Hög-aktuellt 2016

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 1/januari 2016/Årgång 16

Snön och kölden kom och for, just nu är det grått och regnigt och vi bara hoppas att det inte fryser på och blir blixthalka. Isarna är inte att lita på, vi har promenerat över byviken men nu har vattnet stigit så det krävs långa stövelskaft att alls komma ut på isen. Säkrast är nog ändå att hålla sig helt borta från isarna.

Grötaftonen före jul blev en trevlig kväll, vi åt gott och lucian och julgubben förgyllde kvällen. Lotteriet som hölls till förmån för Hitis röda kors byklubb i Högsåra inbringade 345 €. Fint!

Nu när vintern knappt har börjat talas det i media att det är dags att söka sommarjobb. Mycket behöver planeras redan nu och senaste marhamöte fastställdes datum för högsåradagen till tisdagen den 12.7. Vi lever under ständigt hot att drabbas av vintervemodet och kringflygande förkylningar. Det är svårt att värja sig men åtminstone förkylningar kan förebyggas genom handtvätt, ofta, ofta. De grå dagarnas vemod är nog svårare att rå på men det kan löna sig att försöka med en god bok.

Tex:

Merete Mazarella; Solkattens år

Paul Auster: Dårskaper i Brooklyn

Lady Fiona Canarvon:Lady Almina och verklighetens Downton Abbey.

Jens Lapidus: Vip-rummet

Du får gärna tipsa redaktionen så kan vi tipsa om läsvärd litteratur.

HÄNDELSEKALENDERN

 • Kom med till Salo!! Högsåraborna är bjudna på bowling av Jack Höglund till Salo, där han förestår bowlingshallen. Ypperligt tillfälle att ha en trevlig eftermiddag-kväll om du vill bowla eller bara sällskapa. Vi reser med hyrd buss onsdagen den 10.2 med kl. 14.00 färjan. Tillbaka med 21.30 färjan. I bowlinghallen finns restaurang där vi kan äta. Anmälan senast 5.2 till Jenny 040 5891798
 • Marthaföreningens årsmöte den 17.2 kl. 19 hos Ulla Örså. Välkomna!

ANSLAGSTAVLAN

 • Större och mindre byggnadsarbeten utförs på Högsåra med omnejd. Kontakta Marcus Enberg utbildad timmerman. Tel. 0400 682086

Tack

Vi tackar Alfhild som donerade den vackra granen som lyste upp byn i julas, tack också för goda munkar på grötfesten.

Marthaföreningen som fyllt 100 år tackar byalaget för julträdena vid mangelboden.

Gratulationer

Hjärtliga gratulationer går till Kerstin ”tätte” Andersson som fyllt 70 och till Maria Isaksson som fyllt 50.

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i februari 2016 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. Clara, tfn 0407716603, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, 040577 4380, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 0405891798, e-post: jenny@lillbackagard.net

 

 

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 2/Februari 2016/Årgång 16

Det är sportlov, havet svallar fritt men våt snö vräker ner, marken är vit.

Vi börjar en intervjuserie med våra färjförare, först ute är Ulf Friman som är chef för gänget.

Ulf Friman

Uffe är 59 år, bor i Labbnäs, är gift och har tre barn. Något drömyrke hade han inte som barn men han har jobbat först som lastbilschaufför och nu som färjförare i 12 år. Uffe är en händig man och på fritiden mekar han med bilar eller vistas på sommarstugan på Tammo vid Pargas Port. Båtliv hör också till fritiden och Uffe har en motorbåt som familjen gör utfärder med. Varje vintersemester reser Uffe med fru söderut, gärna till en kanarieholme.

Han kör en Ford Connect paketbil med oranga varningslampor på taket, mycket kännspak, så vi vet att när den är parkerad i Svartnäs är Uffe på jobb.

När jag frågar om han tycker att folk är besvärliga och stressade sommartid när det kan vara kö vid färjan, säger han att han inte kan klaga. Folk som är på semester tar det lugnt. Roligaste jobbminne säger Uffe är den tur som han och Anders Grönholm gjorde med en ny färja som skulle föras från Tykö till Nyslott genom åtta slussar, bland annat Saimakanal. Slussarna är 13 meter breda och färjan var 11,5 meter bred. Ganska spännande.

Vid det här laget känner han Högsåraborna och tycker han är tillräckligt informerad om händelserna i byn. Trots att det ibland är både mörkt, dimmigt och stormigt tycker Uffe att färjförarjobbet är bra och han känner sig trygg i sin hytt.

.ett litet ärende….

Hur stort intresse finns för att vi fortsättningsvis skall ha vår kommunala bokstation i mangelboden? Statistiken visar att endast ett fåtal bybor lånar böcker.

Om du är osäker på koden till dörren ring 0405891798. Kom gärna med önskemål om böcker till Jenny så länge vi får ha stationen kvar.

HÄNDELSEKALENDER

 • Torsdagen den 25.2 kl.14. Vi gör en utfärd till Sandvik och grillar egna medhavda produkter. Trygve har lovat sköta brasan. Vid olämplig vind går vi till Sunnanlands stranden. Kolla med Foreca!
 • 10.3 kl. 18.30. Internationella kvinnodagen firas i Labbnäs. Clara och Hedda presenterar sin bok; Nu är allt gjort. Behöver du skjuts ring Gunilla.
 • 17.3 kl.19. Nästa marthamöte. Plats meddelas senare.

Tack

Stort tack till Susanna och Jack Höglund. Vi hade en fantastiskt rolig bowlingeftermiddag med goda hamburgare. Hela 13 personer deltog i utfärden. Vi gör gärna om det.

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i mars 2016 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. Clara, tfn 0407716603, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, 040577 4380, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 0405891798, e-post: jenny@lillbackagard.net

 

 

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 3/Mars 2016/Årgång 16

 

Påsken är nära och den infaller rätt tidigt i år. Sedan kyrkomötet i Nicaea år 325 infaller påskdagen den första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämning (20. mars). Ägget är en gammal symbol för påsken. Ägget symboliserar återuppståndelsen och livskraften. Kycklingen bryter sig ur sitt skal som Jesus brutit sej ur graven. När påskpussarna kommit in i bilden är inte riktigt klarlagt men vi önskar alla läsare goda ägg och många pussar i påsk.

 

I färjförarserien står Anders ”Antti” Grönholm i tur.

 

Han är 58 år och bor i Genböle (alldeles invid växthuset) i sitt barndomshem. Anders familj består av fru och två vuxna barn. Frun är just nu lärare i Rosala skola. Anders är upppvuxen på ett jordbruk som han övertagit och skött på sidan om långtradarchaufförsjobb. Idag är åkrarna utarrenderade. I trettio års tid körde Antti långtradare, tunga laster med järn i olika former från Dalsbruk till platser runtom i hela Finland. Sedan 1989 har Anders varit färjförare. Han körde färja såväl i Lövö, Kokkila som i Skåldö, före han kom hit till Högsårafärjan. Här trivs han bra och säger liksom Uffe Friman att folk är vänliga. Ingen stress och inga sura miner ens vid köbildning. När han jämför med till exempel Skåldöturister så tycker han att folk här är lugna och godmodiga. Vintertid är det lite väl lugnt och liksom mången annan väntar Anders på sommaren och ruljans. Om vintern kan Anders ändå njuta av sin favoritsysselsättning, skogsarbete. I skogen trivs Anders men han älskar också musik. Främst rock och country men svensktoppen går också an. Anders med fru kan du se i vimlet på Villa Lande när det ordnas konserter där.

 

 

HÄNDELSEKALENDER

 • Museigruppen sammanträder hemma hon Gunilla onsdagen den 23.3 kl. 19. Intresserade är välkomna med.
 • Påsktalko i Kejsarhamnen lördagen den 26.3 klockan 12. Vi fäller träd och släpar kvistar på området där nya bastun skall komma. Servering. Motorsågar, krattor och ”mönkkin” välkomna.
 • DUV håller styrelsemöte efter talkot hemma hos Amanda, ca kl. 15. Årsmöte och talko senare i vår.
 • Högmässa på pensionatet söndagen den 27.3 kl. 13. Varmt välkomna.
 • Bruksteaterns barngrupp har premiär med pjäsen Pippi Långstrump den 1.4. Övriga datum är 5.4, 8.4, 9.4 och 17.4
 • 14.4 kl.19. Nästa marthamöte. Hos Ylva.

 

 

******************************Vi hedrar minnet av Toini Lindberg som avled den 9.3.2016 i Hangö******************************

 

DUV påminner om medlemsavgiften för 2016 (10 €) som kan betalas in på konto:  De Ungas Vänner i Högsåra, FI 34 244618 00 123594

 

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i april 2016 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. Clara, tfn 0407716603, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, 040577 4380, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 0405891798, e-post: jenny@lillbackagard.net

 

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 4/5/April/Maj 2016/Årgång 16

 

Vi står på gränsen till maj månad, kanske någon kommer ihåg att fjärden varit isbelagd så här års. Nu svallar den kall och grå. Snöslaket gjorde att blåsipporna framträdde bättre, men nog väntar vi ivrigt på värmen.

Den yngsta av våra färjförare Wilhelm ”Ville” Gustavsson är i tur att bli presenterad. Ville har jobbat som fastanställd på Högsåra färjan sedan oktober 2015, men före det vikarierade han då och då. Hans första vikariat var faktiskt midsommar 2015 och det var ett eldprov. Vi vet att den helgen är det extra livligt med både bil och båttrafik. Men Ville blev inte avskräckt. Som liten drömde han om att bli sjöman, men nu säger han att han inte planerar att börja studera. Tillsvidare räcker det med VHF kursen och färjförarexamen. Wilhelm bor i sitt föräldrahem i Söderlångvik och är ogift. Han rör sig gärna i skog och mark och är med i ett jaktlag som jagar älg,  hjort och lo. Sommartid är han ofta ute med sin pappas båt och trivs på sjön. Det är inget större fel på färjförarjobbet så Ville trivs. Människorna är trevliga, det är många frågor han får svara på och ofta undrar folk om evenemang, sevärdheter men också frågor som ”behöver du alls styra när det finns vajer”? Och hur går det att styra när det inte finns någon vajer? Ville är en glad kille.

 

HÄNDELSEKALENDER

 • Kejsarboden inleder säsongen med veckoslutsöppet fr.o.m fredag 29.4 Fredag 18-20, lördag 17-20. Extra öppet 4.5 18-20 5.5 15-17. Från och med 11.6 9-21 alla dagar. Välkommen.
 • Gravgårdstalko den 13.5 kl 17. Medlemsmöte och talko. Mera info på anslagstavlan i byn.
 • DUV har talko och årsmöte på Sunnanland den 14.5 kl.12.
 • Marthaföreningen åker 19.5 på problemavfallstur till Genböle. Ta kontakt med Jenny. Vi äter på pensionater i Dragsfjärd och vill veta hur många som deltar.
 • 21.5 brandsläckargranskning vid farledsstationen  kl.10 framåt.
 • 7.6 reser marthorna till Bjärnå till Kalliolaaksonlinna och Mathildedal. Anmäl dej senast 30.5 till Gunilla. Också icke marthor är välkomna.
 • 11.6 kl. 12 öppnar Farmors Café för säsongen.
 • 17.6 kl.15 öppnar Rumpan Bar för säsongen.
 • Midsommar firas som vanligt med majstångsresning kl. 15 i Kejsarhamnen. Kvällen innan klär vi stången kl. 18.

 

Mera information om sommarens händelser kommmer i juni nummmers högaktuellt.

 

Folkhälsan info.

Till föräldrar som undrar över simskolan kan vi meddela att den börjar 4.7 och kommer att vara på eftermiddagarna. För att få delta bör barnet ha fyllt 5 år. Simlärare Malin Wilén. Simombud Jenny Örnell-Backman. Anmälan tas emot per epost: folkhalsanihitis@gmail.com Mera info på facebook, folkhälsan i Hitis och på byns anslagstavla.

 

 

******************************

 

Lasse med familj tackar alla som hedrade minnet av Toini.

 

******************************

 

Vi hedrar minnet av Dorrit Fredriksson, en av våra trogna läsare i Sverige, som gick bort 15.4

 

******************************

 

GLADA VAPPEN!

 

 

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i juni 2016 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. Clara, tfn 0407716603, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, 040577 4380, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 0405891798, e-post: jenny@lillbackagard.net

 

 

 

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 6-7/Juni/ Juli 2016/Årgång 16

Vi har fått upppleva en underbar och varm försommar. Nästan en hel månad av sol och värme. De tidiga potatisarna och jordgubbarna kan redan skördas. Syrenerna blommar och midsommarrosen har just slagit ut. Hoppas att allt inte blommar ut för snabbt, så att den som önskar kan få sina sju blomster under kudden på midsommarnatten. I högsommartid har vår medarbetare i Stockholm önskat publicera en vers. Tack Henrik Jansén-Storbacka.

Om det passar tänkte vi på redaktionen presentera sommarboare i varje nummer med start idag. Vi hör av oss, men det går också att kontakta någon av redaktörerna med sin historia.

I detta nummer presenterar vi sommarboarna Susanna och Jack Höglund som bor i Storvik i stugan högst uppe på berget.

*************************************************************************************************

Sefyr i Åbolands skärgård

Det går en vind över Utö fyr.

Den kommer från väster,

den är en sefyr,

en västanvind

så fuktig och yr.

Den lämnat Sveriges skogsmark och myr

på sin väg mot öster. Den har nya bestyr.

Det finns inget som håller den vinden i styr

när den färdas frisk över skärgårdshav,

inga regler, inga krav.

Vind sveper hej över Trunsö skär

över Borstö gumman, en grå solitär.

Vind får kraft på Vänö fjärd,

och drar fram emot Högsåra på sin färd.

När det är vinter, den snöar.

När det är vår, den töar.

Och när det är sommar, den fröar.

*************************************************************************************************

 

Susanna och Jack Höglund

Paret bor i Halikko men har kommit till stugan på Högsåra sommar som vinter sedan 2011. Till vardags sköter Jack bowlinghallen i Salo, Susanna jobbar i köket i ett daghem. Uppe på berget i Storvik odlar de och har plantor i varje möjlig skreva. De trivs med byn och människorna och känner sig väl mottagna, men allra bäst är havet. Det här paret fiskar ofta med nät. Susanna berättar lyriskt om sikar och laxar, till saken hör är att hon också är en riktig ”matmänniska”. Jack älskar att laga ved. Det är hans passion, men det behövs också då bastun skall värmas alla dagar. Efter islossning tar Susanna sig ett dopp varje dag när hon är på Högsåra. Jack däremot simmar endast när det är riktigt, riktigt varmt. Vi far härifrån bara för lyckan att få komma tillbaka säger Jack.

 

Inbjudan till alla

Välkomna på bubbel o snacks till Söderstrand 11.6 kl 15-18 och fira husets 105 år.

Karkki och Ralf

 

 

HÄNDELSEKALENDRAR

Händelser på Farmors Café

Lö 25.6 Midsommarbuffé och musik med Julia Grannas & Recado kl. 12.00

On 29.6 Kerstin Stubb och Ralf Erikssons Duo uppträder kl. 18.00

Sö 3.7 Sång och musik med Benny Törnroos och Calle Pettersson kl. 16.30

To 7.7 Musikkväll med Toon´s Jazz NGO kl.17.00

Lö 9.7 Kvartetten Råbarkat och Finstämt från Sverige sjunger visor kl. 14.30

Sö 10.7 Country Express Picknic uppträder

Ti 12.7 Högsåradagen firas invid Farmors Café med marknad med start kl 13.00, ärtsoppa och våfflor, arr. Högsåra Marthaförening och De Ungas Vänner i Högsåra. Musik av Holger Enberg och Lukas Djupsjöbacka

On 13.7 Trubadur Lukas Djupsjöbacka uppträder med gamla klassiker och nya hits kl. 18.00

Fr 15.7 Musik med Tiny Little Shoes från Sverige på Finlandsvisit kl. 18.00

Lö 16.7 Musik med Spruce kl. 18.00

On 20.7 En kväll med Jannike Sandström och Niklas Rosström (Pappas Eget Band) kl.18.00

Lö 23.7 Visans Vänner från Hangö gästar Farmors Café kl. 16.00

To 28.7 Musik med Anna Karlsson kl. 18.00

Fr 29.7 Musik med The Ghost in the Machine och Sofa Sunday kl. 18.00

Lö 30.7 The Ghost in the Machine och Sofa Sunday Brunch Jam kl. 12.00 Vi förbehåller oss rätten till möjliga ändringar och tillägg i programmet.

 

Händelser på Rumpan Bar

17.6 Rumpan Bar öppnar för sommarsäsongen 2016 klockan 15 och håller öppet resten av sommaren

24.6 Midsommarafton. Skärgårdstrubaduren ”Aje” spelar och sjunger kl.18-

1.7 DJ New York, Markku Tuomi. Soul, Motown, Funk and other good american music kl.19-

15.7 DJ New York, Markku Tuomi. Soul, Motown, Funk and other good american music kl.19-

22.7 Skärgårdstrubaduren ”Aje” kl.19-

29.7 DJ New York, Markku Tuomi. Soul, Motown, Funk and other good american music kl.19-

30.7 Pretty Young band, kl. 18-

 

Allmänt

Kejsarboden har öppet fr. o.m 11.6 kl 12-20 fr.o.m 24.6 kl. 9-21

23.6 klär vi midssommarstången kl 18 i Kejsarhamen. Vi tar gärna emot lotterivinster samma kväll till midsommarlotteriet.

24.6 Midsommarstångsresning och lotteri kl 15 i Kejsarhamnen.

Jungfrusundsmuseet är öppet 1.7 -6.8. Museet är öppet ti-fre14-18. Lö-sö14-17

Folkhälsans simskola 4.7-15.7 kl 13-15

Högsåra dagen 12.7 kl 13.

Gudstjänst i museet 16.7 kl 10

Museets tidsresa för barn 28.7 kl 13.30

DUV hoppas att så många som möjligt ställer upp med lotterivinster till midsommar lotteriet. Vinsterna kan lämnas till Jenny eller hämtas ner till Kejsarhamnen SENAST den 23.6 kl 18

 

 

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i juli 2016 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. Clara, tfn 0407716603, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, 040577 4380, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 0405891798, e-post: jenny@lillbackagard.net

 

 

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 8/Augusti 2016/Årgång 16

Sommaren har varit intensiv med mycket program och den bara fortsätter. Snart blir det dags för varma augustinätter och sommaravslutningens Forneldsfest på Sunnanland. Redaktionen har gjort några intervjuer med turister som besökt byn. Här följer några exempel på deras syn på turistön Högsåra.

 • Vackert, välskötta hus och städade gårdstun, Prydligt och rent överallt.
 • Vänlig språkkunnig betjäning på servicepunkterna.
 • Gärna mera skyltning med vägvisare i korsningarna i byn, nog bra med kartor och byavandringen men ändå….
 • Onödigt mycket trafik. Speciellt dammande fyrhjulingar och cyklister utan ringklocka.
 • Vi älskar Högsåra, det är ett måste och våra barn vill bo här.

__________________________________________________________

Vår sommargästserie fortsätter och nu är det Christer Julin som presenteras. Christers pappa var son i Olla gård. Och sedan barndomen har Christer tillbringat somrarna på Högsåra. Han bor med sin fru Kirsi i Olla lillstuga. Barn och barnbarn är också flitiga gäster i huset. Sedan 1996 innehade Christer en tjänst på Finanscentret vid EU kommisionen i Luxemburg men från första april i år är han pensionär. Christer är en språkkunnig man och klarar sig förutom på båda inhemska också på franska, tyska och engelska. Totalt jobbar ca 10 000 personer med EU frågor i Luxemburg och engelska är arbetsspråket. Fortfarande bor Christer och Kirsi kvar i staden Luxemburg 50% av året och 10% i Helsingfors, resten på Högsåra. Här odlar han i trädgården och i växthuset, plockar svamp, badar vedeldad bastu, fiskar vår och höst, trivs och följer nöjd med hur mödlöst han får fina siffror på sin stegmätare.

HÄNDELSEKALENDER

 • Rumpan Bar håller öppet till och med den 14.8. Därefter endast fredagar och lördagar i augusti. 27.8 stänger vi redan klockan 18.
 • 26.8 kl. 20.00 håller Byalaget årsmöte på Sunnanland. Stadgenliga ärenden. Välkommen med.
 • 27.8 Forneldsfest på Sunnanland kl. 18.30. Anmälningar till: susanne.orsa@bayer.fi Mat, musik och brasa. Pris 20€. Medlemssavgiften 10€ kan betalas på plats. Välkomna!

——————————————————————————————————————————

Jag fyller 80 år den 30 augusti och firar min födelsedag med gårdsgrillning

och kaka på Farmors Café fredagen den 2 september kl. 18.00 Varmt

Välkomna Maja Hellström

——————————————–

STORT tack till Kim Lehto för kaffepaketen som kom väl till pass på Högsåradagen.

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i september 2016 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. Clara, tfn 0407716603, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, 040577 4380, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 0405891798, e-post: jenny@lillbackagard.net

 

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 9/Oktober 2016/Årgång 16

I oktober läser vi för nu börjar det lugna ner sig. Fortfarande är det sol och friskt väder men kalla nätter, härlig höst.

Några citat angående läsandet;

Läsandet är ett sätt för själen att finna sig själv i livet. (James Hillman)

Att läsa betyder att närma sig något som just är på väg att bli till. (Italo Calvino)

Jag har alltid föreställt mig paradiset som någon form av bibliotek. (Borges)

Litteraturtips: Sanna Tahvanainen; Den lilla svarta

Pia Ingström; Inte utan min mamma

Bo Carpelan; Axel

Alex Schulman: Göm mig

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

I vår sommargästserie denna gång:

Katja Jansén, var på Högsåra första gången år 2009.

Katja är gift med Stefan (Essa) från Stor-Backa. Familjen Jansén har långa rötter på Högsåra och paret gifte sig på gårdstunet på Stor-Backa sommaren 2011.

Katja kommer ursprungligen från Pargas men bor numera i St. Karins. Hon är beställningsplanerare på Musti och Mirri. Hennes ansvarsområde omfattar 114 butiker i Sverige.

Det finns just nu små Springer Spanielvalpar hos Katja och Stefan. Alla valpar är redan upptagna berättar hon. Katja är en stor hundvän och trivs i skog och mark. Speciellt älskar hon att gå i svampskogen. Katja är tekniskt intresserad. Motorsågen passar henne utmärkt. I Oxvik bygger paret just nu sitt Högsårahus, drömmen är att kunna vara här så mycket som möjligt. Katja har alltid känt sig välkommen i byn och om det var möjligt bodde paret gärna här året om. ”Nu är det mitt smultronställe” säger hon med värme i rösten.

HÄNDELSEKALENDER

 • På fredagen kl. 15.00 håller Folkhälsan höstmöte i Kasnäs badhus. Mötet är öppet för alla.
 • Fiskelaget håller årsmöte i mangelboden tisdagen den 18.10 klockan 18.
 • Höstens första Marthamöte hålls hos Gunilla. Temat är Spanien och Italien. Kom klockan 19.
 • Vill du promenera men har inget sällskap? ”Högsårawalkers” startar på måndag den 17.10 klockan 17 vid mangelboden. Vi går med eller utan stavar varje vecka framöver så länge det finns någon som orkar gå. Tid 30-45 minuter. Arrangörer är marthorna, byalaget, Röda Korset, väglaget, fiskelaget, folkhälsan och ungdomsföreningen. Så det gäller oss ALLA också männen!
 • Påminnelse om att vattengymnastiken i Kasnäs har börjat och går av stapeln tisdagkvällar. Hydrospinning kl. 18 och Hydrobic kl. 19.

———————————————————————————-

Tack

Ett varmt tack till alla som kom ihåg mej på min födelsedag.

Maja

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i november 2016 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. Clara, tfn 0407716603, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, 040577 4380, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 0405891798, e-post: jenny@lillbackagard.net

 

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 10/November 2016/Årgång 16

Den första november på kvällen kom vintern. Eller åtminstone den första snön beledsagad av en hård ostlig storm. Nu kan vi med gott samvete sätta oss vid brasan, boken eller teven och dricka en kopp gott te. Enligt Today.com, EliteDaily.com och HuffingtonPost.com har te många hälsoeffekter. Det innehåller mindre koffein än kaffe, minskar risken för hjärtattack och stroke, skyddar skelettet, innehåller antioxidanter (grönt te mest), kan skydda mot cancer, är avstressande, förbättrar träningen (grönt te), är bra för tänderna, skyddar mot alzheimer och demens och motverkar fetma!

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Vår sommargästserie fortsätter:

Långa morgnar och sköna dagar

Heidi och Carl-Gustav ”Cagu” Riska har tillbringat gemensamma somrar i sitt torp i Särkilax ända sedan 1972, men Heidi kom första gången hit när hon var bara sex månader gammal. Heidis föräldrar Irma och Helge Heinonen köpte stället 1942 och firade alla sina somrar där. Den äldre delen av torpet, som nu är kök, antas vara byggd på 1880- eller 1890-talet och den nyare delen, som är sovrum, i början av 1900-talet. Torpet har renoverats i etapper på 2000-talet, först på utsidan och senare inomhus.

Heidi och Cagu bor i Grankulla, men har alltid firat somrarna här med sina två barn, Karen och Kenneth. Som pensionärer har Heidi och Cagu möjlighet att vistas största delen av året på Högsåra. De kommer i allmänhet i mars och stannar till slutet av oktober varvat med kortare besök i hemstaden. På vackra vinterdagar i slutet av januari eller februari ger sig längtan till landet redan till känna och de börjar packa bilen. En gång har de firat jul i Särkilax, då frös bilen fast, och nu planerar sonen med flickvän att fira jul i Särkilax i år.

Låt bilen stå, cykla eller gå” är en devis som Heidi och Cagu tagit på allvar. I byn rör de sig för det mesta på cykel, de går också i skogen och plockar svamp och bär. ”Ofta sitter vi på terrassen och kollar in trafiken i Kejsarhamnen och så njuter vi av långa morgnar och sköna dagar”, säger Heidi och Cagu.

Den stora gräsmattan sköter Cagu om medan trädgårdslandet är Heidis revir och alltid finns det något som ska fixas på deras ”frivilliga arbetsläger”.

ANSLAGSTAVLAN

Tidskriften RoHit är både informativ och populär och det har invånarna i Hitis även ekonomisk nytta av. På Rosala byaråds möte 22.10 bestämdes att 2100 euro ges till vägbelysning att delas lika mellan byarna Hitis, Högsåra och Rosala. Ett verksamhetsbidrag på 1500 euro fördelas lika mellan byarna Biskopsö, Kasnäs och Vänö och dessutom beslutade man att ge 400 euro i stöd till föreningen Hustomten som verkar för de boendes trevnad på Solglimten. På skolavslutningarna i Hitis-Rosala skola utdelades 50 euro i stipendier, 50 euro vid högstadiet i Dalsbruks skola samt 100 euro i Kimito gymnasium. I år har man sammanlagt delat ut 4200 euro av det överskott som RoHit har inbringat.

HÄNDELSEKALENDER

 • Höstens andra Marthamöte hålls den 10 november av Hedda och Clara hos Clara på Knektudden. Temat är Danmark. Vi får också se ett tv-program om Högsåra som visas i Danmarks tv senare i november. Kom klockan 19.
 • Marthornas traditionella trubadurafton med Peter Ingo hålls i år lördagen den 19 november på Villa Cecilia kl 19.
 • Folkhälsans ordnar teaterresa 27.1. 2017 till Kungens tal på ÅST. Anmälningar senast 20.12 till Jenny, priset är 33 euro vuxen och det finns 20 platser. Först till kvarn gäller.

——————————————————————————————————————-

Vi gratulerar Anne Enberg som fyller 90 år den 21 november

——————————————————————————————————————————

Ansvariga utgivare för Hög~Aktuellt är Clara Puranen, Gunilla Örnell och Jenny Örnell-Backman. Nästa nummer utkommer i december 2016 och bidrag bör inlämnas till redaktionen senast i början av månaden. Clara, tfn 0407716603, e-post: cpuranen@abo.fi, Gunilla, 040577 4380, e-post: ornell@lillbackagard.net, Jenny, 0405891798, e-post: jenny@lillbackagard.net

 

Hög~Aktuellt

HÖGSÅRA BYABLAD NR 11/December 2016/Årgång 16

Tvåsidigt jul- och jubileumsnummer

Snart är det jul igen! Men redan nu är det liv i byn och inte så dött som många tror. Vi har haft trubadurafton på Villa Cecilia och firat Anne Enberg, som fyllt jämnt. I ett vackert brev från en av våra trogna läsare (se nedan) har vi blivit påminda om att det är femton år sedan vi började ge ut Hög-Aktuellt. Jubileet till ära publicerar vi utdrag ur en text som baserar sig på en intervju som gjordes ungefär vid samma tid som Hög-Aktellt såg dagen ljus. Den är samtidigt en del av vår sommargästserie.

Vi har också äran att presentera något nytt: Högsåravalsen!

I väntan på ett nytt år, sommar och flera fester önskar vi våra läsare en God Jul!

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

En julstuga vid Ramsviksvägen

Henrik och MajBritt Jansén-Storbacka hör till Högsåras mognare sommar- och fritidsgäster. Henrik kom till ön första gången som ettåring 1938. Hans pappa var född på Storbacka. Från 1970 har de tillbringat somrar och semestrar i Betjis, en röd stuga vid Ramsviksvägen.

Huset tros vara byggt på 1860-talet och var ursprungligen en så kallad backstuga. Viss dramatik har i tiderna utspelat sig där, bland annat bodde byns skräddare i huset och då uppstod en brand i vindskammaren. Skräddaren försökte släcka branden men det tog eld i hans byxor. Han klättrade ner, satte sig i vattensån och rusade sedan, våt och rykande, tillbaka för att fortsätta eldsläckandet. Takbjälkarna i köket bär ännu spår av branden.

Handelsbod har huset också hunnit vara, och kantin för skogshuggare. ”Vi hittade hur många stekpannor som helst!”, säger dagens boare.

Henrik och MajBritt bor i Stockholm och beklagar att de inte har möjlighet att vara på Högsåra så mycket som de ville. Henrik har försökt kompensera detta genom att bidra till Hög-Aktuellt. De avundas de sommarboare som kan komma till Högsåra över ett veckoslut.

Till Betjis kommer också sonen Johan med sin familj, så mycket han hinner.

Betjis är ”ett oerhört bekvämt hus” säger MajBritt och Henrik, i synnerhet efter ombyggnaden för några år sedan. Betjis ligger alldeles vid vägen till Kejsarhamnen och uthus och utsiktsterrass står på andra sidan vägen. ”Vi ligger som på en bricka”, säger Betjisborna, ”men vi trivs med att bo mitt i byn”.

När det lackar mot jul tänker de på de sköna Högsårajular de firat i Betjis, och den varma samhörigheten på ön i vintertid. För att inte tala om stämningen både i byn och i stugan under ljusen från en Hitis-krona. ”Betjis är en varm och go julstuga!” citerar de gärna Dagny Winge (född Örså) som bodde med sin familj i Betjis en gång i tiden.

ANSLAGSTAVLAN

Vi fick ett trevligt brev till redaktionen som vi återger här:

Hallå alla Hög-Aktuellt-läsare!

Visste ni att det allra första numret av Hög-Aktuellt publicerades i september 2001?

Alltså har ”tidningen” fyllt 15 år. Med gott samvete kan man kalla den för Högsåras äldsta tidskrift.

Med anledning av detta vill jag gratulera och framför allt tacka redaktionen för väl utfört arbete. Att ni haft tid, tålamod och ork att förse oss läsare med information av alla de slag månad efter månad i 15 år.

IMPONERANDE!

Varmt tack.

Jag, och säkert många andra, hoppas att ni, trots att tidningsdöden härjar, orkar hålla Hög-Aktuellt vid liv ännu många år. Lycka till i fortsättningen!

Samtidigt vill jag passa på att önska er alla en God jul med mycket ljus och värme.

Från en trogen läsare

Stina J.”

Högsåravalsen

Georg de Godzinsky var i tiderna en trogen pensionatsgäst och i gästboken har han vid två tillfällen skrivit noter till en Högsåravals. Nu har vår trogna sommargäst och skickliga trubadur Peter Ingo skrivit ord till den. Uruppförandet skedde på vår trubadurafton och både valsen och den goda maten som Ylva trollat fram blev en succé. Tacket går speciellt till Peter och Ylva men också till alla som var med.

HÄNDELSEKALENDER

 • Nu finns NYA BÖCKER i mangelboden. Finns något för alla. Låna flitigt.
 • Marthorna samlas i Mangelboden den 8 december kl. 17 för att dricka glögg och planera grötafton.
 • De vackraste julsångerna sjungs den 14 december kl. 17 på Villa Cecilia.

 • Grötafton firas den 17 december på pensionatet, med trakteringen, julgubbe, lucia och lotteri till förmån för Röda korsets katastroffond.
 • Vi samlas på gravgården på julaftonen kl.15 för att tända ljus och sjunga Härlig är jorden.

 • Folkhälsans ordnar teaterresa 27.1. 2017 till Kungens tal på ÅST. Anmälningar senast 20.12 till Jenny, priset är 33 euro vuxen och det finns 20 platser. Först till kvarn gäller.
 • I nästa år åker vi på teater till Helsingfors för att se Svenska Teaterns pjäs Tove. Den har premiär

 • 8. 2.2017. Mera information senare.

——————————————————————————————————————-

Varmt tack till alla som kom ihåg mig på min 90 årsdag. Anne E

——————————————————————————————————————-

        Vi gratulerar Agneta Julin som fyller 75 år den 8 december.

——————————————————————————————————————————