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼
Grattis!
Vi gratulerar Anders Alborg, Leif Lindberg och Lennart Johansson som alla tre fyller jämna år i september
☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼
Händelsekalendern
- Byalaget ordnar ett informationsmöte lördagen den 27 augusti kl 18 på Sunnanland. På mötet diskuteras flera för byn avgörande frågor: allservicekontorets framtid, postfunktionen, gästhamnsverksamheten samt enkäten om rening av avloppsvattnet. På mötet nomineras också kandidater för byalagets styrelse. Vi hoppas att alla som kan ställer upp!
- Dags att fira forneldarnas natt! Efter mötet börjar festen på Sunnanland ca kl 19.30. Det blir en blåvit fest i äkta VM-anda med finländsk fisksoppa. Inträdet är 10 euro, öl och vin finns att köpa. Brasan tänds ca 21.30. Anmälan till Merja i allservicekontoret senast onsdag 24.8, tfn 466 5634
Du som har brasmaterial – för ner det till stranden så att vi får en fin brasa!
Alla är hjärtligt välkomna att ta avsked av sommaren!
-
Medlemmarna i Högsåra byalag r.f. kallas till årsmöte onsdagen den 31 augusti kl 18.00 på Sunnanland.
-
Den 17 september ordnar Folkhälsan en dag för barn med Djungeltrumman i Söderlångvik. Alla välkomna. Anmälan till Tanja Granlund 0500-82 48 06
-
Fredagen den 23 september blir det simning med Folkhälsan i det nya badhuset i Kasnäs. Medlemmar med familj är hjärtligt välkomna. Öppet hus mellan 14.30 och 18.30.
☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼
Vi hedrar minnet av Ulla Jansén-Storbacka och Seppo Santavirta som avlidit under sommaren.
☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼
Anslagstavlan
- Jakträtt.
Kan du tänka dig att hyra ut mark för jakt på rådjur? Hör av dig till Ulf Örså, tfn 02-466 5662.
- Byns trotjänare Merja har meddelat att hon kommer att sluta vid årsskiftet. Det betyder att hela byn står inför en ny situation. Vi hoppas nu att det finns någon som är villig att starta ett nytt servicekontor med ombudspost. Ta kontakt med Bengt Alborg!
Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen och Gunilla Örnell. Som sekreterare fungerar Merja Salokannel-Voimäki. Nästa nummer utkommer i mitten av september och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast första veckan i månaden. Merja, tfn 466 5634, e-post: hogsara.byalag@kolumbus.fi, Clara, tfn 466 6850, 040-7716603, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, tfn 466 5666, 040-577 4380, e-post: tjejen@surfnet.fi.
Hög~Aktuellt
HÖGSÅRA BYABLAD NR 10/Oktober 2005/Årgång 5
◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊
Vi är mitt inne i oktober och vi har fortfarande temperaturer på över 10 grader – både natt och dag! Vi kan njuta av både praktfull ruska och skön höstvärme på samma gång. Nu finns det också finfina möjligheter för oss i byn att ägna oss åt vattengymnastik i grannbyn eller att gräva i vår historia. Att resa till andra stränder är också intressant. Läs mera nedan.
◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊
Hög~Aktuellt ständige och trognaste medarbetare har (som vanligt) sänt in en vild historia. Vi tackar för den! Vi tackar också Greta och Nisse Sjöblom som i detta nummer bjuder oss med på en resa till Irland.
Högsåras Vilda Väster
eller En cowboys memoarer från Bornäs udd
av Henrik Jansén-Storbacka
I min ungdom (och pojkar och flickor, detta var länge sen!) började sommarlovet den 1 juni och slutade den 31 augusti. Det betydde en lång härlig sommar på Högsåra. Dock fanns det sysselsättningar för unga män och det var så jag leddes in på cowboybanan.
Storbacka hemman i Högsåra by hade 4 kor. Skällkon hette Snobban och var en lurig brun och vitfläckig varelse med vissa synpunkter på sina prioriteter. De andra korna hette Gullan och Blomman och liknande.
Under början och slutet av sommaren skulle korna varje morgon tas från hemmahagen till Bornässkogen. Under högsommaren fanns de i skogen dygnet runt. Britta mjölkade morron och kväll; när korna var hemma i hagen skedde det där, eljest vid grinden till Kärret. (Ja, rester av grindstolparna kan fortfarande identifieras av ett tränat öga.)
Så jag utnämndes till Backa Cowboy, vilket betydde upp på morgonen och leda korna efter mjölkningen genom svala skogar, Särkilaxvägen upp, till vänster förbi Hägnan och så genom tallskogen till Kärret-grinden, där de släpptes på egen hand. Ingenting dramatiskt, en sakta lunk.
Men hem på kvällen var en annan femma. Lyckosamma dagar stod korna glatt idisslande vid Kärret-grinden i god tid och bara väntade på kommandot att ledas hemåt. Mindre lyckosamma dagar hade sagda kor en helt annan uppfattning om hemgång.
Med tiden blev den unge cowboy´n en expert utan like på snåren i Bornäs-skogen; det fanns inte en obekant avkrok, inte en konstig kostig som inte var välbekant. Det hela utvecklade sig till en intellektuell kraftmätning mellan cowboy och cows, där man kunde finna fyra kor blickstilla under en jättegran; visste man inte så fann man dem aldrig. De bara låg eller stod där, och för säkerhets skull plirade skällkon försiktigt – för att skällan inte skulle avslöja hennes existens – så det gällde att veta var gömställena fanns.
Väl avslöjade ryckte korna på axlarna och påbörjade tålmodigt marschen mot grinden eller hemhagen, beroende på säsong.
Detta var alltså Bornäs före de Stora Stormarna, när skogen var full av hemligheter och mörka hörn och plötsliga gröna belysta gläntor, som stigna ur Shakespeares En Midsommarnattsdröm.
En kväll var korna spårlöst försvunna. Fullständigt och totalt borta! Jag hade läst i smyg under täcket, i ficklampans sken, om UFOs och rymdens märkvärdigheter och föreslog att rymdmänniskor hade bortfört Backa korna för att närmare kunna undersöka jordkor. Den som någorlunda känner till kronolotsen Uno Konrad Napoleon Jansén, herre till Backa vid denna tid, inser vilken effekt mitt påstående gav upphov till.
Nåja, vi ryckte ut i skogen, jag, Britta, och Olle som professionell förstärkning. Det visade sig efter några timmar att det fanns ett förfallet stängsel mot Örså, så Backa korna stod femtio meter in på Örså mark och betade lugnt.
Jag fick ha jobbet kvar, trots mina vilda idéer.
Somrarna kom och somrarna gick, liksom Backa korna på sin väg mellan hemhage och Bornäs doftande grönskande skogar. Jag har många gånger tänkt om jag inte borde inkludera min ungdoms erfarenheter i mitt Curriculum Vitae (meritföteckning). Alltid kunde det imponera på nån.
◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊
Till Högsåraborna
Min man, Martin ”Matu” Hagstén, förolyckades under sin semester på Högsåra
den 16 juni 2005.
Han avled den 23 augusti i Åbo utan att komma till medvetande.
Det var ett tungt slag för mig efter 30 års samvaro!
Niklas och Camilla har förlorat sin pappa och sorgen är tung att bära.
Jag vill på detta sätt tacka er för all den hjälp och allt det stöd vi har
fått under denna tunga tid. Jag har igen fått uppleva att den goda andan på
Högsåra lever kvar!
Fast det är tungt ibland har man vänner nära omkring.
Det ger både tröst och trygghet!
Matus begravning ägde rum den 17 september i Åbo.
Det betydde mycket för oss att ni deltog på olika sätt!
Tack!
Lilian Hagstén
” Sorgen är vårt sätt
att minnas glädjen.
Mellan de mörka träden
skymtar den solbelysta fjärdens
glittrande tårar. ” (Gösta Ågren).
◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊
Händelsekalendern
-
Måndagen den 17 oktober kl 19 har du möjlighet att bekanta dig med renoveringen av Söders. Maria Gustafsson berättar då om sitt inredningsarbete på gården. Efter presentationen hålls sedvanligt marthamöte. Alla Högsårabor är hjärtligt välkomna!
-
”Gräv där du står” heter en kurs som ordnas för alla vanliga människor som är intresserade av att ta reda på mera om sin närmiljö och dess historia. Det är
Skärgårdsinstitutet vid Åbo Akademi som nu ordnar en träff i form av en kurs den 21-22 oktober i Åbo. Det går bra att delta bara den ena dagen. Clara ger mera information och hoppas du anmäler dig till henne senast fredagen den 14 oktober. Se också www.abo.fi/fc
-
Det blir ingen Iniöresa i höst, men vi gör väl ett nytt försök i vår?
-
Vattengympa ordnas i Kasnäs Bad varje tisdag och torsdag. Den som är intresserad kan kontakta Jenny, Gunilla eller Pirkko. Förhandsanmälan krävs.
Anslagstavlan
-
Utnyttja våra bibliotek!
Vi har inte bara flera museer i vår by utan också flera bibliotek, så passa på att utnyttja dem. Vi har ett lotsbibliotek på farledsstationen, DUV:s på Sunnanland, kommunens låneböcker på Allservicekontoret och marthornas bibliotek i mangelboden. Det sistnämnda har fått nya böcker, dramatik, spänning, underhållning, ja, det mesta man kan önska. Ta en titt och njut av sköna höstkvällar med en god eller dålig bok! Där finns också ungdoms- och barnböcker. Bland de nya böckerna rekommenderas Nevil Shute (alltid underhållande) och Arthur Hailey (alltid rafflande). Operation Garbo, den stora bestsellern i Sverige för ett antal år sedan, finns med i två av tre volymer. Ett antal nervpirrande nya deckare finns på hyllan mot Hundtorget. Mera är på kommande, bl.a. hela serien med Jan Guillous hjälte Carl Hamilton, bara hyllutrymmet räcker till. Finns det någon som har en extra hylla?
Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Som sekreterare fungerar Merja Salokannel-Voimäki. Nästa nummer utkommer i mitten av november och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast första veckan i månaden. Merja, tfn 466 5634, e-post: hogsara.byalag@kolumbus.fi, Clara, tfn 466 6850, 040-7716603, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, tfn 466 5666, 040-577 4380, Jenny, 040-5891798, e-post: lillbacka@hogsara.ath.cx.
Hög~Aktuellt
HÖGSÅRA BYABLAD NR 12/December 2005/Årgång 5
◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊
God Jul och Gott Nytt År önskar vi alla våra läsare. Julfirandet har vi redan inlett i byn med den traditionella grötaftonen på pensionatet. Den var välbesökt och många ivriga barn fanns med som julgubbens hjälpredor. Speciellt trevligt var det att få välkomna både tunnhamnare och holmabor till vår fest. Hoppas det blir en ny tradition. Julvädret ser ut att bli kyligt och det betyder att det är svårt att förutspå hur julens kyrkfärd skall ordnas. Följ med annonseringen i dagspressen! Vårt eget lilla blad kommer ut nästa gång i början av januari 2006 då vi informerar närmare om hur det blir med postgång, bibliotek och annan service när Merja slutar den 15 januari.
◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊
Barn i stjärnljus
Det finns ett barn,
ett nyfött barn –
ett rosenrött, nyfött barn.
Och barnet kvider –
det gör alla barn.
Och modren för barnet till sitt bröst:
då tystnar det.
Så gör alla mänskobarn.
Och taket är ej alltför tätt –
det är ej alla tak.
Och stjärnan sticker
silvernosen genom springan,
och söker sig till den lilles huvud:
stjärnor tycker om barn.
Och modren blickar mot stjärnan
och förstår –
alla mödrar förstår.
Och trycker lillungen skrämd
till sitt bröst –
men barnet diar lugnt i stjärnljus.
Det vet ännu intet om korset:
det vet inget barn.
Elmer Diktonius
◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊
Vi hedrar minnet av Saga Alborg, som gick bort den 22 november.
◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊
Händelsekalendern
- På julaftonen samlas vi som vanligt på gravgården kl 15 för att önska varandra God Jul och sjunga Härlig är jorden.
- Torsdagen den 29 december kl 14.30 samlas vi på pensionatet
för att sjunga de vackraste julsångerna tillsammans med Eeva och Tor Hanner. Missa inte denna chans att träffa vårt kära prästpar som nu bor i Ekenäs!
Anslagstavlan
- Tack till Farmors Café säger vi som var me’!
- Byalagets ordförande Bengt Alborg riktar sitt varma tack till damerna som hade hand om grötaftonen.
- Efter en offertrunda har väglaget valt nya färjförare. De nya förarna Matti Räisänen och Magnus Grundström välkomnas varmt och vi sänder samtidigt ett STORT TACK till Reima Viitanen, som hittills servat oss så väl i ur och skur.
- TUHANNET KIITOKSET REIMALLE HYVÄSTÄ PALVELUSTA. TOIVOMME KAIKKEA HYVÄÄ TULEVAISUUDESSA.
Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Som sekreterare fungerar Merja Salokannel-Voimäki. Nästa nummer utkommer i mitten av januari och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast första veckan i månaden. Merja, tfn 466 5634, e-post: hogsara.byalag@kolumbus.fi, Clara, tfn 466 6850, 040-7716603, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, tfn 466 5666, 040-577 4380, Jenny, 040-5891798, e-post: lillbacka@hogsara.ath.cx.